Geography PreHistory Cultures Colonization Government 1820 1865 Westward

  • Slides: 49
Download presentation
§Geography, Pre-History Cultures, Colonization §Government § 1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The

§Geography, Pre-History Cultures, Colonization §Government § 1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War § 1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI § 1925 – 1950 Roaring Twenties, Great Depression and World Conflict § 1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia Which technological advance did not

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia Which technological advance did not impact the children of the 1980 s? A. Development of personal computers B. Development of cellular telephones C. Development of the Internet D. Development of the automobile Which event symbolized the end of the Cold War between the United States and the Soviet Union? A. Establishing the first Mc. Donald’s in Russia B. Tearing down the Berlin Wall C. Opening a Disney World in France D. Opening a Starbucks in Moscow Ecological disasters associated with Operation Desert Storm did not include A. oil releases into Persian Gulf. B. burning oil fields in Kuwait. C. the devastation of marine wildlife and birds. D. the return of Kuwait to an oil-producing independent state. 1 -3

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia The Georgia representative who was

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia The Georgia representative who was a former freedom rider and co-founder of the Student Nonviolent Coordinating Committee was A. Cynthia Mc. Kinney. B. Newt Gingrich. C. John Lewis. D. Sam Nunn. Georgia’s lottery money can not be used A. for the state pre-kindergarten program. B. for the HOPE college scholarship program. C. for technology grants to schools and colleges. D. to reduce house and senate appropriations for education. Which statement best describes the benefit Georgia received from hosting the 1996 Olympics? A. Georgia received international media attention and recognition for the state and the host city, Atlanta, which lead to tourism and international business expansion. B. Georgia received world-class athletic facilities throughout the state for use by its own citizens and visitors to the state. C. Georgia did not have to pay for the production of the televised Olympic Games. D. The Olympics showcased Georgia’s convention and meeting facilities, transportation infrastructure, southern hospitality, and inexpensive tourist attractions. (4 -6)

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia Which event was not a

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia Which event was not a foreign act of terrorism against the United States? A. The bombing of the U. S. S. Cole in 2000 B. The bombing of military facilities in Beirut in 1983 C. The bombing of the New York Twin Towers in 2001 D. The bombing of Atlanta’s Olympic festivities In which decade was most of Georgia’s population rural? A. 1950 B. 1960 C. 1970 D. 1980 Who was the mayor responsible for bringing professional sports to Atlanta? A. Ivan Allen B. Lester Maddox C. Maynard Jackson D. William Hartsfield (7 -9)

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia To what position did President

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia To what position did President Jimmy Carter appoint Andrew Young? A. Secretary of the Interior B. President of South Africa C. Ambassador to the United Nations D. Secretary of Housing and Urban Development Which of the following Georgians did not march with Dr. Martin Lutcher King in the Civil Rights Movement of the 19650’s and 1960’s? A. John Lewis B. Andrew Young C. Julian Bond D. Eugene Talmadge When was the last school in Georgia integrated? A. 1962 B. 1968 C. 1970 D. 1971 (10 -12)

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia Which Georgia governor introduced the

1950 – 1970 Civil Rights Movement, Vietnam, Modern Georgia Which Georgia governor introduced the State Lottery to fund the Hope Scholarship? A. Jimmy Carter B. Zell Miller C. Sonny Perdue D. Roy Barnes Atlanta businessmen Ted Turner, Asa Candler, and Bernie Marcus are well known as successful A. Entrepreneurs B. Professional sports team owners C. Advertising agents D. Politicians Who was the first African-American mayor of Atlanta and is know for expanding the airport? A. Shirley Franklin B. Kasim Reed C. Andrew Young (13 -15) D. Maynard Jackson

Answer card 1 -15 1. D 2. B 3. D 4. C 5. D

Answer card 1 -15 1. D 2. B 3. D 4. C 5. D 6. A 7. D 8. A 9. A 10. C 11. D 12. D 13. B 14. A 15. D

Government Which power is not given to Georgia’s governor by the state constitution? a.

