FILIPOV DANIELA XII D Danemarca sau Regatul Danemarcei

  • Slides: 11
Download presentation
FILIPOV DANIELA XII D

FILIPOV DANIELA XII D

Danemarca sau Regatul Danemarcei este din punct de vedere geografic cea mai mică şi

Danemarca sau Regatul Danemarcei este din punct de vedere geografic cea mai mică şi cea mai sudică ţară a Europei de Nord, şi de asemenea cea mai veche. Aflată la nord de Germania , la sud-vest de Suedia, şi la sud de Norvegia, Danemarca se află la limita dintre Marea Baltică şi Marea Nordului, şi e formată dintr-o peninsulă numită Iutlanda legată de Germania de nord, insulele Funen , Zealand, Bornholm şi numeroase insule mai mici, cunoscute sub numele de Arhipelagul Danez.

Danemarca este constituită din peninsula Iutlanda şi 443 insule care au primit nume. Dintre

Danemarca este constituită din peninsula Iutlanda şi 443 insule care au primit nume. Dintre acestea, 76 nu sunt locuite. Cele mai mari insule sunt Zealand Insula Bornholm se află mai la est de restul ţării, în Marea Baltică. Multe dintre insulele mai mari sunt legate prin poduri; Ţara este în cea mai mare parte plată, cu mici zone înalte, cel mai înalt punct natural fiind Møllehøj, la 170, 86 de metri. Climatul este temperat, cu ierni blânde şi veri răcoroase. Iernile nu sunt deosebit de friguroase, având temperaturi medii în jur de 0, 5 °C, iar verile sunt răcoroase, cu medii de 16 °C. Vântul suflă foarte des, fiind mai puternic pe timpul iernii şi mai slab vara. Danemarca are, în medie, 170 de zile ploioase pe an, cele mai puternice ploi apărând în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie.

Etimologia cuvântului Danemarca (daneză Danmark) este nesigură, existând puţine surse, iar experţii având două

Etimologia cuvântului Danemarca (daneză Danmark) este nesigură, existând puţine surse, iar experţii având două interpretări asupra numelui. Ambele susţin că terminaţia -mark înseamnă pădure virgină (teritoriu nelocuit). Cuvântul pare a proveni din cuvântul german/francez Danemark, unul dintre marşurile organizate de Charlemagne în jurul anului 800 în partea sudică a insulei Iutlanda. Cele mai vechi descoperiri arheologice din Danemarca datează din 130. 000 -110. 000 î. Hr. , în perioada interglaciară Eem. Oamenii au locuit pe teritoriul de azi al Danemarcei din aproximativ 12. 500 î. Hr. , şi există dovezi legate de practicarea agriculturii începând cu 3. 900 î. Hr. Epoca de bronz a Nordului (1. 800 -600 î. Hr. ) a fost marcată de movile funerare, care prezintă printre altele motivul carului solar.

Denumirea oficiala este Regatul Danemarcei, dar este folosit destul de des si numele convetional,

Denumirea oficiala este Regatul Danemarcei, dar este folosit destul de des si numele convetional, mult mai scurt, Danemarca. Forma de guvernare este de tip monarhie constitutionala. Din punct de vedere administrativ, Danemarca este împartita în 14 judete si 2 regiuni. Capitala tarii este Copenhaga (aprox. 1. 343. 000 locuitori).

Populatia este alcatuita din 5. 336. 394 locuitori, cu o rata anuala de crestere

Populatia este alcatuita din 5. 336. 394 locuitori, cu o rata anuala de crestere de 0, 31%. Durata medie de viata este de 76 ani (estimare la nivelul anului 2000). Religia: 97% sunt evanghelici lutherani, iar restul sunt protestanti si romano-catolici. Limba oficiala este daneza, dar engleza este a doua limba predominanta. Moneda nationala este coroana daneza. Danemarca a ales sa nu se alature Uniunii Europene alaturi de celelalte 11 tari care au adoptat euro ca moneda unica la 1 ianuarie 1999. In epoca moderna Danemarca s-a transformat întro natiune moderna si prospera, care participa la integrarea politica si economica în Europa, fiind considerata drept o mare putere economica nordeuropeana.

 • Are o economie de piaţă modernă, ce cuprinde agricultură de înaltă performanţă,

• Are o economie de piaţă modernă, ce cuprinde agricultură de înaltă performanţă, industrie pe scară largă şi redusă modernă, un sistem social bine pus la punct, un nivel de trai ridicat, o monedă naţională stabilă şi o dependenţă ridicată de comerţul extern. Danemarca este un exportator net de alimente şi energie şi are un excedent extern confortabil. • In fiecare an in Danemarca se sarbatoreste, pe data de 15 Aprilie, ziua de nastere a reginei. Cu aceasta ocazie danezii vin la locuinta regala unde, la ora 12, regina iese si saluta publicul.

 • Probabil cel mai faimos danez este de fapt un personaj literar englez:

• Probabil cel mai faimos danez este de fapt un personaj literar englez: Hamlet, personajul piesei cu acelaşi nume de William Shakespeare, al cărui decor este castelul real Kronborg în Helsingør, la nord de Copenhaga. Un alt danez binecunoscut este Hans Christian Andersen, cunoscut în Danemarca drept H. C. Andersen, un autor cunoscut mai ales pentru poveştile sale pentru copii.