Entansif Hindi Yetitirme n n Entansif hindi yetitiricilii

  • Slides: 27
Download presentation
Entansif Hindi Yetiştirme

Entansif Hindi Yetiştirme

n n Entansif hindi yetiştiriciliği 2 şekilde yapılır; n Büyütme sistemi I (2 aşamalı)

n n Entansif hindi yetiştiriciliği 2 şekilde yapılır; n Büyütme sistemi I (2 aşamalı) n Büyütme sistemi II (tek aşamalı) Büyütme sistemi I Ø 1. periyot (Büyütme Dönemi)__ (0 -6 hafta arası ) Ø 2. periyot (Semirtme Dönemi)___(7 haftadan-18 -24 haftalık yaşta kesime kadar

Büyütme Sistemi - 1 Büyütme dönemi n 0 -6 haftalık dönemi kapsar. n Kuluçkadan

Büyütme Sistemi - 1 Büyütme dönemi n 0 -6 haftalık dönemi kapsar. n Kuluçkadan çıkan civcivler çıkım sonrası gagaları kesilip aşıları yapılır n Gaga kesimleri hemen yapılmamışsa 68. günler arasında da yapılabilir.

n Kuluçkahanede gaga kesimi ve aşılamaları biten civcivler büyütme kümesine uygun bir civciv nakil

n Kuluçkahanede gaga kesimi ve aşılamaları biten civcivler büyütme kümesine uygun bir civciv nakil kamyonuyla nakli yapılır. n Nakil esnasında araç içi ısı 21 -24 derece olmalı ve havalandırmaya dikkat edilmelidir.

n Nakil sonrasında büyütme kümesine yerleştirme esnasında sırasıyla ısı, su ve yem hazır olmalıdır.

n Nakil sonrasında büyütme kümesine yerleştirme esnasında sırasıyla ısı, su ve yem hazır olmalıdır. n Yerleştirme esnasında civcivlere nazik davranılmalıdır. n Büyütme kümeslerinin yerleştirme öncelikle ana makinası(ring) içinde olur.

Ana makinaları (Ring)

Ana makinaları (Ring)

n Ana makinası (ring) çapı en az 3 metre olan kontraplaktan oluşan tam bir

n Ana makinası (ring) çapı en az 3 metre olan kontraplaktan oluşan tam bir daire şeklindeki bir bölümdür. n Ringler tam bir daire şeklinde olmalı, köşeler bulunmamalıdır. n Her bir ring içine 240 - 320 adet civciv konulmalıdır.

n Her ana makinesi içinde bir ısıtıcı temin edilmelidir. n Isıtıcı ringin merkezinde bulunmalı,

n Her ana makinesi içinde bir ısıtıcı temin edilmelidir. n Isıtıcı ringin merkezinde bulunmalı, n altlık homojen bir şekilde serilmeli n ring içinde homojen sıcak bir alan oluşturulmalıdır.

n Güçsüz ve zayıf civcivler ayrı bir ringe konulmalıdır. n Ayrıca bu civcivler için

n Güçsüz ve zayıf civcivler ayrı bir ringe konulmalıdır. n Ayrıca bu civcivler için iki misli yemlik ve suluk konulmalı, daha iyi ısıtılarak onlar için özel bir ortam oluşturulmalıdır.

Büyütme kümeslerinin hazırlanmasında; Altlık : n Kümes zeminine önceden toz kireç gibi dezenfektan serpilir.

Büyütme kümeslerinin hazırlanmasında; Altlık : n Kümes zeminine önceden toz kireç gibi dezenfektan serpilir. n Daha sonra kümese altlık serilir. Altlık olarak serilen talaşın kalınlığı yazın en az 6 -8 cm. , kışın ise 10 -12 cm. olmalıdır. n Altlık yüzeyi düzgün bir şekilde bastırılıp sıkıştırıldıktan sonra ekipman yerleştirilmesi yapılmalıdır.

n Altlık materyalinin tozsuz olması gerekmektedir. n Aksi takdirde civcivlerde solunum yolu enfeksiyonları oluşabilir.

n Altlık materyalinin tozsuz olması gerekmektedir. n Aksi takdirde civcivlerde solunum yolu enfeksiyonları oluşabilir. v Büyüme ve semirtme dönemlerinde ıslak ve topaklaşmış altlık günlük olarak değiştirilmelidir.

n Kümes içindeki havada amonyak gazı miktarı 5 ppm geçmemelidir. n Özellikle kış aylarında

n Kümes içindeki havada amonyak gazı miktarı 5 ppm geçmemelidir. n Özellikle kış aylarında yeterli havalandırma yapılmadığından altlık ıslak olabilir. Bu durumlarda kümeste ısıtıcı ve havalandırma sistemlerinin çalıştırılması gereklidir.

