GGY 107 LETME Do Dr Erol DEMR Ankara

  • Slides: 10
Download presentation
GGY 107 İŞLETME Doç. Dr. Erol DEMİR Ankara Üniversitesi UBF Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi

GGY 107 İŞLETME Doç. Dr. Erol DEMİR Ankara Üniversitesi UBF Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü

Ahilik sistemi 13. Asırda Bizans esnafıyla rekabet edebilmek için Müslüman esnafın kendi aralarında oluşturdukları

Ahilik sistemi 13. Asırda Bizans esnafıyla rekabet edebilmek için Müslüman esnafın kendi aralarında oluşturdukları bir nevi dayanışma sistemi olan “ortasandık” uygulaması, bir ahilik uygulaması olarak görülmektedir.

Ahilik sistemi Esnaf sandığı ve esnaf kesesi olarak bilinen Ortasandık, esnafın kendi aralarında yardımlaşmak

Ahilik sistemi Esnaf sandığı ve esnaf kesesi olarak bilinen Ortasandık, esnafın kendi aralarında yardımlaşmak amacıyla oluşturdukları bir finans sistemidir. Üyelerin bağış ve aidatları ile biriken fon, zor durumda kalan, çıraklık ve kalfalık safhalarını geçerek ustalığa yükselip te kendi işini kurmak isteyenlere faizsiz olarak kullandırılan sermayedir.

Lonca Herhangi bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan Avrupa kaynaklı mesleki

Lonca Herhangi bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan Avrupa kaynaklı mesleki bir dernektir. Loncalar; faaliyet alanı bir olan kimselerin, bilhassa 7. ve 8. asırdan itibaren Batı’da faaliyet yürüten ve bir pirin, üstadın (ustanın) yönetimi altında oluşturdukları özel mesleki bir dernektir.

İşletme Bilimi Serbest piyasa ekonomisinin sağladığı şu dört temel hakka dayanarak insanlar işletme kurmaya

İşletme Bilimi Serbest piyasa ekonomisinin sağladığı şu dört temel hakka dayanarak insanlar işletme kurmaya yönelirler. 1. 2. 3. 4. Özel mülkiyet hakkı, Seçme hürriyeti, Kar elde etme, Serbest rekabet.

İnsanları işletme kurmaya yönelten nedenler 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Bağımsızlık isteği,

İnsanları işletme kurmaya yönelten nedenler 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Bağımsızlık isteği, Kazanç isteği, Miras isteği, Saygınlık isteği, Başka fırsatların yokluğu, Bir düşünce veya bir varlığın işlenmesi, Topluma hizmet ve sosyal mesuliyet düşüncesi.

İşletmenin temel özellikleri 1. İşletme kar (veya sosyal fayda) amacıyla üretim faktörlerinin bir araya

İşletmenin temel özellikleri 1. İşletme kar (veya sosyal fayda) amacıyla üretim faktörlerinin bir araya getirildiği ekonomik birimdir, 2. İşletme teknik bir çalışma birimidir, 3. İşletme toplum içerisinde faaliyet gösterdiği için sosyal birimdir, 4. İşletme karar sistemlerini etkilediği ve onlardan etkilendiği için siyasi birimdir, 5. İnsan ihtiyaçlarını karşılamak ve varlığını sürdürmek için sürekli üretim yapan dinamik birimdir, 6. Çevresiyle sürekli alış-veriş içerisinde olan açık bir sistemdir.

İnsan ihtiyaçlarını karşılayan araçlar; q. Somut, elle tutulup gözle görülen şeyler (mal) olabileceği gibi,

İnsan ihtiyaçlarını karşılayan araçlar; q. Somut, elle tutulup gözle görülen şeyler (mal) olabileceği gibi, q. Soyut, elle tutulup gözle görülmeyen şeylerde (hizmetler) olabilir.

Ürün, Mal Ürün, fayda ve değer oluşturmak amacıyla ürünlerin üretilmesi veya üretilmiş ürünlerin fayda

Ürün, Mal Ürün, fayda ve değer oluşturmak amacıyla ürünlerin üretilmesi veya üretilmiş ürünlerin fayda ve değerlerini artırmak amacıyla harcanan çabalara denir. Mal, insan ihtiyaçlarını doğrudan veya dolaylı olarak karşılama özelliğine sahip ve genellikle para veya başka bir ekonomik madde ile değişilebilen kıt ekonomik nesnelere (maddelere) denir.

Kaynakça q. Aktepe E. 2007. Genel İşletme, Nobel Yayın Dağıtım, İstanbul. q. Demir Uslu

Kaynakça q. Aktepe E. 2007. Genel İşletme, Nobel Yayın Dağıtım, İstanbul. q. Demir Uslu Y. 2017. Modern İşletme, Eğitim Yayınevi, İstanbul q. Onal G. 1995. İşletme Yönetimi ve Organizasyonu, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. q. Yozgat O. 1992. İşletme Yönetimi, , Marmara Üniversitesi Nihat Sayar Eğitim Vakfı, İstanbul.