IUS 4183 PEMIKIRAN ISLAM SEMASA TAJUK SAYYID JAMALUDDIN

  • Slides: 21
Download presentation
IUS 4183 PEMIKIRAN ISLAM SEMASA TAJUK: SAYYID JAMALUDDIN AL-AFGHANI AHLI KUMPULAN: SITI NOR ATIQAH

IUS 4183 PEMIKIRAN ISLAM SEMASA TAJUK: SAYYID JAMALUDDIN AL-AFGHANI AHLI KUMPULAN: SITI NOR ATIQAH BT. ZULKARNAEN (023047) NORHUMAIRAH BT. NAMAT RAMLI (023058) NUURUL ATIYYAH BT. ABD. RAZAK (023074) NURUL AINSHAH BT. HASHIM (023057)

ISI KANDUNGAN Murid Pemikiran Keperibadian Akhbar Konsep Kenegaraan Pendidikan Karya Riwayat HIdup Kesimpulan

ISI KANDUNGAN Murid Pemikiran Keperibadian Akhbar Konsep Kenegaraan Pendidikan Karya Riwayat HIdup Kesimpulan

SAYYID JAMALUDIN AL-AFGHANI

SAYYID JAMALUDIN AL-AFGHANI

RIWAYAT HIDUP JAMALUDIN AL-AFGHANI Muhammad Jamaluddin al-Afghani al-Husaini. P’canggahan tentang nama: Muhammad ibn Safdar

RIWAYAT HIDUP JAMALUDIN AL-AFGHANI Muhammad Jamaluddin al-Afghani al-Husaini. P’canggahan tentang nama: Muhammad ibn Safdar al-Husain. Lahir: 1838 M (1254 H) As’ad Abad Kabul. Ayahnya menetap di Kabul pada 1844 M bersama keluarganya. Berpindah ke Hamedan, Iran, kerana tekanan politik yang diletakkan ke atasnya oleh Raja Afghanistan.

Ada pertalian darah dengan Imam at-Tarmizi dan seterusnya kepada Saidina Ali bin Abi Talib.

Ada pertalian darah dengan Imam at-Tarmizi dan seterusnya kepada Saidina Ali bin Abi Talib. 12 tahun = hafal al-Qur`an. 18 tahun = mendalami pelbagai bidang ilmu keislaman dan umum. Dikenali sebagai orang yang menghabiskan hidupnya hanya demi kemajuan Islam.

Berpindah dari suatu negara ke negara lain demi menyuarakan pemikiran 2 revolusinya, demi mengangkat

Berpindah dari suatu negara ke negara lain demi menyuarakan pemikiran 2 revolusinya, demi mengangkat posisi & martabat Islam yang jauh tertinggal dari dunia barat. Banyak merantau ke Najaf, India, Makkah, Tehran dan Khurasan. Diburu Perancis & Inggeris. Anggota Kementerian Pendidikan Istanbul, Turki. Meninggal dunia: 1314 H, 60 tahun.

Suka merantau Berani Tekun memperjuangkan kebenaran KEPERIBADIA N AL-AFGHANI

Suka merantau Berani Tekun memperjuangkan kebenaran KEPERIBADIA N AL-AFGHANI

PENDIDIKAN AL-AFGHANI Menguasai AQ, AS, fiqh, ilmu kalam, tasawuf, nahu, saraf, balaghah, mantiq, falsafah,

PENDIDIKAN AL-AFGHANI Menguasai AQ, AS, fiqh, ilmu kalam, tasawuf, nahu, saraf, balaghah, mantiq, falsafah, math, astronomi, perubatan & anatomi ketika 18 thun. Mendalami math moden di India. Menguasai beberapa bahasa di dunia.

KARYA AL-AFGHANI al-A'mal al. Kamilah at-Tukayyufat 'ala Syarh ad -Dawani lil-Uqatir al'Adhuidiyah al-Khatirat ar-Raddu

KARYA AL-AFGHANI al-A'mal al. Kamilah at-Tukayyufat 'ala Syarh ad -Dawani lil-Uqatir al'Adhuidiyah al-Khatirat ar-Raddu 'ala ad. Dahriyyin Tutimmah al. Bayaan fi Tarikh Afghan

al-'Urwah al. Khafiqin al-Wuthqa AKHBAR YANG DIASASKAN: at-Tijarah Misr

al-'Urwah al. Khafiqin al-Wuthqa AKHBAR YANG DIASASKAN: at-Tijarah Misr

MURID AL-AFGHANI: Syeikh Muhd Abduh

MURID AL-AFGHANI: Syeikh Muhd Abduh

PEMIKIRAN AL-AFGHANI Konsep Pembaharuan Al-Afghani: 1. Musuh utama umat Islam = penjajah (Barat). 3.

