HEKSOZLAR VE TREVLER GLUCOSUM TF GLUKOZ DEXTROSUM C

  • Slides: 82
Download presentation
HEKSOZLAR VE TÜREVLERİ ► GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6.

HEKSOZLAR VE TÜREVLERİ ► GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ► BİTKİLERDE ÜZÜM VE DİĞER MEYVELERDE DOĞAL OLARAK BULUNUR ► SUSUZ OLANI “GLUCOSUM ANHYDRICUM” OFFISINAL KABUL EDİLİR. ► VITIS VINIFERA (VITACEAE) %20 -30 ORANDA OLMASINA RAĞMEN GLUKOZ ELDESİNDE KAYNAK OLARAK DEĞERLENDİRİLMEZ.

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ►

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ► BOL MİKTARDA FR. İLE BİRLİKTE BALDA DA VARDIR. ► NİŞASTA VE SELÜLOZUN YAPITAŞIDIR. BİR ÇOK HETEROZİTİN DE BİLEŞİMİNE GİRER. ► DOĞADA α VE β PİRANOZ FORMLARI (ÖRN. MALTOZ VE NİŞASTADA α –GL. ; SELÜLOZDA β-GL. YER ALIR. ► ENDÜTRİDE PATATES YA DA MISIR NİŞASTASINDAN ELDE EDİLİR.

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ►

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ► ABD’DE PATATES NİŞASTASI %1’LİK HCl İLE VEYA H 2 SO 4 İLE 450 C’DE ISITILIR, SONRA KURŞUNLA KAPLI KAPLARDA BASINÇ ALTINDA 1 SAAT 12 O 0 C’DE TUTULUR. SÜRE SONUNDA NİŞASTA PARÇALANIR. BUHARLAŞTIRILARAK ORTAMDAKİ HCl VEYA H 2 SO 4 UZAKLAŞTIRILIR, ÇÖZELTİ Na 2 CO 3 İLE NÖTRALLEŞTİRİLİR. SÜZÜLÜR, AKTİF KÖMÜRLE RENGİ GİDERİLİR VE VAKUM ALTINDA ŞURUP KIVAMINA GELİNCEYE DEK YOĞUNLAŞTIRILIR.

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ►

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ► ELDE EDİLEN BU ÜRÜNE SIVI GLUKOZ (GLUKOZ ŞURUBU= LİKİT GLUKOZ) % 3040 GL. VE BİOZ+TRİOZ+ TETROZ İÇERİR. ► BU ÜRÜN KRİSTALLENMEZ ► HİDROLİZ YÜKSEK ISIDA VE UZUN SÜRE YAPILIRSA 1 MOL KRİSTAL SULU KRİSTALLENEBİLİR GLUKOZ E. E. ► HAYVANSAL VE BİTKİSEL YAPIDA BOL MİKTARDA GL. VARDIR.

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ►

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ► DİSAKKARİDLERİN VE POLİSAKKARİDLERİN YAPISINDA DA VARDIR. ► İNSAN KANINDA %100 MG VARDIR. ► İDRARDA ÇOK DÜŞÜK DÜZEYDE ► ŞEKER HASTALARINDA KAN VE İDRARDAKİ GL. MİKTARI ARTAR ► GL. SAKAROZDAN DAHA AZ TATLI OLUP BARSAK YÜZEYİNDE KOLAYCA EMİLİR VE KALORİSİ DE FAZLADIR.

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ►

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ► 1) KULLANILIŞI %5’LİK GLUKOZ PARENTERAL BESLENMEDE (KOMA VE AĞIZDAN BESİN ALINAMADIĞI HALLERDE) ► 2) DEHİDRATASYON TEDAVİSİNDE %0. 9 Na. Cl İÇİNDEKİ %5’LİK GL. ÇÖZ. ► 3) %5 -20 ÇÖZ. ANGINA PECTORİS YA DA KALP ADALESİ YETERSİZLİĞİNDE ►

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O KULLANILIŞI

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O KULLANILIŞI ► 4) %33 -50 ÇÖZ. ÖDEM BOŞALTICI ► 5)POMADI YA DA YÜKSEK KONS. GL. ÇÖZ. SU ÇEKİCİ VE ANTİSEPTİK ► 6) FERMENTASYON ENDÜSTRİSİNDE KULL. ETANOL ELDESİNDE ► 7) ŞEKERCİLİKTE KRİSTALLENMEYİ ÖNLEMEK İÇİN ► 8)TF’DE KAYITLI OLAN “GLUCOSI INJECTIO” SIVI VE BESİN YEDEĞİ

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O KULLANILIŞI

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O KULLANILIŞI 9) ECZACILIKTA; DEKSTROZ INJ. ALKOL+ DEKSTROZ INJ. Na. Cl + DEKSTROZ TABLETLERİ DOPAMIN. HCl + DEKSTROZ INJ. LİDOKAİN. HCl + DEKSTROZ INJ. KULLANILIR.

