Halkla likiler ve letiim 8 Ders Sponsorluk Pazarlama

  • Slides: 27
Download presentation
Halkla İlişkiler ve İletişim 8. Ders

Halkla İlişkiler ve İletişim 8. Ders

Sponsorluk • Pazarlama ic erisinde o nemli bir faaliyet haline gelen sponsorluk da bu

Sponsorluk • Pazarlama ic erisinde o nemli bir faaliyet haline gelen sponsorluk da bu kos ullara ve imka nlara paralel olarak deg is iklik go stermis tir. • Bilgi ve iletis im c ag ında yas adıg ımız gu nu mu zde rakipler arasından o n plana c ıkmak, farkındalık yaratmak, hedef kitleyle duygusal bir bag kurmak ve az bu tc elerle genis kitlelere ulas mak o nemli hale gelmis tir. Artık tu keticiler yalnızca bir u ru n ya da hizmeti satın almıyorlar, aynı zamanda o u ru nu n sundug u hayat tarzını, hikayeleri, deneyimleri ve duyguları satın almaktadırlar. • Sponsorlug un amacı kurumu ya da u ru nu tanıtarak imajı olus turmak, gu c lendirmek, dolaylı olarak satın alma tercihlerini etkilemektir. Dolayısı ile, sponsorluk ticari sonuc ları hedefleyen bir iletis im aracıdır.

Sponsorluk • Sponsorluk kurum tarafından yapılan bir yatırım olarak go ru lmekte ve kurulus

Sponsorluk • Sponsorluk kurum tarafından yapılan bir yatırım olarak go ru lmekte ve kurulus un yapmıs oldug u tu m yardımı kapsayarak kurulus un desteg i ile yapılan yardımı ortaya koymaktadır. • Sponsorluk, kurulus tarafından herhangi bir faaliyet ya da olaya destek nitelig inde- dir. Sponsorların, sponsorluktan bekledig i fayda, olay veya faaliyetle birlikte o nce- den belirlemis oldukları ticari amac larını gerc ekles tirmektir. • Bu amac ların gerc ekles tirilmesi sırasında bu tu nles ik pazarlama iletis iminin bir unsuru olan sponsorlukla birlikte dig er arac lar da kullanılmaktadır.

Sponsorluk ile İlişkili Alanlar • Sponsorluk ve Reklam: Reklamda kitle iletis im arac ları

Sponsorluk ile İlişkili Alanlar • Sponsorluk ve Reklam: Reklamda kitle iletis im arac ları hedef kitleyi etkilemek ic in kullanılmaktadır. U ru n, hizmet ya da kurulus un kendisini tanıtmasına yardımcı olan reklamlar, gazete, dergi, radyo, billboardlarda yer alabilmektedir. • Sponsorluk da reklamların yer aldıg ı, reklamın kullanıldıg ı kitle iletis im arac larından faydalanır. Fakat sponsorug un reklam ic erig i gibi o nceden kontrol edilmis mesajlara ihtiyacı yoktur, sadece belirli bir he- def kitleye mesajları veya vermek istedig i imajı yansıtır. Bu is lemi de reklamın kullandıg ı kitle iletis im arac ları ile yerine getirir. • Sponsorluk faaliyetleri ayrıca reklamda da konu olabilir. O rneg in sponsorlug u yapılan tanınmıs , u nlu kis ilerin radyo-televizyonda sunucu olarak go ru nmeleri ya da sponsorlug u yapılan u nlu kis inin bir u ru n, hizmet ya da kurulus u tanıtmak ic in yapılan reklamlarda yer alması buna o rnek olabilmektedir.

Sponsorluk ile İlişkili Alanlar • Sponsorluk ve Satıs Gelis tirme: Satıs gelis tirmeyle, satıs

Sponsorluk ile İlişkili Alanlar • Sponsorluk ve Satıs Gelis tirme: Satıs gelis tirmeyle, satıs yerinde hedef kitle ileti- s im kurabilmek amac lanır. • Ç es itli o rnek u ru nlerin verilmesi, indirim yapılması, yarıs ma- lar du zenlenmesi gibi faaliyetlerle mu s teriler satın almaya veya o u ru nu denemeye tes vik edilirler. • Sponsorlug u yapılan kimseler veya gruplar, sponsorluk yapan kurulus un pazarına veya mu s terilerine yo nelik satıs gelis tirme faalitlerine katılabilirler. • O rneg in, sponsorlug u yapılan kis i veya kurulus un katıldıg ı imza gu nleri, konus malar ve sergiler gibi faaliyetler du zenlenebilir.

