Faglig mentor I mentor ordningen p elevmentor dk

  • Slides: 11
Download presentation
Faglig mentor I mentor ordningen på elevmentor. dk

Faglig mentor I mentor ordningen på elevmentor. dk

Definition Mentor: Historisk (ældre og) erfaren person, fx en lærer ved en højere læreanstalt,

Definition Mentor: Historisk (ældre og) erfaren person, fx en lærer ved en højere læreanstalt, der underviser, vejleder og rådgiver et ungt menneske Nutidig En mentor er en erfaren person, som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler ud af sin erfaring og sine kompetencer for at støtte mentees udvikling. Faglig En faglig mentor er en person der har oparbejdet faglige og personlige erfaringer, både praktiske (metoder og processer), teoretiske (råvarer og planlægning) og personlige (disciplin, overblik og tilgang) som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback støtter mentees udvikling.

What’s in it for me? – hvad får jeg ud af det Din rolle

What’s in it for me? – hvad får jeg ud af det Din rolle som udlært Der findes pt intet kursus eller seminar, hvor man lære noget om at have elever – og hvad det medfører at skulle oplære og vejlede andre. (praktikvejleder) Det overordnede ansvar for oplæring har chefen, men oftest er det dig som ”praktikeren” der får opgaven – er du klar til det? Og hvad kræver det? Ved at være mentor for en mentee, så får du ”afprøvet” og finpudset dine kompetencer indenfor: - Afholde ligeværdige samtaler (samtaler på samme niveau – i øjenhøjde) - Vejlede i stedet for at rådgive (lad mentee selv arbejde med emner/fokus) - Være opsøgende og vedholden (fastholde aftaler og følge op) - Vise professionel interesse (give faglig feedback og konstruktiv kritik) - Blive en del af et kommende netværk (faglige forbindelser er ”guld” værd) - At få ”at gøre noget godt” fornemmelsen, hvis man kan se at det virker.

Roller Mentees rolle: Deltage aktivt i samarbejdet Sætte egne mål Være opsøgende på kompetencerne

Roller Mentees rolle: Deltage aktivt i samarbejdet Sætte egne mål Være opsøgende på kompetencerne Skal kunne dokumentere udviklingen Generator – skabe noget Mentors rolle: Deltage vejledende i samarbejdet Hjælpe med at holde fokus Være opsøgende på processerne Skal kunne give faglig feedback Katalysator – igangsætte noget

Netværk Personligt - familie Kollegialt - arbejde Venner - bekendte Facebook. com Træning -

Netværk Personligt - familie Kollegialt - arbejde Venner - bekendte Facebook. com Træning - motion Skole – andre elever Fritid – klubber og hobby Fagligt netværk Jobs – arrangementer – opskrifter – nye metoder/processer

Processen Mentor oprettes og godkendes Mentee (eleven) oprettes Mentee ansøger om forbindelse til mentor

Processen Mentor oprettes og godkendes Mentee (eleven) oprettes Mentee ansøger om forbindelse til mentor Mentor godkender/afviser – mentee får besked Mentor tager den første kontakt og udfylder evt. et aftale skema Mentor følger op på aftaler – påmindelser og mål Mentor og mentee laver evaluering og arbejdet fortsætter i aftalt tempo

Møderne Første møde: Præsentation af hinanden, faglige profil og lidt om hvad uddannelsen skal

Møderne Første møde: Præsentation af hinanden, faglige profil og lidt om hvad uddannelsen skal bruges til Mentees forventninger til samarbejdet, hvorfor meldte du dig til ordningen? Mentors forventninger til samarbejdet med mentee, hvorfor meldte du dig til ordningen Mentees nuværende faglige status – uddannelsesbogen. dk kan benyttes Fokuspunkter for Mentee (realistiske) – aftaleskema kan eventuelt udfyldes (husk kopi) Nyt siden sidst – webside, værktøj, process eller andet … afrunding af mødet Næste møde tidspunkt og varighed fastsættes i fællesskab Hellere flere små succesfulde ”trin” end store spring med større chance for misforståelser.

Gode egenskaber som mentor Lyttende Giv mentee tid til at beskrive hvad de gerne

Gode egenskaber som mentor Lyttende Giv mentee tid til at beskrive hvad de gerne vil have sparring på, derfor afbryd ikke, men lad mentee tale helt færdigt – det kan godt tage lidt tid Empatisk Prøv at sætte dig i mentees sted, hvor kommer han/hun fra? hvilken baggrund (faglig, kulturel, social), hvilket humør er han/hun i, hvad optager ham/hende? Spørgende Spørg ind til mentees faglige kompetencer – og hvordan disse kan blive udviklet, egne eksempler/råd er til en hvis grad ok, men det er mentees refleksion over hvad han/hun mangler og hvordan de selv vil opnå kompetencerne – her skal du vejlede mere end du skal rådgive …. . Udfordrerne Mentee er godt klar over egne svagheder og styrker – og det er svaghederne du skal have vendt til styrker eller styrket. Du må gerne udfordre din mentee ved at finde andre måder/vinkler på en problemstilling – måske kan du lære udskæringerne ved at lave et puslespil? Ros når der viser sig resultater – og ros også når der er blevet gjort et forsøg.

Faldgruber … Bliv ikke personlig – i rollen som mentor, hav fokus på det

Faldgruber … Bliv ikke personlig – i rollen som mentor, hav fokus på det faglige og på mentees faglige udvikling. (Stop op ind i mellem og spørg om det er fagligt relevant) Overhold aftaler – hvis de aflyses så find et nyt tidspunkt, ellers så er der risiko for at engagementet forsvinder – og det bliver hverdag. Hold øje med ”bedømmelsen” på elevmentor. dk – og grib ind hvis forholdet ”vakler” , få en snak og beslut i fællesskab om i vil fortsætte eller stoppe samarbejdet. Hvis jeres samarbejde ikke virker, så få det afsluttet på en god måde, accepter i fællesskab at det ikke lykkedes – men spørg gerne ind til grunden, det må ikke blive personligt -

Refleksion … Havde jeg selv godt kunne bruge en faglig mentor som H 1

Refleksion … Havde jeg selv godt kunne bruge en faglig mentor som H 1 elev? Har jeg selv haft kolleger/klasse kammerater der kunne have haft brug for noget faglig vejledning? Hvis jeg selv skal have en elev – hvad skal du så kunne? – hvad skal de brænde for? Du kan risikerer at du selv bliver udfordret fagligt, så du skal måske opgraderes selv!

Hjælp … Sparring med en faglærer er helt i orden, vi hjælper gerne Er

Hjælp … Sparring med en faglærer er helt i orden, vi hjælper gerne Er der noget jeg kan læse eller se på for at forberede mig til min rolle? Hvor finder jeg aftale skemaet?