imdiki ocuklar lks seviyor Otoriteye kt ve saygsz

  • Slides: 49
Download presentation

Şimdiki çocuklar lüksü seviyor. Otoriteye kötü ve saygısız davranıyor. Yaşlılara iyi davranmıyor, gevezelik yapmayı

Şimdiki çocuklar lüksü seviyor. Otoriteye kötü ve saygısız davranıyor. Yaşlılara iyi davranmıyor, gevezelik yapmayı çalışmaya tercih ediyorlar. Bugünlerde çocuklar zalimce davranıyor. Socrates

Aile, çocuğun ihtiyaçlarını karşılayıp onun bu dünyada VAROLMA’sını sağlamak için gereklidir! İnsanın “ilişki ihtiyacı”

Aile, çocuğun ihtiyaçlarını karşılayıp onun bu dünyada VAROLMA’sını sağlamak için gereklidir! İnsanın “ilişki ihtiyacı” varolmak için gereklidir. (E. Fromm)

Çocuk eğitiminde sorumluluk anne ve babasına aittir. Anne baba bu sorumluluğu başkasına devredemez. Ancak

Çocuk eğitiminde sorumluluk anne ve babasına aittir. Anne baba bu sorumluluğu başkasına devredemez. Ancak yardım alabilir. Okul, öğretmen vs. hepsi birer yardımcıdır.

Çocuğun kişiliğinin temelleri aile ortamında atılır. Ana- Babalık Bir SANAT’tır Bilgi Beceri gerekir, sevgi

Çocuğun kişiliğinin temelleri aile ortamında atılır. Ana- Babalık Bir SANAT’tır Bilgi Beceri gerekir, sevgi gerekir Emek ister, çaba ister.

LEşim çocuğa çok katı davranıyor, ben onu dengeliyorum. LBen çocuğumun en iyi arkadaşıyım. LÇocuğum

LEşim çocuğa çok katı davranıyor, ben onu dengeliyorum. LBen çocuğumun en iyi arkadaşıyım. LÇocuğum daima kendimden, eşimden önce gelir. LÇocuğum hiç hata yapmamalı, hiç acı ve sıkıntı çekmemeli. LÇocuğumu mükemmel bir şekilde yetiştirmeliyim.

LBen de çocuktum, geçer. Lİyi anne-baba çocuğunu asla cezalandırmamalı. LÇocuğumun her şeyi olmalı, hiçbir

LBen de çocuktum, geçer. Lİyi anne-baba çocuğunu asla cezalandırmamalı. LÇocuğumun her şeyi olmalı, hiçbir şeye ihtiyacı olmamalı. LÇocuklar kendi hallerinde yetişmeli, müdahale etmeye gerek yok. LÇocuğuma zaman ayıramıyorsam da bütün maddi ihtiyaçlarını karşılıyorum.

Çocukların bütün istek ve ihtiyaçlarının karşılanması için beklemeyi bilmeyen çocukları hayatta neler bekliyor?

Çocukların bütün istek ve ihtiyaçlarının karşılanması için beklemeyi bilmeyen çocukları hayatta neler bekliyor?

Çocukların isteklerinin ya da ihtiyaçlarının karşılanması için bazen beklemeleri gerektiğini bilmeleri ve bekleyebilmeyi öğrenmeleri

Çocukların isteklerinin ya da ihtiyaçlarının karşılanması için bazen beklemeleri gerektiğini bilmeleri ve bekleyebilmeyi öğrenmeleri çok önemli.

Otoriter (Baskıcı) Tutum Gevşek (Aşırı Hoşgörülü) Tutum Dengesiz ve Kararsız Tutum Aşırı Koruyucu Tutum

Otoriter (Baskıcı) Tutum Gevşek (Aşırı Hoşgörülü) Tutum Dengesiz ve Kararsız Tutum Aşırı Koruyucu Tutum İlgisiz ve Kayıtsız tutum Güven verici, Destekleyici Tutum

Anne – baba katı bir disiplin uygular. Çocuk her kurala uymak zorunda bırakılır. Çocuğun

Anne – baba katı bir disiplin uygular. Çocuk her kurala uymak zorunda bırakılır. Çocuğun kendine olan güvenini ortadan kaldıran, onun kişiliğini hiçe sayan bir tutumdur. SONUÇ: ÇOCUK, USLU, NAZİK, DİKKATLİ OLMASINA KARŞIN, SİLİK ÇEKİNGEN İÇE KAPANIK DIŞTAN DENETİMLİ AŞIRI DERECEDE BOYUN EĞEN

Genelde orta yaşın üzerinde çocuk sahibi olan ailelerde ya da kalabalık yetişkinler grubu içinde

Genelde orta yaşın üzerinde çocuk sahibi olan ailelerde ya da kalabalık yetişkinler grubu içinde tek çocuk olması nedeniyle rastlanmaktadır. Bu ailelerde çocuk insiyatif kullanabilen tek kişidir. Her türlü ihtiyacı kayıtsız şartsız karşılanmaktadır. SONUÇ: BU TÜR ÇOCUKLAR, YETİŞKİN OLDUKLARINDA DA TOPLUMUN VERMEDİĞİ HAKLARI KENDİLERİNE TANIMAYA KALKIŞIRLAR. DOYUMSUZ UYUMSUZ PAYLAŞIM VE İŞBİRLİĞİ YÖNÜNDEN YETERSİZ

Buradaki dengesizlik anne-baba arasındaki görüş ayrılığında olabildiği gibi , anne-babanın davranış biçiminde de olabilir.

