Evolutia ideii de Europa Conceptul de EUROPA Antichitatea

  • Slides: 31
Download presentation

Evolutia ideii de Europa Conceptul de “ EUROPA „ Antichitatea acopera o foarte lunga

Evolutia ideii de Europa Conceptul de “ EUROPA „ Antichitatea acopera o foarte lunga perioada a istoriei. Este o perioada in care Europa isi afirma personalitatea prin difuzarea modelului cultural grec si apoi roman. Marea Mediterana devine un veritabil centru al civilizatiei antice, difuzand valori preluate in spatiul european.

Aparitia si evolutia ideii de Unitate Europeana Imperiul carolingian a prefigurat pentru prima data

Aparitia si evolutia ideii de Unitate Europeana Imperiul carolingian a prefigurat pentru prima data ideea unei Comunitati Europene, a nascut mitul imperial in Europa Medievala. Carol cel Mare a sugerat prin fapta sa ideea fundamentala a unei Europe unite politic sub autoritatea imparatului si unite spiritual sub autoritatea papei. Despre el se spune ca a scos Europa din noaptea timpurilor barbare.

Ideea Unitatii Europene in secolul al XIX – lea NAPOLEON BONAPARTE Napoleon este considerat

Ideea Unitatii Europene in secolul al XIX – lea NAPOLEON BONAPARTE Napoleon este considerat cea mai mare personalitate din istoria Frantei si poate chiar a Europei secolului XIX. A reusit sa raspunda cerintelor tuturor, de la elita politica si economica pana la masele populare. Se dezvolta astfel un proiect nou: unificarea Europei prin puterea armatei statului francez ce inlocuia principiul medieval al unitatii crestine. In aceasta Europa napoleoniana, institutiile sunt puternic influientate de modelul francez. Administratia si justitia sunt modernizate, apar efectele Codului civil promulgat de Napoleon. In timpul exilului din insula Sfanta Elena, el a intocmit un Memoriu (1816) in care explica intentiile sale de a unifica in Europa 30 de milioane de francezi, 15 milioane de spanioli si italieni, 30 de milioane de germani, afirmand ca „ eu am vrut sa fac din aceste popoare acelasi corp national „. Napoleon explica in acest memoriu ca a dorit sa realizeze o unitate europeana prin unitatea de opinii, sentimente, puncte de vedere, interese.

Realizarea acestei unitati ar fi permis „ sa visam la marea familie europeana”

Realizarea acestei unitati ar fi permis „ sa visam la marea familie europeana”

Renasterea ideii de Unitate Europeana dupa 1919 Proiectul lui Aristide Briand Prima organizatie ce

Renasterea ideii de Unitate Europeana dupa 1919 Proiectul lui Aristide Briand Prima organizatie ce isi propune cooperarea internationala, securitatea si apararea pacii este Societatea Natiunilor (1919). Fondata din initiativa presedintelui Wilson al S. U. A. , aceasta organizatie dezvolta principiul dreptului international si al diplomatiei permanente prin reprezentarea statelor la sediul ei de la Geneva. Societatea Natiunilor dorea sa instaleze un climat nou in viata internationala si sa preintampine tensiunile dintre state.

CONSTRUCTIA EUROPEI DUPA ANUL 1945 Dupa al doilea razbiu mondial, constructia europeana devine o

CONSTRUCTIA EUROPEI DUPA ANUL 1945 Dupa al doilea razbiu mondial, constructia europeana devine o experienta istorica inedita. De la statele nationale existente se construieste acum o entitate supranationala fara a fi impusa cu forta ci prin renuntarea benevola la unele dintre prerogativele statelor respective. Din punct de vedere juridic si politic, integrarea europeana se realizeaza printr-o constructie comunitara, care duce la o noua entitate de tip comunitar si supranational pe deplin conturata in Tratatul de la Maastricht sau in cel de la Amsterdam. Anul 1950 devine crucial din perspectiva constructiei europene. Acum este elaborat si prezentat Planul Schuman. Acesta a fost acceptat de catre ministrii de Externe ai Frantei, R. F. G. , Italiei, Belgiei, Olandei si Luxemburg-ului, care au semnat in anul 1951 Tratatul de la Paris. Proiecte politice infaptuite de cei doi ( Jean Monnet si Robert Schuman) fondatori ai Europei, comunitare se vor contura si mai bine dupa anul 1950. Planul Schuman era o declaratie politica prin care se propunea plasarea carbunelui si otelului Frantei si Germaniei sub o inalta autoritate comuna. Prin libera circulatie a celor doua materii prime de o parte si de alta a frontierei francogermane, se regleaza, in sfarsit, nivelul de productie in regiunea Ruhr. Din perspectiva dreptului international, Planul Schuman era o prima solutie prin care se constituie o autoritate independenta, care leaga statele intre ele, fara ca nici unul dintre acestea sa poata controla deciziile.

