ERKEN OCUKLUK DNEMNDE ZEL ETM HZMETLER EYLL2018 ERKEN

  • Slides: 46
Download presentation
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ EYLÜL-2018

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ EYLÜL-2018

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ Erken çocukluk eğitimi 0– 6 yaş (72 ay)

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ Erken çocukluk eğitimi 0– 6 yaş (72 ay) aralığını kapsayan, çocukların yaşamlarının temelini oluşturdukları kritik bir dönemdir. Bu dönemde çocukların; zihinsel süreçleri, dil becerileri, Motor (hareket) becerileri, sosyal becerileri hızla gelişmektedir. Çocukların erken deneyimleri, daha sonraki yıllarda ortaya çıkan gelişimlerinin şekillendirilmesi açısından da ayrıca önem taşımaktadır.

Erken çocukluk özel eğitimi, doğumdan 6 yaşına kadar olan, engelli ve gelişimsel olarak risk

Erken çocukluk özel eğitimi, doğumdan 6 yaşına kadar olan, engelli ve gelişimsel olarak risk altında olan çocuklara ve ailelerine yönelik sunulan sistematik hizmetler bütünüdür.

Bebeğin (0 -3 yaş) /çocuğun ( 0 -6 yaş) yaşına göre gelişimindeki gecikme tespitiyle

Bebeğin (0 -3 yaş) /çocuğun ( 0 -6 yaş) yaşına göre gelişimindeki gecikme tespitiyle birlikte özel eğitime başlanır.

Özel eğitim ihtiyacı nasıl belirlenir? Özel eğitim ihtiyacı, *Tıbbi tanılama ve değerlendirme *Gelişimsel ve

Özel eğitim ihtiyacı nasıl belirlenir? Özel eğitim ihtiyacı, *Tıbbi tanılama ve değerlendirme *Gelişimsel ve eğitsel değerlendirmeler yapılarak belirlenir.

RAM TANILAMA VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÇAĞINDA TÜM ENGEL GRUPLARINDAN YÖNLENDİRME ÖNCELİKLE

RAM TANILAMA VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÇAĞINDA TÜM ENGEL GRUPLARINDAN YÖNLENDİRME ÖNCELİKLE HASTANEYE YAPILMALIDIR. OKUL ÇAĞINDA ZİHİNSEL YETERSİZLİK , ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ŞÜPHESİYLE ÖNCELİKLE RAMA YÖNLENDİRİLEBİLİR. BUNUN DIŞINDA KALAN İŞİTME , DİL KONUŞMA , BEDENSEL , OTİZM ENGEL GRUPLARI ÖZÜRLÜ SAĞLIK KURULU RAPORU ALINDIKTAN SONRA RAMA MÜRACAAT ETMELİDİR

‘Erken Çocukluk’ döneminde bulunan herhangi bir özel eğitim tanısıyla başvuran çocuk için gelişim envanterleri

‘Erken Çocukluk’ döneminde bulunan herhangi bir özel eğitim tanısıyla başvuran çocuk için gelişim envanterleri kullanılarak ayrıntılı değerlendirme yapılır. Çocuğun, zihinsel süreçlerde, dil becerilerinde, motor (hareket) becerilerde ve sosyal becerilerde yapabildikleri belirlenir. Ayrıca çocuğun yetersizlik türü de saptanır. Ailenin ev ortamında yaptıkları sorgulanır.

Ayrıntılı değerlendirme sonuçlarına göre çocukla hangi alanda çalışmak gerekiyorsa amaçlar koyarak öğrencinin bireysel eğitim

Ayrıntılı değerlendirme sonuçlarına göre çocukla hangi alanda çalışmak gerekiyorsa amaçlar koyarak öğrencinin bireysel eğitim plan ve programı oluşturulur. Bu planda çocuğun yaşı ve performans düzeyi dikkate alınarak okula hazırlanması gerekiyorsa, çalışma davranışları ve öğrenmeye hazırlık becerileri üzerinde yoğunlaşılır.