PEMIKIRAN AL-AFGHANI Konsep Pembaharuan Al-Afghani: 1. Musuh utama umat Islam = penjajah (Barat). 3. Untuk mencapai 2. Umat Islam harus tujuan itu, umat menentang penjajah Islam harus bersatu bila dan di mana saja. (Pan-Islamisme).

Definisi Pan-Islamisme: Umat Islam harus mempunyai satu pandangan yang bersatu dan bekerjasama. Persatuan Islam

Definisi Pan-Islamisme: Umat Islam harus mempunyai satu pandangan yang bersatu dan bekerjasama. Persatuan Islam hanya dapat dicapai apabila kembali kepada Al-Quran dan As-Sunnah Rasulullah.

Usaha Pembaharuan Al-Afghani: Bersih daripada Kepercayaan tahyul. Yakin AQ dan AS Merupakan pegangan hidup.

Usaha Pembaharuan Al-Afghani: Bersih daripada Kepercayaan tahyul. Yakin AQ dan AS Merupakan pegangan hidup. Rukun Iman menjadi landasan hidup. Setiap generasi umat mempunyai keistimewaan.

Dua Bentuk Pengajaran Al-Afghani: i) Menekankan supaya pengajaran agama Islam diperbaiki sesuai mengikut tamadun.

Dua Bentuk Pengajaran Al-Afghani: i) Menekankan supaya pengajaran agama Islam diperbaiki sesuai mengikut tamadun. Moden. ii) Membebaskan negara Islam dari kekuasaan Barat.

KONSEP NEGARA MENGIKUT AL-AFGHANI • Turut mengutarakan konsep negara republik yg demokrasi bagi negara

KONSEP NEGARA MENGIKUT AL-AFGHANI • Turut mengutarakan konsep negara republik yg demokrasi bagi negara 2 Islam. • Banyak mencela sistem pemerintahan Umat Islam yg bercorak autokratik. • Berpandangan bahawa ketua negara harus mengadakan syura dengan pemimpin 2 yg memiliki banyak pengalaman. • Berpandangan bhw Islam menghendaki pemerintahan republik di mana kebebasan mengeluarkan pendapat dan kewajipan ketua negara untuk tunduk kpd undang 2.

Yg berkuasa adalah undang 2 dan hukum bkn ketua negara. ‘Pemerintahan Republik: ’ Ketua

Yg berkuasa adalah undang 2 dan hukum bkn ketua negara. ‘Pemerintahan Republik: ’ Ketua negara hanya berkuasa utk menjalankan undang 2 dan hukum yg digariskan oleh lembaga

i. Al-Afghani jelas dipengaruhi oleh sis. pemikiran Barat. ii. Memperjuangkan bidang pemikiran politik. Perbezaan

i. Al-Afghani jelas dipengaruhi oleh sis. pemikiran Barat. ii. Memperjuangkan bidang pemikiran politik. Perbezaan pemikiran Al-Afghani & Syeikh Abduh: i. Syeikh Abduh mengikut sistem pemerintahan khalifah. ii. Memperjuangkan bidang pemikiran pendidikan.

Al. Afghani Syeikh Abduh Persamaan: Berpendapat bhw Islam mempunyai unsue dinamis yg dpt disesuaikan

Al. Afghani Syeikh Abduh Persamaan: Berpendapat bhw Islam mempunyai unsue dinamis yg dpt disesuaikan dgn perkembangan zaman & jln ijtihad.

KESIMPULAN Segala jasa dan sumbangan Jamaludin Al-Afghani di dalam dunia islam adalah sangat besar.

KESIMPULAN Segala jasa dan sumbangan Jamaludin Al-Afghani di dalam dunia islam adalah sangat besar. Karya-karya yang dihasilkan oleh beliau dalam bidang keagamaan dan keduniaan meninggalkan kesan yang megah, utuh, abadi sepanjang zaman kepada umat manusia. Jasa-jasa beliau yang masyhur adalah dalam menegakkan Negara islam daripada dijajah oleh Negara-negara barat, tidak dapat dilakukan oleh orang lain, malah ianyal kekal dalam lipatan sejarah dan dapat disaksikan sehingga kini.

SEKIAN, TERIMA KASIH…

SEKIAN, TERIMA KASIH…