Buradaki dengesizlik anne-baba arasındaki görüş ayrılığında olabildiği gibi , anne-babanın davranış biçiminde de olabilir. SONUÇ: ÇOCUK HANGİ KOŞULDA NASIL DAVRANACAĞINI BİLEMEZ. İÇ ÇATIŞMALARI OLAN HUZURSUZ DEĞER YOKSUNU DENGESİZ VE TUTARSIZ

Anne-babanın aşırı koruması, çocuğa gerektiğinden fazla kontrol ve özen göstermesidir. Genellikle anne-çocuk ilişkisinde ortaya

Anne-babanın aşırı koruması, çocuğa gerektiğinden fazla kontrol ve özen göstermesidir. Genellikle anne-çocuk ilişkisinde ortaya çıkan bu durumun ardında, annenin duygusal yalnızlığı yatmaktadır. SONUÇ: BU TUTUM ÇOCUĞUN OTONOM BİREY OLMASINI ENGELLER. AŞIRI BAĞIMLI GÜVENSİZ İÇE DÖNÜK SOSYAL İLİŞKİLERİ ZAYIF

Anne-babanın çocuğu yalnız bırakma, görmezlikten gelerek dışlaması durumudur. İletişim kopukluğu vardır. Bu gruba giren

Anne-babanın çocuğu yalnız bırakma, görmezlikten gelerek dışlaması durumudur. İletişim kopukluğu vardır. Bu gruba giren anne-baba hoşgörü ile boşvermeyi birbirine karıştırıyor olabilir. SONUÇ: EBEVEYN İLGİSİZLİĞİYLE, ÇOCUĞUN ÖĞRETMENİNE, ARKADAŞLARINA VE ÇEVRESİNDEKİ EŞYALARA VERDİĞİ ZARAR ARASINDA YAKIN BİR İLİŞKİ BULUNMUŞTUR. SALDIRGAN

Çocuğun benliğini onaylayan ve kendi benliğini tanımlama özgürlüğü veren davranışlar içerir. Evde kabul edilen

Çocuğun benliğini onaylayan ve kendi benliğini tanımlama özgürlüğü veren davranışlar içerir. Evde kabul edilen ve edilmeyen davranışların sınırları bellidir. Bu sınırlar içinde çocuk özgürdür. Söz hakkı vardır. Duygu ve görüşlerine saygı duyulur. SONUÇ: ANNE-BABA-ÇOCUK/GENÇ İLİŞKİSİ YETİŞKİN-YETİŞKİN ETKİLEŞİMİNE YAKLAŞAN NİTELİKTEDİR. ÖZGÜVEN SAHİBİ SORUMLULUK ALAN GİRİŞİMCİ SOSYAL TUTARLI

Gerçeklik Terapisi (W. Glasser) “Her davranış bir hedefe yöneliktir ve maksatlıdır. ” Davranışlarımız ihtiyaçlarımızı

Gerçeklik Terapisi (W. Glasser) “Her davranış bir hedefe yöneliktir ve maksatlıdır. ” Davranışlarımız ihtiyaçlarımızı karşılamaya yöneliktir. İhtiyaçlar karşılandığında DENGE kurulur, UYUM sağlanır. İhtiyaçlar karşılanmadığında DENGESİZLİK söz konusudur ve UYUMSUZLUK ortaya çıkar.

Çocuk ve ergenlerde temel ihtiyaçlar nelerdir? 1)Ait olma : Diğerlerini sevme ve bağlanma 2)Güçlü

Çocuk ve ergenlerde temel ihtiyaçlar nelerdir? 1)Ait olma : Diğerlerini sevme ve bağlanma 2)Güçlü olma : Kişisel güce ve yeterliğe ulaşma 3)Özerklik : Özgür olma ve kendini yönetme 4)Eğlenme : Yaşamdan keyif alma, eğlenerek yaşama Çocuk/ergen bu ihtiyaçlarını karşılayacak davranışlar SEÇER ve bu davranışlar ihtiyaçlarını karşılıyorsa DOYUM elde eder, kendini güçlü hisseder ve başarılı bir kimlik geliştirir.

Çocuk/ergenin temel ihtiyaçlarını karşılama yolları nelerdir? 1) Ait olma ihtiyacı: Çocuğu sevin, sevdiğinizi gösterin,

Çocuk/ergenin temel ihtiyaçlarını karşılama yolları nelerdir? 1) Ait olma ihtiyacı: Çocuğu sevin, sevdiğinizi gösterin, ifade edin, onu yaşantılarınıza ortak edin, duygu ve düşüncelerinizi paylaşın, ona işbirliği yapma fırsatları sağlayın. 2) Güçlü olma ihtiyacı: Ona başarılı olabileceği görevler verin, başarısını fark edin, güçlü yönlerini övün, ona değer verin.