 Özel gereksinimli çocuğun tüm ailesini desteklemek; Bebeklik ve ilk çocukluk dönemlerinde, özel eğitim

Özel gereksinimli çocuğun tüm ailesini desteklemek; Bebeklik ve ilk çocukluk dönemlerinde, özel eğitim hizmetlerinin tüm aileyi dikkate alarak hazırlanması gerekmektedir. Çünkü bu dönemlerdeki çocukların bakım ve eğitimleri, büyük ölçüde ailede gerçekleşmektedir. Ayrıca, özel gereksinimli bir çocuğa sahip olmak, ailelerin büyük çoğunluğunda, pek çok duygusal (örneğin stres, mutsuzluk, vb. ) ve toplumsal (örneğin toplumdan soyutlanma, vb. ) sorunlara yol açabilmektedir.

Yaygın kanının aksine, ailenin yaşadığı sorunlar, çocuğun engelinin derecesiyle doğru orantılı değildir. Bazı durumlarda,

Yaygın kanının aksine, ailenin yaşadığı sorunlar, çocuğun engelinin derecesiyle doğru orantılı değildir. Bazı durumlarda, tanılanmasındaki zorluklar nedeniyle, hafif derecede bir engellilik durumu, ailede, ileri derecede bir engellilik durumundan daha fazla strese yol açabilmektedir.

Türkiye’deki yasal düzenlemeler 1980’li yıllara kadar okul öncesi dönemdeki özel gereksinimli çocukların eğitimlerine olanak

Türkiye’deki yasal düzenlemeler 1980’li yıllara kadar okul öncesi dönemdeki özel gereksinimli çocukların eğitimlerine olanak sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmamıştır. İlk düzenleme 1987 tarihli Özel Gereksinimli Çocukların Eğitimi İle İlgili Genelge’dir. Bu genelgede gelişim geriliği olan çocukların okul öncesi eğitimlerine ilişkin düzenlemeye yer verilmiş, ancak yasal bir zorunluluktan söz edilmemiştir. Okul öncesinde özel eğitimin zorunlu hale getirilmesine ilişkin karar, 1997’de çıkarılan 573 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yer almıştır. 2000 , 2006, 2018 tarihli MEB Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde okul öncesi eğitim hizmetleriyle ilgili düzenlemeler yapılmıştır.

Özel Eğitimin Temel İlkeleri Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimine erken yaşta başlanır. Eğitsel

Özel Eğitimin Temel İlkeleri Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimine erken yaşta başlanır. Eğitsel Değerlendirme ve Tanılamanın İlkeleri Eğitsel değerlendirme ve tanılama erken yaşta yapılır. Yerleştirme Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir. Bu kurul, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunun yönlendirme raporu ve velinin isteği doğrultusunda özel okullarda öğrenimlerini sürdüren öğrencinin, bulunduğu okulda kaynaştırma yoluyla eğitime devam etmesi için de karar alabilir. İzleme Özel eğitim hizmetlerinin planlanması ve eğitimde sürekliliğin sağlanması amacıyla erken çocukluk döneminden itibaren eğitimin her kademesinde özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin gelişimlerinin izlenmesi

Erken Çocukluk Döneminde Özel Eğitim Hizmetleri Bu eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

Erken Çocukluk Döneminde Özel Eğitim Hizmetleri Bu eğitim hizmetlerinin yürütülmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır: a) Erken çocukluk dönemi eğitimi hizmetleri, bu dönemdeki eğitimin daha sonraki eğitim kademelerinde istenilen hedeflere ulaşılmasındaki önemi dikkate alınarak planlanır. b) Erken çocukluk dönemi eğitimi, bireyin eğitimi ve bireyin eğitimine katkı sağlamak amacıyla ailenin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi yoluyla yapılır. c) Erken çocukluk dönemi eğitimi hizmetleri okul ve kurumlarda veya gerektiğinde evde yürütülür. ç)Erken çocukluk dönemi eğitimi hizmetlerinin planlanması ve koordinasyonu özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından yapılır. Erken çocukluk dönemindeki bireylerin yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim almalarına yönelik tedbirler alınarak buna uygun düzenlemeler yapılır veya açılacak bağımsız birimlerde bu eğitim hizmetleri verilebilir. d) Erken çocukluk dönemi eğitimi hizmetlerinin planlanması ve yürütülmesi için öncelikle bireyin ve ailenin eğitim ihtiyaçları belirlenir. e) Bakanlık, erken çocukluk dönemindeki bireylerin tespiti ve tanılanması ile bu bireylere sunulacak hizmetlerin gerçekleştirilmesinde ilgili kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapar.

