Kad nemam ideju o emu pisati PISANJE Pisanje

  • Slides: 27
Download presentation
Kad nemam ideju o čemu pisati

Kad nemam ideju o čemu pisati

PISANJE Pisanje je razgovor sa sugovornikom koji čita naš tekst. 1 Imaš zadatak da

PISANJE Pisanje je razgovor sa sugovornikom koji čita naš tekst. 1 Imaš zadatak da smisliš neku svoju temu i napišeš sastavak. Čini ti se da ne postoji ništa o čemu bi se dalo pisati. Samo ti se čini. .

PISANJE Uvijek piši o onome što te stvarno zanima. Kad razmišljaš o nečemu što

PISANJE Uvijek piši o onome što te stvarno zanima. Kad razmišljaš o nečemu što te zanima, ideje za pisanje dođu same od sebe. . . Pitanje: A što ako dobiješ neku temu koja te ne zanima? Odgovor: Poveži je s onim što te zanima. K A K O T O U Č I N I T I?

zadana tema: Jesen je, lišće žuti i opada. tema koja tebe zanima poveži teme

zadana tema: Jesen je, lišće žuti i opada. tema koja tebe zanima poveži teme MODA • jesenja paleta boja za odjeću koju dizajniraš INTERNET IGRICE • Igrica koju bi ti režirao i programirao; šetači u parku, jesen je i na njih pada lišće – cilj je sakupiti što više lišća

Vidiš da se može! Upleti to jesenje lišće u svoju priču pa ga s

Vidiš da se može! Upleti to jesenje lišće u svoju priču pa ga s vremena na vrijeme spomeni da ne ispadne da si promašio temu.

Kad netko govori, a nije promislio o tome što će reći, obično kažemo da

Kad netko govori, a nije promislio o tome što će reći, obično kažemo da lupeta. I onaj tko piše, nakiti rečenice svim mogućim ukrasima nije promislio o tome koju priču želi ispričati svome čitatelju – lupeta!

Nije zabavno pisati tako da se ne ispriča neka priča, a nije baš zabavno

Nije zabavno pisati tako da se ne ispriča neka priča, a nije baš zabavno ni čitati takve tekstove. Rezultat? Loša ocjena. Svi nezadovoljni.

Kako izbjeći lupetanje? Najvažniji dio pisanja je razmišljanje prije nego uzmeš olovku u ruke.

Kako izbjeći lupetanje? Najvažniji dio pisanja je razmišljanje prije nego uzmeš olovku u ruke. Na satu obično nema dovoljno vremena za razmišljanje? O temama koje te zanimaju razmišljaj unaprijed, kod kuće da ih možeš uplesti u bilo koju zadanu temu?

O svakoj knjizi za lektiru razmišljaj kao o priči koju ćeš pretvoriti u igru.

O svakoj knjizi za lektiru razmišljaj kao o priči koju ćeš pretvoriti u igru. Kako se razmišlja unaprijed? Dok čitaš, traži i zapisuj tri najvažnije skupine podataka potrebnih za osmišljanje igrice: 1. junaci – svi su po nečemu posebni 2. zaplet – niz avantura u koje likovi upadaju 3. mjesto i vrijeme zbivanja radnje

COPYWRITERI

COPYWRITERI

COPYWRITERI Sastavljači reklama i reklamnih slogana. Kreativan i odlično plaćen posao. O svakoj knjizi

COPYWRITERI Sastavljači reklama i reklamnih slogana. Kreativan i odlično plaćen posao. O svakoj knjizi za lektiru razmišljaj kao o izvoru ideja koje ćeš pretvoriti u neku dobru reklamu ili slogan.

dok čitaš zapisuj: 1. zgodne ideje i misli 2. svoje ideje i misli izazvane

dok čitaš zapisuj: 1. zgodne ideje i misli 2. svoje ideje i misli izazvane onima iz knjige

GLASNOGOVORNICI

GLASNOGOVORNICI

Vješti govornici. Predstavljaju objašnjavajući različite ideje i nagovarajući ljude da im poklone svoje povjerenje.

