Elektromossg A tltssztvlaszts Drzselektromossg avagy rintkezsi elektromossg A

  • Slides: 9
Download presentation
Elektromosság

Elektromosság

A töltés-szétválasztás Dörzselektromosság avagy érintkezési elektromosság A testekben ugyanannyi pozitív és negatív töltés van.

A töltés-szétválasztás Dörzselektromosság avagy érintkezési elektromosság A testekben ugyanannyi pozitív és negatív töltés van. Ez a semleges elektromos állapot. A különböző anyagú testek összedörzsölésekor önként átáramlanak az elektronok egyik testről a másikra. A testek szétválasztása után az egyik testen elektrontöbblet (-), a másikon elektronhiány lesz (+). A szétválasztást követően a testek között vonzóerő lép fel, szikrák kialakulása során az elektrontöbblet átfolyhat a negatív testről a pozitív testre.

Mire jó a dörzselektromosság a gyakorlatban? Milyen veszélyt jelenthet a szikrakisülés? A fénymásolókban és

Mire jó a dörzselektromosság a gyakorlatban? Milyen veszélyt jelenthet a szikrakisülés? A fénymásolókban és a lézernyomtatókban egy hengert fénnyel (lézerrel) megvilágítanak, a henger a megvilágított helyeken töltötté válik, a festékport magához vonzza, ami a hengerhez nyomódó papírra tapad. A festéket hőkezeléssel rögzítik a papírhoz. A tankoláskor először az autó karosszériájához érintjük a pisztolyt. A műanyag kannába történő üzemanyagtöltés megkezdésekor is keletkezhet szikra. A felhők egymáshoz súrlódásánál is átfolynak az elektronok, majd villám jelenségével folynak vissza a másik felhőbe vagy a földre.

Coulomb törvénye

Coulomb törvénye

Az elektromos áram AZ ELEKTROMOS ÁRAMKÖR

Az elektromos áram AZ ELEKTROMOS ÁRAMKÖR

Az elektromos áram és áramkör Áramforrás Olyan berendezés, ami tartós töltésáramlatot képes fenntartani. Fogyasztó

Az elektromos áram és áramkör Áramforrás Olyan berendezés, ami tartós töltésáramlatot képes fenntartani. Fogyasztó Az elektromos áram a készüléken áthaladva világít, fűt, hangot ad, forgómozgást végez, mágneses teret kelt. Vezeték Elektromosan vezető anyag, leggyakrabban fémdrót. Szigetelt huzal, amin keresztül a töltések (áram) eljut a fogyasztóhoz. Kapcsoló Az áramkör nyitására és zárására szolgáló készülék. Elektromos áram csak zárt áramkörben folyhat.

Áramköri elemek jelölése

Áramköri elemek jelölése

Az áramerősség

Az áramerősség