KAGARLI MAHMUT ORTAOKULU LSELERE GRTE YEN SSTEM MYS

  • Slides: 45
Download presentation
KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU LİSELERE GİRİŞTE YENİ SİSTEM MYS – LGS şubat&2018

KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU LİSELERE GİRİŞTE YENİ SİSTEM MYS – LGS şubat&2018

Yeni sistem "Mahalli Yerleştirme Sistemi" "Liseye Geçiş Sistemi" Diye tanımlandı…

Yeni sistem "Mahalli Yerleştirme Sistemi" "Liseye Geçiş Sistemi" Diye tanımlandı…

YENİ SINAVIN AMACI NE? Öğrencileri isteklerine bağlı olarak girecekleri, 90 sorudan oluşan bir sınavla

YENİ SINAVIN AMACI NE? Öğrencileri isteklerine bağlı olarak girecekleri, 90 sorudan oluşan bir sınavla değerlendirerek, sınavdaki başarılarına göre belirlenmiş olan liselere yerleştirmek. Bu liseler: Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Proje okulu kapsamında olan Anadolu, İmam Hatip ve Meslek liseleridir.

YENİ SİSTEMİN AMACI NE? ‘’Sınava girmek istemeyen öğrenciler için ise, tercihe bağlı ve adrese

YENİ SİSTEMİN AMACI NE? ‘’Sınava girmek istemeyen öğrenciler için ise, tercihe bağlı ve adrese en yakın okula yerleştirilmelerini sağlayarak, bu yaştaki çocukların üzerindeki sınav baskısını azaltmak ve bu yolla öğrencilerin sosyal, sanatsal, sportif etkinlikler için daha fazla vakit bulabilmelerine imkan vermek. "

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? * Öğrenci sayısının % 10’ luk kısmı sınavla

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? * Öğrenci sayısının % 10’ luk kısmı sınavla öğrenci alan liselere girebilecek. ( bu yıl 8. sınıf öğrencisi sayısı 1200 000’dir. ) * Sınavla girilecek olan yaklaşık 800 adet lisenin hangileri olduğu en geç Mayıs 2018’e kadar netleşecektir. Ardından belirlenen takvim ve sistem dahilinde tercih ve yerleştirme işlemleri yapılacaktır.

LİSELER İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

LİSELER İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

ÇOK YAKLAŞIK DEĞERLER İLE LİSE TÜR DAĞILIMLARI. 12% 48% 40% AKADEMİK MESLEK İMAM HT.

ÇOK YAKLAŞIK DEĞERLER İLE LİSE TÜR DAĞILIMLARI. 12% 48% 40% AKADEMİK MESLEK İMAM HT.

LİSELER İLE İLGİLİ RESMİ İSTATİSTİKLER. RESMİ VERİ FEN L. SOSYAL B. L. ANADOLU L.

LİSELER İLE İLGİLİ RESMİ İSTATİSTİKLER. RESMİ VERİ FEN L. SOSYAL B. L. ANADOLU L. MESLEK L. İM. HATİP L. 302 93 5. 414 3. 605 1. 452 DERSLİK 5. 168 1. 733 10. 8371 60. 778 30. 203 ÖĞRETMEN 7. 460 2. 522 191. 554 131. 691 40. 891 98. 890 30. 517 2. 880. 754 1. 711. 903 506. 515 19, 1 17, 6 26, 5 28, 2 12, 4 OKUL ÖĞRENCİ SINIF ORT.

İLİMİZ MERKEZ İLÇELERDE SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK LİSELER VE MUHTEMEL KONTENJAN DURUMLARI LİSE ADI MUHTEMEL

İLİMİZ MERKEZ İLÇELERDE SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK LİSELER VE MUHTEMEL KONTENJAN DURUMLARI LİSE ADI MUHTEMEL KON. DURUMU MERAM FEN LİSESİ 120 KARATAY FEN LİSESİ 150 SELÇUKLU FEN LİSESİ 120 MERAM ANADOLU LİSESİ 204 KONYA TÜRK TELEKOM SOSYAL BİLİMLER LİSESİ 120 ULUSLARARASI MEVLANA ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 34 MAHMUT SAMİ RAMAZANOĞLU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 68+136 TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 102 HACIVEYİSZADE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 68

