INFORMARE PESTA PORCIN AFRICAN Pesta Porcina Africana este

  • Slides: 13
Download presentation
INFORMARE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ � Pesta Porcina Africana este o boala infectioasa, care afecteaza

INFORMARE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ � Pesta Porcina Africana este o boala infectioasa, care afecteaza porcinele (domestice si salbatice), indiferent de varsta, sex, stare de intretinere. Boala are mai multe forme de evolutie: supraacuta, subacuta si cronica, si se manifesta prin hipertermie presimtomatica, urmata de tulburari grave respiratorii, digestive, iar anatomopatologic prin leziuni hemoragice intense.

� Nu exista vaccinuri si vaccinare pentru Pesta Porcina Africana si nu are niciun

� Nu exista vaccinuri si vaccinare pentru Pesta Porcina Africana si nu are niciun tratament, singura masura pentru combaterea acestei boli este stamping-out-ul.

� Pesta Porcina Africana nu se transmite la om, fiind o boala specifica suinelor,

� Pesta Porcina Africana nu se transmite la om, fiind o boala specifica suinelor, dar prezinta o importanta foarte mare prin pierderile economice insemnate pe care le determina, mai ales cand apare prima data intr-un teritoriu unde receptivitatea este maxima, pierderile economice antrenate de aparitia ei sunt prin: � mortalitate care poate fi de 100%; � uciderea animalelor in vederea asanarii focarelor de boala; � uciderea materialului de selectie de mare valoare- vieri, scroafe- in caz de aparitie in exploatatii comerciale; � arderea unor cantitati mare de furaje si a altor materiale contaminate; � contul masurilor de combatere si prin despagubirea proprietarilor care au suferit pierderi; � stanjenirea intregii activitati economice ca urmare a restrictiilor de circulatie pentru animale, persoane etc , deci perturbarea relatiilor comerciale de orice natura.

� Pesta Porcina Africana a fost confirmata in mai multe state membre ale Uniunii

� Pesta Porcina Africana a fost confirmata in mai multe state membre ale Uniunii europene, precum si in tari terte care se invecineaza cu Romania. Astfel ca PPA evolueaza in mediul silvatic (mistreti) in Ungaria- in mai multe regiuni (Heves, Szabolcs- Szatmar-Berez, etc) –la aproximativ 50 km de granita cu Romania, in Polonia, Letonia, Estonia , Lituania, Cehia, Italia, etc. De asemenea PPA evolueaza si in Republica Moldova, fiind notificate mai multe focare atat la porcii domestici cat si la porcii mistreti, unele focare fiind foarte apropiate de granita cu Romania, exemplu fiind focarul din localitatea Coteleu, ce se afla la 12 km de granita cu tara noastra. Ucraina a notificat foarte multe focare de PPA, multe dintre acestea fiind foarte aproape de granita cu Romania.

�La noi in tara PPA a fost confirmata pentru prima data in judetul Satu

�La noi in tara PPA a fost confirmata pentru prima data in judetul Satu Mare la porcii domestici, intr-o exploatatie non-profesionala, pana la aceasta data fiind notificate patru focare de boala la porcii domestici. In data de 29. 05. 2018 a fost confirmat primul focar de PPA la mistret in judetul Satu Mare. Ulterior au mai fost notificate 3 focare de boala la porcii mistreti, la limita cu judetele Salaj si Bihor.

� In judetul Tulcea, PPA a fost confirmata in mai multe localitati din Delta

� In judetul Tulcea, PPA a fost confirmata in mai multe localitati din Delta Dunarii cat si de a lungul Dunarii: Salceni, Ceatalchioi, Partizani, Maliuc, etc cu mentiunea ca localitatile unde au fost confirmate focare de PPA sunt situate la 0, 5 km de granita cu Ucraina, Dunarea fiind bariera geografica. Pana la aceasta data in judetul Tulcea sunt inregistrate un numar de 131 focare de PPA la gospodariile populatiei si 65 suspiciuni de boala cu posibiltatea de confirmare. In toate focarele de boala, au fost ucisi 1488 de porci, 81 de porci au murit, iar 11 porci au fost sacrificati de catre proprietari, iar carnea acestora a fost folosita pentru consum sau comercializare

�In urma anchetelor epidemiologice au fost identificate mai multe surse de infectie: migrarea mistretilor,

�In urma anchetelor epidemiologice au fost identificate mai multe surse de infectie: migrarea mistretilor, avand in vedere distanta mica cu zonele infectate din Ucraina si Ungaria. Alta sursa de infectie este factorul uman prin comertul ilegal cu produse de carne de porc din zonele afectate, traficul ilegal cu animale vii din zonele afectate, etc.

� � � Obligatiile proprietarilor exploatatiilor nonprofesionale (Ordin 40/2010) Fiecare proprietar de exploatatie este

