Fldrengs A fldrengs zemetrasenie A fldkreg mozgsait amelyek

  • Slides: 68
Download presentation
Földrengés

Földrengés

A földrengés (zemetrasenie) • A földkéreg mozgásait, amelyek rengések formájában nyilvánulnak meg a Föld

A földrengés (zemetrasenie) • A földkéreg mozgásait, amelyek rengések formájában nyilvánulnak meg a Föld felszínén földrengésnek nevezik.

Hogyan keletkeznek s milyen okokra vezethetőek vissza a földrengések? • A földkéreg szilárd anyagból

Hogyan keletkeznek s milyen okokra vezethetőek vissza a földrengések? • A földkéreg szilárd anyagból áll, amely egy tányérhoz hasonlatosan bizony törékeny. Vannak bizonyos régiók, amelyek fizikai felépítésük és elhelyezkedésük okán hajlamosak a rengésekre. Ezek a területek a kéreglemezek határvonalaihoz, óceáni hátságokhoz, s a kéreglemezek belsejében elhelyezkedő ún. törésvonalakhoz kapcsolódnak. A térképen a földrengések kipattanásának pontjait jelölték pirossal, s a jelölések tökéletesen kirajzolják Földünk kéreglemezeit, illetve a nagyobb, lemezeken belüli aktív törésvonalakat.

A Föld földrengési zónái

A Föld földrengési zónái

 • Chang Heng kínai tudós 132 -ben találta fel az első, a földrengések

• Chang Heng kínai tudós 132 -ben találta fel az első, a földrengések észlelésére alkalmas szerkezetet. A középen álló edény oldalát 12 sárkányfej díszítette, az edény körül pedig 12 varangyosbéka ült. A sárkányok bronzgolyókat tartottak a szájukban. Földrengéskor valamelyik sárkány az alatta ülő béka szájába ejtette a golyót, melynek koppanása figyelmeztetett a földrengésre. Az eszköz a rengés irányát is érzékeltette, ugyanis mindig az epicentrummal ellentétes irányban ülő béka kapta el a leeső golyót

Charles Francis Richter (1900 – 1985), amerikai szeizmológus. Igazán híressé a Richter-skála kifejlesztése tette.

Charles Francis Richter (1900 – 1985), amerikai szeizmológus. Igazán híressé a Richter-skála kifejlesztése tette. Munkatársaival először 1935 -ben használták ezt a mérési módszert.

Richter-skála. Ez a skála azt jelzi, hogy milyen energiájú volt a földrengés. Arról, hogy

Richter-skála. Ez a skála azt jelzi, hogy milyen energiájú volt a földrengés. Arról, hogy milyen nagyságrendű pusztítással is járnak ezen rengések a skála értékei szerint, az alábbi táblázat ad áttekintést. 2 -es alatt - Mikrorezgések, nem érezhető - Naponta 8000 2 - 2, 9 - Műszeresen jelzett, nagyon kevesen érzik - Naponta 1000 3 - 3, 9 - Érezhető, károkat ritkán okoz - Évente 49. 000 4 - 4, 9 - Tárgyak, bútorok rázkódnak, komolyabbkárokat nem okoz - Évente 6. 200 5 - 5, 9 - Kis körzetben gyengébb épületek jelentősenkárosodnak, erős épületekben nagyobb kár nem jelentkezik - Évente 800 6 - 6, 9 - Kb. 150 km körzetben okoz súlyos károkat, ha lakott területet érint - Évente 120 7 - 7, 9 - Párszáz km körzetben okoz súlyos károkat - Évente 18 8 - 8, 9 - Akár 1000 km körzetben is nagyon súlyos károkat okoz – Évente 1 9 - 9, 9 - Pusztító erejű többezer km körzetben 20 évente 1 10 felett -Nem regisztráltak még ekkora rengést - gyakorisága ismeretlen A másik skála, amelyet ma már ritkábban használnak, nem a földrengés energiájára, hanem a rengés pusztító hatására alapulva osztályoz. Ez a Mercalli-skála. A megkülönböztetés végett ez esetben római számokkal jelzik a hatás mértékét. (l-Xll)

A magnitúdókhoz (a földrengés erősségének mértéke) tartozó észlelhető hatások: • • 1 -2 magnitúdó