Vješti govornici. Predstavljaju objašnjavajući različite ideje i nagovarajući ljude da im poklone svoje povjerenje. O svakoj knjizi za lektiru razmišljaj kao o izvoru misli i citata. Njima predstavljaš određeni književni lik ili ideju u knjizi.

Budi glasnogovornik knjige koju čitaš! Potrudi se! Dok čitaš, zapisuj: 1. zgodne ideje i

Budi glasnogovornik knjige koju čitaš! Potrudi se! Dok čitaš, zapisuj: 1. zgodne ideje i misli 2. svoje ideje i misli. Publiku treba namamiti da povjeruje u tvoje riječi. 3. napiši zanimljiv, kratak i duhovit tekst. Moraš nagovoriti što više ljudi da ju pročitaju.

NOVINARI

NOVINARI

NOVINARI Pišu kratke vijesti o nečemu, razgovaraju s ljudima ili prave reportaže o zanimljivim

NOVINARI Pišu kratke vijesti o nečemu, razgovaraju s ljudima ili prave reportaže o zanimljivim događajima, mjestima ili osobama. U svakoj knjizi traže dobre teme za svoje pisanje.

01 Vijesti Odgovori na 5 osnovnih pitanja: TKO, ŠTO, GDJE, KADA, KAKO? 02 03

01 Vijesti Odgovori na 5 osnovnih pitanja: TKO, ŠTO, GDJE, KADA, KAKO? 02 03 Izvještaj Proširi vijest odgovorima na pitanje ZAŠTO. Intervju 04 Pitanja na koja sugovornik može dati odgovore zanimljive. Reportaža Opisi, zapažanja, podaci i drugi dokumentarni materijal kojima ćeš popuniti svoju priču.

REDATELJ

REDATELJ

Redatelj je osoba koja neku priču pretvara u film. Potreban mu je cijeli tim

Redatelj je osoba koja neku priču pretvara u film. Potreban mu je cijeli tim ljudi. . . Dok čitaš: 1. uoči ključne scene i zapiši kako želiš da budu snimljene, odglumljene, opremljene 2. uz važnije dijaloge napiši naputke za glumce

3. pozorno prati mjesto i vrijeme zbivanja pojedinih scena. U bilješkama za snimatelje zapiši

3. pozorno prati mjesto i vrijeme zbivanja pojedinih scena. U bilješkama za snimatelje zapiši kako želiš da to naprave 4. uoči u priči dijelove koje treba upotpuniti detaljima i koje ćeš izbaciti iz priče

GLUMAC

GLUMAC

Osoba koja na filmu ili kazalištu oživljuje lik iz priče. Dok čitaš: 1. odaberi

Osoba koja na filmu ili kazalištu oživljuje lik iz priče. Dok čitaš: 1. odaberi lik koji želiš oživjeti i pozorno prati njegova ponašanja, razmišljanja i tekstove koje izgovara. 2. zabilježi posebnosti lika; ponašanja, reakcije. . .

3. odaberi jedan dijalog kojim se lik sukobljava s nekim drugim. Napiši bilješke o

3. odaberi jedan dijalog kojim se lik sukobljava s nekim drugim. Napiši bilješke o tome kako se u toj situaciji trebaš ponašati, pričati, kretati 4. odaberi jedan monolog. Zapisuj bilješke o osjećajima lika izrazima lica. . što bolje upoznaj svoj lik kako bi ga što bolje i uvjerljivije odglumio.

Tko čita s olovkom u ruci, dvaput čita! Zapamti!

Tko čita s olovkom u ruci, dvaput čita! Zapamti!

 • Literatura: Dinka Juričić, Kad nemam ideju o čemu pisati Blake Edwards, The

• Literatura: Dinka Juričić, Kad nemam ideju o čemu pisati Blake Edwards, The Pink Panther Theme Song