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ►

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O ► ENJ. ÇÖZ. HAZIRLAMADA KULL. OLAN GL. APİROJEN OLMASI GEREKTİĞİNDEN BAZI FARMAKOPELERDE PİROJENSİZ GL. “GLUCOSUM PRO INFUSIONE” OLARAK KAYITLIDIR. TF’DE; “ Glucosum injectio” sıvı ve besin yedeği olarak “Glucosum et Natrii Chloridi injectio” besin ve elektrolit yedeği olarak

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O AVRUPA

GLUCOSUM (TF) GLUKOZ, DEXTROSUM, C 6 H 12 O 6. H 2 O AVRUPA FARMAKOPESİNDE ; ► “Dextrosum Anhydricum ad usum Parenterale”. . D (+) glukopiranoz, beyaz, kokusuz, kristalize, tatlı ve suda daha çok çözünür. ► “Dextrosum Monohydricum ad usum Parenterale”

MEL (TK) BAL ► Apis mellifera (Apidae) adı verilen bal arısının çiçek nektarlarında topladığı

MEL (TK) BAL ► Apis mellifera (Apidae) adı verilen bal arısının çiçek nektarlarında topladığı usare içindeki sakarozun arının midesinde inversiyona uğraması ile meydana gelen üründür. ► Kovandan petek şeklinde ya da ısıtılarak ya da sıkılıp veya santrifüjlenerek süzme bal elde edilir ► Balda; gl. +fr. + karbohidrat+UY+ pigment+

MEL (TK) BAL ► Arının faydalandığı çiçeğe göre balın rengi açık sarıdan kırmızımsı sarıya

MEL (TK) BAL ► Arının faydalandığı çiçeğe göre balın rengi açık sarıdan kırmızımsı sarıya kadar değişir. ► Taze iken şeffaf, zamanla opak hal alır. ► Ülkemizde çiçek, çam ve anzer balı vardır. ► Besleyici ve enerji verici ve demulsandır. ► %62 -83 invert şeker ► %1 -10 sakaroz, dekstrin, protein, aa, organik asitler, asetil kolin, mineral tuzlar, antibakteriyal etkili bileşikler, antioksidan etkili bileşikler

MEL (TK) BAL ► Bileşimi elde edildiği bölgeye göre değişir. ► Halk tıbında çok

MEL (TK) BAL ► Bileşimi elde edildiği bölgeye göre değişir. ► Halk tıbında çok eski dönemlerden beri tedavi edicidir ► 50 -100 g müshil etkilidir ► Midevi, kuvvet verici, besleyicidir. ► Mikrop üremesini engeller ve yara iyileştirir ► Boraks+bal karışımı çocuklarda görülen aft ve ağız iltihaplarında kullanılmıştır. ► Bitkisel infüzyonların tadlandırılmasında kullanılır.

MEL (TK) BAL ► Rize-İkizdere’de Anzer yaylasında anzer balı elde edilir. ► Bu balın

MEL (TK) BAL ► Rize-İkizdere’de Anzer yaylasında anzer balı elde edilir. ► Bu balın özelliği ve kokusunun farklılığı bu bölgede bol yetişen Rhododendron caucasicum (Beyaz Komar) adı verilen bitkiye bağlanmaktadır. ► Anzer balı yanık yaralarının tedavisinde merhem halinde yaraya sürülerek kullanılır.

MEL (TK) BAL Türkiye balları antibakteriyal olarak incelenmiş olup petek balları sızma ballardan; Türk

MEL (TK) BAL Türkiye balları antibakteriyal olarak incelenmiş olup petek balları sızma ballardan; Türk sızma balları da Alman sızma ballarından daha üstün olduğu tesbit edilmiştir. ► Bal içerdiği oz ve vitaminler nedeniyle besleyici lavman olarak, özellikle çocuklarda laksatiftir. ► Bal redüktör olması nedeniyle ferro tuzlarından preparat hazırlanır. ► Kalp hastalığı ve soğuk algınlığında da kullanılır. ►

MEL (TK) BAL ► 40 K bal+ 60 K suda eritilir + HCl ilave

MEL (TK) BAL ► 40 K bal+ 60 K suda eritilir + HCl ilave edilip su ile yıkanır. Sonra 3 K beyaz kille karıştırılır. Su banyosunda ısıtılıp sıcakken süzülür ve su banyosunda buharlaştırılarak yoğunluğu 1. 34 olan MEL DEPURATUM (TK) TEMİZLENMİŞ BAL elde edilir

MEL (TK) BAL ► ZEHİRLİ BAL, DELİ BAL ► Doğu Karadeniz’de e. e. ►

MEL (TK) BAL ► ZEHİRLİ BAL, DELİ BAL ► Doğu Karadeniz’de e. e. ► M. Ö. 400 yıllarında Yunan ordusu, 1461 yılında da Trabzon’u alan Fatih Sultan Mehmet’in askerleri bu baldan zehirlenmiştir. ► Bu baldan yiyenlerde bulantı, ishal, iştahsızlık, halsizlik. . . ► 50 -100 g gibi az miktarlarda yenildiğinde zehirlenme belirtileri kısa sürede ortadan kalkar. Çok yiyenlerde ölümle sonuçlanan zehirlenmeler görülebilir.

MEL (TK) BAL ► ZEHİRLİ BAL, DELİ BAL ► Balın gösterdiği toksik etki ANDROMEDOTOKSİN’den

MEL (TK) BAL ► ZEHİRLİ BAL, DELİ BAL ► Balın gösterdiği toksik etki ANDROMEDOTOKSİN’den dolayıdır. ► Bu bileşik de Ericaceae familyasındaki bazı bitkilerde vardır. ► Rhododendron (orman gülü) türlerinde var: ► R. ponticum (Komar) (kırmızı çiçekli) ► R. luteum (zifin, sarı ağu) (sarı) ► R. caucasicum (beyaz)

MEL (TK) BAL ► ZEHİRLİ BAL, DELİ BAL ► Ayrıca Andromedo ve Kalmia türleri

MEL (TK) BAL ► ZEHİRLİ BAL, DELİ BAL ► Ayrıca Andromedo ve Kalmia türleri ► Yine Aesculus hippocastanum ve Sambucus nigra bitkilerinden de toksik etkilerin oluştuğu sanılmaktadır. ► Özellikle taze bal zehirler, eski ya da kaynatılmış olanı zehirlemez. ► Deli bal Rhododendron polenlerinin mikroskobik olarak araştırılması ile kolayca teşhis edilebilir. ► Andromedotoksin biyolojik olarak da teşhis edilebilir.

