Elektronszerkezet 1 Mi az atom kt f rsze

  • Slides: 10
Download presentation
Elektronszerkezet

Elektronszerkezet

1. Mi az atom két fő része? 2. Milyen elemi részecskék vannak az atommagban?

1. Mi az atom két fő része? 2. Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3. Milyen töltésű a proton? 4. Mi a jele? 5. Mennyi a tömege? 6. Milyen töltésű a neutron? 7. Mi a jele? 8. Mennyi a tömege? 9. Milyen töltésű az atommag?

10. Mik alkotják az elektron felhőt? 11. Milyen töltésű az elektron? 12. Mi a

10. Mik alkotják az elektron felhőt? 11. Milyen töltésű az elektron? 12. Mi a jele? 13. Mennyi a tömege? 14. Milyen töltésű az atom? 15. Miért? 16. Mi az elem fogalma az atom szerkezetét figyelembe véve? 17. Mi a vegyjel?

Az elektronburok szerkezete Az elektron héjakat a magtól kifelé számozzuk vagy Betűkkel jelöljük: 1;

Az elektronburok szerkezete Az elektron héjakat a magtól kifelé számozzuk vagy Betűkkel jelöljük: 1; 2; 3; 4; 5; … 1. K K; L; M; N; … 3. M 2. L

Egy elektronhéjon meghatározott számú elektron lehet. Vizsgáld meg a két ábrát és állapítsd meg

Egy elektronhéjon meghatározott számú elektron lehet. Vizsgáld meg a két ábrát és állapítsd meg hány e – lehet az 1. és 2. héjon maximálisan?

1. héjon: 2 e – 2. héjon: 8 e – 3. héjon: 18 e

1. héjon: 2 e – 2. héjon: 8 e – 3. héjon: 18 e – 4. héjon: 32 e – 5. héjon: 50 e – 6. héjon: 72 e – Mi lehet a matematikai szabály a héjszám és max. e – szám között? Max e – szám = 2 n 2

Energiaminimum elve: A természetben minden a lehető legkisebb energiájú állapot elérésére törekszik. - Egy

Energiaminimum elve: A természetben minden a lehető legkisebb energiájú állapot elérésére törekszik. - Egy elektronhéjon lévő elektronok azonos energiaszintet képviselnek. - Magtól kifelé nő az energiaszint. - A héjak ezért feltöltődnek (1. héj 2 elektronnal, 2. és a többi 8 v. több elektronnal. ) - 8 külső elektron rendkívül stabil szerkezet.

Vegyértékelektron atomtörzs vegyértékhéj Vegyértékelektronok= külső héjon lévő elektronok. Ezek vesznek részt az atomok összekapcsolódásában.

Vegyértékelektron atomtörzs vegyértékhéj Vegyértékelektronok= külső héjon lévő elektronok. Ezek vesznek részt az atomok összekapcsolódásában.

Az elektron szerkezet jelölései: • Energia létrával: Ca; H; K; Na; Ar; 4 3

Az elektron szerkezet jelölései: • Energia létrával: Ca; H; K; Na; Ar; 4 3 2 1 • Elektronok számával: pl: Ca 2; 8; 8; 2

Vegyértékelektronok= külső héjon lévő elektronok. Vegyérték e- -ok jelölése:

Vegyértékelektronok= külső héjon lévő elektronok. Vegyérték e- -ok jelölése: