HAL EHWAL MURID TAKLIMAT SESI PERSEKOLAHAN 2015 Terima

  • Slides: 36
Download presentation
HAL EHWAL MURID TAKLIMAT SESI PERSEKOLAHAN 2015

HAL EHWAL MURID TAKLIMAT SESI PERSEKOLAHAN 2015

� Terima kasih di atas semua kerjasama yang telah diberikan sepanjang tahun perkhidmatan 2014.

� Terima kasih di atas semua kerjasama yang telah diberikan sepanjang tahun perkhidmatan 2014. � Mohon maaf di atas segala kekurangan dan kesilapan yang berlaku. � Memerlukan kerjasama semua untuk menjalankan tugas-tugas HEM.

En Loco Parentis “in place of a parent”

En Loco Parentis “in place of a parent”

Kenali Pelajar Kita

Kenali Pelajar Kita

Konsep Sekolah Selamat “Konsep “Sekolah Selamat” tidak seharus terbatas kepada masalah disiplin, jenayah, ancaman

Konsep Sekolah Selamat “Konsep “Sekolah Selamat” tidak seharus terbatas kepada masalah disiplin, jenayah, ancaman kepada pelajar, membuli dan sikap gengster semata-mata, tetapi perlu juga meliputi aspek keselamatan bangunan, peralatan dan kemudahan sekolah. ” ~ Tan Sri Lee Lam Thye ~ Pengerusi NIOSH (National Institute of Safety and Health)

Konsep Sekolah Penyayang

Konsep Sekolah Penyayang

Semua Guru Adalah Guru Disiplin

Semua Guru Adalah Guru Disiplin

Mengoptimumkan Peranan Kaunselor Sekolah

Mengoptimumkan Peranan Kaunselor Sekolah

PELAN TINDAKAN 2015 (berdasarkan PPPM) � Kehadiran Murid � Disiplin Murid � Pd. P

PELAN TINDAKAN 2015 (berdasarkan PPPM) � Kehadiran Murid � Disiplin Murid � Pd. P Abad ke-21 � KBAT � PLC � Subjek Kritikal � TIMMS/PISA � Sarana Sekolah/Ibu Bapa

Peranan Umum Guru: � Kawalan kelas sangat penting. � Pastikan kebersihan kelas sentiasa dijaga

Peranan Umum Guru: � Kawalan kelas sangat penting. � Pastikan kebersihan kelas sentiasa dijaga pada setiap masa. Minta pelajar bersihkan kelas dahulu sebelum memulakan pelajaran. � Minta pelajar ucap selamat dengan menggunakan nama guru. � Guru MESTI masuk ke kelas dan sentiasa berada bersama pelajar sekiranya pelajar perlu berada di tempat lain. � Elakkan masuk lewat ke kelas. � Elakkan menggunakan telefon semasa dalam kelas.

� Memastikan pelajar sentiasa berada dalam keadaan RIMUP semasa berada di dalam kelas.

� Memastikan pelajar sentiasa berada dalam keadaan RIMUP semasa berada di dalam kelas.

INSTRUMEN DAN DOKUMENTASI DISIPLIN PELAJAR

INSTRUMEN DAN DOKUMENTASI DISIPLIN PELAJAR

PAS KELUAR KELAS

PAS KELUAR KELAS

BUKU KAWALAN BILIK DARJAH

BUKU KAWALAN BILIK DARJAH

KAD SALAHLAKU PELAJAR

KAD SALAHLAKU PELAJAR

JADUAL KEDATANGAN PELAJAR

JADUAL KEDATANGAN PELAJAR

KULIT HADAPAN (DALAM)

KULIT HADAPAN (DALAM)

KULIT BELAKANG (DALAM)

KULIT BELAKANG (DALAM)

Kedatangan ditanda oleh Guru Tingkatan/Guru Ganti/Penyelaras. 2. Kedatangan Harian ditutup selewatnya DUA JAM selepas

Kedatangan ditanda oleh Guru Tingkatan/Guru Ganti/Penyelaras. 2. Kedatangan Harian ditutup selewatnya DUA JAM selepas masa pertama. 3. Tanda maklumat kehadiran dengan “hadir”, “tidak hadir”, “lewat”, “tidak hadir dengan kenyataan”, “gantung” dan “wakil sekolah”. 4. Jika murid meninggalkan kelasnya sebelum cukup DUA JAM, dikira sebagai “tidak hadir”. 1.

5. Buku Kedatangan hendaklah ditanda dengan pen bola dakwat hitam. JANGAN gunakan pensel diikuti

5. Buku Kedatangan hendaklah ditanda dengan pen bola dakwat hitam. JANGAN gunakan pensel diikuti dengan dakwat di atasnya. Gunakan huruf besar untuk semua maklumat dengan tulisan tangan sahaja. 6. Jangan gunakan liquid paper, correction tape atau menampal maklumat dengan kertas lain. 7. Buku Kehadiran ini hendaklah ditanda terus. 8. Sekiranya berlaku kesilapan menulis, JANGAN dipadam tetapi dipotong kemudian ditulis yang betul di atasnya kemudian diturunkan tandatangan ringkas di sebelahnya.

9. Bagi pelajar warga asing, catatkan nombor surat kebenaran Jabatan Pendidikan. 10. Gunakan borang

9. Bagi pelajar warga asing, catatkan nombor surat kebenaran Jabatan Pendidikan. 10. Gunakan borang kehadiran sementara pada minggu pertama. 11. Kemaskini maklumat pelajar terutama alamat dan nombor telefon ibu bapa. 12. Maklumat Jadual Kedatangan Pelajar telah lengkap selepas cuti Tahun Baru Cina. 13. Jaga keselamatan Jadual Kedatangan Pelajar.

