Elemental s clar Curs Elemental B 1 Eullia

  • Slides: 4
Download presentation
Elemental, és clar! Curs Elemental B 1 Eulàlia Torras - Servei de Llengües –

Elemental, és clar! Curs Elemental B 1 Eulàlia Torras - Servei de Llengües – UAB ELS PRONOMS DE COMPLEMENT DIRECTE - Quins hi ha? - Com els utilitzem? - On van? - Quina forma tenen?

PRONOMS de complement directe o acusatiu Quant arròs vols? Quanta farina vols? Quants enciams

PRONOMS de complement directe o acusatiu Quant arròs vols? Quanta farina vols? Quants enciams vols? Quantes taronges vols? En vull mig quilo. En vull un quilo. QUANTITAT En vull quatre. INDETERMINAT Només en vull una. Nom o substantiu El vi, com el vols? La fruita, com la vols? Els croissants, com els vols? Les maduixes, com les vols? concret El vull negre. Comprem-lo ara. DETERMINAT La vull madura. Els vull petits. Les vull vermelles. Menjo tot el que m’agrada. Vols això? Ho menjo tot. No, no ho vull. el = -lo Idea general

Pronoms d’objecte directe el -Té el nas petit? -No, el té molt llarg i

Pronoms d’objecte directe el -Té el nas petit? -No, el té molt llarg i gros. la -Té la cara rodona? -Sí, la té més aviat rodona. els -Té els cabells rossos? -No, els té castanys. les -Ensenya les mans a la foto? - No, no les ensenya. Per substituir un element indeterminat (sense article, amb article indeterminato quantitatiu) en -Porta ulleres? -Sí que en porta. -Té uns quaranta anys? -No, en deu tenir uns setanta. Per substituir una frase, això, allò i acompanyar tot ho -Penses que treballa a la universitat? -Sí, ho penso. // - No, no ho crec. Per substituir un element determinat (amb article determinat, demostratiu o possessiu)

Pronoms d’objecte directe CANVIS DE FORMA SEGONS POSICIÓ DAVANT + cons. + vocal DARRERE

Pronoms d’objecte directe CANVIS DE FORMA SEGONS POSICIÓ DAVANT + cons. + vocal DARRERE …vocal + … cons. + el l’ ‘l -lo - L’admiro molt, aquest director. - Ens agrada el pastís? Doncs tastem-lo. la l’/la -la - L’enyoro, la meva mare. - Comprem-la, aquesta maleta. els ‘ls -los - Busca’ls tots, els articles sobre Gaudí. - Comprem-los, aquests dibuixos. les -les - Ensenya-les, les teves notes! - Rentem-les, aquestes cortines! en n’ ‘n -ne - Porta’n quatre, de barres de pa. - Va comprar-ne cinc, d’entrades. ho ho -ho - Pensa-ho, si vols venir amb nosaltres.