INTERNET EXPLORER IE Internet Explorer IE je internetski

  • Slides: 11
Download presentation
INTERNET EXPLORER (IE)

INTERNET EXPLORER (IE)

� Internet Explorer (IE) je internetski preglednik (program koji služi za pregledavanje internetskih stranica)

� Internet Explorer (IE) je internetski preglednik (program koji služi za pregledavanje internetskih stranica) koji je razvila firma Microsoft, deo operativnih sastava Microsoft Windows. Najrasprostranjeniji je internet preglednik u svijetu od 1999. godine.

Verzija 6 je poznata kao "Microsoft Internet Explorer", dok je verzija 7 poznata kao

Verzija 6 je poznata kao "Microsoft Internet Explorer", dok je verzija 7 poznata kao "Windows Internet Explorer"

� Prva verzija IE-a izdana je 1995. a najnovija je iz 2008. Nakon prvog

� Prva verzija IE-a izdana je 1995. a najnovija je iz 2008. Nakon prvog izdanja Internet Explorera za verziju Windowsa 95, Internet Explorer je postao dostupan i za Mac te UNIX operativne sustave. Zadnja velika nadogradnja Internet Explorera 6. 0, dogodila se sa izdavanjem Windows XP Service Packa 2 i Windows 2003 Service Pack 1.

� Internet Explorer nije bio popularan sve do verzije 3 IE 4 izašao je

� Internet Explorer nije bio popularan sve do verzije 3 IE 4 izašao je 1997. godine, i doneo je neke pozitivne novosti: 1. Outlook Express zamijenio je Internet News and Mail , aktivne kanale 2. uveden je aktivni desktop (mogućnost prikazivanja web stranica kao radne površine)

� Internet explorer 5 prvi put se pojavio 1999. godine i dobijao se instaliran

� Internet explorer 5 prvi put se pojavio 1999. godine i dobijao se instaliran uz Windows 98 Šesta verzija internet explorera pojavljuje se dve godine kasnije i doteraniji je u odnosu na predhodnu verziju, ali je imao i nedostataka u odnosu da danasnju verziju.

� INTERNET EXPLORER 7 Pet godina nakon pojavljivanja pete verzije, sacinjena je sedma koja

� INTERNET EXPLORER 7 Pet godina nakon pojavljivanja pete verzije, sacinjena je sedma koja je preimenovana u ‘Windows Internet Explorer’ Verzija 7 planirana je kao sastavni deo operativnog sastava ‘Windows Vista’ i ‘Windows server 2008’. Neki delovi osnovne arhitekture, ukljucujuci i renderovanje motora i bezbednosni okvir, su poboljsani. Nove funkcije ukljucuju i pretrazivanje pomocu kartica, zumiranje stranice, integrisani okvir za pretragu… Sedma verzija je namenjena i odmbrani korisnika od tzv. fišinga, odnosno pokusaja dobijanja privatnih informacija kao sto su lozinka. korisnicko ime, detalji kreditnih kartica…Zbog toga je bezbedniji od svojih predhodnika.

INTERNET EXPLORER 8 � Internet Explorer 8 je zadržao sve najbolje osobine svojih prethodnika

INTERNET EXPLORER 8 � Internet Explorer 8 je zadržao sve najbolje osobine svojih prethodnika i uveo niz novih, korisnih i zanimljivih elemenata. Internet Explorer 8 može se preuzeti sa sajta kompanije Microsoft. IE 8 se prvi put pojavio u martu 2009. godine.

INTERNET EXPLORER 9 � Windows internet explorer 9 je trenutna verzija ovog web pretrazivaca.

INTERNET EXPLORER 9 � Windows internet explorer 9 je trenutna verzija ovog web pretrazivaca. Njegov razvoj poceo je nedugo nakon objave njegove prethodne verzije. Pri otvaranju ovog pretrazivaca primecuje se pojednostavljen dizajn. Vecina funkcija moze se izvrsiti uz pomoc alatki (tools), kao sto su zumiranje ili stampanje neke stranice. Kartice se automatski pojavljuju sa desne strane trake adresa, ali ih možete premestiti tako da se pojave ispod trake adresa, kao u prethodnim verzijama programa Internet Explorer. Traku „Omiljene lokacije“, komandnu traku, statusnu traku i traku sa menijima možete uvek prikazati tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na dugme „Alatke“ , a zatim ih izabrati u meniju.

� Pretraga � sa trake adresa Sada možete pretraživati direktno iz trake adresa. Ako

� Pretraga � sa trake adresa Sada možete pretraživati direktno iz trake adresa. Ako unesete adresu Veb lokacije, otići ćete pravo na Veb lokaciju. Ako unesete termin za pretragu ili nepotpunu adresu, pokrenućete pretragu pomoću trenutno izabranog pretraživača. Kliknite na traku adresa da biste iz navedenih ikona izabrali pretraživač ili da biste dodali nove. Kada pretražujete sa trake adresa, imaćete opciju otvaranja stranice sa rezultatima pretrage ili najboljeg rezultata pretrage (ako odabrani dobavljač pretrage podržava ovu funkciju). Na traci adresa možete uključiti i opcionalne predloge pretrage.

Rad sa karticama u IE 9 � Karticu možete otvoriti ako kliknete na dugme

Rad sa karticama u IE 9 � Karticu možete otvoriti ako kliknete na dugme „Nova kartica“ sa desne strane nedavno otvorene kartice. Koristite pregledanje pomoću kartica da biste otvorili više Veb stranica u jednom prozoru. Da biste istovremeno pregledali dve stranice pomoću kartica, izaberite karticu, a zatim je prevucite izvan prozora programa Internet Explorer da biste otvorili Veb stranicu kartice u novom prozoru