İLİMİZDE MERKEZ İLÇELERDE BULUNAN VE SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK KATEGORİSİNDE YER ALMASI MUHTEMEL OKULLAR VE

İLİMİZDE MERKEZ İLÇELERDE BULUNAN VE SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK KATEGORİSİNDE YER ALMASI MUHTEMEL OKULLAR VE KONTENJANLARI LİSE ADI MUHTEMEL KONTENJAN DURUMU SELÇUKLU ANADOLU LİSESİ 204 OSMAN NURİ HEKİMOĞLU ANADOLU LİSESİ 170 DOLAPOĞLU ANADOLU LİSESİ 136 KARATAY TOKİ ANADOLU LİSESİ 170

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALAN LİSELER. Bu lise

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALAN LİSELER. Bu lise türlerine yerleşmek için başvuran adayların, ilgili liselerin yetenek sınavlarına girmeleri gerekmektedir. Adaylar yetenek sınavları sonuçlarına göre bu liselere yerleşeceklerdir.

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? Sınavla girilen okullara yerleşemeyen öğrenciler ise adrese yakın

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? Sınavla girilen okullara yerleşemeyen öğrenciler ise adrese yakın yerleştirme sistemine göre diğer liselere yerleşecek. Öğrencilerin eğitim bölgeleri ve bu bölge içinde yer alan lise seçenekleri yakın zamanda açıklanacaktır.

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? Sınava giren, girmeyen bütün öğrenciler için başvuru esnasında

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? Sınava giren, girmeyen bütün öğrenciler için başvuru esnasında bir ekran gelecek, ekran üzerinden 5 tercihte bulunulacak. Yerleştirmede veli ve öğrencinin tercihi esas alınacak.

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? İsteğe bağlı olarak merkezi sınava girerek kayıt yaptırılabilecek

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? İsteğe bağlı olarak merkezi sınava girerek kayıt yaptırılabilecek okullara girmek isteyen adayların dışında kalanlar, "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" adı verilen yeni sistemle evlerine en yakın okullara yerleştirilecek.

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? Sınavsız okulların tercihi Ağustos ayında birden fazla sefer

LİSEYE GEÇİŞTE YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK? Sınavsız okulların tercihi Ağustos ayında birden fazla sefer yapılabilecektir. Yani ek yerleştirme yapılabilecektir. Aday istediği okul türüne eğitim bölgesinde yerleşemez ise daha farklı eğitim bölgelerinde ve istediği okul türünde boş kontenjan varsa tercih edip yerleşebilecektir.

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin de yerleştirme duyurusu aynı

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin de yerleştirme duyurusu aynı anda yapılacak.

TERCİH YAPILABİLECEK LİSELER NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Mayıs ayında açıklanacak.

TERCİH YAPILABİLECEK LİSELER NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Mayıs ayında açıklanacak.

TALEP KONTENJANI AŞARSA NE OLACAK? Eğitim bölgesi sınırlarında yer alan bir lise için talebin

TALEP KONTENJANI AŞARSA NE OLACAK? Eğitim bölgesi sınırlarında yer alan bir lise için talebin kontenjanı aşması durumda bakanlık sırasıyla şu kriterleri dikkate alacak: Diploma Notu, Tercih Önceliği, Adres ve Kayıtlı Olduğu Ortaokul Bilgileri, vs.

SINAVLA GİRİLECEK OLAN LİSELER İÇİN ADRES ÖNEMLİ Mİ? Hayır önemli değil. Zira bu okullar

SINAVLA GİRİLECEK OLAN LİSELER İÇİN ADRES ÖNEMLİ Mİ? Hayır önemli değil. Zira bu okullar ülkemizin farklı yerlerinden tercih alan ve büyük bir kısmı yatılılık sunan okullar olacak.