MEL (TK) BAL ► ARI SÜTÜ ( La Gelée Royale) ► İşçi arıda beynin

MEL (TK) BAL ► ARI SÜTÜ ( La Gelée Royale) ► İşçi arıda beynin iki yan tarafındaki bezlerden salgılanan bir sıvıdır. ► İşçi arılar aktif hayatlarının 6. gününden itibaren arı sütü salgılar ve salgılama 10 -12. güne kadar devam eder. ► Arı sütü beyarı gözlerinde toplanır. ► Arı sütü mikroorg. lar için iyi bir kültür ortamı olduğundan kullanılan malzemeler steril olmalıdır. ► Bir beyarı hücresi 100 -250 mg arı sütü içerir.

MEL (TK) BAL ► ARI ► Bir SÜTÜ ( La Gelée Royale) kovan da

MEL (TK) BAL ► ARI ► Bir SÜTÜ ( La Gelée Royale) kovan da yılda 170 -200 g arı sütü verir. ► Koyu süt kıvamında, asit reaksiyonda, özel kokulu, havada kolayca esmerleşip katılaşır. ► Bileşiminde; %12 ozlar, protein, lipid, mineraller (Ca, S, P, Mg, Zn, Cu, F), vitaminler (bilhassa B kompleksi)

MEL (TK) BAL ► ARI SÜTÜ ( La Gelée Royale) KULLANILIŞI ► ANABOLİZAN VE

MEL (TK) BAL ► ARI SÜTÜ ( La Gelée Royale) KULLANILIŞI ► ANABOLİZAN VE LİPOTROPİK ► %1 BALLA KARIŞTIRILIP GENÇLEŞTİRİCİ, BÜYÜMEYİ HIZLANDIRICI ► HARİCEN POMAD VE KREM HALİNDE GÜZELLİK MÜSTAHZARLARINDA ► LİYOFİLİZE HALDE ENJ. PREP. VAR

ME Y V E L E R ► Rosaceae meyveleri malik, sitrik, tartarik, asitler

ME Y V E L E R ► Rosaceae meyveleri malik, sitrik, tartarik, asitler dışında glusitlerden dolayı besin değeri vardır. ► Elma pektininden dolayı çocuk ishallerinde ► Erikler laksatiftir ► Kayısı provitamin a bakımından zengin ► Kiraz, çilek, ahududu, dut gibi antosiyanince zengin meyveler P vitamini aktivitesi ve C vit. aktivitesi gösterir.

PULPA TAMARINDORUM (TK) DEMİRHİNDİ PULPASI ► Tamarindus indica L. (Leguminosae) meyvesinin etli kısmıdır. ►

PULPA TAMARINDORUM (TK) DEMİRHİNDİ PULPASI ► Tamarindus indica L. (Leguminosae) meyvesinin etli kısmıdır. ► Pulpa siyahımsı esmer , yumuşak, yapışkandır ► Ekşi ve özel kokulu ► Bileşiminde; ► %10 -20 serbest organik asitler (tartarik, sitrik, malik asit) ► %30 -40 invert şeker ► Pektin

PULPA TAMARINDORUM (TK) DEMİRHİNDİ PULPASI ► KULLANILIŞI ► Çocuklarda laksatiftir, tahriş etmez ► Diğer

PULPA TAMARINDORUM (TK) DEMİRHİNDİ PULPASI ► KULLANILIŞI ► Çocuklarda laksatiftir, tahriş etmez ► Diğer müshillerle birlikte kullanılabilir. ► 20 -60 g müshil etkilidir. ► Demirhindi Macunu ► Papatya tozu. . . 3 g ► Sinameki meyve tozu. . 30 g ► Demirhindi. . . . 50 g ► Şeker şurubu y. m.

PULPA TAMARINDORUM (TK) DEMİRHİNDİ PULPASI ► TK’de “Pulpa Tamarindorum cruda” ve “Pulpa Tamarindurum depurata”

PULPA TAMARINDORUM (TK) DEMİRHİNDİ PULPASI ► TK’de “Pulpa Tamarindorum cruda” ve “Pulpa Tamarindurum depurata” kayıtlıdır. ► “Pulpa Tamarindurum depurata” ham demirhindi pulpasının sıcak suyla yumuşatılması ve eleklerden geçirilip sert parçalar ve çekirdeklerden ayrıldıktan sonra yoğunlaştırılması ile elde edilir. ► Yoğunlaştırılmış bu sulu kısma 1/5 oranında toz şeker katılır.

SUCCUS CERASİ ► Prunus cerasus (Rosaceae) (Vişne) taze meyvelerinin sıkılmasıyla elde edilen usaredir. ►

SUCCUS CERASİ ► Prunus cerasus (Rosaceae) (Vişne) taze meyvelerinin sıkılmasıyla elde edilen usaredir. ► Drupa tipindeki olgun meyveler toplanır, sap ve çekirdekleri çıkarılır +ezilir +%0. 1 benzoik asit (pektini enzimatik olarak parçalanır, şurup hazırlarken berrak olur) karıştırılır bekletilir. . . . süzülür. . . . hacminin yarısı kadar etanolle karıştırılır 30’ içinde bir bulunma meydana gelmiyorsa bekletme yeterlidir. Sonra karışım süzülür. ► %1’den az malik asit içermemelidir. ► Aromatik şurup yapımında kullanılır.

SUCCUS RUBI IDAEI ► Rubus idaeus (ahududu) ya da Rubus strigosus meyvelerinin sıkılmasıyla e.