Sponsorluk ile İlişkili Alanlar • Sponsorluk ve Halkla I lis kiler: Halkla ilis kiler,

Sponsorluk ile İlişkili Alanlar • Sponsorluk ve Halkla I lis kiler: Halkla ilis kiler, kurulus un deg is ik hedef gruplarıyla (mu s teriler, potansiyel mu s teriler, kanaat o nderleri, finansal kurulus lar vs. ) tespit etmis oldug u amac lar c erc evesinde kars ılıklı gu ven ve anlayıs ın olus ması, bunun su rdu ru lmesi ve daha iyiye gitmesi amacıyla yapılan iletis im faaliyetlerini kapsamaktadır. • Sponsorluk faaliyetleri bir kurulus un halkla ilis kiler faaliyetleri ic in oldukc a uygundur. C u nku sponsorluk yapan kurulus , kurulus tarafından yo nlendirilmeyen bir faaliyeti desteklemekte ve bo ylece o kurulus un topluma kars ı olan sorumlulug unu da yerine getirmesini sag layarak, hem topluma hizmet etmekte hem de kurulus un imajının gelis mesine hizmet etmektedir. • O rneg in, her iki faaliyette hedef kitleye yo nelik olarak uzun vadede kurulus amac larını gerc ekles tirmek ic in yapılırlar. Sponsorluk ve halkla ilis kiler faaliyetinin sec ilmesi ve sec ilen alanlarda faaliyette bulunulmasına karar verilmesinde toplumun ihtiyac larının kars ılanması du s u ncesi de yer alarak kurulus ların sosyal sorumlulukları o n plana c ıkmaktadır.

Sponsorluk ile İlişkili Alanlar • Sponsorluk ve U ru n Tanıtımı: U ru n

Sponsorluk ile İlişkili Alanlar • Sponsorluk ve U ru n Tanıtımı: U ru n tanıtımı, piyasaya yeni c ıkan u ru nlerin kitle ile- tis im arac larında duyurulması amacını tas ımaktadır. Kurulus lar yapmıs oldukları sponsorluk faaliyetleri aracılıg ıyla kitle iletis im arac larında yer almaya c alıs ırlar. Bir sponsorluk vasıtasıyla medyada yer almanın, u ru nu n veya kurulus un tanıtımında olumlu etki sag layacag ı s u phesizdir. • Sponsorluk ve U ru n Yerles tirme: U ru n yerles tirmede bir film sahnesinde marka ya da u ru nlerin kullanılması so z konusudur. O zellikle sponsorlug un bir tu ru olan program sponsorlug unda kurulus un adının veya u ru nlerinin film ic indeki sahnelere gec mesi, sponsor kurulus un veya markanın sinema veya televizyon programında yer alarak bir nevi gizli reklam vasıtasıyla izleyicilere etki etmesi so z konusu olabilmektedir.

Sponsorluk Nedenleri ØSponsorlug un Reklam Amac ları Medyada (Radyoda-Televizyonda) Reklamı Yasak Olan U ru

Sponsorluk Nedenleri ØSponsorlug un Reklam Amac ları Medyada (Radyoda-Televizyonda) Reklamı Yasak Olan U ru nlerin Duyurulması I c in: • Du nya u zerinde pek c ok u lkede sigara ve tu tu n mamu llerinin ayrıca alkollu ic eceklerin reklamının yasaklanması sonucu bu alanda faaliyet go steren firmalar sponsorlug a yo nelmis lerdir. C u nku medyada reklamları yasaklanan sigara ve alkollu ic ki u reten firmaların reklamı ikame eden bir alan bulmaları gerekiyordu. Bu nedenle, bu sekto rde faaliyet go steren firmalar bu yu k bir ag ırlıkla sponsorlug a yo neldiler. Sigara ve alkollu ic ki u reten firmaların radyo ve televizyonda reklam vermelerinin yasaklanması sonucu yapmıs oldukları sponsorluklarla televizyonda yer almaları mu mku n olmus tur.