Government Which power is not given to Georgia’s governor by the state constitution? a. Serving as commander-in-chief of the Georgia National Guard b. Signing bills from the legislature into law c. Preparing an annual budget for consideration by the General Assembly d. Representing Georgia in meetings with federal officials or other states’ governors Jimmy Carter’s term as president did not include a. the Camp David Peace Accords. b. establishing diplomatic relations with the People’s Republic of China. c. a stable, strong economy. d. the ratification of the Panama Canal treaties. The supreme court of Georgia has a. six justices elected by popular vote to six-year terms of office. b. five justices elected by popular vote to four-year terms of office. c. five justices elected by popular vote to seven-year terms of office. d. seven justices elected by popular vote to six-year terms of office. (16 -18)

Government Which statement best describes how the grand jury protects individual citizens from abuses

Government Which statement best describes how the grand jury protects individual citizens from abuses of power by elected officials? A. Citizens elected to public office cannot be accused of crimes without a review of those charges by a grand jury. B. Citizens accused of crimes cannot be charged and tried without the approval of the grand jury. C. Citizens cannot receive the death penalty in Georgia without a review of their sentences by the grand jury. D. Citizens cannot be denied due process of law without approval of the grand jury. Juveniles in Georgia are not guaranteed the right to A. a fair trial. B. be protected from self-incrimination. C. an attorney. D. bail when being detained. If the governor takes no action on a bill, it A. dies. B. is sent to the people for a vote. C. becomes law without a signature. (19 -21) D. goes back to the legislature.

Government Which description of a council-manager form of city government is false? A. The

Government Which description of a council-manager form of city government is false? A. The council is appointed or elected. B. City council establishes laws and policies. C. The city manager oversees the day-to-day operation of city government. D. The mayor may be appointed or elected. Which tax is approved and collected only for a five-year period? A. Special purpose local option sales tax B. General local option sales tax C. Ad valorem tax D. State sales tax Low voter turnout results in A. higher costs for government. B. more efficient government. C. government control by well-organized interest groups. D. less effective government. (22 -24)

Government Shared services between city and county governments do not include the operation of

Government Shared services between city and county governments do not include the operation of A. a local school system. B. business development authorities. C. area hospitals. D. area transportation services. How many county school systems are in operation in Georgia? A. 180 B. 159 C. 161 D. 361 Which requirement is not necessary in order to obtain a city charter from the state legislature? A. The city must provide police, fire, ambulance, 911, water, and sewage services. B. The city must have at least 200 residents. C. At least 60 percent of the land area must be divided into tracts. D. The city must be three or more miles from the boundaries of the nearest (25 -27) city.

Government According to the state constitution, Georgia’s governor does not have A. legislative powers.

Government According to the state constitution, Georgia’s governor does not have A. legislative powers. B. executive powers. C. political powers. D. judicial powers. Who becomes Georgia’s chief executive officer if both the governor and the lieutenant governor are unable to serve? A. The secretary of state B. The attorney general C. The president pro tempore of state senate D. The speaker of the state house of representatives Which statement about the Georgia General Assembly is true? A. The General Assembly was formed as a bicameral legislature in 1777, making it older than the United States Congress. B. The General Assembly has 159 members in the house of representatives (one per county) and 56 members in the senate. C. Members of the legislature must be legal residents of the district from which they are elected for at least one year. D. The two houses of the General Assembly have equal powers and (28 -30) authority under the state constitution.