ÖĞRENCİLER İSTEMEDİĞİ OKULA MI YÖNLENDİRİLECEK? Bakanlık açıklaması; “Öğrenci sayımızın üzerinde kapasitemiz bulunuyor. 1 milyon

ÖĞRENCİLER İSTEMEDİĞİ OKULA MI YÖNLENDİRİLECEK? Bakanlık açıklaması; “Öğrenci sayımızın üzerinde kapasitemiz bulunuyor. 1 milyon 180 bin 8’inci sınıf öğrencimiz var. Toplam lise 1’lerin kapasitesi 1 milyon 268 bin. Buna özel okullar dahil değil. Özel okulların kapasitesi 200 bin. 1 milyon 468 bin kapasite var. Böyle bir kapasitenin olduğu yerde kaygı duymaya gerek yok. Bir veli evladını istediği liseye gönderebilecek.

ÖZEL OKULLAR MERKEZİ SINAVLAMI ÖĞRENCİ ALACAK? Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu aldıkları çoğunluk

ÖZEL OKULLAR MERKEZİ SINAVLAMI ÖĞRENCİ ALACAK? Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu aldıkları çoğunluk kararı ile özel liselere yerleştirmeler için Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yapacağı merkezi sınav sonuçlarını baz alacaklarını açıkladı.

LİSE SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR. Öğrencinin kendisini tanıması, • Ailenin kendi imkanları ve

LİSE SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR. Öğrencinin kendisini tanıması, • Ailenin kendi imkanları ve çocuğunun gelişim süreçleri hakkında çok boyutlu bir ön görüye sahip olması. •

LİSE SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR. Yönetim, kadro, • Tarihçe, Başarı geçmişi, Vizyonu, •

LİSE SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR. Yönetim, kadro, • Tarihçe, Başarı geçmişi, Vizyonu, • Okul iklimi, Bulunduğu bölge ve bölgenin özellikleri, • Fiziki imkanları, Teknolojik altyapı, • Ulaşım imkanları, Öğrenci popülasyonu, • Güvenlik durumu, • Sosyal, Sportif ve Sanatsal imkanları, • Üniversiteye giriş ile ilgili sunduğu imkanlar, (Kurs imkanları, vs. ) • Nakil koşulları, •

SINAV NE ZAMAN YAPILACAK? Sınav; 2 Haziran 2018 Cumartesi, Saat 10. 00

SINAV NE ZAMAN YAPILACAK? Sınav; 2 Haziran 2018 Cumartesi, Saat 10. 00

NASIL BİR SINAV? DERSLER SORU SAYISI Matematik 20 Fen Bilimleri 20 Türkçe 20 İnkılap

NASIL BİR SINAV? DERSLER SORU SAYISI Matematik 20 Fen Bilimleri 20 Türkçe 20 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10 Din Kültürü ve Ahlak bilgisi 10 Yabancı Dil 10 TOPLAM 90 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Sınav iki oturumda gerçekleştirilecek.

NASIL BİR SINAV? 1. OTURUM DERSLER SORU SAYISI Türkçe 20 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

NASIL BİR SINAV? 1. OTURUM DERSLER SORU SAYISI Türkçe 20 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10 Din Kültürü ve Ahlak bilgisi 10 Yabancı Dil 10 TOPLAM 50 SÜRE 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. 75 Dakika

NASIL BİR SINAV? 2. OTURUM DERSLER SORU SAYISI Matematik 20 Fen Bilimleri 20 TOPLAM

NASIL BİR SINAV? 2. OTURUM DERSLER SORU SAYISI Matematik 20 Fen Bilimleri 20 TOPLAM 40 SÜRE 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. 60 dakika

OKUL BAŞARI PUANI DİKKATE ALINACAK MI? TEOG’ da puan hesaplanırken belli oranda ortaokul başarı

OKUL BAŞARI PUANI DİKKATE ALINACAK MI? TEOG’ da puan hesaplanırken belli oranda ortaokul başarı puanı da dikkate alınıyordu. Yeni sistemde Sınavla girilen liselere yerleştirmede okul başarı notu dikkate alınmayacağı öngörülüyor kesin olmamakla birlikte.

ÖRNEK SORULAR YAYINLANDI. 8. sınıf müfredatından olmak üzere ders kitapları çerçevesinde.

ÖRNEK SORULAR YAYINLANDI. 8. sınıf müfredatından olmak üzere ders kitapları çerçevesinde.