SUCCUS RUBI IDAEI ► Rubus idaeus (ahududu) ya da Rubus strigosus meyvelerinin sıkılmasıyla e. e. ► %1. 5’tan az sitrik asit içermemelidir. ► Malikasit, levuloz, sakaroz, pektin taşır ► Aromatik şurupların hazırlanmasında kullanılır.

SACCHARUM USTUM (KARAMEL) ► Glukozun ısıtılınca tadının acılaşıp koyu esmer renge dönüşmesi ve homojen

SACCHARUM USTUM (KARAMEL) ► Glukozun ısıtılınca tadının acılaşıp koyu esmer renge dönüşmesi ve homojen bir kitle almasıdır. ► Kendine özgü yanık şeker kokusu ve hoşa giden acı bir tadı var. ► %0. 1 sulu çöz. Sarı-turuncu renktedir. ► Eczacılıkta bazı preparatlara renk vermede kullanılır.

GLUKOZUN REDÜKSİYON ÜRÜNLERİ ► 1) MEGLUMİN, N-METİL GLUKAMİN ► Glukoz + NH 2 CH

GLUKOZUN REDÜKSİYON ÜRÜNLERİ ► 1) MEGLUMİN, N-METİL GLUKAMİN ► Glukoz + NH 2 CH 3. . . . (Ni katalizörlerle) 1. konumdaki aldehit grubu önce primer alkole döner, sonra buradaki –OH grubu metilamin ile yer değiştirir ve MEGLUMIN e. e. ► Yüzey gerilimini azalttığı için ecz. tekniğinde kullanılır.

GLUKOZUN REDÜKSİYON ÜRÜNLERİ ► 2) D-SORBİTOL Bir hekzitol olup Sorbus aucuparia (Rosaceae) (Üvez) meyvesinden

GLUKOZUN REDÜKSİYON ÜRÜNLERİ ► 2) D-SORBİTOL Bir hekzitol olup Sorbus aucuparia (Rosaceae) (Üvez) meyvesinden e. e. ► Yaygın kullanıldığı için doğal kaynaktan eldesi yeterli değildir. ► D-Gl/ D-Fr. . . . katalitik red. ile e. e. ► Diabetikler için tat vericidir. ► %70 çöz. Laksatif ► Tween (ecz. tekniğinde kull. ) hazırlamada kull. ► %50 çöz. I. V. Olarak osmotik diüretiktir. ►

GLUKOZUN REDÜKSİYON ÜRÜNLERİ ► Glokomda kull. ► Mannitolle kombine olarak urolojide antiseptik sıvı olarak

GLUKOZUN REDÜKSİYON ÜRÜNLERİ ► Glokomda kull. ► Mannitolle kombine olarak urolojide antiseptik sıvı olarak kull. ► Prostat ve mesane tümörü ameliyatlarında mesane yıkamda kull. ► İzosorbitol Dinitrat ► İzosorbitolün HNO 3 ile yaptığı türevdir. ► Dil altından etkili olup nitrogliserine benzer etkiler gösterir. ► Anjino pektoris ve koroner damar genişleticidir.

MEGLUMİN, D-SORBİTOL, İzosorbitol Dinitrat

MEGLUMİN, D-SORBİTOL, İzosorbitol Dinitrat

GLUKOZUN OKSİDASYON ÜRÜNLERİ ► 1) GLUKONİK ASİT ► Glukoz. . . . Acetobacter xylinum

GLUKOZUN OKSİDASYON ÜRÜNLERİ ► 1) GLUKONİK ASİT ► Glukoz. . . . Acetobacter xylinum (Bacterium xylinum) ya da Aspergillus niger aracılığı ile gerçekleşen biyolojik oksidasyon sonucunda D-glukonik asit m. g. ► Sakaroz, melas veya nişasta kullanılarak ta biyolojik oksidasyon olur.

GLUKONİK ASİT

GLUKONİK ASİT

GLUKOZUN OKSİDASYON ÜRÜNLERİ ► 2) Calcii Gluconas (TF) Kalsiyum Glukonat ► Aspergillus niger veya

GLUKOZUN OKSİDASYON ÜRÜNLERİ ► 2) Calcii Gluconas (TF) Kalsiyum Glukonat ► Aspergillus niger veya Br 2 ajanı kullanılarak D-Gl. Ca. CO 3 ile oksitlenir ► Kokusuz, tatdsız, suda az çözünür, beyaz kristal ► Kalsiyum eksikliğinden ileri gelen tetanide oral, IM veya IV verilir. ► Ca tedavisinde glukolaktobiyonat adlı tuzdan da yararlanılır.

Kalsiyum Glukonat ve Ca Glukolaktobiyonat

Kalsiyum Glukonat ve Ca Glukolaktobiyonat

GLUKOZUN OKSİDASYON ÜRÜNLERİ ► 3) Ferrosi Gluconas (TF) Ferro Glukonat ► a) Ca-glukonatın sulu

GLUKOZUN OKSİDASYON ÜRÜNLERİ ► 3) Ferrosi Gluconas (TF) Ferro Glukonat ► a) Ca-glukonatın sulu çöz. +Fe. SO 4. . Ca. SO 4 çöker. . . . süzülür. . . . yoğ. . . . kristalize ferroglukonat elde edilir. ► b) Na-glukonat+ Fe. CO 3 e. e. ► c) Glukonikasit + redüklenmiş Fe e. e. ► Bu yöntemlerle sarı-yeşil ya da sarı- gri renkte yanmış şeker kokusunda e. e.

GLUKOZUN OKSİDASYON ÜRÜNLERİ ► 4) ► Glukonik Potasyum Glukonat asit+KOH. . . nötralleşerek e.