Robert Schuman Jean Monnet

Robert Schuman Jean Monnet

In anul 1957 , la Roma este semnat Tratatul de constituire a Comunitatii Europene

In anul 1957 , la Roma este semnat Tratatul de constituire a Comunitatii Europene ( CEE) si tot atunci a Comunitatii Europene a Energiei Atomice ( EURATOM). Tratatul de la Roma a fost semnat in anul 1957 de catre reprezentantii R. F. G, Frantei, Italiei, Belgiei, Olandei si Luxemburgului. Comunitatea Economica Europeana ( CEE) este cunoscuta si sub numele de Piata Comuna. Sediul CEE a fost fixat la Bruxelles, unde se intruneste Comisia Europeana, organismul executiv al organizatiei, chemat sa rezolve problemele curente ale Comunitatii. Ideea de unitate europeana va fi relansata (dupa dificultatile energetice – primul soc petrolier din 1974), in perioada 1985 – 1989. Pana la caderea „ Cortinei de Fier”, comunitatea europeana se va extinde spre sud si spre centru. Dupa abolirea regimurilor dictatoriale din tarile repective, trei tari mediteraneene au aderat la CEE, reechilibrand dispozitia Comunitatii in raport cu Europa geografica. Este vorba de Grecia ( 1981), Spania si Polonia ( 1985).

CONSTRUCTIA EUROPEANA dupa caderea “ CORTINEI DE FIER “ Jacques Delors s-a pronuntat pentru

CONSTRUCTIA EUROPEANA dupa caderea “ CORTINEI DE FIER “ Jacques Delors s-a pronuntat pentru aplicarea Tratatului de la Maastricht. El este cunoscut mai ales pentru Planul de uniune economica si monetaracare-i poarta numele. La 10 decembrie 1991, a fost negociat Tratatul de la Maastricht care a adus la crearea Uniunii Europene. Semnat la 7 februarie 1992, el a reprezentat o a doua mare revizuire a Tratatului de la Roma. Intrat in vigoare la 1

Tratatul de la Amsterdam A deschis noi perspective Uniunii Europene, comunitatii europene, la granita

Tratatul de la Amsterdam A deschis noi perspective Uniunii Europene, comunitatii europene, la granita dintre mileniile II si III. In 1998, cinci state fost comuniste ( Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia si Estonia) au inceput procesul de aderare la UE, care va dura cativa ani. Aceasta decizie a fost modificata la Helsinki in 1999, cand negocierea a fost extinsa la 12 state candidate si in plus Turcia.

DOCUMETELE FUNDAMENTALE CONSTRUCTIEI EUROPENE CONTINUTURI TRATATUL DE LA PARIS ( 1951) TRATATUL DE LA

DOCUMETELE FUNDAMENTALE CONSTRUCTIEI EUROPENE CONTINUTURI TRATATUL DE LA PARIS ( 1951) TRATATUL DE LA ROMA ( 1957) TRATATUL DE LA MAASTRICHT ( 1992) TRATATUL DE LA AMSTERDAM ( 1997)

INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE Constructia europeana este un proces de uniune politica in curs de

INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE Constructia europeana este un proces de uniune politica in curs de desfasurare. Acest proces se realizeaza prin autolimitarea progresiva a suveranitatii nationale a statelor membre in beneficiul unor institutii comunitare, cum ar fi Consiliul Europei. Metoda comunitara a Uniunii Europene vizeaza integrarea politica si economica, prin administrarea in comun a institutiilor comunitare. INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE CONSILIUL EUROPEAN COMISIA EUROPEANA PARLAMENTUL EUROPEAN CONSILIUL DE MINISTRI CURTEA DE JUSTITIE

Instituţiile UE Consiliul UE Parlamentul European Ø 785 deputaţi aleşi prin vot universal direct

Instituţiile UE Consiliul UE Parlamentul European Ø 785 deputaţi aleşi prin vot universal direct Øputere legislativă şi bugetară (împărţită cu Consiliul UE) Øcontrol parlamentar al altor instituţii UE Øminiştri din cele 27 de State Membre Øputere legislativă şi bugetară (împărţită cu PE) Ødecizie în materie de politică externă Ødecizie în materie de politică agricolă Comisia Europeană 27 comisari Øiniţiativă legislativă Ø control al planificării şi implementării Ø

Putere legislativă Cum funcţionează codecizia Comisia Europeană Parlamentul European Propunerea Comisiei Consiliul Uniunii Europene

