Gustav Vasa Upproren mot Gustav vasa Missnjd med

  • Slides: 5
Download presentation
Gustav Vasa Upproren mot Gustav vasa

Gustav Vasa Upproren mot Gustav vasa

Missnöjd med Gustav Folket var missnöjt med den nya kungen för att han höjt

Missnöjd med Gustav Folket var missnöjt med den nya kungen för att han höjt både skatterna och priserna väldigt mycket. Dessutom var den nya protestantismen förvirrande!

Dalkarlarnas motstånd För att betala tillbaka skulden till Lybeck, bestämde sig Gustav för att

Dalkarlarnas motstånd För att betala tillbaka skulden till Lybeck, bestämde sig Gustav för att tvinga varje socken (som en by, där alla går till samma kyrka) att ge honom antingen en kyrkklocka, eller något annat, som är lika mycket värt. Istället för att ge kyrkklockorna så kämpade dalkarlarna emot, inte bara genom att slåss utan också genom att få med resten av landet. För att stoppa detta så höll Gustav, år 1533, ett strafftal i Kopparberget. Dessutom avrättade Vasa flera av upprorsledarna även om de hjälpt honom under kriget emot danskarna.

Lybecks handelsvälde Gustav och de andra nordiska kungarna ville inte att Hansan skulle ha

Lybecks handelsvälde Gustav och de andra nordiska kungarna ville inte att Hansan skulle ha ensamrätt till all handel i Norden, så de startade krig! De lyckades tillsammans besegra Lybeck år 1534, och så löstes det!

Dackefejden De nya reglerna gjorde smålänningarna upprörda och förbannade. Därför startade Nils Dacke, en

Dackefejden De nya reglerna gjorde smålänningarna upprörda och förbannade. Därför startade Nils Dacke, en bonde, ett uppror. Nils hade kontakter med Vasas fiender utomlands därför blev det, det farligaste upproret som någonsin startat emot Gustav Vasa. 1543 sköts Dacke och hans huvud sattes på en påle i Kalmar, efter ett års blodiga strider.