DRENAJ ETTLER Drenaj ettlerinin amac tarm alanlarnda uygun
- Slides: 21
DRENAJ ETÜTLERİ Ø Drenaj etütlerinin amacı tarım alanlarında uygun drenaj sistemlerinin planlanması ve projelenmesi için gerekli verileri temin etmektir. Ø Bu verilerin değerlendirilmesi ile drenaj sorununun kapsamı ve ihtiyaç duyulan drenaj sistemi üzerinde bir karara varılır.
DRENAJ ETÜTLERİ Ø Ön etüdler Ø Arazi çalışması Ø Projeleme çalışması
Ön Etüdler Topoğrafik Durum Ø Hava fotoğrafları Ø Jeolojik haritalar Ø Tapu kadastro haritaları Ø Toprak haritaları ve su analiz raporları Ø Arazi kullanma haritaları Ø Meteorolojik veriler Ø Hidrolojik bilgiler Ø Özel çalışma raporları Ø
Ön Etüdler Ø Bölgede yapılmış ve yapılacak yapılar Ø Arazi sınıflama etüdleri Ø Sulama kayıtları Ø Tabansuyu haritaları
1. Topoğrafik Durum Tarımsal bir alanın drenaj etüdlerinin yapılmasında ele alınacak konulardan ilki arazinin yüzey koşulları ve tahliye olanaklarının araştırılmasıdır. Bu konuların incelenmesi için tesviye eğrili haritaya gerek vardır.
Bu haritalardan Ø Arazinin genel eğim yönü veya yönleri Ø Fazla suyun kaynağının nedeni, havzanın büyüklüğü, eğimi, doğal boşaltma ağzı, su kanalları gibi bilgiler elde edilebilir.
2. Hava Fotoğrafları Ön çalışmalar için varsa o bölgenin havadan çekilmiş fotoğraflarından da yararlanılabilir. Bu fotoğraflardan o alan toprağının oluşu, arazinin arızaları, tabansuyu nedenleri, su akış yolları ve arazi kullanma durumları belirlenebilir.
3. Jeolojik haritalar Drenaj sorunu olan alanın jeolojik haritası incelenerek sorun nedeni olan suyun hangi alanlardan ve hangi tabakalar arasından geldiği saptanır.
4. Tapu kadostro haritaları Drenaj sorunu görülen alanın tapu ve kadastro haritalarına bakarak arazinin kime ait olduğu tek sahiplimi yoksa ortak sahiplimi olduğunun belirlenmesi daha sonra yapılacak çalışmalar ve projeler için konuşup anlaşılacak kişiler yönünden yararlı olacaktır.
5. Toprak Haritaları ve Su Analiz Raporları Çalışma yapılacak bölgeye ait önceden yapılmış toprak analizi ve haritaları ile detaylı toprak haritaları incelenerek problem alan toprakları hakkında bilgi edinilebilir. Harita ve toprak analizleri dışında o bölgeye ait kuyu, dere, çay suları ile ilgili olan su analiz raporları incelenerek bölge suları incelenir.
6. Arazi Kullanım Haritaları Ø Arazi kullanma haritaları incelenerek problem alanı için varsa arazilerin ne amaçla kullanıldığı, bu alanda ne tarımı yapıldığı ne şekilde bir nöbetleşme sistemi uygulandığı hakkında bilgi toplanır ve ilerde drenaj sistemi kurulacağı zaman tek düze ekim çeşidi veya zamanı saptanır
7. Meteorolojik Bilgiler Drenaj sistemi kurulacak bölgede meteoroloji istasyonlarının gözlemlerinden, bölgede gözlem istasyonları yoksa yakın istasyonların gözlemlerinden yararlanılarak yağış, ısı, buharlaşma ve ekstrem değerler çıkarılarak drenaj nedenleri saptanmaya çalışılır.
8. Hidrolojik Bilgiler Kültürteknik yönden yapılacak çalışmada hidrolojik bilgilere mutlaka gerek vardır. Hidrolojik bilgiler olmadan ne sulama ne drenaj ne de arazi ıslahı çalışmaları yapılabilir. Her hangi bir kuruluş o yörede kendi gereksinimi için yapmış olduğu hidrolojik araştırma, yapılacak planlama çalışmaları için ışık tutabilir.
9. Çıkış yeri Etüdleri Tüm drenaj çalışmalarında gözönüne alınacak en önemli husus drenaj çalışmalarının çıkış veya boşaltma yerinin yeterli olup olmadığıdır. Çıkış yeterli değilse, boşaltım için pompaj ünitelerinin projelenmesi gerekir. Ø Çıkış yeri ve boşaltım ağzının belirlenmesi ön çalışmaları topografik haritalar üzerinden yapılır, daha sonra arazide yapılacak incelemelerle çıkış yerleri kontrol edilir. Ø
Ø Drenaj alanlarında en fazla drenaj suyunu taşıyabilecek kapasiteye sahip düşük kotlu yerler çıkış yeri olarak seçilir. Ø Çıkış yerinin kotu derin drenajı yapılacak alanın en düşük kotundan en az 3. 00 m daha düşük olmalıdır. Ø Çıkış yerinin boşaltım kapasitesi belirlenirken tüm drenaj alanından gelen yüzey akışlarının ve drenaj sularının taşınma olanağı göz önünde tutulamlıdır.
Çıkış Yeri kapasitesini etkileyen faktörler Yağışlar ve bu yağışlardan oluşan yüzey akış miktarı Ø Drenaj alanının büyüklüğü ve özelliği Ø Projede görülen bitki deseni Ø Suların getirdiği sediment miktarı Ø Sulamadan dönen su miktarı Ø
- Drenaj ventriculo-peritoneal
- Colangiografie intraoperatorie
- Lapidoth
- Vedolizumab etki mekanizması
- Hakkn
- Insan yaşamından gerçeğe uygun kesitleri
- Boyna asarak sürükleme
- çim adam deneyi
- Görme engellilerin özelliklerine uygun etkinlikler
- Verilen boşluğa gelebilecek en uygun seçeneği bulunuz
- Lösin aminopeptidaz (lap) nedir
- Anemik davranışların yaygınlaşması
- 02
- Belde çulhaoğlu
- 1 3 5 7 9 örüntüsünün kuralı
- ümran uygun
- Enzimatik ölçümler için uygun biyolojik materyaller
- Oktay uygun
- Amaç ve sorunları irdeleme
- Uzun dönemli amaç örnekleri
- Strateji örnekleri
- Uzun ve kısa dönemli amaç örnekleri