SURAT AMARAN KETIDAKHADIRAN PONTENG BERTURUT 3 + 7 + 14 = 31 HARI PONTENG

SURAT AMARAN KETIDAKHADIRAN PONTENG BERTURUT 3 + 7 + 14 = 31 HARI PONTENG TIDAK BERTURUT 10 + 20 = 60 HARI

� Jangan lambat keluarkan surat amaran kepada pelajar. � Cuba hubungi ibu bapa pelajar

� Jangan lambat keluarkan surat amaran kepada pelajar. � Cuba hubungi ibu bapa pelajar jika pelajar kerap tidak datang ke sekolah. � Penuhkan ruangan “Catatan Surat Peringatan Ponteng Sekolah” dalam helaian akhir Buku Jadual Kedatangan. � Failkan semua surat sakit, surat kenyataan ibu bapa, surat amaran dan surat buang dalam “FAIL PENGURUSAN KELAS”. � Jangan letak sebarang dokumen dalam Jadual Kedatangan Pelajar.

FAIL PENGURUSAN KELAS

FAIL PENGURUSAN KELAS

REKOD KEHADIRAN PELAJAR MINGGU PERTAMA

REKOD KEHADIRAN PELAJAR MINGGU PERTAMA

TEMPAHAN TANDA NAMA Serah kepada Guru Koperasi pada hari Khamis, 15 Januari 2015

TEMPAHAN TANDA NAMA Serah kepada Guru Koperasi pada hari Khamis, 15 Januari 2015

MAKLUMAT PENGURUSAN DISIPLIN Hantar kepada Penyelaras Tingkatan selepas cuti Tahun Baru Cina

MAKLUMAT PENGURUSAN DISIPLIN Hantar kepada Penyelaras Tingkatan selepas cuti Tahun Baru Cina

HARI PERTAMA PERSEKOLAHAN � Tiada sebarang kutipan. � Tiada sebarang jualan. � Tiada sebarang

HARI PERTAMA PERSEKOLAHAN � Tiada sebarang kutipan. � Tiada sebarang jualan. � Tiada sebarang proses penyerahan buku teks. � Perhimpuan 1 waktu mengalu-alukan kehadiran pelajar.

Tindakan Guru Tingkatan: � Melantik Ketua dan Penolong Ketua Tingkatan. � Menyusun Kedudukan Pelajar

Tindakan Guru Tingkatan: � Melantik Ketua dan Penolong Ketua Tingkatan. � Menyusun Kedudukan Pelajar mengikut RIMUP. � Memulakan usaha untuk menceriakan kelas: �Jadual Waktu �Organisasi Kelas �Jadual Kelas �Pelan Kedudukan Kelas

PERHIMPUNAN PAGI SEMUA GURU mesti berada di Dewan Terbuka dan sama-sama mengawal pelajar. �

PERHIMPUNAN PAGI SEMUA GURU mesti berada di Dewan Terbuka dan sama-sama mengawal pelajar. � Guru Bertugas mengendalikan Perhimpunan. � Guru Tingkatan mengambil kehadiran pelajar. � Guru Tingkatan menyerahkan data kehadiran kepada Penyelaras Tingkatan. � Penyelaras Tingkatan menyerahkan data kehadiran kepada Penyelaras e-Kehadiran. � Penyelaras e-Kehadiran menyerahkan maklumat kehadiran kepada Pn. Siti untuk dihantar ke PPD secara online. �

� Penggunaan SPS untuk kehadiran akan diberitahu kemudian selepas maklumat pelajar telah dikemaskini dalam

� Penggunaan SPS untuk kehadiran akan diberitahu kemudian selepas maklumat pelajar telah dikemaskini dalam sistem. � Pergerakan pelajar masuk ke kelas mesti dipastikan dalam keadaan yang lebih teratur. � Kedudukan kelas akan diatur pada hari pertama.

MINGGU PERTAMA PERSEKOLAHAN Minggu Pemantapan Disiplin: (Masa Pertama Selepas Perhimpunan) Taklimat Sekolah Selamat Taklimat

MINGGU PERTAMA PERSEKOLAHAN Minggu Pemantapan Disiplin: (Masa Pertama Selepas Perhimpunan) Taklimat Sekolah Selamat Taklimat Kehadiran ke Sekolah Taklimat Peraturan Pakaian & Rupa Diri Taklimat Peraturan Sekolah Yang Lain

HAL-HAL LAIN: � Semua Unit diminta menghantar laporan ringkas aktiviti unit masing-masing pada setiap

HAL-HAL LAIN: � Semua Unit diminta menghantar laporan ringkas aktiviti unit masing-masing pada setiap bulan. � Guru Bertugas A atau B perlu menghantar Buku Laporan Guru Bertugas kepada PK HEM/PK Petang. � Mesti ada guru yang bertugas di pintu pagar masuk pada masa pelajar datang dan balik ke sekolah.

� Kantin akan beroperasi di bawah pengurusan baru. PPD mengingatkan banyak kali dalam mesyuarat

� Kantin akan beroperasi di bawah pengurusan baru. PPD mengingatkan banyak kali dalam mesyuarat PK HEM penjualan makanan adalah dilarang kerana ada pekeliling berkenaan perkara tersebut. � Sekiranya ada sebarang aduan/rungutan, sila tulis dalam laporan kantin.