GLUKOZUN OKSİDASYON ÜRÜNLERİ ► 4) ► Glukonik Potasyum Glukonat asit+KOH. . . nötralleşerek e. e. ► K eksikliğinde kull. ► Digitalis ya da tiazid zehirlenmelerinden ileri gelen K eksikliğinde kull.

Ferro Glukonat

Ferro Glukonat

GLUKOZUN FERMENTASYON ÜRÜNLERİ ► Fermentasyon Latince fervere (kaynamak) sözcüğünden türemiştir. ► Ferm. da mikroorg.

GLUKOZUN FERMENTASYON ÜRÜNLERİ ► Fermentasyon Latince fervere (kaynamak) sözcüğünden türemiştir. ► Ferm. da mikroorg. lar rol oynar ► Ferm. Tekniğindeki gelişmeler sonucunda alkol ve solvanlar, organik asitler, aminoasitler, vitaminler, steroidler elde edilmiştir.

ETANOL ► İlk kez 12. yy’da uygulanan yöntemle elde edilen ürüne “Aqua vital” (Hayat

ETANOL ► İlk kez 12. yy’da uygulanan yöntemle elde edilen ürüne “Aqua vital” (Hayat suyu) adı verilmiş olup kuvvet vericidir. ► Heksozlar CO 2 kaybederek. . 2 C 2 H 5 OH e. e. Bu da alkol ferm. diye bilinir. ► Eldesi: ► 1)Üzüm suyu (Saccharomyces ellipsoideus) ile. . Et. OH e. e. ► 2) SAKKARİFİKASYON yoluyla ;

ETANOL ► Nişasta su ile sıcakta pelteleşir, sonra sey. HCl ile ya da amilaz

ETANOL ► Nişasta su ile sıcakta pelteleşir, sonra sey. HCl ile ya da amilaz ya da diastaz ile hidroliz edilerek holozit parçalanır. ► Ara ürün olarak amilodekstrin, eritrodekstrin ve akrodekstrin oluşur. ► Sakkarifikasyon işleminden sonra ortama bira mayası katılarak maltaz fermenti Maltoz’u. . . . GLUKOZ’a çevirir. Glukoz da alkol ferm. İle ETANOL’ e dönüşür. ► 3) Melastan hareketle e. e.

ETANOL Bitkilerin odun kısmındaki ksiloz Torula utilis mantarı ile fermente olarak e. e. ►

ETANOL Bitkilerin odun kısmındaki ksiloz Torula utilis mantarı ile fermente olarak e. e. ► 5) Cladonia rangiferina likeninden e. e. ► 6) Alglerden e. e. ► 7) Kağıt end. de yan ürün olan sodyum sülfit sıvısındaki % 2 -4 fermente olabilen glukoz bulunur ki bundan da e. e. ► 4)

ETANOL ► Alkol ferm. sırasında Et. OH yanında gliserol, amil alkol, asetik asit, süksinikasit

ETANOL ► Alkol ferm. sırasında Et. OH yanında gliserol, amil alkol, asetik asit, süksinikasit va az miktarda da aldehitler yan ürün olarak oluşur. ► Fermentasyon koşulları değiştirilirse bunlardan biri ana ürün olabilir. Ortam alkali yapılır + sülfit iyonları katılırsa. . . . GLİSEROL m. g. ► Bazen de kendiliğinden Et. OH yerine Mycoderma aceti mikroorg. etkisiyle asetikasit ve ara ürün olarak da aset aldehit

ETANOL ► Saf Et. OH Eldesi: ► Uygun şartlarda ferm. sonucu elde edilen sıvı.

ETANOL ► Saf Et. OH Eldesi: ► Uygun şartlarda ferm. sonucu elde edilen sıvı. . . %15 Et. OH içerir ► Ortamdaki yan ürünler fraksiyonlu dist. İle temizlenir. ► İlk geçen. . . aldehit+etilasetat ► Orta ürün. . . ETANOL (%96) ► Kalan artık. . . . Amil alkol

ETANOL ► TF’de 3 Etanol kayıtlıdır: ► ETANOLUM. . %95 -96 h/h (%92. 595.

ETANOL ► TF’de 3 Etanol kayıtlıdır: ► ETANOLUM. . %95 -96 h/h (%92. 595. 0 a/a) ► ETHANOLUM ABSOLUTUM. . . %99 ► ETHANOLUM DILUTUM. . %69. 1 -71. 0 h/h

ETANOL ► KULLANILIŞI ► Hem eczacılık hem de endüstride kullanılır ► SSS genel depresyon

ETANOL ► KULLANILIŞI ► Hem eczacılık hem de endüstride kullanılır ► SSS genel depresyon meydana getirir ► Ameliyat öncesi ve sonrasında anestezi amacıyla IV verilir. ► %70 çözeltisi haricen antiseptiktir. ► % 50 çözeltisi astrenjan ve nem çekici ► %25 çözeltisi antipiretik ► Vazodilatatördür. ► Sedatif ve uyku vericidir.