Sponsorluk Nedenleri • U ru nleri Destelemek I c in: Bazı firmalar, firma imajını

Sponsorluk Nedenleri • U ru nleri Destelemek I c in: Bazı firmalar, firma imajını deg il de belli u ru n ve u ru n kategorilerini desteklemek amacıyla bazı aktivitelere sponsor olmaktadırlar. O rneg in, Yamaha motosikletlerinin deg il, aynı zamanda Yamaha keyboardlarını da u rettig ini duyurmak ic in bu sponsorluk olayını kullanmıs tır. Ya da Canon firması yapmıs oldukları sponsorluk faaliyetleri ile sadece kamera ve fotog raf makinesi u retmedig ini, bunun yanında bu ro malzemesi de u rettig ini anlatmıs tır. Firmalar bu sayede hedef kitlelerine farklı alanlarda da faaliyet go sterdiklerini ifade edebilmektedirler. • Dig er I letis im Ortamlarını Kullanmak I c in: Bunlar, bedava reklam programla- rını veya c es itli stadyumlarda bir u ru nu n go sterisi ve tes hiri ic in yapılan faaliyetleri kapsamaktadır. • Bir kurulus un, sponsorlug unu yaptıg ı bir araba yarıs ını izleyicilerin televizyonda izlemelerini sag lamak amacıyla, yarıs ın yayını esnasında belirli mesajlar veya s ifreler vermek suretiyle, bunları bilenlerin o du llendirilmesine gitmek de seyircileri ekran bas ına c ekebilir ve dolayısıyla da kurulus un adını ve/veya u ru nu nu /mesajını duyanların sayısı arttırılabilir.

Sponsorluk Nedenleri Ø Sponsorlug un Halkla I lis kiler Amac ları Burada sponsorlug un

Sponsorluk Nedenleri Ø Sponsorlug un Halkla I lis kiler Amac ları Burada sponsorlug un yapılmasının nedeni, kurulus un veya organizsyonun anlas ılması, tanınması ve halkta iyi niyet olus turulmasının sag lanmasıdır. • I yi Niyetin Olus turulması: Gu nu mu zde artan rekabet ortamı ic erisinde faaliyet go steren firmalar, rekabette rakiplerini geride bırakabilmek ic in, c es itli yo ntemler kul- lanmaktadır. Bu yo ntemlerden biri olan sponsorluk faaliyeti ile firmalar, topluma kars ı olan sorumluluklarını, kurulus amac ları ile bu tu nles tirerek, firmalarının sosyal sorum- luluklarını yerine getirmektedirler. Firmalar ne kadar yaptıkları yardım ve sponsorluk faaliyetlerini toplumsal sorumluluk olarak aktarsalar da, bu faaliyetlerinden bir kars ılık beklemektedirler. Sponsorluk faaliyetlerinin kars ılıklı beklentilere dayandıg ını go z o nu ne alırsak, yapılan her faaliyette firmalar kendileri lehine bir beklentide bulunmaktadırlar. I yi niyet olus turulması bakımından halk, toplumsal ihtiyac lara duyarlı olan firmalara kars ı hassasiyetle yaklas makta ve bu faaliyetleri desteklemektedirler. • Du nya u zerinde yapılan birc ok sponsorluk faaliyetinde firmalar iyi niyet olus turabil- meye c alıs mıs lar, bu amac la yu ksek bu tc eler ile iyi niyet sponsorlukları gelis tirmis lerdir. Yapılan aras tırmalar, halk kitlelerinde iyi niyet olus turan firmalarının u ru nlerinin, halk kitleleri tarafından gu venilir ve olumlu bulundug unu kanıtlamıs lardır.