Su ve yemlik n Kümes içinde altlık serilip üzerine basılarak sıkıştırıldıktan sonra altlık üzerine

Su ve yemlik n Kümes içinde altlık serilip üzerine basılarak sıkıştırıldıktan sonra altlık üzerine yemlik ve suluklar eşit uzaklıklarda yerleştirilir. n Sulukların kenar yüksekliğinin palazların sırt seviyesinde olması temin edilmelidir.

n Yemlikler kenar yüksekliğinin palazların kursak hizasında olacak şeklinde ayarlanmalıdır. n Her bir suluk

n Yemlikler kenar yüksekliğinin palazların kursak hizasında olacak şeklinde ayarlanmalıdır. n Her bir suluk ve yemlik ısıtıcıdan en az 30 cm. uzak olmalıdır.

n Civcivler ilk geldiğinde % 2 -5 oranında şekerli su verilerek enerji kaybının önlenmelidir.

n Civcivler ilk geldiğinde % 2 -5 oranında şekerli su verilerek enerji kaybının önlenmelidir. n İlk 3 gün boyunca civcivler fazla hassas olduğundan içme suyuna vitamin ve mineral ilave edilir.

Haftalara göre yemlik ve suluk miktarları Yaş Yemlik uzunluğu (1 palaz) Yemlik Miktarı (100

Haftalara göre yemlik ve suluk miktarları Yaş Yemlik uzunluğu (1 palaz) Yemlik Miktarı (100 palaz) Suluk Uzunluğu ( 1 palaz) Suluk Miktarı (100 palaz) 1 -2 hafta 5 cm 5 1 cm 1 3 -4 hafta 8 cm 8 2 cm 2 5 -6 hafta 10 cm 10 3 cm 3 6 -12 hafta 12 cm 12 4 cm 4 17 -24 hafta 15 cm 15 5 cm 5

Yem n İlk 4 hafta crumble (kırma pelet) yem verilmeli, 5. haftadan itibaren pelet

Yem n İlk 4 hafta crumble (kırma pelet) yem verilmeli, 5. haftadan itibaren pelet yeme geçilmelidir. n 15. günden sonra yem içine palaz başına 0, 5 g grit katılarak yemden yararlanma arttırılmalıdır.

Isıtma n ilk gün boyunca sıcaklık 32 derece civarında olmalıdır. n Her hafta 2

Isıtma n ilk gün boyunca sıcaklık 32 derece civarında olmalıdır. n Her hafta 2 -3 o. C azaltılarak 18 -20 o. C seviyesine getirilmelidir. n Isıtıcıların altlıktan mümkün olduğunca uzak tutulmalı, kümes zemininden 45 -90 cm yüksekliğe konulmalı

A- Sıcaklık yüksekse B-Sıcaklık düşükse C-Hava cereyanı varsa D-Sıcaklık iyi ise

A- Sıcaklık yüksekse B-Sıcaklık düşükse C-Hava cereyanı varsa D-Sıcaklık iyi ise

Aydınlatma n Büyütme çemberi başına bir adet 100 Watt gücünde bir ampul yeterli gelmektedir.

Aydınlatma n Büyütme çemberi başına bir adet 100 Watt gücünde bir ampul yeterli gelmektedir. n Besiye alınan hindi kümeslerinde aydınlatma süresine ilk gün 23 saatle başlanır ve her gün birer saat indirilerek 1 haftanın sonunda 16 saat aydınlatma süresi uygulamasına geçilir. n Aşırı aydınlatma kanibalizm, yetersiz aydınlatma yapılır ise yığılma sonucu toplu ölümler ortaya çıkabilir.