ETANOL ► Eczacılık sanayinde tentür, alkola, alkalotör ve alkollü ekstre hazırlamada kullanılır. ► CHCl

ETANOL ► Eczacılık sanayinde tentür, alkola, alkalotör ve alkollü ekstre hazırlamada kullanılır. ► CHCl 3 ve CHI 3 eldesinde ► Parfümeride ► Yan ürün eldesinde (amil alkol gibi)

VINUM (TK) ŞARAP ► Glukoz içeren bitki usarelerine çeşitli Saccharomyces türleri ile fermentasyon uygulanarak

VINUM (TK) ŞARAP ► Glukoz içeren bitki usarelerine çeşitli Saccharomyces türleri ile fermentasyon uygulanarak elde edilir. ► Normal Şarap %12 Et. OH ► Kuvvetli Şarap % 20 Et. OH

VINUM (TK) ŞARAP ► TK’de kayıtlı 5 tip şarap vardır: ► Vinum album (Beyaz

VINUM (TK) ŞARAP ► TK’de kayıtlı 5 tip şarap vardır: ► Vinum album (Beyaz Şarap) ► Vinum forte austerum (Kuvvetli Şarap) ► Vinum forte dulce (Tatlı Kuvvetli Şarap) ► Vinum rubrum (Kırmızı Şarap) ► Vinum spumans (Köpüren Şarap)

VINUM (TK) ŞARAP ► KULLANILIŞI ► Tonik ilaçların bileşimine girer ► Farmasötik preparatlarda çözücüdür

VINUM (TK) ŞARAP ► KULLANILIŞI ► Tonik ilaçların bileşimine girer ► Farmasötik preparatlarda çözücüdür ► Şarap eldesinde yan ürün olan şarap taşı da eczacılık ve gıda sanyinde kullanılır.

Potasyum Bitartarat (Şarap Taşı) ► Şarap eldesi sırasında dinlendirme küvetlerinin çeperinde toplanan yan üründür.

Potasyum Bitartarat (Şarap Taşı) ► Şarap eldesi sırasında dinlendirme küvetlerinin çeperinde toplanan yan üründür. ► %80 -85 Potasyum bitartarat’dır ► Temizlenmiş hali şekercilikte ve tartarik asit eldesinde kull.

Potasyum Bitartarat (Şarap Taşı) ► Temizlemesi: ► Şarap taşı alkali ortamda suda eritilir. Süzülüp

Potasyum Bitartarat (Şarap Taşı) ► Temizlemesi: ► Şarap taşı alkali ortamda suda eritilir. Süzülüp rengi giderilir. Asitlendirilince ► K-Bitartarat çöker. ► Eczacılıta müshil ► Gıda sanayinde kabartma tozu (baking powder) yapımında kullanılır.

ACIDUM TARTARICUM (TF) TARTARİK ASİT ► Şarap taşının temizlenmesi ya da fermentasyonu ile elde

ACIDUM TARTARICUM (TF) TARTARİK ASİT ► Şarap taşının temizlenmesi ya da fermentasyonu ile elde edilir. ► Na. HCO 3 ve sitrik asitle beraber efervsan granül ve toz hazırlamada kullanılır.

ACCIDUM CITRICUM (TF) SİTRİK ASİT ► Melastan hareketle Aspergillus niger yardımıyla fermentasyonla e. e.

ACCIDUM CITRICUM (TF) SİTRİK ASİT ► Melastan hareketle Aspergillus niger yardımıyla fermentasyonla e. e. ► İlk kez limon usaresinden elde edilmiştir. Şöyleki; Limon suyu+ Ca. CO 3. . Ca. Sitrat çöker+ dil. H 2 SO 4. . . Ca. SO 4 çöker. . . . süzülür. . . . süzüntü. . . . yoğunlaştırılır. . . . SİTRİK ASİT kristallenir.

ACCIDUM CITRICUM (TF) SİTRİK ASİT ► Eczacılıkta efervesan granül ► Çözelti hazırlamada kull. ►

ACCIDUM CITRICUM (TF) SİTRİK ASİT ► Eczacılıkta efervesan granül ► Çözelti hazırlamada kull. ► Şurup hazırlamada kull. ► Besin sanayinde limon tuzu olarak kull.

ACIDUM LACTICUM (TF) LAKTİK ASİT ► İlk kez sütten elde edilmiştir. ► Glukoz veya

ACIDUM LACTICUM (TF) LAKTİK ASİT ► İlk kez sütten elde edilmiştir. ► Glukoz veya nişasta çözeltisinin hidrolizi ile elde edilir. ► %10 -15 Gl. Çöz. p. H 5. 5 -6 arasında 500 C’de Lactobacillus thermophillus ya da Lactobacillus delbruckii ile fermente edilir. . . %80 -90 laktik asit e. e. ► Eğer fermentasyonda Rhizopus orizae mikroorganizması kullanılırsa. . %75 laktik asit e. e.

ACIDUM LACTICUM (TF) LAKTİK ASİT ► Laktik asit birkaç yöntemle arıtılabilir. Sulu çözelti izopropilalkolle

ACIDUM LACTICUM (TF) LAKTİK ASİT ► Laktik asit birkaç yöntemle arıtılabilir. Sulu çözelti izopropilalkolle tüketilir, sonra uçurulursa laktikasit esteri elde edilir ki bu da distilasyonla ayrılarak ortamdan uzaklaştırılır. ► Bebek mamalarında ortamın asitliğini sağlamak için kullanılır. ► Ca ve Na laktat hazırlamada kullanılır. ► %1 -2 konsantrasyonlarda spermatosit’tir.

CALCII LACTAS (TF) KALSİYUM LAKTAT ► Fermentasyon işleminde laktikasitten önce oluşan madde olup 5

CALCII LACTAS (TF) KALSİYUM LAKTAT ► Fermentasyon işleminde laktikasitten önce oluşan madde olup 5 mol kristal suyu taşır. ► Beyaz renktedir. ► Seyreltik laktik asitin Ca. CO 3 ile nötralleştirilmesiyle e. e. ► Kemik hastalıklarında A ve D vitamini ile birlikte kull. ► Ca iyonu verilmesi hallerinde tetani ve ürtikerde kull.

Sodyum laktat ► Sodyum tuzlarının laktik asitteki offisinal çözeltisidir. ► TF’de “Natrii Lactatis Injectia

Sodyum laktat ► Sodyum tuzlarının laktik asitteki offisinal çözeltisidir. ► TF’de “Natrii Lactatis Injectia Composita” kayıtlıdır. ► Asidoz tedavisinde asit-baz dengesini düzeltmek için kullanılır.

