EVDE ETM HZMET EVDE ETM HZMET NEDR Salk

  • Slides: 34
Download presentation
EVDE EĞİTİM HİZMETİ

EVDE EĞİTİM HİZMETİ

EVDE EĞİTİM HİZMETİ NEDİR ? Sağlık problemi nedeniyle örgün eğitim kurumlarından doğrudan yararlanamayacak durumda

EVDE EĞİTİM HİZMETİ NEDİR ? Sağlık problemi nedeniyle örgün eğitim kurumlarından doğrudan yararlanamayacak durumda olduğunu sağlık raporu ile belgelendiren okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için evde sunulan eğitim hizmetidir.

KİMLER YARARLANABİLİR ? En az on iki hafta süreyle örgün eğitim kurumundan doğrudan yararlanamayacak

KİMLER YARARLANABİLİR ? En az on iki hafta süreyle örgün eğitim kurumundan doğrudan yararlanamayacak durumda olduğunu sağlık raporu ile belgelendiren özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler bu hizmetten yararlanabilir. Bunun için “Bireyin en az 12 hafta süreyle örgün eğitim kurumundan doğrudan yararlanmasının mümkün olmadığı, ya da yararlanması hâlinde olumsuz sonuçlar doğuracağını belirten, en az birisi ilgili daldan olmak üzere üç uzman tabip tarafından düzenlenmiş “Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu” gerekmektedir.

NEREYE BAŞVURU YAPILIR ? Evde eğitim hizmetinden yararlanılabilmesi için bireyin velisi tarafından öğrencinin kayıtlı

NEREYE BAŞVURU YAPILIR ? Evde eğitim hizmetinden yararlanılabilmesi için bireyin velisi tarafından öğrencinin kayıtlı olduğu okulun bulunduğu bölgeye hizmet veren rehberlik ve araştırma merkezine (RAM) gerekli belgelerle müracaat edilmesi gerekmektedir.

a) “Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu” HANGİ BELGELERLE BAŞVURU YAPILIR ?

a) “Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu” HANGİ BELGELERLE BAŞVURU YAPILIR ?

b) “Veli Başvuru Dilekçesi” HANGİ BELGELERLE BAŞVURU YAPILIR ?

b) “Veli Başvuru Dilekçesi” HANGİ BELGELERLE BAŞVURU YAPILIR ?

c) “Öğrenci Belgesi” HANGİ BELGELERLE BAŞVURU YAPILIR ?

c) “Öğrenci Belgesi” HANGİ BELGELERLE BAŞVURU YAPILIR ?

ç. “Ev Ortamı Durum Tespit ve Değerlendirme Formu” EK-1 İL/İLÇE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ KURULU’NUN

ç. “Ev Ortamı Durum Tespit ve Değerlendirme Formu” EK-1 İL/İLÇE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ KURULU’NUN DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE ESAS ALIDIĞI BELGELER NELERDİR ?

d. “Veli Sözleşmesi” EK-2 İL/İLÇE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ KURULU’NUN DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE ESAS ALIDIĞI BELGELER

d. “Veli Sözleşmesi” EK-2 İL/İLÇE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ KURULU’NUN DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE ESAS ALIDIĞI BELGELER NELERDİR ?

d. “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu” İL/İLÇE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ KURULU’NUN DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE ESAS

d. “Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu” İL/İLÇE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ KURULU’NUN DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE ESAS ALIDIĞI BELGELER NELERDİR ?

NASIL KARAR VERİLİR ? RAM’ın bünyesinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulunca yapılan eğitsel değerlendirme

NASIL KARAR VERİLİR ? RAM’ın bünyesinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulunca yapılan eğitsel değerlendirme ve tanılama sonucuna göre il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunca alınan karar doğrultusunda öğrencilere evde eğitim hizmeti sunulmaktadır.

NASIL SUNULUR ? a. İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından evde eğitim hizmetine ilişkin

NASIL SUNULUR ? a. İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından evde eğitim hizmetine ilişkin alınan karar ilgili rehberlik ve araştırma merkezine, okula ve veliye yazılı olarak bildirilir,

NASIL SUNULUR ? b. Evde eğitim hizmetine ilişkin planlama, bireyin ihtiyacı ve eğitim ortamına

NASIL SUNULUR ? b. Evde eğitim hizmetine ilişkin planlama, bireyin ihtiyacı ve eğitim ortamına ilişkin şartlar dikkate alınarak ve haftalık ders saati sayısı 10 (on) saatten az olmamak üzere il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulca yapılır,

NASIL SUNULUR ? c. Evde eğitim kararı alınan öğrenciler için takip edecekleri / takip