Kademeler arası geçişler MADDE 9 – (1) Özel egitim ihtiyacı olan ögrencilerin okulöncesi, ilkokul,

Kademeler arası geçişler MADDE 9 – (1) Özel egitim ihtiyacı olan ögrencilerin okulöncesi, ilkokul, ortaokul veya lise kademelerindeki egitime geçiş süreçlerinde aşagıdaki hususlar dikkate alınır: • Egitimin her tür ve kademesindeki geçişlerde egitsel degerlendirme ve tanılama yapılır. • Il veya ilçe özel egitim hizmetleri kurulu tarafından yerleştirme kararı alınan ögrencilerin devam edecegi okullarda RAM’ın planlaması dogrultusunda okul rehberlik servisi ile işbirligi içerisinde ögrencinin okula uyumu ve egitime erişimi ile ilgili gerekli tedbirler alınarak uygulama takip edilir. • RAM’ın planlaması dogrultusunda okul rehberlik servisi ile işbirligi içerisinde ögretmenler, yöneticiler, aileler ve ögrenciler için gerekli bilgilendirme çalışmaları yapılır. Özel egitim ihtiyacı olan ögrencilerden ders yılı sonunda kademeler arası geçiş yapacakların kayıtlı bulundugu okullarda okul yönetimleri ögrencilerin RAM’a yönlendirilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürütür.

Evde egitim hizmeti MADDE 14 – (1) Zorunlu ögrenim çagındaki özel egitim ihtiyacı olan

Evde egitim hizmeti MADDE 14 – (1) Zorunlu ögrenim çagındaki özel egitim ihtiyacı olan ögrencilerden saglık problemi nedeniyle en az on iki hafta süreyle örgün egitim kurumlarından yararlanamayacagı ya da yararlanması durumunda saglıgı açısından risk oluşturacagı en az birisi ilgili daldan olmak üzere üç uzman tabip tarafından düzenlenmiş Durum Bildirir Saglık Kurulu Raporu’nda belirtilen ögrencilere velinin yazılı talebi ve Özel Egitim Degerlendirme Kurulu Raporu ile il veya ilçe özel egitim hizmetleri kurulunun planlaması dogrultusunda ders yılı içinde evde egitim hizmeti verilebilir.

 Egitim tür ve kademelerindeki özel egitim hizmetleri MADDE 11 – (1) Özel egitim

Egitim tür ve kademelerindeki özel egitim hizmetleri MADDE 11 – (1) Özel egitim ihtiyacı olan bireylere hizmet verilen her tür ve kademedeki okul veya kurumda egitim amaçlarının en üst düzeyde gerçekleştirilmesi için aşagıdaki hususlar dikkate alınır: 0 -36 aylık özel egitim ihtiyacı olan çocuklar için erken çocukluk dönemi hizmetleri, ailenin bilgilendirilmesini ve desteklenmesini de içerecek şekilde yürütülür. 36 ayını tamamlayan özel egitim ihtiyacı olan çocuklar için okul öncesi egitim zorunludur. Çocukların gelişimi ve özellikleri dikkate alınarak okul öncesi dönemde egitim süresi uzatılabilir. Özel egitim ihtiyacı olan bireylerin her tür ve kademedeki egitimlerini kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla sürdürmeleri esas olmakla birlikte bu bireylere yönelik özel egitim kurumları veya özel egitim sınıfları da açılabilir. ç) Resmî özel egitim okullarında ögrenim gören özel egitim ihtiyacı olan ögrenciler için örgün egitim saatleri dışındaki zamanlarda tamamlayıcı egitim faaliyetleri düzenlenebilir.

