IRODALMI HSK 5 D IRODALMI HSK JNOS VITZ

  • Slides: 14
Download presentation
IRODALMI HŐSÖK 5. D

IRODALMI HŐSÖK 5. D

IRODALMI HŐSÖK JÁNOS VITÉZ

IRODALMI HŐSÖK JÁNOS VITÉZ

A János vitéz Petőfi Sándor 1844 -ben írt verses meséje, irodalmi kifejezéssel élve elbeszélő

A János vitéz Petőfi Sándor 1844 -ben írt verses meséje, irodalmi kifejezéssel élve elbeszélő költeménye. Az elbeszélő költemény átmeneti műfaj. Rímes-ritmikus mond el, amely általában távol áll az inkább élményt, érzést szöveg, amely a versekre jellemző, ugyanakkor történetet kifejező költeményektől. Egyszerre lírai és epikus jellegű. A János vitéznek mind a története, mind a költői kifejezésmódja kiemelkedő értéket képvisel irodalmunkban.

TOLDI

TOLDI

Arany János 1845 -ben kezdte írni az Elveszett alkotmányt, melyet beküldött a Kisfaludy Társaság

Arany János 1845 -ben kezdte írni az Elveszett alkotmányt, melyet beküldött a Kisfaludy Társaság vígeposz-pályázatára. El is nyerte a pályadíjat, bár Vörösmarty Mihály bírálta hexametereit. Vörösmarty bíráló szavai további munkára késztették Aranyt. 1846 -ban a Kisfaludy Társaság újabb pályázatot írt ki.

A PÁL UTCAI FIUK MOLNÁR FERENC

A PÁL UTCAI FIUK MOLNÁR FERENC

MOLNÁR FERENC ÉLT: BUDAPEST, 1878. JANUÁR 12. – NEW YORK, 1952. ÁPRILIS 1. )

MOLNÁR FERENC ÉLT: BUDAPEST, 1878. JANUÁR 12. – NEW YORK, 1952. ÁPRILIS 1. )

LÚDAS MATYI FAZEKAS MIHÁLY

LÚDAS MATYI FAZEKAS MIHÁLY

Az első változata 1804 -ben keletkezett, kéziratban hamar elterjedt, és az író tudta nélkül

Az első változata 1804 -ben keletkezett, kéziratban hamar elterjedt, és az író tudta nélkül megjelent. 1815 -ben a Bécsben tanuló Kerekes Ferenc későbbi debreceni professzor a szerző személyét nem ismerve adta ki névtelenül a Ludas Matyit. Fazekas levélben tiltakozott a kiadás ellen, a szerző átdolgozta a művet, és a saját neve alatt jelentette meg: 1817 -ben Bécsben. Műve előszavában utal a plágiumra.

Egri csillagok Gárdonyi Géza

Egri csillagok Gárdonyi Géza

AZ EGRI CSILLAGOK GÁRDONYI GÉZA 1899 -TŐL FOLYTATÁSOKBAN MEGJELENŐ, MAJD 1901 -BEN KÖNYVBEN IS

AZ EGRI CSILLAGOK GÁRDONYI GÉZA 1899 -TŐL FOLYTATÁSOKBAN MEGJELENŐ, MAJD 1901 -BEN KÖNYVBEN IS KIADOTT REGÉNYE, AZ EGYIK LEGISMERTEBB MAGYAR TÖRTÉNELMI REGÉNY, AMELYNEK TÖRTÉNETE A VALÓSÁGOS 1552. ÉVI EGRI OSTROM ESEMÉNYEINEK ÉS ELŐZMÉNYEINEK TÖRTÉNETÉT DOLGOZZA FEL

TÜSKEVÁR FEKETE ISTVÁN

TÜSKEVÁR FEKETE ISTVÁN

Fekete István (Gölle, 1900. január 25. – Budapest, 1970. június 23. ) író. A

Fekete István (Gölle, 1900. január 25. – Budapest, 1970. június 23. ) író. A TÜSKEVÁR EGY ISMERT IFJÚSÁGI REGÉNY FEKETE ISTVÁN TOLLÁBÓL. A NEVELŐ SZÁNDÉKÚ TÖRTÉNET KÉT NYOLCADIKOS FIÚ NYÁRI VAKÁCIÓJÁT ÍRJA LE A KIS-BALATON KÖRNYÉKI NÁDASBAN. A REGÉNYNEK FOLYTATÁSA KÉSZÜLT TÉLI BEREK CÍMMEL.

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!! -IRODALMI BETYÁROK TAGOK: UNGVÁRI BENEDEK, KÁDÁR BENCE, MELICH MARCELL, TAJTHY

KÖSZÖNJÜK A MEGTISZTELŐ FIGYELMET!! -IRODALMI BETYÁROK TAGOK: UNGVÁRI BENEDEK, KÁDÁR BENCE, MELICH MARCELL, TAJTHY MILÁN, GYURCSÁK ATTILA FORRÁSOK: HTTPS: // HU. W IKIPEDIA. ORG, GOOGLE