NASIL SUNULUR ? c. Evde eğitim kararı alınan öğrenciler için takip edecekleri / takip ettikleri eğitim programı esas alınarak belirlenen dersler için kaç ders saati eğitim verileceğine karar verilir,

NASIL SUNULUR ? d. İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından yapılan planlama doğrultusunda il/ilçe

NASIL SUNULUR ? d. İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından yapılan planlama doğrultusunda il/ilçe milli eğitim müdürlüğünce evde eğitim hizmeti sunmak üzere öğretmen görevlendirilir,

EĞİTİM ORTAMININ DÜZENLENMESİ a) Eğitim ortamı temizlik, ısınma, aydınlatma, havalandırma ve benzeri bakımlardan sağlıklı

EĞİTİM ORTAMININ DÜZENLENMESİ a) Eğitim ortamı temizlik, ısınma, aydınlatma, havalandırma ve benzeri bakımlardan sağlıklı bir eğitim yapılmasına ve öğretmenin önerileri doğrultusunda bireyin özelliğine uygun olarak düzenlenmesine özen gösterilir.

EĞİTİM ORTAMININ DÜZENLENMESİ b) Eğitim ortamının dersin özelliğine göre düzenlenmesine, eğitimi kolaylaştıracak nitelikte materyal

EĞİTİM ORTAMININ DÜZENLENMESİ b) Eğitim ortamının dersin özelliğine göre düzenlenmesine, eğitimi kolaylaştıracak nitelikte materyal ve eşya bulundurulmasına özen gösterilir. Eğitim ortamında bilgisayar kullanımına olanak sağlayacak düzenlemeler yapılır. Dikkat dağıtabilecek her türlü uyarıcıdan kaçınılır.

EĞİTİM ORTAMININ DÜZENLENMESİ c) Evde eğitim ortamı, öğretmen ile bireyin etkileşimini kolaylaştıracak ve dersin

EĞİTİM ORTAMININ DÜZENLENMESİ c) Evde eğitim ortamı, öğretmen ile bireyin etkileşimini kolaylaştıracak ve dersin verimliliğini artıracak biçimde düzenlenir.

ÖĞRENCİLERİN PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR ? Evde eğitim hizmetinden yararlanan öğrencilere, kayıtlı bulunduğu okulda/kurumda uygulanan

ÖĞRENCİLERİN PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR ? Evde eğitim hizmetinden yararlanan öğrencilere, kayıtlı bulunduğu okulda/kurumda uygulanan eğitim programlarının uygulanması esastır. Ancak BEP geliştirme birimince, bu programlara dayalı olarak öğrencilerin eğitim performanslarına göre, ihtiyaç duydukları alanlarda BEP hazırlanır.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! a) Öğrencinin evde eğitim hizmeti kapsamında alacağı haftalık ders saati,

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! a) Öğrencinin evde eğitim hizmeti kapsamında alacağı haftalık ders saati, sorumlu olduğu eğitim programı esas alınarak ilköğretim kademesinde veya özel eğitim programı uygulanan ortaöğretim kademesinde bir okula kayıtlı olanlar için haftada 10 ders saatinden, diğer ortaöğretim kademesinde bir okula kayıtlı olanlar için ise haftada 16 ders saatinden az olmayacak şekilde planlanır.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! b) İlköğretim programını takip eden öğrenciler için okutulacak dersler belirlenirken

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! b) İlköğretim programını takip eden öğrenciler için okutulacak dersler belirlenirken merkezi sistem sınavlarında sorumlu olacakları dersler; ortaöğretim programlarını takip eden öğrenciler için okutulacak dersler belirlenirken ise öğrencinin seçtiği ders yoğunluğu dikkate alınarak planlama yapılır.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! c) Özel eğitim programını takip eden öğrenciler için okutulacak dersler

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! c) Özel eğitim programını takip eden öğrenciler için okutulacak dersler belirlenirken öğrencilerin eğitim ihtiyaçları ve özellikleri dikkate alınarak planlama yapılır.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! ç) Ortaöğretim kademesinde özel eğitim programından sorumlu olan öğrenciler için

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! ç) Ortaöğretim kademesinde özel eğitim programından sorumlu olan öğrenciler için eğitim programında yer alan meslek dersleri dışındaki dersler için evde eğitim hizmeti planlanır.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! d) Evde eğitim hizmetlerinde öğrencilerin eğitim ihtiyaçları ile takip edecekleri

