Hrvatska u europskom okruju Samostalna Republika Hrvatska Europska

  • Slides: 9
Download presentation
Hrvatska u europskom okružju • Samostalna Republika Hrvatska • Europska unija (EU) Andrea Miloš,

Hrvatska u europskom okružju • Samostalna Republika Hrvatska • Europska unija (EU) Andrea Miloš, 4. b

Samostalna Republika Hrvatska Prije nego što je Hrvatska postala samostalna država, bila je u

Samostalna Republika Hrvatska Prije nego što je Hrvatska postala samostalna država, bila je u sustavu Jugoslavije, u kojoj su živjeli različiti narodi. Hrvati su bili nezadovoljni jer u njoj nisu bili ravnopravni. Težili su osnivanju vlastite države.

Na referendumu 1991. godine gotovo svi njezini građani izjasnili su se za samostalnu Hrvatsku.

Na referendumu 1991. godine gotovo svi njezini građani izjasnili su se za samostalnu Hrvatsku. Stoga je na temelju volje naroda 25. lipnja 1991. Sabor proglasio samostalnu Republiku Hrvatsku. Za prvog predsjednika izabran je dr. Franjo Tuđman-prvi hrvatski predsjednik

Put do samostalnosti bio je težak jer ga je pratio Domovinski rat prouzročen agresijom

Put do samostalnosti bio je težak jer ga je pratio Domovinski rat prouzročen agresijom Srbije i Crne Gore uz pomoć jugoslavenske vojske, te dijela srpskog stanovništva u Hrvatskoj. Razoreni su mnogi gradovi i sela, uništeni su brojni kulturni spomenici, škole i tvornice.

Poginulo je oko dvadeset tisuća ljudi, a još više ih je bilo ozlijeđenih. Među

Poginulo je oko dvadeset tisuća ljudi, a još više ih je bilo ozlijeđenih. Među poginulima bilo je gotovo 400 djece. Više stotina tisuća ljudi bilo je potjerano iz svojih domova. Zahvaljujući hrabrim braniteljima, Hrvatska je pobijedila u ratu te obranila svoju neovisnost.

Republika Hrvatska je međunarodno priznata država. Ona je demokratska zemlja koja ima svoj temeljni

Republika Hrvatska je međunarodno priznata država. Ona je demokratska zemlja koja ima svoj temeljni zakon – Ustav, Sabor, Vladu i druge važne institucije. Drugi hrvatski predsjednik je bio Stjepan Mesić, a Hrvatska Sabornica Stjepan Mesićdanašnji je Ivo Josipovićdrugi hrvatski predsjednik treći hrvatski Ivo Josipović. predsjednik Hrvatska je članica Ujedinjenih naroda (UN) i drugih međunarodnih organizacija.

Europska unija Cilj je Hrvatske postati punopravna članica Europske unije (EU). Na putu do

Europska unija Cilj je Hrvatske postati punopravna članica Europske unije (EU). Na putu do tog cilja već je ostvarila značajan napredak. Europska unija nastala je nakon Drugog svjetskog rata. Tada se nekoliko europskih zemalja povezalo u zajednicu radi očuvanja mira. Tijekom vremena pridruživale su im se nove članice. Države koje su u sastavu Europske unije imaju zajedničke institucije.

U njima djeluju predstavnici država članica. Oni odlučuju o političkim, gospodarskim i drugim pitanjima

U njima djeluju predstavnici država članica. Oni odlučuju o političkim, gospodarskim i drugim pitanjima koja se odnose na cijelu Europsku uniju. Europska unija ima svoje simbole. Njezina zastava ima 12 žutih zvjezdica poredanih u krug na plavoj podlozi. Himna joj je Oda radosti, dio 9. simfonije skladatelja Ludwiga van Beethovena. Geslo Europske unije jest „ujedinjeni u različitosti”. Ono govori da u Europskoj uniji žive različiti narodi. Zastava Europske unije

Neke članice EU imaju i zajedničku valutu koja se zove euro. Eurom se trenutačno

Neke članice EU imaju i zajedničku valutu koja se zove euro. Eurom se trenutačno koristi 13 država članica Europske unije. Postoji osam različitih kovanica eura s obzirom na njihovu vrijednost (od 1 centa do 2 eura). Novac euro