EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU Introducci l Estoma

  • Slides: 12
Download presentation
EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU

EL PACIENT OSTOMITZAT APARELL DIGESTIU

Introducció l Estoma: obertura l Ostomia: Intervenció quirúrgica mitjançant la qual es comunica un

Introducció l Estoma: obertura l Ostomia: Intervenció quirúrgica mitjançant la qual es comunica un òrgan buit amb l’exterior, a través d’un orifici artificial. l Estomes d’eliminació: sortida artificial per la evacuació de la femta. - Ileostomia. Femta semilíquida i corrosiva. Pocs gasos. (2, 4 -4 cm enfora) - Colostomia ascendent. Femta semilíquida i irritant. - Colostomia transversa. Femta semilíquida i poc irritant. - Colostomia descendent. Femta sòlida no irritant. - Colostomia sigmoïdal. Femta molt sòlida i no irritant.

Ileostomia Colostomia - Les deposicions de l’estoma poden variar segons la quantitat i el

Ileostomia Colostomia - Les deposicions de l’estoma poden variar segons la quantitat i el tipus d’aliments ingerits - Les ostomies poden ser temporals o permanents. - Els estomes poden ser únics (una sortida) o dobles (dues sortides)

Dispositius l Han de: - Tenir un diàmetre que correspongui a l’estoma - Evitar

Dispositius l Han de: - Tenir un diàmetre que correspongui a l’estoma - Evitar la corrosió/irritació de la pell periostomal - Fàcil fixació i subjecció - Evitar fuites i males olors l Una sola peça (bossa i adhesius junts) l Sistema doble (Bossa + adhesiu) l Bossa tancada. Per femta semisòlida. Millor dobles. l Bossa oberta. Deposicions líquides, sobretot en ileostomies. Una o dues peces.

Cura del pacient ostomitzat l Recolzament psicològic IMPORTANT. l Cura de l’auxiliar cura pacient

Cura del pacient ostomitzat l Recolzament psicològic IMPORTANT. l Cura de l’auxiliar cura pacient (facilita autonomia) l Mantenir la zona periostomal (sempre neta i seca) - Rentar pell amb aigua, sabó neutre i esponja suau - Assecar suaument. - Si hi ha irregularitats en la zona periostomal, emplenar-lse amb pasta de farciment per evitar fuites. - Si hi ha indici de fuita, canviar el dipositiu. - Utilitzar el dispositiu adequat segons la pell, forma, mida i tipus d’estoma. l Cal controlar l’olor, el diàmetre i l’aspecte de l’estoma. Ha de ser rosat. l Canviar la bossa sempre quan sigui necessari

Actuacions de l’auxiliar en aspectes biològics Problemes Actuació Males olors Excés de gasos Filtres

Actuacions de l’auxiliar en aspectes biològics Problemes Actuació Males olors Excés de gasos Filtres desodorants. Canviar bossa. Disminuir aliments flatulents i begudes carbonatades Estrenyiment Increment de fibra i líquids Regular horaris àpats Administrar laxants, si cal Diarrea Aliments astringents. Ingerir líquids. Estenosi de la boca de l’estoma Dilatació de la boca de l’estoma Necrosi, prolapse. . . Avisar al metge Afectació de la sexualitat Determinar si és una seqüela postquirúrgica Facilitar informació, dialogar i derivar, si cal.

Actuacions de l’auxiliar en aspectes psicològics Problemes Actuació Pèrdua d’autoestima Facilitar informació, transmetre tranquil·litat

Actuacions de l’auxiliar en aspectes psicològics Problemes Actuació Pèrdua d’autoestima Facilitar informació, transmetre tranquil·litat i seguretat. Angustia Dialogar i fomentar l’acceptació. Buscar recolzament d’amics, familiars i de professionals, si és necessari (olor i deposicions) Canvis en hàbits d’higiene, Informar reiterativament sobre les cures que s’ha de alimentació i estètica. realitzar. Dificultat en la integració social Fomentar el diàleg obert amb amics i familiars. Ocupació del temps lliure Reinserció laboral. . .

Protocol d’higiene ostomia abdominal l Material - Aigua tèbia i sabó neutre - Esponja

Protocol d’higiene ostomia abdominal l Material - Aigua tèbia i sabó neutre - Esponja natural - Tovallola suau o gases estèrils - Tisores - Guants i guants estèrils - Equip d’ostomia l Procediment 1) Informar al pacient 2) Preparar el material, rentar-se les mans i posar-se els guants no estèrils 3) Retirar la bossa (desplegar-la de dalt cap a baix). Aguantar la pell amb les mans i retirar les restes amb oli d’oliva (no alcohol!!!). Mesurar el contingut de la bossa, si cal.

4) Canviar els guants per uns d’estèrils. 5) Rentar la zona amb aigua i

4) Canviar els guants per uns d’estèrils. 5) Rentar la zona amb aigua i sabó / sèrum fisiològic fent cercles de dins cap a fora. 6) Observar la coloració, el diàmetre i l’aspecte de l’estoma. 7) Assecar-lo bé amb tovallola o gasa estèril. 8) Tallar la mida apropiada del dispositiu perquè s’ajusti al diàmetre de l’estoma. 9) Retirar el paper protector del dispositiu i enganxar-lo a l’estoma (des baix cap a dalt) 10) Acomodar el pacient, recollir tot el material i endreçar l’habitació 11) Treure’s guants, rentar-se mans i anotar dades i incidències

Exercicis Pàg. 275 ex. 6 de Consolidació Realitza un esquema amb les complicacions immediates

Exercicis Pàg. 275 ex. 6 de Consolidació Realitza un esquema amb les complicacions immediates i tardanes de l’ostomia amb els signes a observar i reconèixer. l l Tipus d’ostomies abdominals d’eliminació. l Quines poden ser les causes de l’ostomia abdominal? l Quins problemes pot ocasionar l’ostomia abdominal? l Diferència entre dispositiu de recollida d’una peça i el de dues peces. l Quin és el tipus de bossa més correcte per una ileostomia? Per què? l Què és el prolapse de l’estoma?

http: //www. youtube. com/user/My. Perfect. Colon? v=v 6 vn 7 yo. Jn. IQ&feature =pyv&ad=7545955719&kw=enema%20

http: //www. youtube. com/user/My. Perfect. Colon? v=v 6 vn 7 yo. Jn. IQ&feature =pyv&ad=7545955719&kw=enema%20 evacuante l My perfect colon l Enema evacuante http: //www. youtube. com/watch? v=H 8 kic. ZLok_A Càncer de colon: http: //www. youtube. com/watch? v=CMXIBqr. KN 8 M&feature=related