IVOT ANE FRANK Porodica Frank je emigrirala 1933

  • Slides: 7
Download presentation

ŽIVOT ANE FRANK Porodica Frank je emigrirala 1933. godine u glavni grad Holandije, Amsterdam,

ŽIVOT ANE FRANK Porodica Frank je emigrirala 1933. godine u glavni grad Holandije, Amsterdam, zbog nemackog fašizma, kada je Ani Frank bilo 4 godine. Otac joj je bio direktor u firmi , , Travis AD’’ I ortak u firmi , , Kolen i KO’’. Te obe firme su se nalazileu istoj zgradi u trgovačkoj četvrti Amsterdama. Do 9. jula 1942. godine Ana se obrazovala u jevrejskoj školi. . Njihov tajni život otpočeo je u potkrovlju zgrade u kojoj je radio njen Otac. Prijatelji Eli, Mip , Kophes, Kraler su dobavljali stanovnicima “Tajnog skloništa” namirnice, knjige, prospekte… �

� Ana je bila u , , Tajnom skrovištu’’ do 4. avgusta 1944. godine

� Ana je bila u , , Tajnom skrovištu’’ do 4. avgusta 1944. godine kada ih je otkrio Gestapo I oterao u koncentracioni logor, najpre u Vesterborg, pa u septembru 1944. godine u Aušvic-Birgenau, a u decembru Gestapo je nju sa sestrom Margo prebacio u logor Bergen-Benzel. Ana je preminula u martu 1945. godine, 2 meseca pred oslobodjenja Holandije. Od članova njene uže porodice strahote fašističkih progona preživeo je jedino njen otac.

Danas je zgrada u kojoj se skrivala porodica Frank pretvorena u muzej pod nazivom

Danas je zgrada u kojoj se skrivala porodica Frank pretvorena u muzej pod nazivom Kuća Ane Frank u kojoj se okuplja omladina u ime mira u svetu. https: //www. youtube. com/watch? v=BFab 0 Ysp. SQ 8&auth user=0 https: //www. youtube. com/watch? v=y. LSvd. EUA 2 w. I&authu ser=0 �

VIŠE O ANI � Ana se rodila 12. juna 1929. godine u Frankfurtu (

VIŠE O ANI � Ana se rodila 12. juna 1929. godine u Frankfurtu ( Nemačka). Za svoj 13. rodjendan dobila je dnevnik koji je nazvala Keti, kome se poveravala kao najboljoj prijateljici. U , , Tajnom skloništu’’ nije mogla ni sa kim da priča otvoreno, na način na koji je ona želela. Smatrala je da je hartija trpeljivija od ljudi. U , , Tajnom skloništu’’ Ana je bila zatvorena. Čeznula je za komadićem plavog neba.

Žudela je za prirodom i slobodom. U mnogim trenucima je osećala da je niko

Žudela je za prirodom i slobodom. U mnogim trenucima je osećala da je niko ne shvata. i. Tuga i bes prolazili su kroz njeno biće, ali nije gubila nadu za bolja vremena. U “Tajnom skrovištu “ se zbližila sa Petrom, sinom Van Damovih. . Petr je bio stidljiv, povučen i uplašen, a Ana strastvena, ambiciozna, ekstrovertna. Ana je marljivo učila stenografiju, francuski jezike, istoriju, algebru itd. i čitala je razne knjige koje je dobijala od Mip, Eli i Kophesa. U jednoj knjizi je pročitala da je mladost u svojim najdubljim dubinama usamljenija od starosti, i slagala se sa tim. Njen san je bio da postane novinarka i poznata spisateljica. U , , Tajnom skloništu ‘’ napisala je nekoliko kratkih priča i početak jedne novele. Ta dela su odštampana na engleskom jeziku 1959. godine. Anina psiha se promenila, odvajala se od roditelja i slagala se mišlenjem njenog oca da roditelji mogu dati samo dobar savet ili ukazati na pravi put, ali da formiranje čovekovog karaktera leži u njemu samome.

IZRADILI: Senka Krcić i Damir Šabotić

IZRADILI: Senka Krcić i Damir Šabotić