Putere legislativă Cum funcţionează codecizia Comisia Europeană Parlamentul European Propunerea Comisiei Consiliul Uniunii Europene Prima lectură în Parlament (opinia Parlamentului) Prima lectură în Consiliu (poziţia comună) A doua lectură în Parlament (dacă este cazul) A doua lectură în Consiliu (dacă este cazul) Vot final la a treia lectură (dacă este cazul) Comitet de conciliere (dacă este cazul) Vot final la a treia lectură (dacă este cazul)

Parlamentul European STATE MEMBRE 732 785 (2007) 736 (2009) Germania Marea Britanie Franţa Italia

Parlamentul European STATE MEMBRE 732 785 (2007) 736 (2009) Germania Marea Britanie Franţa Italia Polonia Spania România Olanda Belgia R. Cehă Grecia Ungaria Portugalia Suedia EU 27 2007 2009 99 78 78 78 54 54 35 27 24 24 24 19 99 72 72 72 50 50 33 25 22 22 22 18 STATE MEMBRE Austria Bulgaria Danemarca Finlanda Slovacia Irlanda Lituania Letonia Slovenia Estonia Cipru Luxembourg Malta EU 27 2007 2009 18 18 14 14 14 13 13 9 7 6 6 6 5 17 17 13 13 13 12 12 8 7 6 6 6 5

Grupuri politice PE-DE: Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat) şi al Democraţilor Europeni PSE:

Grupuri politice PE-DE: Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat) şi al Democraţilor Europeni PSE: Grupul Socialist din Parlamentul European 785 ALDE: Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa 103 42 UEN: Grupul Uniunea pentru Europa Naţiunilor 278 Verzi/ALE: Grupul Verzilor/ Alianţa Liberă Europeană GUE/NGL: Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/ Stânga Verde Nordică 217 IND/DEM: Grupul Independenţă şi Democraţie 44 ITS: Grupul Identitate, Tradiţie, Suveranitate Membri neînscrişi 41 24 23 13 Situaţia la 2 iulie 2007

Cum lucrează Parlamentul REUNIUNI ÎN COMISII • 18 săptămâni alocate pentru reuniunile comisiilor parlamentare

Cum lucrează Parlamentul REUNIUNI ÎN COMISII • 18 săptămâni alocate pentru reuniunile comisiilor parlamentare în Bruxelles SESIUNI PLENARE • 12 sesiuni oficiale pe an în Strasbourg • 6 sesiuni suplimentare în Bruxelles Circumscripţii – 4 săptămâni rezervate pentru activitatea în circumscripţie GRUPURI POLITICE • 12 săptămâni alocate pentru reuniunile grupurilor politice SECRETARIAT Secretariatul Parlamentului European este situat în Luxemburg şi Bruxelles

Comisii parlamentare 20 • • • • • Afaceri externe Dezvoltare Comerţ internaţional Buget

Comisii parlamentare 20 • • • • • Afaceri externe Dezvoltare Comerţ internaţional Buget Control bugetar Afaceri economice şi monetare Ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale Mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară Industrie, cercetare şi energie Piaţă internă şi protecţia consumatorilor Transport şi turism Dezvoltare regională Agricultură şi dezvoltare rurală Pescuit Cultură şi educaţie Afaceri juridice Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne Afaceri constituţionale Drepturile femeii şi egalitatea între sexe Petiţii

ADERAREA ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA Criterii de aderare Romania, ca orice alt Stat Candidat,

ADERAREA ROMANIEI LA UNIUNEA EUROPEANA Criterii de aderare Romania, ca orice alt Stat Candidat, trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii de aderare, stabilite de Consiliul European de la Copenhaga in 1993: Criteriul politic – sa existe institutii stabile care sa garanteze democratia, statul de drept, drepturile omului si respectul pentru minoritati; Criteriul economic – sa existe o economie de piata functionala; Criteriul preluarii acquis-ului comunitar, cu alte cuvinte, sa fie adoptata legislatia comunitara si sa existe capacitatea administrativa necesara pentru aplicarea si urmarirea modului in care este respectata aceasta legislatie. Negocierile Romaniei cu Uniunea Europeana au fost deschiseprintr-o decizie adoptata in consiliul European reunit in decembrie 1999 la Helsinki, onsiderandu-se ca Romania indeplineste criteriul politic de aderare. Capitolele de negociere, in numar de 31, au fost incheiate la sfarsitul anului 2004. La 25 aprilie 2005 Romania a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, tratat international ce prevede drepturile si obligatiile partilor in vederea dobandirii calitatii de membru al UE. Romania spera sa devina Stat Membru al Uniunii Europene incepand cu 1 ianuarie 2007.

Prezentare realizata de: Bibl. Carutasu Mariana

Prezentare realizata de: Bibl. Carutasu Mariana