Government The supreme court of Georgia has A. six justices elected by popular vote

Government The supreme court of Georgia has A. six justices elected by popular vote to six-year terms of office. B. five justices elected by popular vote to four-year terms of office. C. five justices elected by popular vote to seven-year terms of office. D. seven justices elected by popular vote to six-year terms of office. Which courts are found in each county in Georgia? A. Municipal courts, magistrate courts, probate courts, and juvenile courts B. Criminal courts, civil courts, municipal courts, and magistrate courts C. Circuit or regional court, magistrate court, juvenile court, and state tax court D. Civil courts, criminal courts, probate courts, tax courts, and juvenile courts Juveniles in Georgia are not guaranteed the right to A. a jury trial. B. be protected from self-incrimination. C. an attorney. D. have a parent present. (31 -33)

Government Which protection does not apply to juveniles in Georgia’s courts? A. The right

Government Which protection does not apply to juveniles in Georgia’s courts? A. The right to present a defense, introduce evidence, and testify on one’s own behalf B. The protection against a trial without representation by an attorney C. The protection against a trial without a jury of peers D. The right to confront and question witnesses against them In determining the punishment or sentencing of a juvenile, a juvenile court judge cannot A. deny students the right to an education if they have broken school laws. B. place students on probation or release them into the custody of their parents. C. fine students or sentence them to jail terms and mandatory school attendance. D. assign them to alternative programs such as boot camps. Juveniles who commit specific serious and violent crimes may be placed under the jurisdiction of the state A. supreme court. B. magistrate court. C. superior court. (34 -36) D. juvenile court.

Answer card 16 -36 16. D 17. B/C 18. D 19. B 20. D

Answer card 16 -36 16. D 17. B/C 18. D 19. B 20. D 21. C 22. A 23. A 24. C 25. B 26. B 27. B 28. C 29. D 30. D 31. D 32. A 33. A 34. C 35. A 36. C

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI The purpose of the Freedmen’s Bureau

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI The purpose of the Freedmen’s Bureau was to help A. Former Confederate soldiers B. All free people of the South C. All poor people of the South D. Former slaves and poor whites How were tenant farmers different from sharecroppers? A. Tenant farmer owned all their equipment B. Tenant farmers usually made a small profit C. Tenant farmers bought their seed from the owner D. Tenant farmers usually didn’t pay rent for their houses Which plan for reconstruction was easier on the South? A. Lincoln’s Plan B. Johnson’s Plan C. The Congressional Plan D. The Anaconda Plan (37 -39)

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI What did the 13 th Amendment

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI What did the 13 th Amendment to the Constitution do that brought about many changes in Georgia’s society and economic structure after the Civil War? A. It freed the slaves B. It changed who owned land C. It gave blacks the right to vote D. It made blacks United States citizens What did the 15 th Amendment do? A. It gave black citizenship B. It gave blacks their freedom C. It gave blacks the right to vote D. It gave blacks the right too own property The 14 th Amendment to the U. S. Constitution was passed in response to the A. Adoption of laws known as Black Codes by the southern states B. Rising violence from terrorist organizations such as the Ku Klux Klan C. Refusal of white southerners to provide freedmen with land farm animals D. Refusal of some southern states to adopt constitutional provisions (40 – 42) calling for an end to slavery

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI The Ku Klux Klan began in

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI The Ku Klux Klan began in Tennessee in 1865 as a A. Social club B. Terrorist group C. College fraternity D. Church organization The main goal of the KKK was to A. Return land to former Confederates B. Attract members from all social classes C. Force the carpetbaggers out of the South D. Keep freedmen from voting Which Georgian and his description are matched correctly? A. Tom Watson – civil rights leader B. Hoke Smith – inventor of the steam engine C. Henry Grady – editor of The Atlanta Journal D. Robert Toombs – mayor of Atlanta after the Civil War (43 -45)

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI Which of the following was not

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI Which of the following was not a result of the Atlanta riot of 1906? A. The mayor of Atlanta resigned B. Martial law was declared C. Eighteen African Americans were killed D. Hundreds of people marched on Marietta According to the Supreme Court ruling in Plessey v Ferguson, what was considered legal and Constitutional? A. Separate but Equal B. The Ku Klux Klan C. White Primaries D. The headright system What was the purpose of Jim Crow laws in the South? A. To make alcohol illegal B. To continue white control C. To promote industry in Georgia D. To provide equal opportunities for black Georgians (46 -48)

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI Rebecca Felton did NOT support the

