Invatator Fidel Nicolae TEMELE PENTRU ACAS NTRE NECESITATE

  • Slides: 18
Download presentation
Invatator Fidel Nicolae TEMELE PENTRU ACASĂ – ÎNTRE NECESITATE ŞI SUPRAÎNCĂRCARE

Invatator Fidel Nicolae TEMELE PENTRU ACASĂ – ÎNTRE NECESITATE ŞI SUPRAÎNCĂRCARE

DIN PERSPECTIVA ELEVILOR: O MODALITATE DE SCURTARE A TIMPULUI LIBER; DIN PERSPECTIVA CADRELOR DICATICE:

DIN PERSPECTIVA ELEVILOR: O MODALITATE DE SCURTARE A TIMPULUI LIBER; DIN PERSPECTIVA CADRELOR DICATICE: • VERIFICAREA CUNOŞTINŢELOR PRIN APLICAREA ACESTORA ÎN MOD INDEPENDENT, ÎN EXERCIŢII DIVERSE; • URMĂREŞTE TRANSFORMAREA CUNOŞTINŢELOR ÎN COMPETENŢE; DIN PERSPECTIVA PĂRINŢILOR: • UN MOD DE VERIFICARE A ÎNSUŞIRII NOŢIUNILOR PREDATE LA ŞCOALĂ (Ce a învăţat la şcoală? ) • O FORMĂ DE CONTROL (FACULTATIV) AL PETRECERII TIMPULUI LIBER; (Ce ştie să facă cu aceste cunoştinţe? Se regăsesc în comportamentul copilului? ) DIN PERSPECTIVA SOCIETĂŢII Aşa te-nvaţă la şcoală?

"Temele pentru acasă trebuie să fie de aşa natură, încât să fie efectuate cu

"Temele pentru acasă trebuie să fie de aşa natură, încât să fie efectuate cu uşurinţă. Scopul lor nu este de a permite împărţirea elevilor în foarte buni şi slabi, ci de a controla dacă toţi elevii şi-au însuşit un ansamblu anume de cunoştinţe prealabile. “ R. Gagne

CE ESTE? TEMA reprezintă o sarcină încredinţată elevilor de profesorii de la şcoală, menită

CE ESTE? TEMA reprezintă o sarcină încredinţată elevilor de profesorii de la şcoală, menită a fi îndeplinită în timpul orelor din afara şcolii.

TEMA VĂZUTĂ DIN PERSPECTIVA • Definiţiei = exerciţiu dat de profesori elevilor pentru acasă,

TEMA VĂZUTĂ DIN PERSPECTIVA • Definiţiei = exerciţiu dat de profesori elevilor pentru acasă, în scopul aplicării cunoştinţelor dobândite; • Necesităţii = fără de care nu poate fi realizat ceva, nu pot fi observate deprinderile de muncă independentă; • Componentei educaţionale = ansamblu de măsuri aplicate în mod sistematic, în vederea formării şi dezvoltării însuşirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor;

DE CE … NECESITATE? Scopul temei pentru acasă este consolidarea achiziţiilor prin aplicarea cunoştinţelor

DE CE … NECESITATE? Scopul temei pentru acasă este consolidarea achiziţiilor prin aplicarea cunoştinţelor dobândite de elevi în timpul orelor de curs. ü Tema obligatorie, de nivel mediu de dificultate, pentru toţi elevii clasei; ü Tema suplimentară şi individuală, fără caracter permanent pentru situaţii adecvate, precum: - activităţi de recuperare; - activităţi de dezvoltare, pregătirea pentru concursuri etc.

CUM ? Se impune ca tema să fie (să evite delegarea responsabilităţilor) vinteresantă (să

CUM ? Se impune ca tema să fie (să evite delegarea responsabilităţilor) vinteresantă (să provoace elevul) voportună (să urmărească un obiectiv) vcorect dozată (să nu ocupe mult din timpul liber al elevului) vaccesibilă

PENTRU A VEDEA CUM SE POATE REZOLVA ACEASTĂ SARCINĂ, TREBUIE SĂ OBSERVĂM MAI ÎNT

PENTRU A VEDEA CUM SE POATE REZOLVA ACEASTĂ SARCINĂ, TREBUIE SĂ OBSERVĂM MAI ÎNT I FECTORII IMPLICAŢI ÎN ACESTĂ ETAPĂ A DEMERSULUI DIDACTIC, ADICĂ CUI SE ADRESEAZĂ?

PERSOANE IMPLICATE ELEVUL Învăţătorul Părintele EFECTE POZITIVE NEGATIVE

PERSOANE IMPLICATE ELEVUL Învăţătorul Părintele EFECTE POZITIVE NEGATIVE

v. Iniţiază. v. Controlează (cantitativ, calitativ): - frontal; - prin rezolvarea în clasă a

v. Iniţiază. v. Controlează (cantitativ, calitativ): - frontal; - prin rezolvarea în clasă a unei părţi reprezentative a temei; - prin discutarea în clasă a părţilor dificile, la care elevii au întâmpinat dificultăţi; - printr-o testare de câteva minute a elevilor , numai din tema pentru acasă. v. Valorifică (notează sau utilizează în predarea noilor lecţii).

