ECOLOGIE ECOSFERA Teoria generala a geosferelor concentrice ale

  • Slides: 17
Download presentation
ECOLOGIE ECOSFERA

ECOLOGIE ECOSFERA

Teoria generala a geosferelor concentrice ale Pamantului a fost formulata prima oara de geologul

Teoria generala a geosferelor concentrice ale Pamantului a fost formulata prima oara de geologul E. Suess (1875). Principalele geosfere de la suprafata globului sunt: ØHidrosfera; ØLitosfera; ØAtmosfera; ØBiosfera.

Aprofundarea conceptiei despre biosfera ii apartine lui Vernadski (1929) care intelegea prin biosfera invelisul

Aprofundarea conceptiei despre biosfera ii apartine lui Vernadski (1929) care intelegea prin biosfera invelisul Pamantului ocupat de substanta vie ce cuprinde partea inferioara a atmosferei (troposfera), toata hidrosfera si patura cea mai superficiala (23 km) a litosferei. In felul acesta biosfera este conceputa ca un tot unitar alcatuita din totalitatea organismelor (plante si animale) si mediul lor de viata.

L. C. Cole (1953) introduce termenul de ecosfera in care inglobeaza intreaga lume vie

L. C. Cole (1953) introduce termenul de ecosfera in care inglobeaza intreaga lume vie si atmosfera, hidrosfera si straturile superioare ale litosferei. Din punct de vedere al ierarhiei nivelurilor de organizare a lumii vii – apare ca o necesitate separarea partii vii din biosfera sau din ecosfera de substratul sau abiotic. De aceea, prin analogie cu biocenoza care impreuna cu biotopul ei formeaza un ecosistem, s-au trecut la folosirea termenului de ecosfera in sensul de cel mai intins ecosistem de pe glob; partea vie reprezentand biosfera, iar mediul ei de viata toposfera (N. Botnariuc 1976).

TOPOSFERA Toposfera cuprinde intreaga hidrosfera, stratul superior al litosferei si stratul inferior al atmosferei

TOPOSFERA Toposfera cuprinde intreaga hidrosfera, stratul superior al litosferei si stratul inferior al atmosferei (troposfera). -LITOSFERA -HIDROSFERA -ATMOSFERA

TOPOSFERA -LITOSFERA Crusta Litosfera Mantaua superioara (astenosfera) Mantaua inferioara Nucleul extern Nucleul interior

TOPOSFERA -LITOSFERA Crusta Litosfera Mantaua superioara (astenosfera) Mantaua inferioara Nucleul extern Nucleul interior

TOPOSFERA -LITOSFERA Litosfera formeaza invelisul solid de la exteriorul Pamantului cuprins intre 0 -30

TOPOSFERA -LITOSFERA Litosfera formeaza invelisul solid de la exteriorul Pamantului cuprins intre 0 -30 km adancime pe continente si intre 0 si 10 km sub fundul oceanelor. Viata in litosfera este localizata in partea de la suprafata Pamantului, respectiv in sol pana la cativa metri.

TOPOSFERA -LITOSFERA Crusta continentala – Bazaltica Crusta continentala - Granitica

TOPOSFERA -LITOSFERA Crusta continentala – Bazaltica Crusta continentala - Granitica

TOPOSFERA -PEDOSFERA

TOPOSFERA -PEDOSFERA

TOPOSFERA - PEDOSFERA

TOPOSFERA - PEDOSFERA

TOPOSFERA Hidrosfera este formata din invelisul de apa lichida, solida sau gazoasa care exista

TOPOSFERA Hidrosfera este formata din invelisul de apa lichida, solida sau gazoasa care exista pe glob. Viata este prezenta in toata hidrosfera aceasta fiind sediul aparitiei primelor fiinte. Organismele care populeaza hidrosfera produc o mare cantitate de oxigen atmosferic (fitoplanctonul oceanic produce annual circa 360 milioane tone de oxigen). In acelasi timp hidrosfera este cel mai important mediu absorbant si emitator de caldura.

TOPOSFERA Hidrosfera

TOPOSFERA Hidrosfera

TOPOSFERA Atmosfera terestra este patura gazoasa continua care inconjoara globul pe o grosime de

TOPOSFERA Atmosfera terestra este patura gazoasa continua care inconjoara globul pe o grosime de aproximativ 3000 km. Aerul concentrat in straturile inferioare ale atmosferei terestre fiind absolut indispensabil organismelor aerobe. Masa totala a atmosferei este de 5. 2 X 1019 T, din care 9/10 se afla intre 0 -16 km inaltime, deci in troposfera, pe cand in stratosfera la peste 48 km altitudine se gaseste numai o infirma cantitate.

TOPOSFERA Atmosfera

TOPOSFERA Atmosfera

BIOSFERA Biosfera reprezinta partea vie din ecosfera, aparuta mai tarziu si care contine o

BIOSFERA Biosfera reprezinta partea vie din ecosfera, aparuta mai tarziu si care contine o masa de 1014 - 1015 t. Productia primara neta anuala a biosferei este de 102 X 109 t la nivel continental si la nivel oceanic : 42 X 109 t. Biosfera se caracterizeaza printr-o mare diversitate a organismelor ce o alcatuiesc, spre exemplu reprezentantii regnului vegetal: Bacterii, flagelate, alge verzi, alge brune, alge rosii, diatomee, ciuperci, licheni, brofite, gimnosperme, angiosperme circa 300. 000 de specii.

BIOSFERA Reprezentanti ai regnului animal: protozoare, spongieri, celenterate, viermi, moluste, artropode, echinoderme (nevertrebate) si

BIOSFERA Reprezentanti ai regnului animal: protozoare, spongieri, celenterate, viermi, moluste, artropode, echinoderme (nevertrebate) si Ciclostomi, pesti, amfibieni, reptile, pasari, mamifere. Circa 1. 385. 000 de specii

BIOSFERA In regnul vegetal se remarca numarul mare al angiospermelor - circa 150 000

BIOSFERA In regnul vegetal se remarca numarul mare al angiospermelor - circa 150 000 de specii. In regnul animal se remarca artropodele 1 000 de specii.