DYATOMT YATAKLARI DYATOMT Diyatomit esas olarak diyatome olarak

  • Slides: 14
Download presentation
DİYATOMİT YATAKLARI DİYATOMİT Diyatomit, esas olarak diyatome olarak bilinen mikroorganizmaların kavkılarının birikmesi ile oluşmuş,

DİYATOMİT YATAKLARI DİYATOMİT Diyatomit, esas olarak diyatome olarak bilinen mikroorganizmaların kavkılarının birikmesi ile oluşmuş, Si. O 2. n. H 2 O bileşimli, hafif ve kolay ufalanabilen bir kayaçtır.

DİYATOMİT YATAKLARI

DİYATOMİT YATAKLARI

DİYATOMİT YATAKLARI Diyatomitin görünüşü tebeşire benzemekte ve ufalanınca pudra kıvamı kazanmaktadır.

DİYATOMİT YATAKLARI Diyatomitin görünüşü tebeşire benzemekte ve ufalanınca pudra kıvamı kazanmaktadır.

DİYATOMİT YATAKLARI Diyatomitler diyatomelerin yanı sıra değişik fosiller, detritik malzeme, çeşitli tuzlar, kil mineralleri,

DİYATOMİT YATAKLARI Diyatomitler diyatomelerin yanı sıra değişik fosiller, detritik malzeme, çeşitli tuzlar, kil mineralleri, volkanik kül ve çeşitli mineraller barındırmaktadırlar.

DİYATOMİT YATAKLARI

DİYATOMİT YATAKLARI

DİYATOMİT YATAKLARI Genellikle silttaşı, kiltaşı, kireçtaşı ve volkanitlerle ardalanmalı olarak gözlenmektedirler. Kalınlığı birkaç santimetreden

DİYATOMİT YATAKLARI Genellikle silttaşı, kiltaşı, kireçtaşı ve volkanitlerle ardalanmalı olarak gözlenmektedirler. Kalınlığı birkaç santimetreden 100 m’ ye varan seviyeler halinde bulunmaktadırlar.

DİYATOMİT YATAKLARI Doğal ortamında özgül ağırlığı 1, 9 ile 2, 4 gr/cm 3 arasında

DİYATOMİT YATAKLARI Doğal ortamında özgül ağırlığı 1, 9 ile 2, 4 gr/cm 3 arasında değişmekte, kuru diyatomitin özgül ağırlığı ise 0, 4 gr/cm 3 e kadar düşmektedir. Porozitesi % 90’ a kadar çıkabilir ve buna bağlı olarak da ağırlığının 3 ile 5 katı kadar su emebilmektedir. 1 cm 3 diyatomitte, her biri 0, 0001 - 4 mm büyüklüğünde, 1 ile 30 milyon arasında diyatome kavkısı ve buna bağlı olarak hemen bu kadar da gözenek bulunmaktadır. HF hariç diğer asitlerden etkilenmez. Saflık derecesine göre 1000 ile 1590° C arasındaki sıcaklıklarda erimektedir.

DİYATOMİT YATAKLARI ÖNEMLİ YATAK TİPLERİ ve OLUŞUM SÜREÇLERİ Diyatomeler daha çok volkanik faaliyetlerin yoğun

DİYATOMİT YATAKLARI ÖNEMLİ YATAK TİPLERİ ve OLUŞUM SÜREÇLERİ Diyatomeler daha çok volkanik faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde, tatlı veya az tuzlu göllerde ve deniz sularında yaşayan, tek hücreli, mikroskobik boyutta, silis kavkılı mikro organizmalardır. Diyatomeler öldüğü zaman bir tortu halinde çökmekte ve yumuşak dokuları bakteriler tarafından parçalanmaktadır. Bunlardan geriye kalan silisli kavkılar birikmekte ve bir dizi sedimantasyon sürecinden sonra diyatomit yataklarını meydana getirmektedirler. Çok aktif diyatome bölgelerinde bile yıllık çökelti kalınlığı birkaç milimetre kadardır.

DİYATOMİT YATAKLARI Dünya Diyatomit Üretimi 2007 yılı rakamlarına göre, Dünya’ da diyatomit üreticisi en

DİYATOMİT YATAKLARI Dünya Diyatomit Üretimi 2007 yılı rakamlarına göre, Dünya’ da diyatomit üreticisi en önemli ülkeler; ABD, Çin, Danimarka ve Japonya olarak sıralanmaktadır.