1865 - 1920 Reconstruction, the Progressive Era, WWI Rebecca Felton did NOT support the A. Women’s suffrage movement B. Temperance movement C. Prison Reform D. Convict Lease system What happened to Leo Frank after his trial? A. He was sentenced and put to death in the electric chair B. He was abducted from the jail and lynched C. He spent the rest of his life in prison D. He was found innocent and moved back to New York Who was the found of the Atlanta Life Insurance Company in the early 1900’s? A. Alonzo Herndon B. Horatio Alger C. Asa Candler D. Henry Grady (49 -51)

Answer card 37 -48 37. D 38. B 39. A 40. A 41. C

Answer card 37 -48 37. D 38. B 39. A 40. A 41. C 42. B 43. A 44. D 45. C 46. A 47. A 48. B 49. D 50. B 51. A

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War What land scandal took

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War What land scandal took place when Georgia’s governor and some legislators were bribed to sell public land to private developers at cheap prices? A. Yazoo Land Fraud B. Trail of Tears fraud C. Georgia’s Land Lottery D. Chattahoochee Land Fraud The cotton gin was invented by A. Elijah Wood B. Eli Whitney C. Edward Jones D. John Wesley What was the purpose of the headright system in Georgia? A. It provided land for the head of the family B. It determined the voting and election districts C. It established a method of collecting taxes D. It provided a system of counting population (52 -54)

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War Which church provided circuit

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War Which church provided circuit riders to frontier settlements for religious services? A. Baptist B. Catholic C. Episcopal D. Methodist What discovery led to the Cherokee losing their land in Georgia? A. Oil in Columbus B. Silver in Creek lands C. Gold in Dahlonega D. Zinc in Madison Who invented the Cherokee syllabary? A. William Mc. Intosh B. James Vann C. George Troup D. Sequoyah a. k. a. George Gist (55 -57)

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War The removal of the

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War The removal of the Cherokee from Georgia is remembered as the A. Trail of Tears B. Overland Trail C. Northwest Passage D. Long Journey of Despair The Cherokee were taken to Indian Territory which is the present-day state of A. Utah B. Arkansas C. Kansas D. Oklahoma What was the major source of labor on Southern plantations before the Civil War? A. Sharecroppers B. Slaves C. Indentured servants D. Child labor (58 -60)

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War Someone who believed in

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War Someone who believed in States’ Rights would probably support which statement? A. National laws always take precedence over state laws. B. The national government has no right to tell states how to operate C. States should only pass legislation on issues supported in the U. S. Constitution D. The national government should settle disputes between states Which was a result of the Missouri Compromise? A. Owning slaves was prohibited in Washington, D. C. B. California was allowed to enter the Union as a free state C. Texas was allowed to annex New Mexico D. Prohibited slavery north of the 36. 20” line The bloodiest battle in Georgia and the 2 nd deadliest battle of the Civil War was A. Shiloh B. Kennesaw Mountain C. Chickamauga (61 -63) D. Atlanta

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War The blockade of Georgia

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War The blockade of Georgia ports was part of the Union’s A. Anaconda Plan B. Savannah Plan C. Charleston Blockade D. March to the Sea The Union general known for splitting the heart of the Confederacy by burning Atlanta was A. Robert E. Lee B. Jefferson Davis C. William Sherman D. Ulysses Grant Where was a notorious Confederate prison for Union POW’s in Georgia? A. Andersonville B. Atlanta C. Athens D. Augusta (64 -66)

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War The city of Savannah

1820 – 1865 Westward Expansion, Antebellum South, The Civil War The city of Savannah was spared because A. The mayor was a personal friend of the Union general B. President Lincoln forbid its destruction C. The warehouses were full of cotton which could be sold to Europe D. Tomachichi bargained with the Union soldiers How many Confederate states were there after the war began? A. 10 B. 12 C. 6 D. 13 Atlanta’s military importance was that is was the A. Capital of the Confederacy B. Most populated city in the Confederacy C. Home to the largest number of slaves in the south D. A rail and transportation center for supplying Rebel troops (67 -69)