Sponsorluk Nedenleri • Kurum I majını Desteklemek: Yaptıkları c es itli sponsorluk faaliyetleri ile

Sponsorluk Nedenleri • Kurum I majını Desteklemek: Yaptıkları c es itli sponsorluk faaliyetleri ile firmalar halk kitlelerinde iyi niyet olus turmakta, bunun yansıması olarak da, firmalar ile ilgili olarak halk kitlelerinde olumlu imaj olus turulmaktadır. Bu sayede halk kitleleri u zerinde olumlu imaj olus turan firmalar, faaliyet alanlarını daha rahat bir s ekilde genis letebilmek- tedirler. Sponsorlug un o nemli bir nitelig i, kurulus un imajını desteklemektir. • Gu nu mu z toplumunda bir markanın uzun su reli bas arılı olmasında imaj oldukc a o nemli bir yere sahiptir. C u nku bir s irketin yapmıs oldug u bir faaliyet veya yenilik bir su re sonra dig er firmalar tarafından da taklit edilebilmektedir. Bu durumda markanın veya firmanın faaliyetlerini su rdu rmesinde imaj o n plana c ıkarak, faaliyet alanı dıs ında yapmıs oldug u faaliyetler ve toplumun ihtiyac larına olan duyarlılıg ı insanlarda firma hakkında olumlu bir duygunun olus masına neden olmaktadır.

Sponsorluk Nedenleri • Kurum Kimlig ini Pekis tirmek: Kurum kimlig i, bir kurulus un

Sponsorluk Nedenleri • Kurum Kimlig ini Pekis tirmek: Kurum kimlig i, bir kurulus un fiziksel olarak nasıl tanındıg ıyla ilgilidir. Herhangi bir kurulus un yapmıs oldug u sponsorluk faaliyetinde kurulus un adını duyurmak ic in kullandıg ı materyellerde (afis , bez pano, bros u rler vs. ) kurum kimlig ini temsil eden logo, renk, yazı karakteri ve fiziksel unsurların kullanılması hedef kitlenin kurulus u kurum kimlig iyle tanımasına katkıda bulunur. • Kullanılan bu tu n go rsel materyellerde kurulus un kullandıg ı kurum kimlig i unsurlarının bir bu tu nlu k ic inde olması gerekir. Kalıcı bir kurum kimlig inin olus abilmesi ic in kurum kimlig i o gelerinin sıkc a deg is tirilmemesi gerekir. • Sponsorluk, kullanılan kurum kimlig i ile halkın kurulus u tanımasına katkıda bulunaktadır.

Sponsorluk Nedenleri • Kurulus un I smini Tanıtma: Firmaların bilinirlikleri ile ilgili olarak en

Sponsorluk Nedenleri • Kurulus un I smini Tanıtma: Firmaların bilinirlikleri ile ilgili olarak en o nemli husus onların isimleridir. Firmalar isimleri ile halk kitlelerince tanınmakta ve algılanmaktadırlar. • Gu nu mu z ekonomik kos ulları ic erisinde firmalar, faaliyette bulundukları c evrelere ile su rekli bir etkiles imde bulunmakta, kendilerini en etkili s ekilde c evrelerine tanıtabilmek- tedirler. • I maj olus turabilme bazlı olarak yapılan faaliyetlerde de isim, olus turulacak firma imajının en o nemli basamag ını temsil etmektedir. Kurulus lar c alıs malarını su rdu rmek, u rettig i u ru n ve hizmetleri satmak ve bunlardan da bir gelir elde etmek amacıyla faaliyetlerini su rdu ru rler. • S irketlerin bunları gerc ekles tirebilmesi ic in toplumda tanınması ve kendine bir yer edinebilmesi gerekir. Sponsorluk aracılıg ıyla kurulus lar bu isteklerini gerc ekles ti- rebilirler. Bir kurulus un yapmıs oldug u sponsorluk faaliyetinin haber olarak basında ve televizyonda yer alması sponsorun isminin okuyuculara ve izleyicilere duyrulmasını sag lar. • Haberle birlikte televizyon kameralarının reklam ic eren sponsorun isminin yer aldıg ı pano, pankart, reklam tahtasını da alması sponsorun isminin duyrulmasına katkı sag lar.

