ISOPANDA Yleist Isopanda tunnetaan mys nimill bambukarhu pandakarhu
ISOPANDA
Yleistä • Isopanda tunnetaan myös nimillä bambukarhu, pandakarhu ja jättiläispanda • Karhu heimoon laskettu isopanda asustelee Kiinassa • Panda on erittäin uhanalainen ja se tunnetaankin maailman eläintensuojelu säätiön WWF: n tunnuksena. • Panda kuuluu petoeläimiin, mutta on tottunut elämään kasvisravinnolla
Tieteellinen luokittelu Domeeni Aitotumaiset Kunta Eläinkunta Pääjakso Selkäjänteiset Alajakso Selkäjänteiset Luokka Nisäkkäät Lahko Petoeläimet Heimo Karhut Suku Ailuropoda Laji Melanoleuca, Isopanda
Ulkonäkö • Naaras pandalla painoa on alle 100 kg, mutta urokset ovat kookkaampia, noin 110 kg, pituus vaihtelee 120 -190 cm välillä. • Isopandan turkki on mustavalkoinen, korvat, kuono, raajat, silmien ympäristö ja hartiat ovat mustat, muuten valkoinen. • Turkki on paksu ja tiheä, mikä edesauttaa sopeutumista viileisiin metsiin • Karhusta panda eroaa lyhyellä kuonolla, karvaisilla tassun pohjilla ja puoli kantaastunnalla • Pandalla on vahvat leukalihakset ja poskihampaat, millä se pystyy syömään vahvaa bambua
Elinympäristö • Isopandaa voi tavata enää hyvin pienellä alueella Kiinassa. • Kiinassa Sichuanin, Shaanxin ja Gansun maakunnissa. • Pandan elinympäristöstä noin 16 000 km 2 on suojelualuetta, tällä alueella elää noin 60% pandoista. • Kuitenkin pandojen elinalue pienenee jatkuvasti • Isopandoja elää lehti- ja havumetsissä, joissa esiintyy tiheää Bambu kasvillisuutta. • Asuinmetsät ovat usein sateisia ja sumuisia ympäri vuoden.
Elintavat • • • Vankeudessa eläneet pandat saattavat elää jopa yli 30 vuotiaaksi, mutta vapaat pandat elävät noin 14 -20 vuotiaaksi. Pandat eivät elä laumoissa, vaan on yksineläjiä ja uros pandat merkkaavat reviirinsä hajumerkein. Toistensa seuraan ne hakeutuvat kiima-aikoina. Panda on yöeläin, mutta usein liikkeellä myös päivisin Muihin karhuihin verraten pandat eivät vaivu talviuneen, eivätkä ole taitavia kiipeilijöitä. Panda käyttää suurimman osan päivästään syömiseen
Ravinto • Panda on bambujen suurkuluttaja, sillä sen on syötävä jopa 12 -18 kg bambua päivässä jotta saavuttaisi pelkällä bambulla riittävän energian • Bambusta pandat käyttävät bambunversoja, bambun lehtiä ja varsia. • 99% ravinnosta on bambua, mutta lisäksi ne syövät lihaa, pieniä nisäkkäitä, heinäkasveja ja kalaa
Lisääntyminen • Panda saavuttaa sukukypsyyden 5 -7 vuoden iässä. • Kiima-aika on vain kerran vuodessa, keväällä • Raskaus kestää noin 100 päivää, jolloin syntyy yleensä yksi karvaton ja sokea poikanen (paino noin 140 g) • Poikanen usein elää emon kanssa, kunnes emo synnyttää uuden poikasen. Emo synnyttää noin joka toinen tai kolmas vuosi • Elinaikana panda saa noin 5 -8 poikasta.
Uhanalaisuus ja uhat • Vuoden 2004 tutkimuksen mukaan kiinassa asustaa noin 16000 pandaa • Bambu kukkii 10 -120 vuoden välein, jonka jälkeen se kuolee kokonaan pois (pandojen ravinto) • Maatalous alueiden raivaus • Salametsästys • Muille eläimille tarkoitetut ansat • Kiinan laki suojelee
• olemme mukana perustamassa ja hallinnoimassa pandan suojelualueita • autamme yhdistämään pandojen erillään olevat elinalueet ”bambukäytävillä”, joita pitkin pandat voivat siirtyä elinalueelta toiselle • ehkäisemme pandojen salametsästystä, esim. salametsästyksen vastaisten partioiden avulla • ehkäisemme pandojen kotimetsien laittomia hakkuita • tutkimme pandojen elintapoja, jotta niiden suojelutoimet osataan kohdentaa mahdollisimman tehokkaasti: jo vuonna 1980 autoimme mm. rakentamaan tutkimuslaboratorion ja tarhaustiloja Kiinan suurimmalle pandojen suojelualueelle Wolongiin • tiedotamme pandojen suojelun tärkeydestä • autamme kehittämään kestäviä tulonlähteitä pandojen elinalueiden ihmisille ja • autamme Kiinan hallitusta toteuttamaan kansallista pandansuojeluohjelmaansa. ISOPANDAN SUOJELUSTA WWF: N SIVUILTA
Kirjan kysymys
http: //www. youtube. com/watch? v=6 At 3 qjurh. Os
Lähteet • http: //wwf. fi/elainlajit/panda/ • http: //www. tunturisusi. com/panda/ • http: //www. kaleva. fi/karhulajit/isop anda/114223/ • http: //greenenvironment. suntuubi. com/? cat=14&img=16
- Slides: 22