Answer card 52 -69 52. A 53. B 54. A 55. D 56. C

Answer card 52 -69 52. A 53. B 54. A 55. D 56. C 57. D 58. A 59. D 60. B 61. B 62. D 63. C 64. A 65. C 66. A 67. C 68. D 69. D

Pre-history cultures Which prehistory people were the first to live in villages? A. Paleo

Pre-history cultures Which prehistory people were the first to live in villages? A. Paleo B. Archaic C. Woodland D. Mississippian The oldest known Native American culture in North America was the A. Paleo B. Archaic C. Woodland D. Mississippian Anthropologists and archeologists believe the first people came to North America by A. boat with the Viking explorer, Eric the Red B. foot crossing the Bering Land Bridge C. migrated north from Mexico and Central America D. Migrated south from eastern Canada (70 -72)

Exploration Who was the first explorer to enter present day Georgia? A. Ponce de

Exploration Who was the first explorer to enter present day Georgia? A. Ponce de Leon B. Christopher Columbus C. James Oglethorpe D. Hernando de Soto What was the purpose of the first exploration of Georgia? A. to find gold B. Convert the Natives to Christianity C. colonize the area and claim it for Spain D. destroy any threat from the Native Americans Which pre-history culture was most likely to have met the Spanish explorers? A. Woodland B. Paleo C. Mississippian D. Archaic (73 -75)

Colonization Which of the following European nations never settled in Georgia? A. Spain B.

Colonization Which of the following European nations never settled in Georgia? A. Spain B. England D. Italy C. Germany Who is known as the Founder of Georgia? A. James Madison B. James Oglethorpe C. James Van Buren D. James Austin Why did the king want to create the Georgia colony? A. To help pay royal debt from foreign wars B. To civilize native Indians and create trade partners C. To release criminals from prisons in England D. To establish a buffer between the Spanish and South Carolina (76 -78)

Colonization Oglethorpe’s interpreter, ____, helped him communicate with the Yamacraw. A. Tomochichi B. Noble

Colonization Oglethorpe’s interpreter, ____, helped him communicate with the Yamacraw. A. Tomochichi B. Noble Jones C. Mary Musgrove D. Nancy Hart What was the importance of the Battle of Bloody Marsh? A. It demonstrated the strength of the British army B. It ended the threat of invasion from the Spanish C. It resulted in Georgia gaining new land in Florida D. It allowed the Spanish to invade Savannah How many royal governors were there in Georgia? A. One B. Two C. Three D. Four (79 -81)

Geography The city located on Georgia’s Fall Line is A Savannah B Atlanta C

Geography The city located on Georgia’s Fall Line is A Savannah B Atlanta C Rome D Augusta The barrier islands protect the Georgia mainland by A channeling ocean saltwater away from inland rivers, creeks, and streams. B blocking storms, such as hurricanes and nor’easters, from reaching the mainland. C blocking much of the wind, sands and water that could cause erosion on the mainland. D lowering tides so that Georgia does not experience damage from high tides. Georgia enjoys a mild climate because Georgia is located A in the northern hemisphere. B nearer the equator than the North or South poles. C on the Atlantic Coast. D in the western hemisphere. (82 -84)

Geography The rivers that form part of Georgia’s borders with neighboring states are the

Geography The rivers that form part of Georgia’s borders with neighboring states are the A Chattahoochee, Flint and Altamaha Rivers B. Savannah, Chattahoochee, and St. Mary’s River C Flint, Savannah, and Ogeechee Rivers D Oconee, St. Mary’s, and Flint Rivers Most of Georgia’s rivers flow into the A Atlantic Ocean B Mississippi River C Pacific Ocean D Gulf of Mexico The states that border Georgia are A Mississippi, Florida, Alabama, Tennessee, and South Carolina B Alabama, Arkansas, Tennessee, South Carolina and Florida C Alabama, South Carolina, Florida, Tennessee, and North Carolina D Alabama, Mississippi, South Carolina, Florida and North Carolina (85 -87)

Geography According to the graphic, Georgia’s relative location is A in the southern hemisphere.