Özel Eğitim Desteği Özel eğitim gerektiren bireylere, her tür ve kademedeki eğitim ortamlarında devam

Özel Eğitim Desteği Özel eğitim gerektiren bireylere, her tür ve kademedeki eğitim ortamlarında devam ettiği eğitim programlarının amaçlarını gerçekleştirmek üzere özel eğitim desteği verilir. Bu amaçla bireysel ve grupla eğitim imkânları sağlanır. Diğer Okul ve Kurumlarda Özel Eğitim Durumları normal akranlarıyla birlikte eğitim görmeye uygun olan özel eğitim gerektiren bireyler, eğitim ve öğretimlerini resmi ve özel okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim okullarında sürdürürler. Bu okullarda özel eğitim gerektiren bireylere özel eğitim desteği sağlamak üzere yardımcı derslikler oluşturulur, özel araç-gereç ile eğitim materyalleri sağlanır ve diğer özel tedbirler alınır. Durumları ayrı bir sınıfta eğitilmeyi gerektiren öğrenciler için özür ve özelliklerine göre okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim kurumlarda özel eğitim sınıfları açılır. Resmi ve Özel Öğretim Kurumlarında Özel Eğitim Resmi ve özel okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretim okulları ile yaygın eğitim kurumları; kendi çevrelerindeki özel eğitim gerektiren bireylere özel eğitim hizmetleri sağlamakla yükümlüdürler

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİNDE KAYIT ZAMANI VE KAYIT YAŞI 37 -66 ay arasındaki özel eğitime

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİNDE KAYIT ZAMANI VE KAYIT YAŞI 37 -66 ay arasındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okul öncesi eğitimi zorunludur. Ancak, bu bireyler için okul öncesi eğitim Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu ile velisinin yazılı onayı doğrultusunda eylül ayı sonu esas alınarak 78 aya kadar uzatılabilir. Özel egitim ihtiyacı olan bireylerden kayıtların yapıldıgı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 66, 67 ve 68 aylık olanların velisinin yazılı talebiyle; Eylül ayı sonu itibarıyla 68 ayını tamamlamış, 79 aydan gün almamış olan ve ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını Durum Bildirir Tek Hekim Saglık Raporu ile belgeleyen ögrencilerin Özel Egitim Degerlendirme Kurulu Raporu dogrultusunda okul öncesi egitime 1 yıl daha devamları saglanır. Okul Sistemi üzerinden ilkokula kaydı yapılan ve okul öncesi egitim süresi uzatılan çocuklar il veya ilçe özel egitim hizmetleri kurulu kararı ile okul öncesi egitim kurumunda egitimlerini sürdürürler. Okul sistemi üzerinden kaydı yapılan ve okul öncesi eğitim süresi uzatılan çocuklar velisinin resmi başvurusu ve il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu kararı ile uygun kuruma yerleştirilir.

OKUL ÖNCESİ VE İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDEKİ DÜZENLEME Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden

OKUL ÖNCESİ VE İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDEKİ DÜZENLEME Okul müdürlükleri, yaşça kayıt hakkını elde eden çocuklardan 66, 67 ve 68 aylık olanları velisinin vereceği dilekçe; 69, 70 ve 71 aylık olanları ise ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.

Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim

Kaynaştırma Yoluyla Eğitim Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmî ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan özel eğitim uygulamalarıdır. a) Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, eğitimlerini öncelikle yetersizliği olmayan akranları ile birlikte aynı kurumda sürdürmeleri sağlanır. b) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden bireylerin bulunduğu sınıflarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitim kurumlarında özel eğitime ihtiyacı olan iki bireyin bulunduğu sınıflarda 10, bireyin bulunduğu sınıflarda 20 öğrenciyi geçmeyecek şekilde düzenlenir. c) Kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilerin destek eğitim hizmeti almaları için gerekli düzenlemeler yapılır. Bu doğrultuda destek eğitim hizmetleri, sınıf içi yardım şeklinde olabileceği gibi destek eğitim odalarında da verilebilir.

DESTEK EGİTİM ODASI Okul öncesi, ilkögretim ve ortaögretim kademesinde egitim veren okullarda tam zamanlı

DESTEK EGİTİM ODASI Okul öncesi, ilkögretim ve ortaögretim kademesinde egitim veren okullarda tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla egitimlerini sürdüren ögrenciler için il veya ilçe özel egitim hizmetleri kurulunun teklifi dogrultusunda il veya ilçe milli egitim müdürlüklerince destek egitim odası açılır. Destek egitim odasında egitim hizmetlerinin yürütülmesinde aşagıdaki hususlar dikkate alınır: • Egitim alacak ögrenciler, bu ögrencilere okutulacak dersler ile ögrencilerin alacagı haftalık ders saati BEP geliştirme biriminin kararı dogrultusunda belirlenir. Bu planlama haftalık toplam ders saatinin %40’ını aşmayacak şekilde yapılır. • Destek egitim odasında görev alacak ögretmenlerin çalışma programları okul yönetimince yapılır. • Destek egitim alacak ögrenci sayısına göre okullarda birden fazla destek egitim odası açılabilir.

