HN 319 HINT TIYATROSU 5 HAFTA HINT DRAMNN

  • Slides: 10
Download presentation
HİN 319 HINT TIYATROSU 5. HAFTA HINT DRAMıNıN YAPıSı I Doç. Dr. Yalçın Kayalı

HİN 319 HINT TIYATROSU 5. HAFTA HINT DRAMıNıN YAPıSı I Doç. Dr. Yalçın Kayalı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Hindoloji Anabilim Dalı

HİN 319 HİNT TİYATROSU Ana fikir ve perdelere ayırma: Nataka ana fikrini çok bilinen

HİN 319 HİNT TİYATROSU Ana fikir ve perdelere ayırma: Nataka ana fikrini çok bilinen bir hikayeden ya da kahramandan alan dram türüdür. Asil bir ermiş soyundan gelen bir kişinin karakterini, kutsal korunmasını ve onun insanüstü güçlerini, kahramanlıklarını ve aşklarının, başarılarını, uğraşlarını anlatır. Nataka- Dram

HİN 319 HİNT TİYATROSU Natakalar karakterin kahramanlıkları, aşk mevzuları, başarıları ile kısıtlıdır. Yer yer

HİN 319 HİNT TİYATROSU Natakalar karakterin kahramanlıkları, aşk mevzuları, başarıları ile kısıtlıdır. Yer yer komik bir anlatım tarzına da söz konusu olabilir. Kahramanın yenilgisine düşmanı tarafından esir alınışına ve baskı altındaki durumunun gösterilmesine asla izin verilmez.

HİN 319 HİNT TİYATROSU Kahramanın ölümü hariç tüm özellikleri eserin giriş sahnesinde bahsedilir. Natakanın

HİN 319 HİNT TİYATROSU Kahramanın ölümü hariç tüm özellikleri eserin giriş sahnesinde bahsedilir. Natakanın açılışında okuyucunun ya da izleyicinin dikkati çeken ilk şey dua kısmı sonra giriş bölümüdür. Natyaşastra’ya göre giriş bölümü ön hazırlık bölümüdür ve oyun akışının dışındadır.

HİN 319 HİNT TİYATROSU Bhasa, Kalidasa ve diğer ünlü oyun yazarları bu bölümü kendileri

HİN 319 HİNT TİYATROSU Bhasa, Kalidasa ve diğer ünlü oyun yazarları bu bölümü kendileri yazdılar ve dramlarının başlangıç bölümü olarak kullandılar. Hint dramlarındaki sahne bağlantılarının 3 önemli özelliği vardır.

HİN 319 HİNT TİYATROSU 1: sadece baş kahraman, kraliçe, sahne müdürü değil önemsiz kişiler

HİN 319 HİNT TİYATROSU 1: sadece baş kahraman, kraliçe, sahne müdürü değil önemsiz kişiler de öne çıkarılır. Bu kuraldaki amaç sahnede etki bütünlüğünü sağlamaktır.

HİN 319 HİNT TİYATROSU 2: dramın konusu tek bir günde gerçekleşecek olayları içine almalıdır.

HİN 319 HİNT TİYATROSU 2: dramın konusu tek bir günde gerçekleşecek olayları içine almalıdır. Eğer bu şekilde olursa tek bir günde olan olayların hepsi tek bir perdede yer alamaz. Bu yüzden önemsiz karakterlerin yer aldığı tek yer olan giriş sahnesinde esas perdede temsil edilemeyen bölümler anlatılır.

HİN 319 HİNT TİYATROSU Aynı şekilde iki perde arasında olan olayların aktarılması için de

HİN 319 HİNT TİYATROSU Aynı şekilde iki perde arasında olan olayların aktarılması için de bir yöntem olmalıdır. Natyaşastra’ya göre iki perde arasında geçen olayların süresi bir yıldan fazla olmamalıdır. Bu iki perde arasında uzun süre alan daha az önemli olaylara yer verilmesini sağlamıştır.

HİN 319 HİNT TİYATROSU Hint oyun yazarlarının günler, aylar, yıllara dağılmış olayları bir iki

HİN 319 HİNT TİYATROSU Hint oyun yazarlarının günler, aylar, yıllara dağılmış olayları bir iki saatlik gösteriye sığdırmalarını ve oyuna hız vermelerinin tek yolu budur.

HİN 319 HİNT TİYATROSU 3: Bir perde aşırı öfkenin, yeteneğinin, bir yöntemin ilanını, kaçış,

HİN 319 HİNT TİYATROSU 3: Bir perde aşırı öfkenin, yeteneğinin, bir yöntemin ilanını, kaçış, mucize, savaş, krallığın yıkılışı, ölüm ve bir şehrin kuşatılmasıyla ilgili güzel yönlerlerle ilgili olayları içermemelidir. Bu yasaklamanın amacı izleyicinin dikkatini ana mevzudan ayırmamak ve elde etmeye çalıştığımız etki bütünlüğüne gölge düşmesini engellemektir.