KAN GRUPLARI VE TRANSFZYON KAN Kan vcdun her

  • Slides: 23
Download presentation
KAN GRUPLARI VE TRANSFÜZYON

KAN GRUPLARI VE TRANSFÜZYON

KAN Kan vücüdun her tarafına ulaşan ve kalp tarafından pompalanan sıvıdır. Kan oksijen ve

KAN Kan vücüdun her tarafına ulaşan ve kalp tarafından pompalanan sıvıdır. Kan oksijen ve besleyici maddeleri taşımakla birlikte proteinleri, pıhtılaşma faktörlerini ve vücudun savunma sistemini oluşturan yapıları da taşır.

KAN Kan transfüzyonu bir kişiden diğerine ilk kez denendi ğinde eritrositlerin hemen yada gecikmiş

KAN Kan transfüzyonu bir kişiden diğerine ilk kez denendi ğinde eritrositlerin hemen yada gecikmiş aglütinasyona ve hemolize uğraması sonucunda sıklıkla ölüme yol açan tipik transfüzyon reaksiyonları ortaya çıkmıştır. Daha sonra, farklı kişilerin kanlarının farklı antijen ve immün özelliklere sahip olduğu ve bu nedenle bir kanın plazma sındaki antikorların diğer bir kanın alyuvarlarının yüzey antijenleri ile reaksiyona girebileceği keşfedilmiştir.

KAN İnsan kan hücrelerinin hücre zar yüzeylerinde, her biri antijen antikor reaksiyonlarına yol açabilen

KAN İnsan kan hücrelerinin hücre zar yüzeylerinde, her biri antijen antikor reaksiyonlarına yol açabilen en az 30 adet sık görülen antijen ve daha nadir olarak gözlenen yüz lerce farklı antijen bulunmuştur. Bu antijenlerin çoğu zayıftır ve bu nedenle başlıca akrabalık tayininde kul lanılan genlerin kalıtımı ile ilgili araştırmalar için önem taşırlar. İki grup antijen diğerlerine göre daha sık kan trans füzyonu reaksiyonlarına neden olurlar. Bunlar 0 A B antijen sistemi ve Rh sistemidir.

KAN Anti A veya anti B içeren plazma ile A ve B aglütinojen lerine

KAN Anti A veya anti B içeren plazma ile A ve B aglütinojen lerine sahip eritrositler karıştırıldığında aglütininlerin alyuvarlara yapışması sonucunda aglütinasyon gelişir. Aglütininlerin iki (Ig. G tipi) veya 10 (Ig. M tipi) adet bağ lanma bölgeleri olduğundan tek bir aglütinin iki veya daha fazla alyuvarı aynı anda bağlayabilir ve bu şekilde hücrelerin birbirine yapışmasına yol açar. Bu durum "aglütinasyon" adı verilen kümeleşme olayına yol açar. Daha sonra bu kümeler dolaşım sistemindeki küçük damarları tıkarlar.

ABO Sistemi Ø 1901 yılında Dr. Karl Landsteiner tarafından bulunmuştur. Ø 4 Temel Fenotip

ABO Sistemi Ø 1901 yılında Dr. Karl Landsteiner tarafından bulunmuştur. Ø 4 Temel Fenotip (A, B, AB, O) vardır. 6 Genotipi var (AO, AA, BO, BB, OO, AB) Ø ABO geni 9. kromozomun uzun kolunda yerleşmiştir.

Kan Grubu Antijen & Antikorlar Eritrosit Üzerindeki Antijenler Serumdaki Antikorlar Genotipler A A Anti-B

Kan Grubu Antijen & Antikorlar Eritrosit Üzerindeki Antijenler Serumdaki Antikorlar Genotipler A A Anti-B AA or AO B B Anti-A BB or BO AB A and B Yok AB O H Anti-A and anti-B OO

ABO Kan Grupları Dünyada Kan Grupları – O (47%) Türkiyede Kan Grupları – A

ABO Kan Grupları Dünyada Kan Grupları – O (47%) Türkiyede Kan Grupları – A (45%) – A (41%) – O (33%) – B (9%) – B (16%) – AB (3%) – AB (6%)

Rh (D) Antijeni Ø 1940 yılında Rhesus maymununda yapılan çalışmalardan sonra keşfedilmiştir. Ø Rh

Rh (D) Antijeni Ø 1940 yılında Rhesus maymununda yapılan çalışmalardan sonra keşfedilmiştir. Ø Rh geni 1. kromozomun kısa kolunda bulunur.

Kalıtım ABO & Rh genleri birbirleriyle bağlantılı değildirler. ABO & Rh(D) tipleri bağımsız olarak

Kalıtım ABO & Rh genleri birbirleriyle bağlantılı değildirler. ABO & Rh(D) tipleri bağımsız olarak bir sonraki nesile aktarılırlar. Rh + kan grubu bulunma sıklığı beyaz ırkta %85 siyah ırkta ise %99 lar civarındadır. Örnek: A Rh(D) + anne ve B Rh(D) + baba O Rh(D) – bebek sahibi olabilirler.

