Eskiehir Salih Zeki Anadolu Lisesi Nurdan Gl KKTEN

  • Slides: 10
Download presentation
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi Nurdan Gül KÖKTEN

Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi Nurdan Gül KÖKTEN

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Bozkırlının nazarında sabit olan şeyin faydası yoktur. O, her an

İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT Bozkırlının nazarında sabit olan şeyin faydası yoktur. O, her an harekete hazır olmalı, kolayca yer değiştirebilmelidir. Şahsi ziynet eşyasının da yükte hafif, pahada ağır olmasına özen gösterir. Türk sanatının hangi alanlarda geliştiğini ve bunların Pazırık Kurganı'nda söyleyiniz. Pazırık Kurganı, Hun bulunan birnedenlerini at arabası Uygurlara ait bir fresk keçe yaygısı, detay

Türkler ölümden sonraki yaşama ait dinî inanışları sebebiyle "kurgan" adı verilen mezarlar yapmışlardır, özellikle

Türkler ölümden sonraki yaşama ait dinî inanışları sebebiyle "kurgan" adı verilen mezarlar yapmışlardır, özellikle Hunlarda rastlanılan kurganlar, açılan çukurlar içerisine zemin ve tavanı karaçam ağaçlarından oluşan bir mezar odasından ibarettir. Bu odanın tamamı keçe yaygılarla örtülür, mumyalanmış ceset başı doğuya gelecek şekilde buraya yatırılırdı. Mezar odasına ölen kişinin eşyaları ve bazı hediyelerle, atı da yakınına kuyruğu kesilmiş veya düğümlenmiş bir şekilde gömülürdü. Hunlardaki cesetlerin mumyalanarak gömülmesi geleneği Anadolu'da bazı İlhanlı ve Selçuklu kümbetlerinde de uygulanmıştır Kurganların yapılış nedenleri nedir

Anıt mezarlar dikdörtgen bir alan içinde, tören yolu ve bu yol üzerinde ölen kişinin

Anıt mezarlar dikdörtgen bir alan içinde, tören yolu ve bu yol üzerinde ölen kişinin yaptıklarından ve devletin durumundan söz eden kitabeler, çeşitli heykeller ve ortada bir sunaktan oluşur. Bu anıtların en ünlüleri Orhun Irmağı kıyılarında bulunan Tonyukuk, Kültigin ve Bilge Kağan anıtmezarlarıdır. Köktürkler Döneminde anıt mezar geleneği hangi değişikliklerle devam etmiştir.

Uygur evi Uygurlardan kalan Kızıl şehrindeki Budist tapınakları Uygurlarda sanattaki bu değişikliğin nedeni nedir

Uygur evi Uygurlardan kalan Kızıl şehrindeki Budist tapınakları Uygurlarda sanattaki bu değişikliğin nedeni nedir

Köktürklerden kalan bir balbal Köktürklerden kalan Kültigin heykelinin başı Uygurlardan kalan "Diz Çökmüş Adam"

Köktürklerden kalan bir balbal Köktürklerden kalan Kültigin heykelinin başı Uygurlardan kalan "Diz Çökmüş Adam" heykeli Uygurlar dan kalan Atbaşı heykeli Yukarıdaki görsellere göre, Köktürkler ve Uy gurlara ait heykel sanatında ne gibi farklılıklar görülmektedir?

Dini amaçlı yapılan resimler Moğollar Uygur resim ve minyatür sanatı Kimler aracılığıyla Iran ve

Dini amaçlı yapılan resimler Moğollar Uygur resim ve minyatür sanatı Kimler aracılığıyla Iran ve Türk. Anadolu'ya resim sanatının kimler tarafından atılmıştır Fresko nedir taşınaraktemeli Anadolu Türk sanatını etkilemiştir.

Hunlara ait keçeden detay Avrupa Hunlarına ait altın kolyeden detay Büyük Selçuklulardan kalan Diyarbakır

Hunlara ait keçeden detay Avrupa Hunlarına ait altın kolyeden detay Büyük Selçuklulardan kalan Diyarbakır Ulu Camii'ndeki hayvan kabartmaları Selçukluları Zaman içerisinde kullanılan motiflerde Türkiye hayvan üslubunun tarafından yapılan Türk sanatfarkl ındaı hangi motif yayg ın olarak kullanılm ıştır? yerine motifler kullan ı lmas ı n nedenleri neler Bu üsluba ne isim verilir Kubadabad Sarayı'ndan çini Bu motiflerin kullan ı lmas ı n nedenleri neler olabilir? . örneği (Beyşehir) Kurt başlı at koşum süsü olabilir?

PAZIRIK HALISI 1, 9 m eninde 2 m boyunda olan halı, ince yün iplik

PAZIRIK HALISI 1, 9 m eninde 2 m boyunda olan halı, ince yün iplik kullanılarak Türk düğümüyle dokunmuştur. Desimetre kareye 3600 düğüm atılmıştır. Halı üçü dar, ikisi geniş beş bordürle çevrilidir. Halı dört sıra hâlinde altışardan yirmi dört kareye ayrılmış her bölüm bitkisel motiflerle dokunmuştur. Bunların içi dört yapraklı bitkisel motiflerle doldurulmuştur. Halının en iç ve en dıştaki dar bordürlerinde aslan ve grifon, daha dıştaki geniş bordürde ise süvari figürleri yer alır. Kök boyayla renklendirilmiş halıda kırmızı, sarı ve mavi renkli iplikler kullanılmıştır. Pazırık halısını renk, motif ve dokuma tekniği açısından günümüzdeki el dokuması halılar ile karşılaştırınız. Benzer ve farklı yönlerini tespit ediniz.

SANAT ADI HUN GÖKTÜRK UYGUR MİMARİ Çadır çadır Ev, Tapınak, Surlar Kitabeler Heykeller HEYKEL

SANAT ADI HUN GÖKTÜRK UYGUR MİMARİ Çadır çadır Ev, Tapınak, Surlar Kitabeler Heykeller HEYKEL Balbal ANIT MEZAR Kurgan Anıt Mezar EL SANATLARI Halı Yukarıdaki tabloda ilk Türk devletlerinde görülen sanat dallarıyla ilgili. Fresk bazı SÜSLEME SANATLARI kavramlar verilmiştir. Tabloda verilmeyen kavramları araştırarak siz tamamlayınız