Este nevoie oare de o strategie reuit de

  • Slides: 10
Download presentation
Este nevoie oare de o strategie reuşită de dezvoltare?

Este nevoie oare de o strategie reuşită de dezvoltare?

“În limitele impuse, cu resursele existente, într-un ritm propriu, bazaţi pe convingerea că toate

“În limitele impuse, cu resursele existente, într-un ritm propriu, bazaţi pe convingerea că toate au un început, să încercăm să facem singuri ceea ce asteptăm de la alţii…”

Planificarea este funcţia managerială de start – kilometrul zero pentru management. Înainte ca un

Planificarea este funcţia managerială de start – kilometrul zero pentru management. Înainte ca un manager să organizeze, să coordoneze şi să controleze el trebuie să aibă un plan, altfel, activităţile ulterioare (celelalte funcţii manageriale) nu au scop sau direcţie. Ceea ce de fapt se realizează în continuare sunt deciziile stabilite în planificare.

Planificarea strategică nu e altceva decât un proces prin care organizația îşi prevede viitorul

Planificarea strategică nu e altceva decât un proces prin care organizația îşi prevede viitorul şi dezvoltă acele proceduri şi operaţii care îi sânt necesare pentru a obţine succes. Planificarea implică stabilirea unor scopuri şi elaborarea unui mod de abordare a acestor scopuri, iar strategia presupune pregătirea celor mai rezonabile căi şi modalităţi pentru a realiza scopurile trasate. Strategia include un plan de acţiuni care este realizat cu mijloace disponibile dar şi atrase din exterior.

La elaborarea documentelor de politici se utilizează mecanismul de consultanţă „pe viu” prin organizarea

La elaborarea documentelor de politici se utilizează mecanismul de consultanţă „pe viu” prin organizarea întrunirilor de lucru şi discuţiilor publice, cu implicarea tuturor factorilor vizaţi, direct sau indirect, pentru a minimiza divergenţele de opinii, contestările şi modificările ulterioare.

Avantajele planificării: forţează managerii să gândească în perspectivă şi să fixeze obiective clare; crează

Avantajele planificării: forţează managerii să gândească în perspectivă şi să fixeze obiective clare; crează unitatea de viziune şi focalizează eforturile tuturor angajaţilor către acţiuni convergente; conduce la dezvoltarea standardelor de performanţă care permit un control managerial mult mai eficace; permite organizaţiei să fie mai bine pregătită pentru situaţii neaşteptate, adică este un instrument de adaptare la schimbare.

Probleme ce pot apărea în relaţie cu strategia (riscuri) • Lipsa unui plan clar

Probleme ce pot apărea în relaţie cu strategia (riscuri) • Lipsa unui plan clar şi concret; • Planul nu este realist, foarte ambiţios, nu se bazează pe o analiză adecvată; • Planul nu este monitorizat sau urmat; • Planul nu indică vectorul (direcţia) dezvoltării etc.

Probleme ce pot apărea în relaţie cu strategia (riscuri) • Implementarea planului strategic nu

Probleme ce pot apărea în relaţie cu strategia (riscuri) • Implementarea planului strategic nu este luată în serios; • Intervalele de timp nu sunt respectate; • Elementele care nu au fost implementate nu sunt discutate, rămân ca sarcini neîndeplinite; • Oportunităţile externe sunt evitate, nu sunt utilizate, sunt refuzate conştient şi/sau nu sunt revizuite; • Exemplele (practicile) de succes nu sînt studiate, analizate şi replicate.

Cadrul legal în elaborarea politicilor Legea nr. 317 -XV din 18. 07. 2003 privind

Cadrul legal în elaborarea politicilor Legea nr. 317 -XV din 18. 07. 2003 privind actele normative ale Guvernului şi ale altor autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale Hotărîrea Guvernulu RM: Cu privire la regulile de elaborare şi cerinţele unificate faţă de documentele de politici, nr. 33 din 11 ianuarie 2007 Strategia Naţională de dezvoltare pe anii 20082011 (Lege nr. 295 din 21. 12. 07) Planul de Dezvoltare Instituţională a Ministerului Educației pentru perioada 20092011, aprobat prin Hotărîrea Colegiului Ministerului Educaţiei nr. 2. 3 din 14. 07. 2008

Activități de elaborare a Planului de Dezvoltare Instituțională a DRÎTS Atelier participativ - activ

Activități de elaborare a Planului de Dezvoltare Instituțională a DRÎTS Atelier participativ - activ de instruire și elaborare a Planului de Dezvoltare Instituțională a DRÎTS. Durata - 2, 5 zile: 0, 5 zi - seminar de inițiere în procesul de palnificare și metodologia de colectare a informației din instituțiile preuniversitare din subordine; Ø 2 zile – atelier de elaborare a Planului de Dezvoltare Instituțională. Ø Număr de participanți – 26 -28 persoane. Goiman Pavel, 794. 68702; pavel-goiman@rambler. ru