� � � Obligatiile proprietarilor exploatatiilor nonprofesionale (Ordin 40/2010) Fiecare proprietar de exploatatie este obligat sa colaboraze cu medicul veterinar de libera practica imputernicit sau cu medicul veterinar oficial, dupa caz, in vederea inregistrarii exploatatiei si desfasurarii altor activitati prevazute in legislatia sanitara veterinara in vigoare; Sa permita medicului veterinar oficial/ medicilor de libera practica imputerniciti sa desfasoare controale si inspectii sanitar-veterinare si sa ofere raspunsuri corecste la informatiile solicitate. Sa declare medicilor veterinari de libera practica imputerniciti sau medicilor veterinari oficiali, dupa caz, in perioada prevazuta de lege, orice modificare aparuta cu privire la animale si exploatatie; Sa pastreze in mod corespunzator registrul exploatatiei, sa il actualizeze si sa il arhiveze pentru control sanitar-veterinar; In cazul deschiderii sau redeschiderii unei exploatatii, proprietarul acesteia informeaza medicul veterinar de libera practica imputernicit cu 7 zile inainte, despre respectiva intentie de deschidere a activitatii; Proprietarul exploatatiei pastreaza pentru activitati de control sanitar- veterinar toate documentele privind identificarea si inregistrarea exploatatiei si a animalelor care ii sunt remise; Proprietarul exploatatiei pastreaza in bune conditii cartea exploatatiei, prezentand-o la fiecare inregistrare, miscari in/din exploatatia sa. Proprietarul exploatatiei comunica in termen de maxim 7 zile pierderea sau furtul acesteia medicului veterinar de libera practica imputernicit. Pe baza formularului de declarare eveniment, proprietarului exploatatiei i se elibereaza de catre operatorul SNIIA un duplicat, contra cost; Fiecare detinator de animale are obligatia de a colabora cu medicul veterinar de libera practica imputernicit, in vederea identificarii si inregistrarii animalelor din exploatatia sa; Fiecare detinator de animale achizitioneaza, direct de la un furnizor primar sau de la un furnizor secundar, mijloace de identificare necesare identificarii animalelor detinute; In termen de 7 zile de la achizitionarea oricaror animale, detinatorul de animale notifica prezenta respectivelor animale in exploatatie medicului veterinar de libera practica imputernicit.

� In cazul in care intr-o exploatatie se afla unul sau mai multi porci

� In cazul in care intr-o exploatatie se afla unul sau mai multi porci suspecti de infectie cu virusul PPA, pana la sosirea autoritatilor competente se are in vedere: � Sa izoleze animalele bolnave sau suspecte de boala; � Sa pastreze cadavrele animalelor moarte, carnea ori produsele obtinute prin taierea de necesitate, fara a le instraina ori valorifica; � Sa nu se permita circulatia animalelor si a persoanelor in locurile presupuse a fi contaminate; � Sa pastreze furajele care au venit in contact cu animalele bolnave sau care sunt suspecte de contaminare, fara a le administra altor animale; � Sa pastreze in locul respectiv ustensilele de grajd, asternutul, mijloacele de transport folosite si orice alte obiecte care pot fi purtatoare de contagiu. � Proprietarul de animale raspunde civil si penal de realitatea si corectitudinea datelor declarate si asumate prin semnatura medicilor veterinari de libera practica imputerniciti sau medicilor oficiali.

�Administratia publica locala, in calitatea ei de Unitate Locala de Sprijin, imediat ce a

�Administratia publica locala, in calitatea ei de Unitate Locala de Sprijin, imediat ce a fost anuntata despre aparitia sau suspiciunea unei boli transmisibile a animalelor, este obligata sa acorde orice fel de ajutor cerut de autoritatea sanitara vaterinara teritoriala la combaterea bolii si la stingerea focarelor de boala. In acest sens poate fi emisa o Dispozitie de ucidere pentru toti porcii din exploatatie.

� Pentru a benificia de despagubiri, proprietarul animalelor are urmatoarele obligatii: � Sa izoleze

� Pentru a benificia de despagubiri, proprietarul animalelor are urmatoarele obligatii: � Sa izoleze animalele bolnave sau suspecte de boala; � Sa pastreze cadavrele animalelor moarte ori taiate; � Sa nu consume sau instraineze carnea si produsele provenite de la aceste animale pana la sosirea medicului veterinar de libera practica imputernicit si/sau oficial; � Sa nu comunice medicului veterinar oficial, medicului veterinar de libera practica imputernicit sau directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a minicipiului orice modificare in statusul de sanatate al exploatatiei. � Despagubirile se acorda atat pentru animalele ucise in cadrul masurilor care se intreprind pentru lichidarea rapida a focarelor de boala, cat si pentru pagubele colaterale: in cazul in care se decide extinderea masurilor de control la alte exploatatii, proprietarilor acestora li se acorda despagubiri in aceleasi conditii.

�La nivelul consiliilor locale, avand in vedere evolutia pestei porcine africane la noi in

�La nivelul consiliilor locale, avand in vedere evolutia pestei porcine africane la noi in tara exista obligativitatea reactualizarii Unitatilor Locale de Sprijin, identificarii si reimprospatarii stocurilor de combustibil (benzina, lemne), materiale, ustensile si utilaje, etc. necesare pentru interventia intr-un eventual focar de boala. Nu in ultimul rand vor fi identificate si persoanele disponibile la nivelul ULS- urilor care vor face parte din echipele participante la combaterea focarului de boala. De asemenea este necesar ca fiecare ULS sa identifice eventuale terenuri care vor fi folosite la ecarisarea prin metode alternative a teritoriului (ingropare si/sau incinerare); pentru terenurile odata identificate se va solicita autorizatie de mediu pentru folosirea lor. Se va nominaliza o persoana sau mai multe din cadrul ULS - ului care vor face parte din comisia de evaluare a animalelor ucise sau altfel afectate, in vederea

� In legatura cu organizarea si functionarea pe raza localitatii a targurilor de animale

� In legatura cu organizarea si functionarea pe raza localitatii a targurilor de animale vii, trebuie luate in regim de urgenta toate masurile legale pentru amenajarea corespunzatoare a acestora in conformitate cu Ordinul ANSVSA 45/2010, in vederea autorizarii sanitare veterinare, pentru a putea monitoriza eventualele miscari de animale prin aceste targuri si a stopa miscarea ilegala de animale vii care poate constitui vector pentru vehicularea virusului PPA. � � � AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR � � DIRECTIA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR DAMBOVITA