DİYATOMİT YATAKLARI

DİYATOMİT YATAKLARI

DİYATOMİT YATAKLARI Türkiye Diyatomit Yatakları Diyatomit’ in Türkiye’ de çok eski zamanlardan beri biliniyor

DİYATOMİT YATAKLARI Türkiye Diyatomit Yatakları Diyatomit’ in Türkiye’ de çok eski zamanlardan beri biliniyor ve işletiliyor olmasına karşın yatakların rezerv ve işletilebilirlik durumları hakkında yeterli bilgi yoktur. Kayseri (Hırka), Erzurum (Tortum), Nevşehir, Niğde, Ankara (Kızılcahamam ve Ayaş), Çankırı (Şabanözü, Çerkeş ve Orta), Afyon, Kütahya (Alayurt), Uşak (Kayağıl), Aydın (Karacasu), Denizli (Tırkaz), Balıkesir (Gönen) Bursa (Orhaneli) diyatomit oluşumlarının gözlendiği önemli yörelerimizdendir.

DİYATOMİT YATAKLARI Kullanım Alanları Doğadan kazılan diyatomit çeşitli işlemlere tabi tutularak; doğal, kalsine, flaks

DİYATOMİT YATAKLARI Kullanım Alanları Doğadan kazılan diyatomit çeşitli işlemlere tabi tutularak; doğal, kalsine, flaks - kalsine, olmak üzere üç grupta piyasaya sürülmektedir. Doğadan kazılan diyatomitin kurutulması ve kabaca yabancı bileşenlerinden ayıklanması ile doğal diyatomit, doğal diyatomitlerin döner fırınlarda 600 ile 1000°C sıcaklıkta kavrulması ile kalsine diyatomit, kalsinasyon sırasında alkali tuz ilave edilerek flaks - kalsine diyatomit üretilmektedir. Kalsinasyon işlemleri ile organik maddelerin uzaklaştırılması, gözeneklerin açılması, taneciklerin büzüşerek sertleşmesi ve kaynaşması sağlanmaktadır.

DİYATOMİT YATAKLARI Diyatomit ürünleri; filtre (% 60), dolgu (% 21), izolasyon malzemesi (% 2),

DİYATOMİT YATAKLARI Diyatomit ürünleri; filtre (% 60), dolgu (% 21), izolasyon malzemesi (% 2), aşındırıcı ve yüzey temizleyicisi, katalizör, taşıyıcı, hafif inşaat malzemeleri ve refrakter malzeme imalatı, silisyum elde edilmesi ile gübrelerde dolgu maddesi, absorbant, kedi-köpek kumu olarak kullanılmaktadır. Diyatomitin yüksek porozitesi, kimyasal etkilere karşı direnci ve saflığı sebebiyle en çok tüketildiği ve benzer işlevdeki ürünlerine göre rakipsiz olduğu kullanma alanı, filtrasyon işlemidir. Ham şeker şerbeti (glikoz), bira, viski, şarap, meyve suları, şurup, madeni ve nebati yağlar, eczacılık mamulleri, kirli sular, kuru temizleme çözücüleri, endüstriyel atıklar, kimyasal maddeler, vernik ve lakeler gibi içerisinde süspansiyon halinde istenmeyen maddeler bulunduran sıvılarındırılmasında diyatomitten faydalanılmaktadır.

DİYATOMİT YATAKLARI Diyatomit dolgu maddesi olarak kullanıldığı zaman elde edilen ürünün özelliklerini geliştirmekte ve

DİYATOMİT YATAKLARI Diyatomit dolgu maddesi olarak kullanıldığı zaman elde edilen ürünün özelliklerini geliştirmekte ve performansını yükseltmektedir. Bu alanda en çok boya, plastik, kağıt, lastik, ilaç, kozmetik, cila, kibrit, diş macunu ve bazı kimyasal maddelerin üretiminde faydalanılmaktadır. Ocaklardan blok çıkartılarak veya öğütülmüş diyatomit preslenerek yapılan tuğlalarla özel yalıtımlı binalar inşa edilmektedir. Ayrıca hafif çimento, çatı ve cephe kaplamaları ile sıvalarda, kalorifer kazanlarında, fırınlarda ve ısı taşıyıcı borularda izolasyon malzemesi olarak diyatomit kullanılmaktadır. Bunların dışında diyatomit, kalsiyum-silikat bileşiklerinin yapılmasında, patlayıcılarda, asit nakliyelerinde absorbant olarak, asit ve alkali üretimlerinde katalizör olarak ve benzeri birçok alanda kullanılmaktadır.