ROLUL PĂRINTELUI v. Gestionarea spaţiului (condiţii optime pentru efectuarea temelor); v. Gestionarea efortului activitate

ROLUL PĂRINTELUI v. Gestionarea spaţiului (condiţii optime pentru efectuarea temelor); v. Gestionarea efortului activitate – odihnă); (raportul v. Supraveghează gestionarea timpului de către copil (preîntâmpină superficialitatea); v. Ajută direct copilul. vÎl încurajează. v. Verifică efectuarea graba, /

ROLUL ELEVULUI v. Beneficiar (al acţiunii celorlalţi “actori”) v. Agent principal (activitatea propriuzisă) Efectuarea

ROLUL ELEVULUI v. Beneficiar (al acţiunii celorlalţi “actori”) v. Agent principal (activitatea propriuzisă) Efectuarea temei depinde de: - personalitatea elevului (preferinţe, motivaţie, dorinţă de afirmare etc. ); - cunoştinţele, deprinderile pe care le posedă; - obişnuinţele de lucru; - starea de sănătate; - vârsta etc.

Argumente pro (din perspectiva pedagogilor) Argumentul 1. Ajută la însuşirea noţiunilor predate in orele

Argumente pro (din perspectiva pedagogilor) Argumentul 1. Ajută la însuşirea noţiunilor predate in orele de curs Temele pentru acasă conţin elemente învăţate de elevi în ziua respectivă şi sunt impuse tocmai pentru o mai bună înţelegere a noţiunilor. Aceste teme îl obligă pe elev să aplice partea teoretică într-o problemă de ordin practic. Astfel partea teoretică va fi înţeleasă şi învăţată mai uşor şi nu în mod mecanic. Acest lucru îi va fi viitorului membru al societăţii de un real folos, pentru că va retine noţiunile învăţate pe o perioadă mai lungă de timp şi va putea apela la acestea oricând va avea nevoie. Argumentul 2. Temele pentru acasă reprezintă un mod eficient pentru un elev de a-şi petrece timpul Rezolvarea temelor pentru acasă va conferi elevului o creştere a nivelului de inteligenţă a acestuia, ceea ce va duce la obţinerea de rezultate mai bune în şcoală şi în viaţă. Tot în acest fel copilul va căpăta mai multă încredere în modul său de a raţiona. De asemenea impunerea temelor pentru acasă reprezintă o modalitate satisfăcătoare de a-l împiedica pe copil să se implice în alte activităţi care s-ar putea să nu fie benefice pentru educaţia lui.

Argumente pro (din perspectiva educatorului) q însuşire mai temeinică a cunoştinţelor (prin efort propriu);

Argumente pro (din perspectiva educatorului) q însuşire mai temeinică a cunoştinţelor (prin efort propriu); q mai bună înţelegere a noţiunilor (în ritm propriu); q achiziţionarea tehnicilor de învăţare; q formarea deprinderilor şi obişnuinţelor de studiu independent; q creşterea capacităţii de a gestiona timpul; q comunicare permanentă între părinte şi copil.

Argumente contra (văzute de unii sociologi) Argumentul 1: Temele pentru acasă nu reprezintă o

Argumente contra (văzute de unii sociologi) Argumentul 1: Temele pentru acasă nu reprezintă o modalitate eficientă de educare a copiilor Temele pentru acasă sunt ineficiente în contextul în care, acasă, copilul este înconjurat de numeroase tentaţii (ex. : calculatorul, televizorul etc. ) Pe lângă acest lucru, părinţii sunt prea ocupaţi pentru a-şi supraveghea in permanenţă copiii. Având in vedere aceste două elemente, oricât de bine intenţionate ar fi temele, atâta timp cât elevul le rezolvă uitându-se la televizor, acestea nu îşi îndeplinesc scopul pentru care au fost impuse. Argumentul 2: Elevul îşi poate demonstra însuşirea cunoştinţelor în clasă Orice aplicaţie ce poate fi dată ca temă pentru acasă, poate fi redefinită pentru a fi lucrată in clasă. Distincţia şcoala - acasă este similara pentru elev cu cea munca - timp liber. De altfel, dacă şcoala î pregăteşte pe elev pentru viaţă, aşa ar şi trebui să fie. Tot ceea ce elevul are de demonstrat ar trebui să se petreacă la locul de învăţare. Odată ce se află în afara cadrului formal, va fi dificil pentru elev să ia în serios sarcina de lucru care i-a fost trasată. Mai mult, toate instrumentele de lucru de la şcoală pe care le asociază cu învăţatul, nu vor fi regăsite acasă.

Argumente contra (văzute de părinţi, educatori) Ø riscul oboselii excesive; Ø scăderea accentuată a

Argumente contra (văzute de părinţi, educatori) Ø riscul oboselii excesive; Ø scăderea accentuată a timpului liber; Ø riscul de a primi indicaţii greşite ştiinţific; Ø confuzii; Ø copierea temei de la colegi.

În loc de concluzii Tema pentru acasă prelungeşte timpul dedicat învăţării. Efectele formative sunt

În loc de concluzii Tema pentru acasă prelungeşte timpul dedicat învăţării. Efectele formative sunt mai mari şi mai importante pentru şcolarul mic, deoarece atitudinea faţă de şcoală şi abilităţile de studiu sunt în formare.

UF! DECI, TEMELE, UN RĂU NECESAR?

UF! DECI, TEMELE, UN RĂU NECESAR?