FUTBOL TARHES VE TERMLER TARHES phesiz futbol insanolunun

FUTBOL TARİHÇESİ VE TERİMLERİ

TARİHÇESİ Şüphesiz futbol, insanoğlunun ayağını kullandığı ilk oyun değil. FIFA tarafından da tanınan "cuju", milattan önce 3. yüzyılda Çinli askerlerin eğitimlerinin bir parçasıydı. Asırlarca oynanan oyun, Japonya'daki “kemari”yi doğurmuştu. Antik Yunan'da “episkiros”, Roma İmparatorluğu'nda da “harpastum” dışında Eskimolardan Aborjinlere, Maorilerden Mezoamerika yerlilerine yeryüzünün dört bir köşesinde topla oynanmış, ayaklar kullanılmıştı. Ortaçağda Avrupa'nın değişik köşelerinde topla oynanan kimi oyunlar dikkat çekiyordu. İngiltere'deki Ortaçağ futbolu, Fransa'daki “soule”, İtalya'daki "calcio fioentino" bunlardan bazılarıydı. FIFA'ya göre bu oyunların futbolla bir ilgisi bulunmamakta. Modern anlamda ise futbol İngiltere'de doğmuştu. 1848'de Cambridge Üniversitesi'nde oluşturulan Cambridge kuralları, futbolun ilk yazılı kaideleri olarak tarihe geçmişti. Bunlar çok kabul görmemiş, okullardan bağımsız olarak kulüpler yavaş kurulmaya başlamıştı.

İLK FUTBOL TAKIMI Sheffield FC 24 Ekim 1857 günüydü. İngiltere'nin Sheffield kentinde iki kafadar bir kulüp kuruyordu. Genel sekreterlik ve kaptanlık görevi Nathaniel Crestwick'in olurken, William Prest asbaşkanlık koltuğuna oturuyordu. Çok geçmeden kırmızı-siyahlılar kendi oyunlarını oynamaya başlıyordu. Kurallarını koyuyorlar, bir oyununun abecesini yazıyorlardı. Sheffield FC'nin kapısında dünyanın en eski futbol takımı yazıyor. Hem FIFA, hem de İngiltere Futbol Federasyonu bu minik ekibi ilk olarak kabul ediyor; her 24 Ekim'de onlar konuşuluyor. En azından senede bir gün!

İlk Dünya Kupası: Uruguay 1930 İlk Avrupa Futbol Şampiyonası, Dünya Kupası'ndan 30 yıl sonra düzenlense de fikri aslında daha önce ortaya atılmıştı. 1927'de Fransız Futbol Federasyonu Başkanı Henri Delaunay, Güney Amerika'dan esinleniyor, 'Yaşlı Kıta'nın da kendisine ait bir turnuvası olması gerektiğini savunuyordu. O tarihte daha UEFA kurulmamış; Dünya Kupası'nın temeli atılmamıştı. FIFA teklifi elinin tersiyle iterken, kendi organizasyonunun peşine düşüyordu. Başkan Jules Rimet, henüz emekleme dönemindeki oyunu Olimpiyatlarla sınırlamanın anlamsız olduğuna inanıyordu. 28 Mayıs 1928'deki FIFA Kongresi'nde ilk Dünya Kupası'nın 1930'da düzenlenmesine karar veriliyor, son iki Olimpiyat'ta altın madalya kazanan Uruguay'a ilk turnuvayı düzenleme onuru bahşediliyordu. Güney Amerika'nın sevimli ülkesi kendi topraklarında taçlanarak da tarihe geçmişti.

İlk Avrupa Futbol Şampiyonası: Fransa 1960 1954'te UEFA'nın kurulmasından sonra Danimarkalı Ebbe Schwartz başkanlık koltuğuna otururken, Delaunay genel sekreter olmuştu. Fransız futbol adamı Avrupa'daki federasyonların bir araya gelmesinden mutlu olsa da bu birlikteliğin sportif olarak da taçlanması gerektiğine inanıyordu. Ona göre nasıl Güney Amerika Futbol Konfederasyonu'nun Güney Amerika Şampiyonası, FIFA'nın da Dünya Kupası varsa, Yaşlı Kıta'nın da kendisine ait bir organizasyonu olmalıydı. 20 Eylül 1955'te yazdığı makalede ayrıca Şampiyon Kulüpler Kupası'nın önemini vurgulayan ilk UEFA Genel Sekreteri, 50 gün sonra vefat etmişti. Hem UEFA, hem de Fransız Futbol Federasyonu'nda bayrağı devralan oğlu Pierre, hayatı boyunca Rimet'nin gölgesinde kalan babasının düşünü gerçekleştirmeyi başarmıştı. 1960'daki ilk turnuva Fransa'da düzenlenmiş, Sovyetler Birliği zafere ulaşmıştı.