 Destek egitim odasında ögrencilerin egitim performansları dikkate alınarak bire bir egitim yapılır. Ancak,

Destek egitim odasında ögrencilerin egitim performansları dikkate alınarak bire bir egitim yapılır. Ancak, BEP geliştirme biriminin kararı dogrultusunda gerektiginde egitim performansı aynı seviyede olan ögrencilerle bir egitimin yanında en fazla 3 ögrencinin bir arada egitim alacagı grup egitimi de yapılabilir. • Destek egitim BEP geliştirme biriminin planlaması dogrultusunda okulun ders saatleri içinde veya dışında ihtiyaç halinde haftasonu da planlanabilir. Ögrenciye ders saatleri içinde egitim verilecekse destek egitim alması planlanan dersin saatinde o derse ilişkin egitim verilir. • Özel yetenekli ögrencilerin yetenek alanları dogrultusunda takip ettikleri dersler destek egitim odasında zenginleştirme ve hızlandırma yoluyla farklılaştırılarak verilir. Bu programlar ögrencilerin devam ettikleri örgün egitim kurumlarında uygulanan egitim programı ile bütünlük oluşturacak şekilde plânlanır ve yürütülür. • Destek egitim odasında; ögrencilerin egitim ihtiyaçları takip ettikleri egitim programı ve ögrencilerin kayıtlı oldukları kademe esas alınarak özel egitim ögretmenleri, okul öncesi ögretmenleri, sınıf ve diger alan ögretmenleri okul yönetiminin teklifi dogrultusunda il veya ilçe millî egitim müdürlüklerince görevlendirilir.

Erken çocukluk dönemi eğitimleri Madde 12: Bakanlıkça hazırlanan egitim programı esas alınarak özel egitim

Erken çocukluk dönemi eğitimleri Madde 12: Bakanlıkça hazırlanan egitim programı esas alınarak özel egitim ihtiyacı olan çocuk için BEP hazırlanarak aile egitimi yoluyla hizmet verilir. Erken çocukluk dönemi egitim hizmetleri, ailelerin çocuklarının egitimine katılım saglayacakları şekilde kurumda veya evde yürütülür.

Bireyselleştirilmiş egitim programı MADDE 20 – (1) Özel egitim ihtiyacı olan bireyler için takip

Bireyselleştirilmiş egitim programı MADDE 20 – (1) Özel egitim ihtiyacı olan bireyler için takip edecekleri egitim programı temel alınarak BEP hazırlanması esastır. Bu programda; • Egitim planında yer alan yıllık amaçlara ve kısa dönemli amaçlara, • Sunulacak destek egitim hizmetinin türüne, süresine ve hizmetin kimler tarafından nasıl saglanacagına, • Ögretim ve degerlendirmede kullanılacak yöntem ve teknikler ile ögretim materyallerine, • Egitim ortamına ilişkin düzenlemelere, • Davranış problemlerini önlemeye ya da azaltmaya yönelik tedbirler ile olumlu davranış kazandırmaya yönelik uygulanacak yöntem ve tekniklere, • Ögrencinin kişisel bilgilerine, yer verilir.

 Bireyselleştirilmiş egitim programı geliştirme birimi MADDE 47 – (1) Özel egitim ihtiyacı olan

Bireyselleştirilmiş egitim programı geliştirme birimi MADDE 47 – (1) Özel egitim ihtiyacı olan ögrenciler için okulda BEP hazırlamak amacıyla BEP geliştirme birimi oluşturulur. BEP geliştirme birimi okul müdürü veya görevlendirecegi bir müdür yardımcısının başkanlıgında; Rehberlik ögretmeni, Ögrencinin sınıf ögretmeni, Ögrencinin dersini okutan alan ögretmenleri, Ögrencinin velisi, Ögrenciden oluşur. Gerektiginde görüşlerine başvurulmak üzere, özel egitim degerlendirme kurulundan bir üyenin BEP geliştirme birimine katılımı saglanır. Mesleki egitim veren özel egitim okullarında egitim ve ögretim hizmetlerini planlamak, izlemek ve degerlendirmek amacıyla BEP geliştirme birimine meslek derslerini okutan bir alan ögretmeni katılır. Bu birimin çalışma usul ve esasları okul yönetimince belirlenir.