Geography According to the graphic, Georgia’s relative location is A in the southern hemisphere. B west of the Prime Meridian. C south of the equator. D along the equator. . Two of Georgia’s most important seaport cities are _______. A Columbus and Macon B Brunswick and Athens C Augusta and Rome D Savannah and Brunswick (88 -89)

Geography In which region of Georgia is the Okefenokee Swamp located? A Piedmont B

Geography In which region of Georgia is the Okefenokee Swamp located? A Piedmont B Coastal Plain C Blue Ridge D Ridge and Valley Where is Atlanta located? A on the Savannah River B along the Fall Line C north of the Chattahoochee River D southwest of Lake Sidney Lanier The physical region with the largest population is the A Piedmont region B Coastal Plain region C Appalachian Plateau region D Blue Ridge region (90 -92)

Geography Read the passage below to answer the next two questions. The smallest of

Geography Read the passage below to answer the next two questions. The smallest of the physiographic regions, the region is a maze of limestone caves, deep canyons, and interesting rock formations. Many people refer to this region in the far northwestern corner of the state as the “TAG Corner” because is the point at which Tennessee, Alabama and Georgia meet. The region of Georgia described in the passage is A Ridge and Valley B Appalachian Plateau C Piedmont D Blue Ridge The state NOT found in the TAG Corner is A Georgia B Alabama C Tennessee D Arkansas (93 -94)

Geography The north Georgia mountains are part of which mountain chain? A Rocky B.

Geography The north Georgia mountains are part of which mountain chain? A Rocky B. Ozark C Catskills D Appalachian The highest point in Georgia is A Brasstown Bald B Smokerise Mountain C Big Canoe D Stone Mountain The River that shares Georgia’s eastern boundary with South Carolina is A The Chattahoochee B St. Mary’s C The Savannah D The Catoosa (95 -97)

Answer card 69 -97 70. C 73. D 76. D 79. C 82. D

Answer card 69 -97 70. C 73. D 76. D 79. C 82. D 85. B 88. B 91. D 94. D 97. C 71. A 74. A 77. B 80. B 83. C 86. A 89. D 92. A 95. D 72. B 75. C 78. D 81. C 84. B 87. C 90. B 93. A 96. A

1925 - 1959 Why did FDR spend so much time in Georgia? A. Eleanor

1925 - 1959 Why did FDR spend so much time in Georgia? A. Eleanor Roosevelt liked visiting relatives in Calhoun, GA B. FDR grew up on a farm and loved farm life found in South GA C. Roosevelt believed the humidity in the south was good for his breathing D. FDR used the warm mineral waters of Warm Springs to ease his polio How did the NIRA affect Georgia? A. It outlawed unions in mining B. It resulted in a strike in the textile industry C. It enable factory workers to work longer hours D. It created better working conditions in the lumber industry The Great Migration after WWI resulted in A. large numbers of African-American families moving North B. rural Georgians moving West in search of jobs C. changes in voting regulations in the primary elections D. Northerners moving south in search of business opportunities (98 -100)

1925 - 1959 What United States president’s policies are blamed for the Great Depression?

1925 - 1959 What United States president’s policies are blamed for the Great Depression? A. Harry Truman B. Herbert Hoover C. Dwight Eisenhower D. Franklin D. Roosevelt Laissez-faire policies of the U. S. government helped bring about the depression by A. Overextending trade agreements B. Giving businesses too many loans C. Encouraging people to invest in the stock market D. Not doing anything to help solve the country’s economic problems Georgians did not feel the impact of the 1929 stock market crash because A. The state was already in a depression B. Banks were protected by the FCIC C. Citizens had little money invested in the stock market D. There was very little industry in the South (101 -103)

1925 - 1959 Richard Russell was best known for A. His policies on education

1925 - 1959 Richard Russell was best known for A. His policies on education reform B. Refusing to integrate the University of Georgia C. Serving for 38 years as a US congressman D. Creating a lend-lease textbook program The purpose of social security is to A. Create a system to save the banks in the event of another depression B. Create a system of retirement and unemployment insurance C. Protect the financial strength of the federal government D. Provide medical care for children under the age of 16 Which of the following provided electricity to Georgia’s rural areas? A. TVA B. REA C. SSA D. SEC (104 -106)