LAKTİK ASİT, KALSİYUM LAKTAT

LAKTİK ASİT, KALSİYUM LAKTAT

LAEVULOSUM, LEVÜLOZ, FRUKTOZ ► MEYVELERDE ÇOK MİKTARDA BULUNUR. ► YÜKSEK BİTKİLERDE D-FRUKTOFURANOZ ŞEKLİNDE BULUNUR.

LAEVULOSUM, LEVÜLOZ, FRUKTOZ ► MEYVELERDE ÇOK MİKTARDA BULUNUR. ► YÜKSEK BİTKİLERDE D-FRUKTOFURANOZ ŞEKLİNDE BULUNUR. ► POLARİZE IŞIĞI SOLA ÇEVİRMEKTEDİR. ► α-D fruktopiranoz ve β-D fruktofuranoz şekillerinde de olabilir. ► PİRANOZ ŞEKLİYLE MEYVE SULARINDA, ÇİÇEKLERİN NEKTARYUMLARINDA VE BALDA BULUNUR.

LAEVULKOSUM, LEVÜLOZ, FRUKTOZ FURANOZ ŞEKLİNDE İSE SAKAROZ VE İNÜLİNDE BULUNUR. ► GLUKOZDAN SELIWANOFF REAKSİYONU

LAEVULKOSUM, LEVÜLOZ, FRUKTOZ FURANOZ ŞEKLİNDE İSE SAKAROZ VE İNÜLİNDE BULUNUR. ► GLUKOZDAN SELIWANOFF REAKSİYONU İLE AYRILIR. ► RENKSİZ, KOKUSUZ, SUDA KOLAYCA ÇÖZÜNÜR. ► SAKAROZ+SEY. HCl. . HİDROLİZ OLUR+KİREÇ SÜTÜ. . . FRUKTOZ KOMPLEKSİ ÇÖKER. ► GLUKOZ SIVI KISIMDA KALIR. ► KOMPLEKS SÜSP. . . CO 2 GAZI GEÇİRİLİR. . Ca. CO 3 ÇÖKER. ► SÜZÜNTÜ İYON DEĞİŞTİRİCİ REÇİNEDEN GEÇİRİLİR. . . RENGİ GİDERİLİR. . UÇURULUR. . . FRUKTOZ E. E. ►

LAEVULOSUM, LEVÜLOZ, FRUKTOZ ► FRUKTOFURANOZ HALİNDE DİABETİKLERE VERİLİR. ► GLUKOZDAN DAHA HIZLI METABOLİZE OLDUĞU

LAEVULOSUM, LEVÜLOZ, FRUKTOZ ► FRUKTOFURANOZ HALİNDE DİABETİKLERE VERİLİR. ► GLUKOZDAN DAHA HIZLI METABOLİZE OLDUĞU İÇİN 2 KATI KONSANTRASYONDA ENJEKTE EDİLİR. ► BÖYLECE HASTAYA DAHA AZ SIVI VERİLMİŞ OLUR.

LAEVULKOSUM, LEVÜLOZ, FRUKTOZ

LAEVULKOSUM, LEVÜLOZ, FRUKTOZ

MANNITOLUM (TF) MANNİTOL Mannoz redüksiyonu ile e. e. ► Beyaz, kokusuz, şeker tadında, kristalize

MANNITOLUM (TF) MANNİTOL Mannoz redüksiyonu ile e. e. ► Beyaz, kokusuz, şeker tadında, kristalize tozdur. ► Oleaceae ve Scrophulariaceae familyalarında vardır. Özellikle Fraxinus ornus (dişbudak). . . ► Manna (Kudret Helvası) droğun başlıca etken maddesidir. ► Manna+ kaynar Et. OH’de tüketilerek kristallendirilerek Mannitol e. e. ► Gl. Ve Mannoz, Ni katalizörle H 2 ile redüklenir. ► Elde edilen üründe SORBİTOL+ MANNİTOL vardır ► Süzülür. . İyon değ. . reçineden geçirilir. KRİSTALLENİR. . ►

MANNITOLUM (TF) MANNİTOL ► Su ve kaynar Et. OH’de çözünür, soğuk Et. OH’de çözünmez.

MANNITOLUM (TF) MANNİTOL ► Su ve kaynar Et. OH’de çözünür, soğuk Et. OH’de çözünmez. ► Mannitol böbrek fonk. tesbitinde kull. ► %25’lik solüsyonu verilir ve kan ve idrardaki kons. bakılır. ► %2. 5’luk çöz. Ürolojik ameliyatlarda yıkama sıvısı ol. kull. ► Bakteriyolojide bazı mikropların tesbitinde ► Pediatride hafif laksatif olmasından

MANNITOLUM (TF) MANNİTOL ► Diyabetikler için de tat maddesidir ► %5 -25 sol. diüretiktir

MANNITOLUM (TF) MANNİTOL ► Diyabetikler için de tat maddesidir ► %5 -25 sol. diüretiktir (50 -100 g/ GÜN) ► TF’de “MANNİTOLI INJECTIO” kan PH’sı düzenleyici ► %20 MANNİTOL 1 g/KG dozda beyin ödeminde kull.

MANNITOLUM (TF) MANNİTOL

MANNITOLUM (TF) MANNİTOL

MANNİTOL HEKZANİTRAT ► Mannitol + H 2 SO 4 ortamda + HNO 3 ile

MANNİTOL HEKZANİTRAT ► Mannitol + H 2 SO 4 ortamda + HNO 3 ile nitrolanmasıyla (Sıcakta) e. e. ► Vazodilatördür. ► Angino pektoriste kull.

