GGY 107 LETME Do Dr Erol DEMR Ankara

  • Slides: 9
Download presentation
GGY 107 İŞLETME Doç. Dr. Erol DEMİR Ankara Üniversitesi UBF Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi

GGY 107 İŞLETME Doç. Dr. Erol DEMİR Ankara Üniversitesi UBF Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü

İşletmelerde ölçek ve büyüklük 1. Faaliyet alanlarına göre, 2. Tüketici çeşitlerine göre, 3. Üretilen

İşletmelerde ölçek ve büyüklük 1. Faaliyet alanlarına göre, 2. Tüketici çeşitlerine göre, 3. Üretilen mal / hizmet çeşitlerine göre, 4. Üretim araçlarının mülkiyet biçimlerine göre, 5. Büyüklüklerine göre.

İşletmelerde ölçek ve büyüklük üBüyük İşletme, üKüçük ve Orta İşletme, üMikro İşletme.

İşletmelerde ölçek ve büyüklük üBüyük İşletme, üKüçük ve Orta İşletme, üMikro İşletme.

İşletmelerde ölçek ve büyüklük Nicelik belirten somut ölçütler (sermaye miktarı, satış miktarı, personel sayısı

İşletmelerde ölçek ve büyüklük Nicelik belirten somut ölçütler (sermaye miktarı, satış miktarı, personel sayısı tutarı), Nitelik belirten soyut ölçütler (yönetim biçimi, sermaye koyanların sayısı, niteliği)

İşletmelerde ölçek ve büyüklük Genel ölçütler; üÇalışan sayısı, üİşletme sermayesinin belli bir büyüklüğün üzerinde

İşletmelerde ölçek ve büyüklük Genel ölçütler; üÇalışan sayısı, üİşletme sermayesinin belli bir büyüklüğün üzerinde olması, üÜrettikleri ürünlerle piyasayı ellerinde tutan işletmeler. AB ölçütlerine göre; üÇalışan sayısı üYıllık cirosu 250 50 milyon avronun üstünde olanlar Büyük işletme olarak kabul edilmektedir.

İşletmelerde ölçek ve büyüklük AVANTAJLARI üAr-Ge faaliyetleri için ayrılan bütçe yüksektir, üBüyük satın almalar

İşletmelerde ölçek ve büyüklük AVANTAJLARI üAr-Ge faaliyetleri için ayrılan bütçe yüksektir, üBüyük satın almalar nedeniyle maliyet verimliliği sağlanır, üHizmet içi eğitim son derece önemlidir, üFinansal güç yüksektir, üEtkin bir şekilde yönetilirler, üVerimli üretim yaparlar, üModern işletmecilik uygulamalarına daha sık rastlanır. DEZAVANTAJLARI üEsnek değildirler, üYönetim yanlışları toplumda olumsuzluklara neden olabilir, üAşırı politik güce sahip olabilirler.

İşletmelerde ölçek ve büyüklük - AB Mikro Ölçekli İşletme: Çalışan Sayısı 10’dan az, ciro

İşletmelerde ölçek ve büyüklük - AB Mikro Ölçekli İşletme: Çalışan Sayısı 10’dan az, ciro 2 milyon Euro’ya kadar. Küçük Ölçekli İşletme: Çalışan Sayısı 50’den az, ciro 10 milyon Euro’ya kadar. Orta Ölçekli İşletme: Çalışan Sayısı 250’den az, ciro 50 milyon Euro’ya kadar. Bu ölçeği aşanlar büyük işletme sayılmaktadır.

İşletmelerde ölçek ve büyüklük Mikro İşletme: 10 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık

İşletmelerde ölçek ve büyüklük Mikro İşletme: 10 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı 1 milyon TL’yi aşmayan işletmelerdir. Küçük İşletme: 50 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı 8 milyon TL’yi aşmayan işletmelerdir. Orta Büyüklükteki İşletme: 250 kişiden az çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı 40 milyon TL’yi aşmayan işletmelerdir. Büyük İşletmeler: Yukarıdaki ölçüleri aşan işletmelerdir

Kaynakça q. Aktepe E. 2007. Genel İşletme, Nobel Yayın Dağıtım, İstanbul. q. Demir Uslu

Kaynakça q. Aktepe E. 2007. Genel İşletme, Nobel Yayın Dağıtım, İstanbul. q. Demir Uslu Y. 2017. Modern İşletme, Eğitim Yayınevi, İstanbul q. Onal G. 1995. İşletme Yönetimi ve Organizasyonu, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. q. Yozgat O. 1992. İşletme Yönetimi, , Marmara Üniversitesi Nihat Sayar Eğitim Vakfı, İstanbul.