HARRAN NVERSTES MHENDSLK FAKLTES ELEKTRK ELEKTRONK MHENDSL STAJ

  • Slides: 14
Download presentation
HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLENDİRME SUNUMU

HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ STAJ BİLGİLENDİRME SUNUMU

STAJ NEDİR? Staj, öğrencilerin eğitim-öğretim dönemlerinde edindikleri teorik bilgilerin veya laboratuar ölçekli pratik uygulamaların,

STAJ NEDİR? Staj, öğrencilerin eğitim-öğretim dönemlerinde edindikleri teorik bilgilerin veya laboratuar ölçekli pratik uygulamaların, büyük ölçekli endüstriyel üretimlerde nasıl yer aldığını gördükleri, çalışmalara aktif olarak katılarak bilgi ve becerilerini geliştirdikleri, mesleğe ilk adım attıkları önemli bir süreçtir.

STAJIN GETİRDİKLERİ 1 -Deneyim kazanma: Seçtiğiniz alandaki birçok konuda deneyim kazanırsınız. Aktif iş yaşamının

STAJIN GETİRDİKLERİ 1 -Deneyim kazanma: Seçtiğiniz alandaki birçok konuda deneyim kazanırsınız. Aktif iş yaşamının içine girerek ihtiyacınız olan her şeyi tüm yönleriyle öğrenirsiniz. İş başvurusu yapma zamanı geldiğinde, geniş bir deneyim yelpazesine sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz. 2 -Bir adım önde olma: Staj boyunca edindiğiniz deneyim ve beceriler sizi diğer adayların önüne geçirir. Staj deneyimi işverenin gözünde kredi kazanmanızı sağlar.

3 -İş teklifi alma: Staj yapmak, işi yerinde öğrenmekten daha fazlasıdır. Staj sürecinin sonuna

3 -İş teklifi alma: Staj yapmak, işi yerinde öğrenmekten daha fazlasıdır. Staj sürecinin sonuna geldiğinizde şirket size birlikte devam etme teklifi getirebilir. Bu garanti bir sonuç olmasa da bazı şirketler onların standartlarını bilen ve tanıdıkları bir adayla çalışmayı tercih ederler. 4 -Test sürüşü yapma: Düşündüğümüz alandaki kariyerin tam olarak neler getireceğini deneyene kadar bilemeyiz. Staj, hayat boyu devam ettireceğiniz bir kariyere adım atmadan önce test sürüşü yapmanızı sağlar.

5 -Çevrenizi genişletme: Bir stajyer olarak birçok yeni insanla tanışırsınız. Kurduğunuz bağlantılar çalışmayı düşündüğünüz

5 -Çevrenizi genişletme: Bir stajyer olarak birçok yeni insanla tanışırsınız. Kurduğunuz bağlantılar çalışmayı düşündüğünüz alandaki iş fırsatlarından haberdar olmanızı sağlar. Bunun gelecekte büyük faydaları vardır.

T. C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ MADDE 1 - Bu yönerge HR.

T. C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ STAJ YÖNERGESİ MADDE 1 - Bu yönerge HR. Ü. Mühendislik Fakültesi öğrencilerini kapsar. Fakülte öğrencilerinin lisans diplomasına hak kazanabilmeleri için tamamlamaları gerekli ders kredisi yanında en az 60 iş günü staj (pratik çalışma) yapmaları zorunludur. Staj yapılacak kurumlar yurtiçinde veya yurtdışında olabilir. MADDE 6 - İşyeri Staj Amirlerinden en az birisinin ilgili konuda mühendis olması şartı aranır.

MADDE 7 - Staja başlayacak öğrenci Staj Defterini, Fakülte veya Bölüm WEB sayfasından UYGULAMA

MADDE 7 - Staja başlayacak öğrenci Staj Defterini, Fakülte veya Bölüm WEB sayfasından UYGULAMA ESASLARI bölümünde belirtilen şekilde temin eder. Öğrenci, staj çalışmalarını gününe not eder, staj komisyonunca belirlenecek esaslar dâhilinde günlük notlarını staj defterine geçirir ve işyeri amirlerine onaylatır. Staj defteri, staj dönemini izleyen 1 ay içerisinde staj komisyonuna teslim edilir. Bu süre içinde staj defterini komisyona teslim etmeyen öğrencinin stajı yapılmamış sayılır. MADDE 11 - Öğrenci staj yaptığı iş yerinin tüzük, yönetmelik, yönerge ve ön çalışma kurallarına uymak zorundadır.

MADDE 13 - Staj çalışmalarının değerlendirilmesi, staj defterleri üzerinde bölüm staj komisyonunca yapılır ve

MADDE 13 - Staj çalışmalarının değerlendirilmesi, staj defterleri üzerinde bölüm staj komisyonunca yapılır ve sonuçlar kısmen veya tamamen kabul veya red şeklinde belirtilir. Komisyon gerekli gördüğü durumlarda öğrenciyi savunma için çağırabilir. NOT: Bölümümüz için ayrıca özel esaslar kapsamında stajda öğrencinin ne yaptığına dair daha iyi fikir sahibi olunabilmesi açısından staj defteriyle birlikte öğrencinin staj komisyonuna yaptığı staj sunumuda değerlendirmeye alınacaktır.