DİBROM MANNİTOL, DİBROM DULSİTOL ► Mannitol VE DULSİTOL’ÜN BROMLU TÜREVİDİR.

DİBROM MANNİTOL, DİBROM DULSİTOL ► Mannitol VE DULSİTOL’ÜN BROMLU TÜREVİDİR.

GALAKTOZ ► Doğada serbest bulunmaz. ► Hemiselüloz, zamk ve müsilaj bileşiminde var. ► Laktoz

GALAKTOZ ► Doğada serbest bulunmaz. ► Hemiselüloz, zamk ve müsilaj bileşiminde var. ► Laktoz ve polisakkaritlerde de vardır. ► Tadı glukozdan daha azdır. ► Spesifik çevirme derecesi +800 ► Laktoz+ %2 H 2 SO 4 ile hidr. . . Galaktoz e. e.

GALAKTOZ ► Klinikte KC foksiyon testinde kull. ► Sağlam KC, Galakozu. . Glukoz/Glikojen’e çevirir.

GALAKTOZ ► Klinikte KC foksiyon testinde kull. ► Sağlam KC, Galakozu. . Glukoz/Glikojen’e çevirir. ► KC fonksiyonunu kaybetmişse idrarda bir miktar Galaktoz bulunur.

GALAKTOZ

GALAKTOZ

MEZOİNOZİTOL ► Hekzitollerin halka oluşturmuş bir örneğidir. ► 8 adet cis-trans izomeri, 1 adet

MEZOİNOZİTOL ► Hekzitollerin halka oluşturmuş bir örneğidir. ► 8 adet cis-trans izomeri, 1 adet te optikçe inaktif şekli mevcuttur. ► Bitkilerde optikçe inaktif olan MEZOİNOZİTOL bulunur ► Mezoinozitol+ H 3 PO 4 ile esterleşmiş haline FİTİK ASİT (Mezoinozitol hekzafosfat) ► Tohumlardaki alöron tanelerinin globoit kısmında Fi. Ti. N vardır. ► Fitin (Fitikasit Ca-Mg tuzu). . . Anabolizan’dır.

MEZOİNOZİTOL ► Hayvansal dokularda da yaygındır. ► Yokluğunda ağırlık kaybı, tüy dökülmesi gibi belirtiler

MEZOİNOZİTOL ► Hayvansal dokularda da yaygındır. ► Yokluğunda ağırlık kaybı, tüy dökülmesi gibi belirtiler görülür. ► Mezoinozitol yağ metabolizmasında da önemli rol oynar. ► KC yağlanmasına karşı koruyucudur. ► Arterisklerozda tonik olarak kull. ► MEZOİNOZİTOL HEKZANİKOTİNAT. . Çevresel, serebral ve diyabetik dolaşım bozukluğunda kull.

MEZOİNOZİTOL

MEZOİNOZİTOL

MANNA (TK) KUDRET HELVASI ► Mannitol kaynağıdır. ► Fraxinus ornus L. (Oleaceae) gövdeye yapılan

MANNA (TK) KUDRET HELVASI ► Mannitol kaynağıdır. ► Fraxinus ornus L. (Oleaceae) gövdeye yapılan yaralamlar sonucu e. e. ► 20 m, 5 -9 yaprakçıklı, beyaz çiçekli ► Kuzeybatı ve Batı Anadolu ► Drog ülkemizde elde edilmez. ► Sicilya’da elde edilir. ► Droğun dış kısmı soluk sarı, iç kısmı beyaz renktedir, hafif bal kokulu ve tatlı lezzetlidir.

MANNA (TK) KUDRET HELVASI ► %30 -80 mannitol, gl. , fr. , reçine ►

MANNA (TK) KUDRET HELVASI ► %30 -80 mannitol, gl. , fr. , reçine ► Çocuklarda 5 -30 g/GÜN dozda müshildir. ► F. excelsior L. , 40 m. , 7 -13 yaprakçıklı. . . ► Kuzey Anadolu dağlarında yetişir. ► %2’lik yaprak infüzyonu idrar ve süt arttırıcı ve müshil ► Kabukları kabız, ateş düşürücü ve kuvvet verici ► Likenlerden de Manna elde edilir (Örneğin Lecanora esculenta’dan elde edilen İBRANİ MANNASI

MANNA (TK) KUDRET HELVASI ► TREHALA MANNASI ► Tatlı bileşikler olan Mannitol, Sorbitol, Gl.

MANNA (TK) KUDRET HELVASI ► TREHALA MANNASI ► Tatlı bileşikler olan Mannitol, Sorbitol, Gl. , Trehaloz (gl+gl), melitoz (fr+gl+gal), melezitoz (gl+fr+gl) ► Yaralardan çıkan ve gövde üzerinde sertleşen ürüne MANNA DEPURATA denir. ► Manna’da %40 -60 D-mannitol, ► mannatrioz (gl+gal) ve ► mannatetroz (mannotrioz+fr) ► Müsilaj ve fraksinozit (Kumarin)

MANNA (TK) KUDRET HELVASI ► Drog laksatif ve pürgatif olarak kullanılır. ► Fraxinus ornus’tan

MANNA (TK) KUDRET HELVASI ► Drog laksatif ve pürgatif olarak kullanılır. ► Fraxinus ornus’tan da Manna elde edilir. ► Gezengevi (Ş. urfa, Mardin, Siirt, Bitlis, Diyarbakır) Quercus libani yapraklarında oluşur. ► Sarı-kahverengi, yapışkan, tatlı lezzetli ► %40 sakaroz, ► %12 fruktoz, ► %5 glukoz, az miktarda melezitoz var. ► MANNİTOL TAŞIMAZ.