Sponsorluk Nedenleri • Misafirperverlik ve Personel I lis kilerini Gelis tirmek: Yapılan c es

Sponsorluk Nedenleri • Misafirperverlik ve Personel I lis kilerini Gelis tirmek: Yapılan c es itli sponsorluk faaliyetleri ile hedef kitlelerine ulas abilmeyi bas aran firmalar, hedef kitlenin c es itli kesimlerinden mensupları ag ırlanarak, kurulus ile mu s teriler arasında yakın ilis kiler gelis tirilebilmektedir. • Önemli insanlar ile tanıs abilmek ve bu insanlar ile olan ilis kileri gelis tirebilmek ic in yapılan eg lence olayları, sponsor kurulus ic in o nemli bir c alıs madır. • Bu sayede u st yo netim alt kademeye bir baskı yapmadan isteklerini yumus ak bir s ekilde aktarabilmekte, alt kademe ise, istek ve beklentilerini, bir bas kaldırma nitelig ine bu ru nmeden iyi niyet anlayıs ı c erc evesinde aktarabilmekte, bu sayede farklı kademelerde, farklı go revlerde bulunan personel arasında bir bu tu nles me sag lanabilmektedir. Yapılan o nemli sponsorluk faaliyetleri ve bu faaliyetlere davet edilen o nemli kis iler, c alıs anların firma ic erisinde o nemli is ler yaptıklarına olan inanc larını arttırmakta, bu sayede personel arasında motivasyon du zeyi artmakta, kendini o nemli bir firmanın parc ası olarak go ren personelin is ine ve kurumuna olan bag lılıg ı yu kselmekte ve bunların sonucu olarak kurumsal verimlilik du zeyi yu kselmektedir.

Sponsorluk Nedenleri • Gazetecilerin I lgisini C ekmek: Yapılan sponsorlu faaliyetlerin temel amac larından

Sponsorluk Nedenleri • Gazetecilerin I lgisini C ekmek: Yapılan sponsorlu faaliyetlerin temel amac larından birisi de, genis halk kitlelerine ulas abilmek ic in medyada yer alabilmektir. • Bu yu k maddi kaynaklar ayrılarak yapılan tanıtım faaliyetleri eg er genis kitlelere ulas amamıs ve basında yer alamamıs ise faaliyetler bos una gerc ekles tirilmis tir. • Bu noktada gazeteciler ve basın mensuplarının ilgisi firmalar ic in o nemli noktadadır. • C og u sponsor firma, etkinlikleri bu nyesinde gazetecilere c es itli o du ller dag ıtmıs tır. Bu sayede basının ilgisini c ekebilmis , firma adı ve etkinlik basında haber olarak yayınlanabilmis tir.

Sponsorluğun Pazarlama Amaçları • Bir U ru nu Yerles tirme: Pazarda faaliyet go steren

Sponsorluğun Pazarlama Amaçları • Bir U ru nu Yerles tirme: Pazarda faaliyet go steren bir kurulus , bir u ru nu tanıtacag ı zaman, hedef kitlesinin demografik o zelliklerine uygun olarak gerc ekles tireceg i sponsorluk faaliyeti ile kendi bu nyesinde olus turdug u yeni bir u ru nu n tanıtımını etkin olarak gerc ekles tirebilir. • O rneg in; X Firması u ru n portfo yu ne kattıg ı yeni bir u ru n olan notebook u ru nu nu n tanıtımını, uluslararası spor faaliyetlerinde o nemli bas arılara imza atan bir sporcunun c alıs malarına destek vererek gerc ekles tirebilir. • Bu noktada notebook bilgisayarların en o nemli o zellig i olan hız ve performans olgusu ile spocunun özellikleri birles tirmis tir. Bu sayede halkın ilgisi c ekilebilmis ve u ru n tanıtımı etkin bir s ekilde yapılabilmis tir.