Kaynaştırma Eğitimine Gereksinim Duyan Bireyler Sık Rastlanan Yetersizlikler Dil ve Konuşma bozuklukları olanlar Dikkat

Kaynaştırma Eğitimine Gereksinim Duyan Bireyler Sık Rastlanan Yetersizlikler Dil ve Konuşma bozuklukları olanlar Dikkat Eksikliği/ Hiperaktivite Bozukluğu olanlar Zihinsel engeli olanlar Duygusal ve davranışsal bozukluğu olanlar Öğrenme güçlüğü olanlar İşitme engeli olanlar Görme engeli olanlar Bedensel engeli olanlar Süreğen hastalığı olanlar Otistik olanlar Üstün zekalı ve üstün yetenekli olanlar

Sıklıkla rastlanan ortak özellikler Aşırı hareketlilik Dikkati toplamada güçlük Öğrenme güçlüğü Dürtüsellik, korkmama Disiplin

Sıklıkla rastlanan ortak özellikler Aşırı hareketlilik Dikkati toplamada güçlük Öğrenme güçlüğü Dürtüsellik, korkmama Disiplin problemleri Akranlarıyla iletişimde ve oyun kurmada güçlük Uyarıları dinleme ve uygulamada güçlük Öfke nöbetleri Aşırı çekingenlik/ kaygı olmalı /düşük özgüven

Kaynaştırmanın Uygulanmasında Önemli Noktalar v. Destek eğitim hizmetleri sağlanabildiğinde; Sınıf içinde sağlanan eğitimci desteği

Kaynaştırmanın Uygulanmasında Önemli Noktalar v. Destek eğitim hizmetleri sağlanabildiğinde; Sınıf içinde sağlanan eğitimci desteği Özel eğitim danışmanlığı v. Destek eğitim hizmetleri sağlanamadığında; Yardımcı olabilecek kişiler Varsa özel eğitim kurumları Kişisel çabalar

v Öğretimin Planlanması vÖzel gereksinimi olan ve olmayan tüm çocukların gelişimleri , var olan

v Öğretimin Planlanması vÖzel gereksinimi olan ve olmayan tüm çocukların gelişimleri , var olan beceri ve yetersizliklerinin değerlendirilmesi, v. Değerlendirme sonuçlarına göre öğretim etkinliklerinin planlanması , bireysel özelliklere göre programda düzenlemeler yapılması

v. Ailelerin bilgilendirilmesi v. Sınıftaki tüm çocukların ailelerinin kaynaştırma ve özel gereksinimi olan çocukların

v. Ailelerin bilgilendirilmesi v. Sınıftaki tüm çocukların ailelerinin kaynaştırma ve özel gereksinimi olan çocukların özellikleri konusunda bilgilendirilmesi v. Ailelerle işbirliğinin sağlanması v. Bilgilendirme, paylaşım toplantılarının ve mümkünse gözlemlerin düzenli yapılması

 Çocukların Hazırlanması Bireysel farklılıklara, herkesin güçlü ve zayıf yönleri olabileceğine dikkat çekilmesi, Yardımlaşma,

Çocukların Hazırlanması Bireysel farklılıklara, herkesin güçlü ve zayıf yönleri olabileceğine dikkat çekilmesi, Yardımlaşma, empati kurma, nazik olma gibi sosyal becerilerle ilgili etkinlikler yapılması, Özel gereksinimi olan çocukların özellikleri hakkında bilgi verilmesi,

 Etkinliklerin çocukların gereksinimlerine ve özelliklerine göre «büyük grup etkinlikleri» ya da «küçük grup

Etkinliklerin çocukların gereksinimlerine ve özelliklerine göre «büyük grup etkinlikleri» ya da «küçük grup etkinlikleri» olarak planlanması öğrenmeyi kolaylaştıracaktır. Uzun ve karmaşık etkinliklerin küçük basamaklara bölünmesi, gerekirse kısa aralar verilmesi yararlı olacaktır.

