Hrvatski narodni preporod n Napredne prosvjetiteljske ideje o

  • Slides: 7
Download presentation
Hrvatski narodni preporod

Hrvatski narodni preporod

n Napredne prosvjetiteljske ideje o pravima i slobodama svih ljudi, o važnosti kulturnog, prosvjetnog

n Napredne prosvjetiteljske ideje o pravima i slobodama svih ljudi, o važnosti kulturnog, prosvjetnog i znanstvenog razvoja šire se početkom 19. st. i u Hrvatskoj, ponajprije zaslugom zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca. n Crkva je u to vrijeme provodila borbu hrvatskog naroda za njegov kulturni, politički i gospodarski razvoj. I zbog toga si postavljamo pitanje : Što je potaklo Crkvu na takvu preokupiranost, i da li je uopće opravdana tolika njena prisutnost u društvenom dijelu?

Zadaća Crkve u Hrvatskom narodnom preporodu : n. U namjeri da pomognu Iako njena

Zadaća Crkve u Hrvatskom narodnom preporodu : n. U namjeri da pomognu Iako njena glavna zadaća nije bila kulturno, političko i gospodarsko djelovanje, ona je u 19. st. Bila jedna od najvažnijih pokretača mnogih društvenih pokreta. Jedino su svećenici, zahvaljujući svom položaju, mogli pokrenuti razvoj tadašnjeg društva. svom narodu, počinju se boriti za njegovo političko jedinstvo, zajednički jezik i književnost, te za njegovu samostalnost i neovisnost.

Začetnik narodnog preporoda n n Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac zalagao se za vjersku toleranciju,

Začetnik narodnog preporoda n n Zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac zalagao se za vjersku toleranciju, ukidanje kmetstva, razvoj gospodarstva… Neumorno je radio na političkom sjedinjenju Dalmacije s Hrvatskom, a protivio se korištenju mađarskoga jezika. Otvorio je tiskaru, potaknuo gradnju cesta, otvaranje bolnica i sirotišta. . Ukratko, svojim je djelima postavio temelje hrvatskog narodnog preporoda!

Aktivni sudionici ilirskog preporoda Među najistaknutije preporoditelje ubrajamo : n Ljudevita Gaja Svećenike :

Aktivni sudionici ilirskog preporoda Među najistaknutije preporoditelje ubrajamo : n Ljudevita Gaja Svećenike : n Pavao Štoos n Mihovil Pavlinović Biskupi : n Josip Juraj Strossmayer n Juraj Dobrila Hercegovački franjevci : Grgo Martić Didak Buntić n

Ljudevit Gaj Didak Buntić Josip Juraj Strossmayer Juraj Dobrila Pavao Štoos Grgo Martić

Ljudevit Gaj Didak Buntić Josip Juraj Strossmayer Juraj Dobrila Pavao Štoos Grgo Martić

Prezentaciju izradila : Klara Gauta 8. b

Prezentaciju izradila : Klara Gauta 8. b