SORULAR NASIL OLACAK? Sadece bilen öğrencilerin değil, bilgiyi kullanabilen, analiz ve sentez yapabilen öğrenciler

SORULAR NASIL OLACAK? Sadece bilen öğrencilerin değil, bilgiyi kullanabilen, analiz ve sentez yapabilen öğrenciler bu sınavda daha başarılı olacaktır.

SORULAR NASIL OLACAK? Sınavda, 8 sınıf öğrencilerinin yeni sistemde PISA ( Uluslararası Öğrenci Değerlendirme

SORULAR NASIL OLACAK? Sınavda, 8 sınıf öğrencilerinin yeni sistemde PISA ( Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Sınavı) sorularına benzer sorularla karşılaşacağı söylenebilir.

SORULAR NASIL OLACAK? Paragrafların ve soru öncüllerinin uzun olması sınavda zaman yönetimine de dikkat

SORULAR NASIL OLACAK? Paragrafların ve soru öncüllerinin uzun olması sınavda zaman yönetimine de dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

SORULAR NASIL OLACAK? Akademik olarak güçlü, bilgiyi hakim, aynı zamanda sorgulayıp eleştirel düşünen, test

SORULAR NASIL OLACAK? Akademik olarak güçlü, bilgiyi hakim, aynı zamanda sorgulayıp eleştirel düşünen, test becerilerini geliştiren öğrenciler şüphesiz başarılı olacaktır.

KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…

KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…

SORULAR NASIL OLACAK? TÜRKÇE DEĞERLENDİRMESİ. 1 Türkçe sınavının, okuma-anlama dil becerilerini ve mantık düzeyinde

SORULAR NASIL OLACAK? TÜRKÇE DEĞERLENDİRMESİ. 1 Türkçe sınavının, okuma-anlama dil becerilerini ve mantık düzeyinde yorum yapma becerilerini ölçen, oldukça nitelikli sorulardan oluşacağını düşünmekteyiz.

SORULAR NASIL OLACAK? TÜRKÇE DEĞERLENDİRMESİ. 2 Parçada anlam konusuna ağırlık verildiğini gördüğümüz örnek sorulara

SORULAR NASIL OLACAK? TÜRKÇE DEĞERLENDİRMESİ. 2 Parçada anlam konusuna ağırlık verildiğini gördüğümüz örnek sorulara göre, 8. sınıf öğrencilerimizin okuma-anlama çalışmalarına daha fazla önem vermeleri gerekmektedir.

SORULAR NASIL OLACAK? MATEMATİK DEĞERLENDİRMESİ. 1 Öğrencilerimizi geçtiğimiz yıllarda uygulanan matematik sorularından çok farklı

SORULAR NASIL OLACAK? MATEMATİK DEĞERLENDİRMESİ. 1 Öğrencilerimizi geçtiğimiz yıllarda uygulanan matematik sorularından çok farklı soruları kapsayan bir sınavın beklediğini söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, sorular ilk bakışta çoktan seçmeli soru kalıbında görünse de, hiçbir soruda şıkların öğrenciyi cevaba götürmesi söz konusu değildir.

SORULAR NASIL OLACAK? MATEMATİK DEĞERLENDİRMESİ. 2 Bu özelliği ile PİSA sınavları ile benzerliği dikkat

SORULAR NASIL OLACAK? MATEMATİK DEĞERLENDİRMESİ. 2 Bu özelliği ile PİSA sınavları ile benzerliği dikkat çekmektedir. Akıl oyunu ya da zeka sorusu diye nitelendirebileceğimiz bir sorunun, örnek sorular içindeki varlığı, öğrencilerimizin analitik düşünme yeteneğinin de ölçülmek istendiğinin bir göstergesidir.

SORULAR NASIL OLACAK? FEN BİLİMLERİ DEĞERLENDİRMESİ. 1 MEB’in sınırladığı kazanımlara uygun olup temel bilgileri

SORULAR NASIL OLACAK? FEN BİLİMLERİ DEĞERLENDİRMESİ. 1 MEB’in sınırladığı kazanımlara uygun olup temel bilgileri içermektedir. Geçtiğimiz yıllarda da karşımıza çıkan deneysel düzeneklerin sorgulandığı, grafik, tablo ve görsellerle ilişkili soruların ağırlıklı olduğunu görüyoruz.