Staj uygulama esaslarını inceleyiniz Staj defteri kurallara uygun doldurulup çıktısı alınıp ciltlenip bölüme değerlendirme

Staj uygulama esaslarını inceleyiniz Staj defteri kurallara uygun doldurulup çıktısı alınıp ciltlenip bölüme değerlendirme için teslim edilmelidir. (Staj dönemini izleyen 1 ay içerisinde) Uygun staj yeri bulunuz, danışmanınızdan onay alınız ve Staj başvuru dilekçesiyle kuruma staj için başvurunuz. Staj başvuru dilekçesi Öğrenci staj yapmak istediği yere kendisini tanıtan, staj yapma isteğini ifade eden, ve staja başlamak ve bitirmek istediği tarihleri belirten dilekçedir. Kurumdan alınacak Stajın başlangıç ve bitiş tarihlerini ve kaç iş gününü staj yapılacağı gösteren kabul yazısını en erken mart başı en geç 17 Mayıs a kadar danışmanınıza teslim ediniz Bundan sonra üniversite sizi stajda oluşabilecek durumlar için sigortalayacaktır. Bu işlemlerden sonra 17 MAYIS - 14 HAZİRAN 2015 tarihleri arasında mühendislik fakültesi sitesinden temin edinilecek staj sicil fişi doldurulup bölüm sekreterliğine verilecek ve bundan 1 haftaya kadar öğrencinin staj yaparken yanında götürmesi için kapalı zarfta öğrenciye teslim edilecek. (Staj sicil fişi kurumun sizin hakkınızdaki değerlendirmesini içerir ve gizlidir. )

FAKÜLTE VEYA BÖLÜM WEB SAYFASINDAN ALINACAK BİLGİ VE BELGELER: Ø Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

FAKÜLTE VEYA BÖLÜM WEB SAYFASINDAN ALINACAK BİLGİ VE BELGELER: Ø Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Staj Yönergesi, Ø Staj Sicil Fişi, Ø Stajın yapılacağı iş yeri ile ilgili bilgilerin doldurulacağı sayfa, Ø Stajın günlere göre dağılım çizelgesi, Ø Staj yapılacak gün sayısı kadar Örnek Staj Defteri sayfası. WEB sayfalarından indirilen belgelerle bir staj defteri oluşturulur. Staj defterleri aksi belirtilmedikçe, Word ortamında, 12 punto ile yazılır. Çizimler teknik resim kurallarına uygun olarak yapılır. Gerektiğinde fotoğraflar eklenir.

STAJ YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 1 -Öğrencinin belirleyeceği staja başlama ve bitiş tarihleri, 01

STAJ YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 1 -Öğrencinin belirleyeceği staja başlama ve bitiş tarihleri, 01 TEMMUZ 2014 – 20 EYLÜL 2015 tarihleri arasında olmalıdır. 2 -Kabul yazısı en erken mart başı en geç 17 mayısta teslim edilmelidir. Bu tarihten sonra getirilecek yazılar işleme alınmayacaktır. 3 -Staj sicil fişi 17 MAYIS - 14 HAZİRAN 2015 tarihleri arasında doldurulup bölüm sekreterliğine teslim edilmelidir ve 1 haftaya kadar teslim alınmalıdır. 4 -Min 30+30 işgünü staj yapılmalıdır ve staj defteride min 30+30 sayfa şeklinde ve tek yaprağa olacak şekilde bilgisayar ortamında yazılmalıdır. (Farklı durumlar dilekçeyle bildirilmelidir. )

5 -Staj defterine teorik bilgiden çok stajda ne yapıldığı ve pratik olarak neler kazanıldığı

5 -Staj defterine teorik bilgiden çok stajda ne yapıldığı ve pratik olarak neler kazanıldığı yazılmalıdır. 6 -Staj yapılan Kurumda alanınızla ilgili mühendis olmalıdır. 7 -Staj defterine Mühendislik fakültesi belge ve dökümanlar kısmından ulaşılabilir. 8 -Staj defteri doldurulup çıktısı alındıktan sonra ciltlenip bölüme değerlendirme için teslim edilmelidir. (Staj dönemini izleyen 1 ay içerisinde) 9 -Staj defterinin her sayfası ilgili mühendis tarafından imzalanıp onaylanmalıdır.

STAJIN KABUL EDİLMEYECEĞİ DURUMLAR 1 -Staj için belirlenen tarihlere uymama 2 -Staj belgelerini zamanında

STAJIN KABUL EDİLMEYECEĞİ DURUMLAR 1 -Staj için belirlenen tarihlere uymama 2 -Staj belgelerini zamanında temin etmeme veya teslim etmeme 3 -Staj süresini belirlenenden az tutma 4 -Yanlış beyan verme 5 -Staj için belirlenen yerden farklı bir yerde staj yapılması 6 -Kurumda alanla ilgili mühendis olmaması

7 -Staj defterinin veya belgelerin onaysız olması 8 - Öğrencinin staj yaptığı iş yerinin

7 -Staj defterinin veya belgelerin onaysız olması 8 - Öğrencinin staj yaptığı iş yerinin tüzük, yönetmelik, yönerge ve ön çalışma kurallarına uymaması 9 -Staj sicil fişi üzerinde oynama yapılması veya zarfın açılması 10 -Staj defterinin kurallara uygun doldurulmaması 11 -Komisyonun Stajının öğrenciye herhangi bir yarar sağlamadığı ve tekrarlanması kararını vermesi gibi durumlarda öğrencinin stajı KESİNLİKLE GEÇERSİZ SAYILACAK VE KABUL EDİLMEYECEKTİR.