 Rutinlerin «günlük akış planı» haline getirilerek panoda resimlerle gösterilmesi takip edilmesini kolaylaştıracaktır. Rutinlere

Rutinlerin «günlük akış planı» haline getirilerek panoda resimlerle gösterilmesi takip edilmesini kolaylaştıracaktır. Rutinlere uyulması, tutarlı bir şekilde uygulanması, ani değişikliklerden mümkün olduğunca kaçınılması, değişikliklerin gün başında panoda gösterilmesi ve açıklanması önemlidir.

 Özel gereksinimi olan çocuklar için belirlenen bireysel eğitim hedeflerinin günlük program akışında hangi

Özel gereksinimi olan çocuklar için belirlenen bireysel eğitim hedeflerinin günlük program akışında hangi etkinliklerde ve nasıl uygulanabileceği ile ilgili «bireysel destek akış planı» oluşturmak gerekmektedir.

Eğitsel değerlendirme ve tanılama için (RAM’A Öğrenci Yönlendirme İşlemleri) Okulun inceleme isteği, Bireyin şahsen

Eğitsel değerlendirme ve tanılama için (RAM’A Öğrenci Yönlendirme İşlemleri) Okulun inceleme isteği, Bireyin şahsen destek eğitim isteği (18 yaşından büyük ve zihinsel bir engeli olmayan bireyler için), Velinin isteği şeklinde olmaktadır. (Okul çağı dışında kalan bireyler için)

 Gölcük Rehberlik ve Araştırma Merkezine destek eğitim amaçlı inceleme isteğinde bulunmak için yapılan

Gölcük Rehberlik ve Araştırma Merkezine destek eğitim amaçlı inceleme isteğinde bulunmak için yapılan başvurularda randevu okul çağı dışındaki öğrenciler için geçerli engelli sağlık kurulu raporunun aslı ile veli tarafından bireysel başvuru yoluyla alınmaktadır. Okul tarafından talep edilen eğitsel değerlendirme isteklerinde ise; okul eğitsel değerlendirme isteği formunu elektronik ortamdan(gramoeh@hotmail. com adresine maille) gönderilmekte, RAM özel eğitim hizmetleri bölüm başkanlığınca ilgili form incelenerek okula randevu verilmektedir. r (randevunun olduğu gün kapalı mühürlü zarf içinde elden getirilecektir)

RAM’a Başvurularda İstenilen Belgeler Öğrencinin velayetinin mahkeme kararıyla başka birine yada boşanan ebeveynlerden birine

RAM’a Başvurularda İstenilen Belgeler Öğrencinin velayetinin mahkeme kararıyla başka birine yada boşanan ebeveynlerden birine verilmesi durumunda velayetin kime ait olduğunu belirten mahkeme kararının aslının mutlaka inceleme gününde ibra edilmesi gerekmektedir. Veli kavramı Zihinsel yetersizliği olmayan ve 18 yaşından büyüklerin işlemleri ise kendisi tarafından yapılır. Resmi yatılı okul/kurumlarda kalan öğrenciler ile SHÇEK’ e bağlı çocuk yuvaları, bakım evleri ve yetiştirme yurtlarından gelenlerin işlemlerini ise ilgili kurumun yetkililerince yapılacaktır. Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 09. 10. 2009 tarih ve 4448 sayılı eğitsel değerlendirme, tanılama ve özel eğitim uygulamaları konulu yazısının 12. Maddesi. Öğrenci 18 yaşından küçük ise, öğrenci velisinin bir akrabasına eğitsel değerlendirme işlemleri ile ilgilenmesi için noter’ den vekalet belgesi alınabilmektedir.

Okullardan Gelecek Evraklar Nelerdir *EĞİTSEL TANILAMA DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU Eğitsel Değerlendirme İsteği Formunun Hazırlanması

Okullardan Gelecek Evraklar Nelerdir *EĞİTSEL TANILAMA DEĞERLENDİRME İSTEĞİ FORMU Eğitsel Değerlendirme İsteği Formunun Hazırlanması Öğrencilerin sınıfı dahil tüm bilgilerinin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Eğitsel değerlendirme formunda sınıf öğretmeni, varsa okul psikolojik danışmanı ve velisinin görüşü mutlaka yazılamalı ve imzalandırılmalıdır. Okul müdürü imza ve mührü mutlaka eksiksiz olmalıdır.