İlk Şampiyon Kulüpler Kupası: 1955 - 1956 sezonu Usta Fransız gazeteci Gabriel Hanot, L'Équipe gazetesinde 1954'te yazdığı bir makalede Avrupa'nın en iyi futbol takımının belirlenmesi gerektiğini savunmuştu. Sayılı gün geçmişti ki UEFA bu öneriye kulak vermiş, böylece Şampiyon Kulüpler Kupası doğmuştu. 4 Eylül 1955'te yeni organizasyonun ilk maçı Sporting ile Partizan arasında oynanmış, mücadele 3 -3 bitmişti. Tesadüf bu ya, o gün iki gol atan Milos Milutinovic'in yolu sonradan ülkemize düşmüş; Beşiktaş ve Altay'da teknik direktörlük yapmıştı. İlk şampiyon ise Reims'i deviren Real Madrid olmuştu. Kupa 1992 yılında Şampiyonlar Ligi adını aldı ve birçok farklı statüde oynandı. Bugün de kabul görülen statü, 2003 yılından bu yana devam etmekte.

RESİMLER

FUTBOL TERİMLERİ Gol: Her iki takımdan birinin rakibin koruduğu kendi kalesine, nizamı kurallar içinde topu kalenin çerçevesinden sokmasıdır. Ofsayt: Oyuncunun rakip kaleye hem toptan, hem de rakibin sondan ikinci oyuncusuna göre daha yakın olursa, bu ofsayt pozisyonu olarak tanımlanır. Faul: Oyuncunun rakip oyunculardan birine kural dışı hareket yapmasıyla hakemin verdiği karara denir. Aut: Oyuncunun rakip kaleye attığı topun, kale üzerinden ya da kale yanından çizi dışına çıkmasıdır Korner: Oyuncunun rakip kaleye attığı topun rakibine çarpması ve kale üzerinden ya da kale yanından çizginin dışına çıkmasıdır. Taç: Oyunda herhangi bir oyuncu tarafından topun futbol sahasını çevreleyen çizginin eninden saha dışına çıkmasıdır. Penaltı: Oyuncuların ceza sahası içinde rakibe yaptıkları faullü hareketlerin cezalandırılmasıdır. Kaleden 11 metre uzaklıkta bulunan penaltı atış noktasından oyuncu tarafından kaleye yapılan tek atıştır. Şut: Oyuncunun oyunda rakip kaleye topu direkt olarak atmasıdır.

FUTBOL TERİMLERİ DEFANSKarşı takımın gol atmasını engellemek amacıyla oyun kuralları dahilinde yapılan her türlü faaliyet. DRİBLİNG(Top Sürme)Ayakiçi veya ayakdışıyla küçük kısa vuruşlarla topu sürmek. VOLE Topun yere değmeden önce havada vurulması Asist : Aynı takımda olduğu arkadaşına gol atması için verilen pas asisttir. çalım strutting Oyuncunun topa sahip olduğu ya da olmadığı durumlarda çeşitli kıvrak hareketle Şut: Oyuncunun oyunda rakip kaleye topu direkt olarak atmasıdır. Frikik: Rakibe yapılan faulden sonra, rakibin ceza sahasına yakın bir yerden yaptığı direkt vuruştur. Sarı ve Kırmızı kart: Oyuncunun oyunda rakibe ya da hakeme karşı yaptığı kural dışı davranışının önce sarı kartla cezalandırılması, bunun oyunda yeniden tekrarlanması durumunda disiplinsiz davranışı yüzünden kırmızı kartla cezalandırılarak, oyun dışı kalmasıdır rle savunmasını yapan rakip oyuncudan kurtulması.

ÖRNEK VİDEO

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM FUTBOLU DAHA YAKINDAN TANIMAK İSTERSENİZ TARİHÇESİNE İYİCE GÖZ ATABİLİRİNİZ….
- Slides: 11