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! d) Evde eğitim hizmetlerinde öğrencilerin eğitim ihtiyaçları ile takip edecekleri eğitim programı esas alınarak; özel eğitim öğretmenleri, okul öncesi öğretmenleri, sınıf ve diğer alan öğretmenleri görevlendirilir. Öğretmen görevlendirmesinde öncelikle öğrencinin kayıtlı bulunduğu okulda veya o yerleşim yerindeki eğitim kurumlarında görev yapan kadrolu öğretmenlerden istekli olanlar arasından, ihtiyacın bu yolla karşılanamaması durumunda ise o yerleşim yerindeki eğitim kurumlarında veya RAM’larda görev yapan kadrolu öğretmenler arasından resen görevlendirme yapılır.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! e) Öğrencilerin başarı durumlarının değerlendirilmesi, sorumlu olduğu eğitim programının uygulandığı

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! e) Öğrencilerin başarı durumlarının değerlendirilmesi, sorumlu olduğu eğitim programının uygulandığı okullardaki değerlendirme ölçütlerine göre yapılır. Okutulan derslerin puanları e-Okul Sistemine işlenir. Öğrenci okutulmayan derslerden muaf tutulur.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! f) Bireylerin başarı değerlendirme sonuçları öğretmenler tarafından, öğrencinin kayıtlı bulunduğu

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! f) Bireylerin başarı değerlendirme sonuçları öğretmenler tarafından, öğrencinin kayıtlı bulunduğu okul yönetimine bildirilir. Sınıf geçme ve diğer işlemler, kayıtlı olunan okul yönetimi tarafından yürütülür.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! g) Evde eğitim hizmeti süresince bu öğrencilerin okula devam zorunluluğu

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! g) Evde eğitim hizmeti süresince bu öğrencilerin okula devam zorunluluğu aranmaz ve devam zorunluluğu aranmamasına yönelik e-Okul Sisteminde işlem yapılır. Okul idarelerince öğrencilerin E-Okul Öğrenci İşlemleri/Genel Bilgileri ekranında yer alan özel eğitim durumlarına ilişkin “Evde Eğitim Alıyor” veri girişinin sisteme işlenmesi gerekir.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! ğ) Evde eğitim hizmetinden yararlanan öğrencilere verilen eğitim hizmetleri, bilişim

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! ğ) Evde eğitim hizmetinden yararlanan öğrencilere verilen eğitim hizmetleri, bilişim teknolojileri de kullanılarak desteklenir.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! h) Evde eğitim hizmeti hafta içi verilebileceği gibi hafta sonları

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! h) Evde eğitim hizmeti hafta içi verilebileceği gibi hafta sonları da verilebilir.

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! ı) Mesleki ve teknik eğitim programlarının uygulandığı okullarda kayıtlı olan

DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR ! ı) Mesleki ve teknik eğitim programlarının uygulandığı okullarda kayıtlı olan öğrencilerden sadece 9 uncu sınıf öğrencileri için evde eğitim hizmeti sunulur.

EK DERS ÜCRETLERİ NASIL ÖDENİR ? Evde eğitimde görevlendirilen tüm kadrolu öğretmenlere 657 sayılı

EK DERS ÜCRETLERİ NASIL ÖDENİR ? Evde eğitimde görevlendirilen tüm kadrolu öğretmenlere 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 176’ıncı maddesi gereğince ek ders ücretleri %25 fazlasıyla ödenir.

ÖĞRENCİLERİN BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ NASIL YAPILIR ? Öğrencilerin başarı değerlendirme sonuçları öğretmenler tarafından, öğrencinin kayıtlı

ÖĞRENCİLERİN BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ NASIL YAPILIR ? Öğrencilerin başarı değerlendirme sonuçları öğretmenler tarafından, öğrencinin kayıtlı bulunduğu okul idaresine not çizelgeleri esas alınarak bildirilir. Başarının değerlendirilmesinde bireyin özelliği, yetersizliği ve sağlık durumu dikkate alınarak değerlendirme şekli, yöntem ve tekniklerinde öğretmen tarafından gerekli değişiklikler yapılarak alınır.

SUNULAN EVDE EĞİTİM HİZMETİNİN İZLENMESİ ve SONLANMASI NASIL YAPILIR ? İl/ilçe özel eğitim hizmetleri

SUNULAN EVDE EĞİTİM HİZMETİNİN İZLENMESİ ve SONLANMASI NASIL YAPILIR ? İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunca öğretim yılının başlamasından 30 (otuz) gün önce evde eğitimi gerekli kılan şartlar yeniden değerlendirerek öğrencinin, o öğretim yılında evde eğitim hizmetinden yararlanıp yararlanamayacağına karar verilir. Şartların ortadan kalkması durumunda evde eğitim hizmeti sona erdirilir ve alınan karar ilgili RAM’a ve okula bildirilir.