A magnitúdókhoz (a földrengés erősségének mértéke) tartozó észlelhető hatások: • • 1 -2 magnitúdó A rengés csak szeizmográffal vagy más műszerrel érzékelhető. 3 -4 magnitúdó A földrengés alig érezhető. A csillárok lengenek, kisebb károk előfordulhatnak. • 5 -6 magnitúó A földrengés erősen érezhető. A tárgyak leesnek a polcról, a falak megrepednek. . • 7 -8 magnitúdó A rengés nagyon súlyos károkat okoz. A házak és a hidak összeomlanak. Az utak deformálódnak.

Szeizmográf

Szeizmográf

A szeizmográf működési elve

A szeizmográf működési elve

Szeizmogram

Szeizmogram

Földrengés során elmozdultak a szántás sorai egymáshoz képest, jól szemléltetve a mozgásokat

Földrengés során elmozdultak a szántás sorai egymáshoz képest, jól szemléltetve a mozgásokat

. . . egy R- 8 -as rengés után

. . . egy R- 8 -as rengés után

előtt Földrengés és után

előtt Földrengés és után

San Francisco 1906. április 18 -án történt a nagy san franciscoi földrengés, ami kicsit

San Francisco 1906. április 18 -án történt a nagy san franciscoi földrengés, ami kicsit átrendezte San Franciscot. Az USA történetében ez volt a legnagyobb természeti katasztrófa a Katrina hurrikán megérkeztéig. Pontosabban nem is az, hanem a következtében fellépő tűz, amely sokkal nagyobb pusztítást végzett, három napig égett a város.

A modern San Francisco épületei, mint például a piramis alakú Transzamerika Piramis ellenállnak a

A modern San Francisco épületei, mint például a piramis alakú Transzamerika Piramis ellenállnak a földrengésnek. Az épületet úgy tervezték, hogy földrengéskor csak 0, 6 m legyen a kilengése.

Anchorage - Alaszka

Anchorage - Alaszka

Japán

Japán

Isztambul - 1999 (Törökország)

Isztambul - 1999 (Törökország)

Új- Zéland

Új- Zéland

Görögország

Görögország

Szecsuan (Kína) 2008. május 12. R-8

Szecsuan (Kína) 2008. május 12. R-8

Szecsuan - 2008

Szecsuan - 2008

Szecsuan 2008 Montana 1959

Szecsuan 2008 Montana 1959

Haiti 2010. jan. 12. R-7 es földrengés

Haiti 2010. jan. 12. R-7 es földrengés

Port-au-Prince: Az elnöki palota. . . és után A földrengés előtt. . .

Port-au-Prince: Az elnöki palota. . . és után A földrengés előtt. . .

A kb. 230 ezer áldozatot követelő a 7 -es fokozatú Haiti földmozgás lehet az

A kb. 230 ezer áldozatot követelő a 7 -es fokozatú Haiti földmozgás lehet az egyik legtöbb áldozatot követelő földrengés a világon valaha feljegyzett tíz legsúlyosabb közül.

 • A világ eddig regisztrált legnagyobb erejű földrengése 1960 -ban Chilében volt. Ennek

• A világ eddig regisztrált legnagyobb erejű földrengése 1960 -ban Chilében volt. Ennek erőssége 9, 5 magnitúdó volt a Richter-skála szerint. Egy 9 -es erősségű földrengésben annyi energia szabadul fel, amennyit a világon egy év alatt elhasználunk! A második legnagyobb rengés 1964 -ben Alaszkában volt, ennek erőssége 9, 2 volt. A szumátrai 2004 -es rengés "csak" a harmadik helyezett a listán a 9, 1 erősségével. A legnagyobb földrengések szinte kivétel nélkül a Csendes-óceáni Tűzgyűrű mentén pattannak ki, s ami miatt ez különösen veszélyes, a rengéseket sok esetben követik jelentős szökőárak.

A világ eddigi legtöbb halálos áldozattal járó földrengései 1556, Kína, kb. 1976, Kína, kb.