Çocuk/ergenin temel ihtiyaçlarını karşılama yolları nelerdir? 3) Özerklik ihtiyacı: Kendisi ile ilgili kararlar alma

Çocuk/ergenin temel ihtiyaçlarını karşılama yolları nelerdir? 3) Özerklik ihtiyacı: Kendisi ile ilgili kararlar alma hakkı tanıyın, kararlara onu katın, görüşünü alın, kendisi ile ilgili sorumluluk verin. 4) Eğlenme ihtiyacı: Gülmek, neşelenmek için fırsatları değerlendirin. Oyun ve eğlencenin onun hakkı (gelişim görevi) olduğunu unutmayın!. .

Evde muhabbet ortamı olmalı Onları adam yerine koyun ve değişik konularda onların da fikirlerini

Evde muhabbet ortamı olmalı Onları adam yerine koyun ve değişik konularda onların da fikirlerini alın. Belli yemekleri mutlaka ailece yiyin.

Sağlıklı insan ilişkilerinde 3 temel ilke vardır: 1. Koşulsuz Kabul (koşulsuz sevgi ve saygı)

Sağlıklı insan ilişkilerinde 3 temel ilke vardır: 1. Koşulsuz Kabul (koşulsuz sevgi ve saygı) 2. Dürüstlük, içtenlik (açıklık, saydamlık) 3. Empatik anlayış (kendini onun yerine koyma)

 • Şunu hep hatırlayın; “ Başarılı bir çocuğa sahip olmaktan önce gelen şey,

• Şunu hep hatırlayın; “ Başarılı bir çocuğa sahip olmaktan önce gelen şey, sağlıklı bir çocuğa sahip olmaktır. ”

Yaşına uygun yapabileceği görevler verin. Gelişimine uygun görevler vererek sorumluluk duygusunu geliştirmeye çalışın. Kendine

Yaşına uygun yapabileceği görevler verin. Gelişimine uygun görevler vererek sorumluluk duygusunu geliştirmeye çalışın. Kendine güvenmesini sağlayın.

“Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi; Bir adam oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini

“Bir gün, kozada küçük bir delik belirdi; Bir adam oturup kelebeğin saatler boyunca bedenini bu küçük delikten çıkarmak için harcadığı çabayı izledi.

Ondan yapamayacağı şeyler istemeyin. Onun kapasitesinden daha fazla beklentilere girmeyin.

Ondan yapamayacağı şeyler istemeyin. Onun kapasitesinden daha fazla beklentilere girmeyin.

Ortamın çocuğun mükemmel yetişmesine müsait olması lazım. Bunların başında; A) Ev B) Okul C)

Ortamın çocuğun mükemmel yetişmesine müsait olması lazım. Bunların başında; A) Ev B) Okul C) Sokak, sokak arkadaşı ev arkadaşı, ders çalışma arkadaşı D) Sosyal hayatta insanın diyaloga geçeceği herkes.

Anne babanın sözbirliği ve işbirliği yapması disiplin için gereklidir. Tutarlılık disiplin için en önemli

Anne babanın sözbirliği ve işbirliği yapması disiplin için gereklidir. Tutarlılık disiplin için en önemli ilkelerden biridir. Evde iki baş olmamalı. Kardeşler arası denge!

BEŞ PARMAĞIN BEŞİ BİR Mİ?

BEŞ PARMAĞIN BEŞİ BİR Mİ?

Uyuşturucu kurbanı 16 yaşındaki Melis'in babası Remzi Akpınar'ın son pişmanlığı fayda etmiyor: 'Aileler çocuklarıyla

Uyuşturucu kurbanı 16 yaşındaki Melis'in babası Remzi Akpınar'ın son pişmanlığı fayda etmiyor: 'Aileler çocuklarıyla konuşsun. Biz bunu başaramadık. Her sorunu para ile çözmeye çalıştık. ' Melis'in ölümünden sonra gözaltına alınan arkadaşlarının hepsi parçalanmış ailelere mensup…

§Senden ne köy olur ne de kasaba! §Sen adam olmazsın! §Ben senin zamanındayken. .

§Senden ne köy olur ne de kasaba! §Sen adam olmazsın! §Ben senin zamanındayken. . . §Başarılı §Eti olursan severim. sizin kemiği bizim. §Çalış. . §Neyin §Ben Çalış. . eksik! olamadım sen ol. . §Hele sen bir kazanama!. .

 • BESLENME’ sine UYKU’suna dikkat edin.

• BESLENME’ sine UYKU’suna dikkat edin.

Rogers (1980), İnsancıl Yaklaşım; Eğer insanların işine karışmazsam, onlar kendi başlarının çaresine bakarlar… Eğer

Rogers (1980), İnsancıl Yaklaşım; Eğer insanların işine karışmazsam, onlar kendi başlarının çaresine bakarlar… Eğer insanlara hükmetmezsem, onlar kendilerini idare ederler… Eğer insanlara öğüt vermezsem, onlar kendilerini geliştirirler… Eğer insanları zorlamazsam, onlar kendileri olurlar…