Okullardan Gelecek Evraklar Nelerdir? EĞİTSEL TANILAMA DEĞERLENDİRME İSTEĞİ --- EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEK FORMU Eğitsel

Okullardan Gelecek Evraklar Nelerdir? EĞİTSEL TANILAMA DEĞERLENDİRME İSTEĞİ --- EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEK FORMU Eğitsel Değerlendirme İsteği Formunun Hazırlanması Öğrencilerin sınıfı dahil tüm bilgilerinin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Eğitsel değerlendirme formunda sınıf öğretmeni, varsa okul psikolojik danışmanı ve velisinin görüşü mutlaka yazılamalı ve imzalandırılmalıdır. Okul müdürü imza ve mührü mutlaka eksiksiz olmalıdır.

BİREYSEL GELİŞİM RAPORU NASIL DOLDURULUR? Bireysel gelişim raporunda öğrencinin tedbiri ve sınıfı özellikle belirtilerek

BİREYSEL GELİŞİM RAPORU NASIL DOLDURULUR? Bireysel gelişim raporunda öğrencinin tedbiri ve sınıfı özellikle belirtilerek eksiksiz doldurulmalıdır. Bireysel Gelişim Raporu 3 gruptan oluşur 1 - BEP’e alınan amaçlar 2 - Kazandırılan kazanımlar 3 - kazandırılamayan önümüzdeki dönem için önerilen kazanımlar Bakanlık Eğitsel Değerlendirme İsteği Formunda ve Bireysel Gelişim Raporunda neden sayı ve üst yazı istiyor? Yazının hangi okula ait olduğunu görebilmek için Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinin inceleme için gerekli evraklar kısmında bunu zorunluluk olarak gösterdiği için Kişi yada kurumlarca istismar edilmemesi için Yazışma kuralları gereğince

BİREYSEL GELİŞİM RAPORU NASIL DOLDURULUR? Bireysel gelişim raporunda öğrencinin tedbiri ve sınıfı özellikle belirtilerek

BİREYSEL GELİŞİM RAPORU NASIL DOLDURULUR? Bireysel gelişim raporunda öğrencinin tedbiri ve sınıfı özellikle belirtilerek eksiksiz doldurulmalıdır. Bireysel Gelişim Raporu 3 gruptan oluşur 1 - BEP’e alınan amaçlar 2 - Kazandırılan kazanımlar 3 - kazandırılamayan önümüzdeki dönem için önerilen kazanımlar Bakanlık Eğitsel Değerlendirme İsteği Formunda ve Bireysel Gelişim Raporunda neden sayı ve üst yazı istiyor? Yazının hangi okula ait olduğunu görebilmek için Özel eğitim hizmetleri yönetmeliğinin inceleme için gerekli evraklar kısmında bunu zorunluluk olarak gösterdiği için Kişi yada kurumlarca istismar edilmemesi için Yazışma kuralları gereğince

EĞİTSEL TANILAMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME EKİBİ RAM MÜDÜR/ MÜDÜR YRD RAM ÖZEL EĞİTİM BÖLÜM

EĞİTSEL TANILAMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME EKİBİ RAM MÜDÜR/ MÜDÜR YRD RAM ÖZEL EĞİTİM BÖLÜM BAŞKANI PSİKOLOJİK DANIŞMAN ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİ AİLE UZMANLAR

Değerlendirme Süreci Nasıldır? RAM’A İLK BAŞVURU(HASTANE RAPORU OLMADAN EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEK FORMU VELİ GÖRÜŞMESİ

Değerlendirme Süreci Nasıldır? RAM’A İLK BAŞVURU(HASTANE RAPORU OLMADAN EĞİTSEL DEĞERLENDİRME İSTEK FORMU VELİ GÖRÜŞMESİ ZEKA TESTLERİ GÖZLEM KİMLER GÖREVLİ: PSİKOLOJİK DANIŞMANLAR VE ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENLERİ HASTANEYE YÖNLENDİRME NORMAL EĞİTİME DEVAMI TEST TEKRARI

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… 71 0 5 2 2 lara a 624 m 2 ş

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… 71 0 5 2 2 lara a 624 m 2 ş 0 ı : l n a Telefo a yapılan ç ar Sunul k için a 2. tr 1 m k ş. a l b u eb m. me W a r k m u u Kur. golc w w w : i Adres