A világ eddigi legtöbb halálos áldozattal járó földrengései 1556, Kína, kb. 1976, Kína, kb. 1138, Szíria, kb. 2004 Indiai ó. 830. 000 halott 255. 000 halott hivatalosan (jóval nagyobb a becsült 655. 000 -es érték!) 230. 000 halott 220. 000 halott (cunami) Európa kisebb számokkal bír: 1908, Olaszország, Messina, 1775, Portugália, Lisszabon, 1693, Olaszország, Szicília, 72. 000 70. 000 60. 000 Magyarorszári adatokat illetően a rengések erőssége (Richter-skála) szerint: 456, Savaria (Szombathely) 6, 3 (becsült érték) 1763, Komárom 6, 3 (becsült érték) 1911, Kecskemét 5, 6 1956, Dunaharaszti 5, 6 (ez utóbbi a műszeresen mért legnagyobb rengés )

Régiónk nem tartozik a különösebben földrengésveszélyes övezetekbe, azonban vannak olyan törésvonalak, amelyek aktívak, süllyedések,

Régiónk nem tartozik a különösebben földrengésveszélyes övezetekbe, azonban vannak olyan törésvonalak, amelyek aktívak, süllyedések, emelkedések következhetnek be, s így időről-időre megmozdul nálunk is a föld. Az alábbi térképen a 456 és 2004 közt volt rengések szerepelnek,

Péter-Pál napján Komáromban megindult a föld 1763. június 28 -án a kora reggeli órákban

Péter-Pál napján Komáromban megindult a föld 1763. június 28 -án a kora reggeli órákban (több és különbözõ helyen észlelt elõrengést követõen) történt meg a hazánk területén ismert legnagyobb földrengés. A rengés következtében Komáromban 63 -an meghaltak, 102 -en megsebesültek, összedõlt 7 templom és 279 épület. Részben összedõlt további 353 épület, azaz komoly sérülést szenvedett a város épületeinek 54%-a, míg csak 9% maradt sértetlen. A földrengés áldozatokat szedett, és komoly károkat okozott Gyõrben is. Házak sérültek meg a távolabb fekvõ településeken is

Ez nem a te szobád , csak a földrengés átrendezte egy kicsit ezt a

Ez nem a te szobád , csak a földrengés átrendezte egy kicsit ezt a kéglit.

Tengerrengés - CUNAMI

Tengerrengés - CUNAMI

A tenger alatti földrengés, illetve ritkábban vulkánkitörés miatti tengerrengés, - elterjedt japán nevén a

A tenger alatti földrengés, illetve ritkábban vulkánkitörés miatti tengerrengés, - elterjedt japán nevén a cunami - a nyílt tengeren nagy sebességgel haladó, de alacsony (15 -50 cm-es) hullámot okoz, amely a sekély parti vizekhez érve lelassul, felmagasodik, és 10 -30 méteres vízfalként zúdul a partra, elpusztítva mindent, ami útjába kerül

Ha maga a rengés nem sűrűn lakott területen következik be, a szökőárak pusztítása sokszorosan

Ha maga a rengés nem sűrűn lakott területen következik be, a szökőárak pusztítása sokszorosan meghaladhatja a rengés közvetlen pusztítását.

A cunami előtt. . .

A cunami előtt. . .

Indonézia - Indiai óceán – 2004 karácsonya

Indonézia - Indiai óceán – 2004 karácsonya

2004. december 26: az Indonézia partjainál bekövetkezett 9 -es erősségű tengerrengés, majd az azt

2004. december 26: az Indonézia partjainál bekövetkezett 9 -es erősségű tengerrengés, majd az azt követő cunami a történelem egyik legnagyobb katasztrófáját okozta.

A következő felvételek a nyugalom megzavarását okozó képeket tartalmaznak. Csak erős idegzetűek nézzék meg.

A következő felvételek a nyugalom megzavarását okozó képeket tartalmaznak. Csak erős idegzetűek nézzék meg.

A tengeri árvíztől 12 országban összesen 220 ezer ember pusztult el.

A tengeri árvíztől 12 országban összesen 220 ezer ember pusztult el.

A szökőár-előrejelző rendszer képes a beérkező adatok alapján megmondani, hogy egy adott térségben várható-e

A szökőár-előrejelző rendszer képes a beérkező adatok alapján megmondani, hogy egy adott térségben várható-e szökőár kialakulása vagy sem.