1925 - 1959 Which describes the involvement of the United States in WWII before

1925 - 1959 Which describes the involvement of the United States in WWII before the bombing of Pearl Harbor? A. The US provided advisors and financial aid to Germany B. The US secretly sank German submarines en route to England C. The US maintained strict neutrality with no involvement at all D. The US provided lend-lease aid to Great Britain What Marietta company was created to provide bomber aircraft during WWII? A. Lockheed-Martin B. Warner Robins C. Smith and Wesson D. Bell Aircraft What role did Ft. Mc. Pherson play in WWII? A. It was an induction center for newly drafted soldiers B. It was a detainment center for Japanese Americans C. It was a training center for the WACs D. It was a storage facility for military vehicles (107 -109)

1925 - 1959 What were Liberty ships? A. Battleships B. Cargo ships C. Submarines

1925 - 1959 What were Liberty ships? A. Battleships B. Cargo ships C. Submarines D. Aircraft carriers Where in Georgia were Liberty ships built during WWII? A. Atlanta and Augusta B. Brunswick and Jekyll Island C. Brunswick and Savannah D. St. Simons Island Augusta Which military base is located in Columbus, GA? A. Fort Benning B. Fort Gordon C. Dobbins Airforce Base D. Fort Gillem (110 -112)

1925 - 1959 • Running state government like a successful business • Establishing the

1925 - 1959 • Running state government like a successful business • Establishing the Board of Regents Consolidating state offices • of the University System of Georgia Which depression-era governor implemented the above changes in GA government? A. Eugene Tallmadge B. Walter George C. Richard Russell D. Eurith Rivers What Georgian is known as the “father of the two-ocean navy”? A. Ben Epps B. Carl Vinson C. Jeff Gordon D. Herman Talmadge Where did President Franklin Roosevelt die while sitting for a portrait? A. Washington, D. C. B. Camp David, Maryland C. Warm Springs, GA D. Hyde Park, New York (113 -115)

1925 - 1959 What is Governor William Hartsfield’s greatest contribution to the Georgia? A.

1925 - 1959 What is Governor William Hartsfield’s greatest contribution to the Georgia? A. Aviation B. Business development in South GA C. Education growth D. Tax reforms Who was the mayor of Atlanta responsible for bringing professional sports to the state? A. Ivan Allen B. Sam Massell C. Lester Maddox D. Bobby Cox Which member of the Atlanta Braves broke Babe Ruth’s career home run record? A. Chipper Jones B. John Smoltz C. Jeff Francoeur (116 -118) D. Hank Aaron

1925 - 1959 From what group did Eugene Talmadge receive his greatest support? A

1925 - 1959 From what group did Eugene Talmadge receive his greatest support? A rural voters B black voters C women voters D wealthy voters Which issue did Eugene Talmadge support? A integration B higher taxes C states’ rights D white supremacy In what industry did Eugene Talmadge put down (stop) a strike? A mining B textiles C transportation D auto manufacturing

1925 - 1959 The famous controversy surrounding the 1946 election for governor came about

1925 - 1959 The famous controversy surrounding the 1946 election for governor came about because A. Ellis Arnall was impeached and removed from office B. Herman Talmadge and his father, Eugene Talmadge, were on the same ballot C. Eugene Talmadge died before taking office and two men claimed the office of governor D. Carmichael got more popular votes and E. Talmadge got more county unit votes What was the ruling of the U. S. Supreme Court in Brown v the Board of Education?

Answer card 98 - 117 98. D 99. B 100. A 101. B 102.

Answer card 98 - 117 98. D 99. B 100. A 101. B 102. D 103. A 104. C 105. B 106. A 107. D 108. D 109. A 110. B 111. C 112. A 113. C 114. B 115. C 116. A 117. A 118. D