INTRODUCERE Sistemele de coordonate sunt construcţii geometrice ce creează scena în care se desfăşoară evenimentele fizice. Într-o primă clasificare sistemele de coordonate se pot grupa în: • Sisteme de coordonate carteziene • Sisteme de coordonate polare Aceasta nu este singura modalitate de clasificare a sistemelor de coordonate şi nici nu este exhaustivă. Ea constituie, însă, un bun începute în studiul şi analiză fenomenologică din punct de vedere fizic.
SISTEME DE COORDONATE CARTEZIENE Sistemele de coordonate carteziene au condus ulterior la inventarea şi perfecţionarea tuturor sistemelor de coordonate cunoscute. Datorită lor, azi putem vorbi de tehnologii precum cea cunoscută sub denumirea GPS (Global Positioning System), de VRML (Virtual Reality Modeling Language), de roboţi şi maşini CNC (Computer Numerical Control) etc.
ECHIPAMENTE CU FUNCŢIE GPS
PROIECŢII CARTEZIENE
PROIECŢIA UNUI PUNCT ÎN PLAN
DEFINIREA VECTORULUI DE POZIŢIE
DEFINIREA CADRANELOR TRIGONOMETRICE
REPREZENTAREA ANALITICĂ A CURBELOR
UTILIZAREA UNUI RC DREPT ÎN CONJUNCŢIE CU UNUL ST NG
RELATIVITATEA MIŞCĂRII ÎN REPERELE CARTEZIENE Deplasarea punctului
RELATIVITATEA MIŞCĂRII ÎN REPERELE CARTEZIENE Deplasarea reperului
DEFINIREA SISTEMULUI DE COORDONATE SFERICE
DEFINIREA SISTEMULUI DE COORDONATE CILINDRICE
SFERA ÎN COORDONATE SFERICE Fie sfera de rază r=a Ecuaţia carteziană este: Transformarea la coordonate sferice conduce la expresia: Ecuaţia sferei devine:
SFERA ÎN COORDONATE CILINDRICE Fie sfera de rază r=a Ecuaţia carteziană este: Transformarea la coordonate cilindrice conduce la expresia: