GGY 103 Hukukun Temel lkeleri 3 05 Dr

  • Slides: 6
Download presentation
GGY 103 Hukukun Temel İlkeleri (3 -0)5 Dr. Erdem ERCAN Ankara Üniversitesi UBF Gayrimenkul

GGY 103 Hukukun Temel İlkeleri (3 -0)5 Dr. Erdem ERCAN Ankara Üniversitesi UBF Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Bir hakkın bir kişiye bağlanmasına hakkın kazanılması adı

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Bir hakkın bir kişiye bağlanmasına hakkın kazanılması adı verilir. Bu durumda kişi ile hak arasında bir bağlantı kurulmaktadır. q Sahipsiz bir haktan söz edilemez. Ancak bir hakkın herhangi bir kişiye bağlanması ve o kişinin hak sahibi haline gelmesi de kendiliğinden olmaz. Birtakım olgular bu sonucun doğmasına yol açarlar. q Bir hakkın kazanılmasına, başka bir ifade ile hakkın doğumuna yol açan olgular üç tanedir. Bunlar; hukuki olay, hukuki fiil ve hukuki işlemdir.

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Kişinin o ana kadar kimsenin malı olmayan bir

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Kişinin o ana kadar kimsenin malı olmayan bir şey üzerinde kendi fiili ile kendi lehine bir hak kurmasına, hiçbir aracı olmadan şey üzerinde ilk defa hak kurmasına, kazanmasına “hakkın aslen kazanılması” denir. q Devren kazanma ise bir kişinin bir hakkı o zamana kadar sahibi olan kişiden elde etmesidir. Devren kazanmada bir hak eski sahibinden yeni bir hak sahibinin malvarlığına geçmekte, bir kişi hakkı kaybederken diğeri devren kazanmaktadır. q Hakların kazanılmasında sübjektif iyiniyetin de önemli rolü olabilmektedir.

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Türk Medeni Kanunu’nun 2. maddesinde ise; “Herkes haklarını

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Türk Medeni Kanunu’nun 2. maddesinde ise; “Herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır” hükmü yer alır. Buna göre herkes haklarını kullanırken dürüstlük ilkesine riayet etmelidir. q TMK m. 2 hükmünün getirdiği genel kural dışında, hakkın kullanılması sırasında hak sahibinin davranışlarının sınırlarının bir kanun hükmüyle de belirlenmiş olduğu görülebilmektedir. Bu yönde örnek olarak, mülkiyet hakkının kullanılmasının toplum yararına aykırı olamayacağını düzenleyen Anayasa’nın 35. maddesi hükmü gösterilebilir.

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Günümüzde modern hukuk sistemlerinde haklar talep hakkı yanında

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Günümüzde modern hukuk sistemlerinde haklar talep hakkı yanında devlet eliyle korunması ilkesi benimsenmiş olup, hak sahibi hakkını devletin yargı organları önünde dava açarak ve bu organların zorlamasıyla elde edebilmektedir. q Kanun ancak çok istisnai hallerde kişinin kendi hakkını doğrudan doğruya korumasına müsaade etmiştir. Bu ihtimal ya hakka saldırana karşı korunmak ya da ileride doğacak bir tehlikeye karşı korunmak amacıyla ortaya çıkabilmektedir. Bu istisnai haller arasında haklı savunma (meşru savunma/meşru müdafaa), zaruret (ıztırar) hali ve kuvvet kullanma sayılabilir.

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Bir hakkın hak sahibinin elinden çıkması, o hakkın

HAKLARIN KAZANILMASI, KULLANILMASI, KORUNMASI, KAYBEDİLMESİ q Bir hakkın hak sahibinin elinden çıkması, o hakkın hak sahibinden ayrılması hakkın kaybedilmesi demektir. Hakların kaybedilmesi iki grupta toplanabilir. Bir hakkın nisbi kaybı iken diğer hakkın mutlak kaybıdır. q Hak sahibinin, sahip olduğu bir hakkın hukuki işlem, hukuki fiil ya da hukuki olay sonucunda bir başka kişiye devredilmesiyle hakkın nisbi kaybı gerçekleşir. q Hakkın mutlak kaybı, bir hakkın hukuki olay, hukuki fiil ya da hukuki işlem sonucunda tamamen ortadan kalkmasıyla gerçekleşir.