SORULAR NASIL OLACAK? FEN BİLİMLERİ DEĞERLENDİRMESİ. 2 Deneysel verilerin değerlendirildiği bilgiyi yorumlama ve muhakeme

SORULAR NASIL OLACAK? FEN BİLİMLERİ DEĞERLENDİRMESİ. 2 Deneysel verilerin değerlendirildiği bilgiyi yorumlama ve muhakeme gücünü ölçen zorlayıcı soruların geleceğini öngörüyoruz. Yaparak ve yaşayarak öğrenen, sayısal düşünme becerisi güçlü öğrencilere bu sınavın avantaj sağlayacağına inanıyoruz.

SORULAR NASIL OLACAK? İNK. TARİHİ DEĞERLENDİRMESİ. 1 Bu soruları incelediğimizde, soru metinlerine daha geniş

SORULAR NASIL OLACAK? İNK. TARİHİ DEĞERLENDİRMESİ. 1 Bu soruları incelediğimizde, soru metinlerine daha geniş yer verildiğini ve seçeneklerdeki çeldiricilerin daha güçlü olduğunu görüyoruz. Sorular, ayırt edici düzeyde yoruma dayalı sorular olmakla birlikte öğrencilerin bilgilerini kullanma becerilerini de ölçen niteliktedir.

SORULAR NASIL OLACAK? İNK. TARİHİ DEĞERLENDİRMESİ. 2 Fakat bilgiyi direkt ölçen sorulara değil bilgiyi

SORULAR NASIL OLACAK? İNK. TARİHİ DEĞERLENDİRMESİ. 2 Fakat bilgiyi direkt ölçen sorulara değil bilgiyi yorum yoluyla ölçen sorulara yer verilmiştir. Kısa ve direkt bilgiyi ölçen sorulara yer verilmemiştir. Tarihsel olayların yorumlanması önem kazanmaktadır.

SORULAR NASIL OLACAK? İNGİLİZCE DEĞERLENDİRMESİ. 2 Örnek sorular TEOG sınav soruları ile karşılaştırıldığında soruların

SORULAR NASIL OLACAK? İNGİLİZCE DEĞERLENDİRMESİ. 2 Örnek sorular TEOG sınav soruları ile karşılaştırıldığında soruların daha çok görsel ağırlıklı olduğu görülmektedir. Bu sınavda yine paragraf sorularına yer verilmiş. Sorularda dilbilgisi yapıları; günlük hayatta kullanılan İngilizce ifadeler, diyaloglar ve paragraflar içinde ölçülmektedir.

SORULAR NASIL OLACAK? DİN KÜL. VE AHL. BİL. DEĞERLENDİRMESİ. 1 Din Kültürü ve Ahlak

SORULAR NASIL OLACAK? DİN KÜL. VE AHL. BİL. DEĞERLENDİRMESİ. 1 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi örnek soruları bilgi, yorum ve okuduğunu anlama tarzında sorulardan oluşmakta. Ancak geçen seneki sınavlardan farklı olarak bilgi sorularının daha çok yoruma dayalı sorulardan oluştuğunu görmekteyiz. Sorulara baktığımızda yorumun bilgiye dayalı olması gerektiği açıkça ortaya çıkıyor.

SORULAR NASIL OLACAK? DİN KÜL. VE AHL. BİL. DEĞERLENDİRMESİ. 2 Yanı sıra paragraf tarzı

SORULAR NASIL OLACAK? DİN KÜL. VE AHL. BİL. DEĞERLENDİRMESİ. 2 Yanı sıra paragraf tarzı soruların zorluk düzeyinin daha da arttığını görmekteyiz. Sonuç olarak açıklanan örnek sorular perspektifinde bakacak olur isek Haziran ayında yapılacak olan sınavın öğrencileri geçmiş yıllarda yapılan sınavlara göre daha fazla zorlayabileceğini söyleyebiliriz.