ABO ve Rh (D) Kalıtımı Anne Grup A Baba AO Grup B Rh(D) +

ABO ve Rh (D) Kalıtımı Anne Grup A Baba AO Grup B Rh(D) + Dd BO Rh(D) + Dd Grup A AO Grup B BO Grup O OO Rh(D) + Dd Rh(D) dd

Kan grubu tayini

Kan grubu tayini

 • A KAN GRUBU • B KAN GRUBU • AB KAN GRUBU •

• A KAN GRUBU • B KAN GRUBU • AB KAN GRUBU • 0 KAN GRUBU

 • Rh negatif • Rh pozitif

• Rh negatif • Rh pozitif

Eritroblastosis Fetalis Yeni doğanın hemolitik hastalığıdır. Fetus ve yenidoğanın eritrositlerinin aglutinasyonu ve fagositozu ile

Eritroblastosis Fetalis Yeni doğanın hemolitik hastalığıdır. Fetus ve yenidoğanın eritrositlerinin aglutinasyonu ve fagositozu ile kendini gösteren bir hastalıktır. Birinci Rh + çocuğa hamile olan Rh – anne genellikle bebeğe zarar verecek ölçüde anti Rh aglutinin yapamaz. Ancak ikinci Rh + bebeklerin %3’ü, üçüncü bebeklerin %10’u eritroblastosis fetalis bulguları taşır, izleyen gebeliklerde bu sıklık artar.

ABO Kan Gruplarının Eritroblastosis Fetalis (Rh faktörü) üzerine Etkileri Anne ile Fetus Kanları arasında

ABO Kan Gruplarının Eritroblastosis Fetalis (Rh faktörü) üzerine Etkileri Anne ile Fetus Kanları arasında ABO ve Rh Kan grupları yönünden uyuşmazlık varsa; fetus eritrositleri annede bulunan antikorlar tarafından tahrip edileceğinden Rh faktöründen dolayı antikor üretilmeyecektir. Böylece eritroblastosis fetalis görülme ihtimali azalır. Anne ile fetus arasında ABO yönünden uyuşmazlık yok, Rh yönünden uyuşmazlık varsa; Fetus eritrositleri anne kanında tahrip edilmez. Rh antijeni antikor üretimine neden olur ve eritroblastosis fetalisin görülme ihtimali artar.

Doğumdan Önce Anne kanında mevcut antikor fetus eritrositlerine tutunur. Eritrositler fetus dalağında tahrip edilirler.

Doğumdan Önce Anne kanında mevcut antikor fetus eritrositlerine tutunur. Eritrositler fetus dalağında tahrip edilirler. Açığa çıkan bilirubin anne kanına geçer ve annenin karaciğerinde bulunan glukoronid ile birleşerek vücuttan atılır. Doğumdan Sonra Antikorun tutunduğu eritrositler bebeğin dalağında tahrip edilir. Bilirubin karaciğere gelir. Fakat bebeğin karaciğeri henüz glukoronid transferaz enzimi yapamadığından, bilirubin glukoronidle birleştirilemez ve vücuttan atılamaz.

Dokularda biriken bilirubin sarılığa neden olur. Tedavi edilmezse bebeklerde kan beyin engelişmediği için bilirubin

Dokularda biriken bilirubin sarılığa neden olur. Tedavi edilmezse bebeklerde kan beyin engelişmediği için bilirubin beyin dokusunun tahribine neden olur. Özellikle bazal gangliyonlar tutularak Kernikterus’a neden olur. Anti A ve Anti B antikorları genellikle Ig. M türü antikorlardır bu yüzden plasentayı geçemezler ve fetusa zarar vermezler. Rh antikorları Ig. G tipi antikorlardır ve plasentayı geçebilirler.

Eritroblastozis Fetalisin Önlenmesi 1970'li yıllarda, annelere hamileliklerinin 28 30'uncu haftalarından itibaren Rh immünglobulin globini

Eritroblastozis Fetalisin Önlenmesi 1970'li yıllarda, annelere hamileliklerinin 28 30'uncu haftalarından itibaren Rh immünglobulin globini (anti D antikoru) (Rho. GAM) uygulamasıyla eritroblastozis fetalis görülme sıklığında dramatik bir azalma sağlan mıştır. Doğumdan sonra bebeğin kan grubunu öğrenme imkanı vardır, bebeğin kan grubuna bakılır eğer bebek kan grubu rh (+) ise anneye doğumdan sonra 72 saat içerisinde anti d immunglobulin iğnesi yapılır.

Eritroblastozisli Yenidoğanın Tedavisi

Eritroblastozisli Yenidoğanın Tedavisi

Fototerapi (Işık Tedavisi) • Fototerapinin yenidoğan sarılıklarının tedavisinde önemli bir yeri vardır. ışık etkisi

Fototerapi (Işık Tedavisi) • Fototerapinin yenidoğan sarılıklarının tedavisinde önemli bir yeri vardır. ışık etkisi ile billirubin parçalanarak vücuttan atılır. • Fizyolojik sarılık ve safra yolları atrezisi dışında bütün yenidoğan sarılıklarında uygulanmaktadır. 21 / 54

KAN DEĞİŞİMİ • Kan değişimi, kan uyuşmazlığı olan bebeğin kanının uygun donör kanı ile

KAN DEĞİŞİMİ • Kan değişimi, kan uyuşmazlığı olan bebeğin kanının uygun donör kanı ile değiştirilmesidir. 22 / 54

Teşekkürler. .

Teşekkürler. .