GVENLK KURUMLARINDA SOSYAL HZMET 1 HAFTA Toplum yaamnda

  • Slides: 12
Download presentation
GÜVENLİK KURUMLARINDA SOSYAL HİZMET 1. HAFTA

GÜVENLİK KURUMLARINDA SOSYAL HİZMET 1. HAFTA

 Toplum yaşamında herkesin kanunlara uygun hareket etmesi toplumsal düzenin aksamadan yürütülmesine katkı sağlar.

Toplum yaşamında herkesin kanunlara uygun hareket etmesi toplumsal düzenin aksamadan yürütülmesine katkı sağlar. İnsanlar kendilerini güvende hissetmek ister. Huzur ve güvenliğin sağlanması da devletin görevlerinden biridir. Aynı zamanda ülkemizin iç ve dış tehditlere karşı korunması da önemlidir. Bu amaçla ülkemizde çeşitli güvenlik kurumları görev yapmaktadır.

 Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, il ve ilçe emniyet

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, il ve ilçe emniyet müdürlükleri, polis merkezleri, güvenlik ihtiyacımızı karşılayan kurumlara örnektir.

 Bu kurumlarda görevli yetkililer toplum düzeninin korunması, toplumun huzurunun sağlanması amacıyla önleyici faaliyetlerde

Bu kurumlarda görevli yetkililer toplum düzeninin korunması, toplumun huzurunun sağlanması amacıyla önleyici faaliyetlerde bulunurlar. Güvenlik ihtiyacımızı karşılayan kurumlardan Türk Silahlı Kuvvetleri, T. C. Millî Savunma Bakanlığına; Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ise T. C. İçişleri Bakanlığına bağlıdır.

 İçişleri Bakanlığı; Merkez Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü,

İçişleri Bakanlığı; Merkez Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Taşra İl Emniyet Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü, Göç İdaresi İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi

Milli Savunma Bakanlığı; Merkez Genel Kurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz

Milli Savunma Bakanlığı; Merkez Genel Kurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Taşra Askeri Hastaneler, Rehabilitasyon Merkezleri

 İnsanların varoluşlarını sürdürebilmek için başvurduğu en temel ihtiyaçlardan biri olan güvenlik ihtiyacı, farklı

İnsanların varoluşlarını sürdürebilmek için başvurduğu en temel ihtiyaçlardan biri olan güvenlik ihtiyacı, farklı şekillerde de olsa ilk çağlardan günümüze kadar daima var olmuştur. Bu ihtiyaç, ilk çağlarda kişisel bir düşmana ya da doğaya karşı girişilen mücadelede bireyin kendisini, ailesini ve yaşamsal kaynaklarını koruması için taş, sopa ve mızrak gibi ilkel silahlarla sağlanırken zaman içerisinde insani gelişime paralel olarak sürekli gelişmiştir.

 Günümüzde ise güvenlik ihtiyacı, her ülkenin sahip olduğu modern ordular aracılığıyla hem bireyin

Günümüzde ise güvenlik ihtiyacı, her ülkenin sahip olduğu modern ordular aracılığıyla hem bireyin kendisini, ailesini ve yaşamsal kaynaklarını korumakta hem de siyasal birliktelik içerisinde olduğu topluluğu ve ortak yaşam alanı olan coğrafyayı koruma işlevini yerine getirmektedir.

 Sosyal hizmet, Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (IFSW) –International Federation of Social Workers-

Sosyal hizmet, Uluslararası Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (IFSW) –International Federation of Social Workers- tarafından temel dayanakları insan hakları ve sosyal adalet olan ve insanların iyilik halini geliştirmeye yönelik çaba sergileyen mesleki ve bilimsel bir disiplin olarak ifade edilmektedir (IFSW, 2014).

 Bu çerçevede, odağı insan olan sosyal hizmet disiplininin, temellerini insanın varoluş kaygılarından alan

Bu çerçevede, odağı insan olan sosyal hizmet disiplininin, temellerini insanın varoluş kaygılarından alan ve insanlık tarihi boyunca farklı şekillerde de olsa daima varlığını sürdüren askerlik olgusu, çatışma ve savaş durumları ve ordu kurumu karşısında kayıtsız kalması mümkün değildir.

 Sosyal hizmetin diğer tüm alanlarında olduğu gibi son derece önemli bir alan orduda

Sosyal hizmetin diğer tüm alanlarında olduğu gibi son derece önemli bir alan orduda sosyal hizmet uygulamalarının yürütülmesi ve gelişmesi için de alandaki uygulamaların akademik çalışmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir.

YARARLANıLAN KAYNAKLAR Silahlı Kuvvetlerde Sosyal Hizmetin Önemi Yrd. Doç. Dr. Bülent ŞEN 2016 SOSYAL

YARARLANıLAN KAYNAKLAR Silahlı Kuvvetlerde Sosyal Hizmetin Önemi Yrd. Doç. Dr. Bülent ŞEN 2016 SOSYAL HİZMET AKADEMİSYENLERİNİN ORDUDA SOSYAL HİZMETE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERİNİN İNCELENMESİ Arş. Gör. Hakan SAKARYA, Prof. Dr. Fatih ŞAHİN 2019 SİLAHLI KUVVETLERDE SOSYAL HİZMETİN TARİHİ, GELİŞİMİ VE İŞLEVLERİ Arş. Gör. Hakan SAKARYA, Prof. Dr. Fatih ŞAHİN 2018