Sponsorluğun Pazarlama Amaçları • Satıcıları Desteklemek: U ru nu n u reticisi konumunda bulunan

Sponsorluğun Pazarlama Amaçları • Satıcıları Desteklemek: U ru nu n u reticisi konumunda bulunan kurulus lar c es itli et - kinliklere sponsor olarak, bu sayede yaptıkları u ru nlerini, u ru nu n satıcıları konumun- da bulunan firmalar ile paylas abilmektelerdir. Bu sayede u retici firma bazında yapılan sponsorluk, satıcıların faaliyetlerine de bir artıda bulunabilmekte, bo ylece pazarlama faa- liyetlerinde kolaylık sag lanabilmektedir. Bu maddeye en gu zel o rnekler, ralli faaliyetlerine sponsor olan araba u reticileri olmaktadır. • Pazarlama Politikalarında Deg is iklikler Olus turmak: Yapılan sponsorluk faaliyet- leri, firmaların u ru nlerini duyurmak ve satmaları ic in c ok o nemli bir faaliyettir. Firmalar olus turdukları pazarlama politikaları ile yaptıkları sponsorluk faaliyetlerinde u ru nlerini ve kendilerini etkin bir s ekilde tanıtabilmektedirler. Fakat firmaların gerek u rettig i u ru n- lerde, gerekse de kendi bu nyelerinde olus abilecek bir deg is imi hedef kitlelerine iletmede sponsorluk faaliyeti o nemli bir is levi yerine getirir. Bu sayede firmaların pazarlama politikalarında olus abilecek deg is im sponsorluk etkinlikleri ile aktarılabilmektedir.

Sponsorluğun Pazarlama Amaçları • Yeni Bir U ru nu Tanıtma: Sponsorluk faaliyetleri yeni u

Sponsorluğun Pazarlama Amaçları • Yeni Bir U ru nu Tanıtma: Sponsorluk faaliyetleri yeni u ru nlerin etkin bir s ekilde tanıtılmasında kullanılabilmektedir. Firmalar kendi bu nyelerinde u rettikleri yeni u ru nleri c es itli sponsorluk faaliyetlerinde kullanmaları ile u ru nlerinin fiziki o zelliklerini hedef kitlelerine aktarabilmekte, hedef kitlelerinde olumlu imaj ve izlenimler yaratabilmektedirler. • Uluslararası Pazarlama: Uluslararası pazarlarda faaliyet go stermek isteyen veya uluslararası anlamda u retim ve pazarlama gerc ekles tiren firmalar, kendi tanıtımlarını yapabilmek ve hedef kitlelere ulas abilmek ic in ulusalararası veya yerel faaliyetlere sponsor olabilmektedirler. Bu sayede farklı pazar ortamlarında etkin s ekilde varolabilmekte, halkın olumlu desteklerini kazanabilmektedirler. • U ru n Kullanımını Desteklemek: Firmalar yaptıkları sponsorluk faaliyetleri ile u ru n kullanımını da desteklemek istemektedirler. Bu sayede pazar genis letilebilecek ve firma genis bir uygulama alanı bulabilecektir. Hangi ve ne amac la yapılıyor olursa olsun yapılan tu m sponsorluk faaliyetleri, gerc ekles tirilen dig er tu m pazarlama iletis imi ve halkla ilis kiler c alıs maları ile bir bu tu nlu k ve es gu du m gu tmeli, onlar ile uyumlu olarak, ters du s meyecek s ekilde gerc ekles tirilmelidir.

Lobicilik • Lobicilik; “Baskı gruplarının amac larına varmak ic in kongrede, parlamen- toda yaptıkları

Lobicilik • Lobicilik; “Baskı gruplarının amac larına varmak ic in kongrede, parlamen- toda yaptıkları c alıs malar. Kis ilerin ya da o zel c ıkar gruplarının siyasal karar alma su recini etkileme amacına yo nelik giris imleri” olarak nitelendirilmektedir. • C alıs malar, kongre ya da parlamento u yelerini ikna etmeye c alıs mak, haklı bir dava pes inde oldug una dair gerekli bilgi ve doku man sag lamak, temsilcilerine destek so zu vermek gibi aktivitelerle su rdu ru lu r.

Lobicilik • Farklı bir tanımlamaya go re ise lobicilik; “bir konu hakkında kamuoyunda olumlu

Lobicilik • Farklı bir tanımlamaya go re ise lobicilik; “bir konu hakkında kamuoyunda olumlu izlenimler yaratılmasını sag lamak, lanse etmek, yanlıs izlenimleri silmek veya du zeltmek, baskı gurupları yaratmak, aleyhte olan bir durumu lehe c evirmek” tir. • Lobicilik kelimesinin kaynag ı Amerika Birles ik Devletleri kongre binasının kars ısında bulunan, u st du zey bu rokrat ve politikacıların sık ug radıkları Washington’daki bir otelin lobisine dayanmaktadır. • So zlu klerde “lobi” kelimesi “koridor” anlamının yanı sıra “c og u zaman bazı yolsuz c ıkarlar sag lamak amacıyla bir araya gelerek, parlamento koridorlarında, nu fuzlu c evrelerde, basında c ıkarcı bir siyaseti gec erli kılmaya c alıs an kimselerin olus turdug u topluluk” olarak tanımlanmaktadır. • Dig er bir tanıma go re de Lobicilik c es itli c ıkar gruplarınca yapılan ve hu ku met kararlarını etkilemeyi amac layan faaliyetlere verilen isimdir. Lobicilik ile ilgili yapılan tu m tanımlamalarda baskı grupları ile lobiler arasındaki farkın kavranması gerekmektedir.

Lobicilik ØLobicilik faaliyetlerinin temel is levleri s u s ekildedir: • Lobicilik faaliyetleri, yasa

Lobicilik ØLobicilik faaliyetlerinin temel is levleri s u s ekildedir: • Lobicilik faaliyetleri, yasa yapıcıların u zerinde c alıs tıkları c alıs malar ile ilgilenen kesimlerin ve c ıkar gruplarının kimlikleri ve amac larının belirginles mesine yar- dımcı olur, kanun yapıcıların bu konudaki o n fikir gelis tirmelerini sag lar. • Yasa yapıcıların c es itli toplumsal kesimlerin duygu ve du s u nceleri hakkında daha derinlemesine fikir sahibi olmasını sag lar. Kanun yapıcıların aras tırmalarının derinles tirilmesi ve toplumun, is c evrelerinin tasarı hakkındaki fikirlerini o g renme- lerini sag lar. • Yasa yapıcıların, faaliyetlerinin sonuc ları hakkında bilgi sahibi olmasını sag lar. Ya- saların yasalas ması sonucunda etkilenecek c evreler ve etkilenme seviyeleri hakkın- da bilgi sahibi olmalarını sag lar.

Lobicilik Yöntemleri • Dog rudan Lobicilik: Uygulama olarak, yasa yapıcıların ve uygulayıcıların, dog rudan

Lobicilik Yöntemleri • Dog rudan Lobicilik: Uygulama olarak, yasa yapıcıların ve uygulayıcıların, dog rudan hedef alındıg ı, bu kis iler ile dog rudan iletis im kuruldug u ve literatu rde ic lobicilik olarak da adlandırılabilen lobicilik yo ntemidir. Bu yo ntemde hedef grup ya da kis iler ile yu ze iletis im kurulur. I kna su reci kurulan bu yu ze iletis im ile yapılmak istenir. Bu yo ntemin temel amacı, kanun olus umunun planlama safhasında mu dahalede bulunmak, komiteler veya alt komiteler du zeyinde iletis im gerc ekles tirilerek, dog ru kis iye dog ru zamanda, dog ru mesajı, dog ru s ekilde iletmektir. Lobiciler bu as amada kanunun olus umu ile ilgili konularda meclis u yelerine teknik konular hakkında ihtiyac duydukları bilgileri toplaya- rak iletirler. Dog rudan lobicilik c alıs maları genel olarak, lobi faaliyetini yu ru tecek c alıs an sayısının ve maddi imka nların yetersiz oldug u, sec imlerde etkinin az oldug u durumlarda tercih edilir.

Lobicilik Yöntemleri • Yerel Halkın Desteg i I le Yu ru tu len Lobi

Lobicilik Yöntemleri • Yerel Halkın Desteg i I le Yu ru tu len Lobi Faaliyetleri: Lobi faaliyetlerinin bazılarının bas arısı, ilgili c ıkar grubunun da lobi faaliyetlerine dahil olması ile dog rudan ilis kilidir. Bu gibi durumlarda lobiciler, ilgili c ıkar gruplarının da lobi faaliyetlerinin ic inde c alıs masını sag lar. Lobiciler u lkede, bo lgede yas ayan insanları yu ru ttu kleri faaliyete dahil etmeye, on- ların sayısal kalabalıklıg ından destek almaya c alıs ır. Bunu yapmak ic in c es itli kitle iletis im arac larından faydalanır. Amac , kamuoyunu c ıkarları c erc evesinde yo nlendirerek harekete gec irmek, ilgili hu ku met, idari amirlik ya da bunlara bag lı kurulus ları ve yasama organını etkilemektir. Bu yo ntemde en sıklıkla bas vurulan teknikler ise mektup go ndermek, faks c ekmek, telefon etmek, email go ndermek, imza toplamak, yu ru yu s yapmaktır. Bu sayede tepkiler veya dilekler ilgili kesimlere iletilmeye c alıs ılmaktadır.

Lobicilik Yöntemleri • Ortaklas a Yu ru tu len Lobi Faaliyetleri: Birbirleri ile ilis

Lobicilik Yöntemleri • Ortaklas a Yu ru tu len Lobi Faaliyetleri: Birbirleri ile ilis kili olabilecek konular u ze- rinde lobicilik faaliyetlerini yu ru ten baskı gruplarının, personel ve finansal sıkıntılar nedeniyle yas adıkları zorlukları as abilmek ic in, dig er gruplar ile is birlig ine giderek yu - ru ttu kleri lobi c alıs maları olan bu yo ntemda ku c u k lobi grupları siyasi tanınma ve etkile- rini arttırma imka nına kavus urlar. Bu yo ntemde lobi grupları ilk bas ta yalnız c alıs ırlar ve kendi c ıkarlarını savunurlar. Bu esnada da ortaklas a hareket edebilecekleri dig er grupları aras tırırlar. Daha sonra etkilemek istedikleri kesimleri ikna edebilmek ic in bu gruplar ile ortak hareket etme kararı alırlar ve son olarak da, ortaklas a yu ru tecekleri faaliyetleri belirleyip uygularlar. O zetle ortaklas a lobicilik c alıs maları, ku c u k c ıkar gruplarının daha etkin hareket etmesini sag layan bir lobicilik yo ntemidir.

Halkla İlişkiler ve Lobicilik • Lobi faaliyetlerinin bu yu k oranda bas arısı, bu

Halkla İlişkiler ve Lobicilik • Lobi faaliyetlerinin bu yu k oranda bas arısı, bu kapsamda yu ru tu len halkla ilis kiler faaliyetlerinin bas arısına bag lıdır. • Lobi faaliyetleri sadece meclis ya da parlemento koridorlarında yu ru tu len yu ze ilis kiler ile sınırlı deg ildir. Bilimsel toplantılar, paneller, sempozyumlar du zenlemek, basın ile yakın ilis kiler kurmak, kamuoyu gu ndemini etkilemek gibi birc ok faaliyet yu ru tu lmektedir. Halkla ilis kilerin temel amac - larından bazıları, ilis ki kurulan kis i ya da grupları istenilen yo nde etkilemek, sempati ve desteklerini kazanmaktır. • Her iki faaliyet de c es itli tanıma ve tanıtma su rec lerini ic ermektedir.

SON 8. Dersin Sonu Teşekkürler

SON 8. Dersin Sonu Teşekkürler

KAYNAKÇA • Geçikli, F. (2017). Halkla İlişkiler. Erzurum: Atatu rk U niversitesi Ac ıko

KAYNAKÇA • Geçikli, F. (2017). Halkla İlişkiler. Erzurum: Atatu rk U niversitesi Ac ıko g retim Faku ltesi Yayınları. • KALENDER, A. , PELTEKOG LU, Z. F. , BAYC U, S. , ERGU VEN, M. S. , YILMAZ, R. A. , OKAY, A. , & GO ZTAS , A. (2018). Halkla İlişkiler. Eskişehir: T. C Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları Fakültesi Yayınları NO: 1676.