DOAL GZELLKLE R AKSARAY IHLARA VADS IHLARA VADS

  • Slides: 54
Download presentation
İ DOĞAL GÜZELLİKLE R

İ DOĞAL GÜZELLİKLE R

 AKSARAY - IHLARA VADİSİ

AKSARAY - IHLARA VADİSİ

 IHLARA VADİSİ Aksaray'a 40 km uzaklıktadır. Ihlara Vadisi Hasandağı'volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması

IHLARA VADİSİ Aksaray'a 40 km uzaklıktadır. Ihlara Vadisi Hasandağı'volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan cemal şekilli bir vadidir. Melendiz çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir. Bu çatlaklardan yol bulan kanyonun bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz çayına ilk çağlarda Kapadokya ırmağı anlamına gelen "Potamus Kapadukus" denilmekteydi. 14 km uzunluğunda ki vadi Ihlara'dan başlar, Selime'de son bulur. Vadinin yüksekliği yer 100 -150 m dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Ihlara vadisi'nde kiliselerdeki süslemeler VI. yüzyılda başlayarak XIII. yüzyılın sonuna kadar devam etmiştir. Bazı barınaklar ve kiliseler yeraltı şehirlerinde olduğu gibi birbirine tünellerle bağlantılıdır.

 ISPARTA – YAZILI KANYON

ISPARTA – YAZILI KANYON

 ISPARTA - YAZILI KANYON Yazılı Kanyon, Isparta ili Sütçüler ilçesinde bulunan kanyon ve

ISPARTA - YAZILI KANYON Yazılı Kanyon, Isparta ili Sütçüler ilçesinde bulunan kanyon ve tabiat parkı. Yazılı denmesinin sebebi kanyonda büyük bir kaya üzerinde eski yunan şairlerinden Epiktetos'un Hür İnsan Üzerine Bir Şiir'inin yer almasıdır. Aziz Paul, Perge'den Pisidia Antiocheia'ya giderken bu kanyondan geçmiştir. Bu yüzden kanyon, hristiyanlar ve din turizmi için de kutsal yerlerden birisi sayılıyor.

 KASTAMONU-ŞEHRİBAN KANYONU

KASTAMONU-ŞEHRİBAN KANYONU

 ANTALYA – LİKYA YOLU

ANTALYA – LİKYA YOLU

 ANTALYA - LİKYA YOLU Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak

ANTALYA - LİKYA YOLU Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş yürüyüş rotası. 1999 yılında Kate Clow tarafından hizmete açılmıştır.

 ANTALYA - GELİDONYA

ANTALYA - GELİDONYA

ANTALYA - GELİDONYA Gelidonya Burnu (Taşlık Burnu da denir) Antalya ilinde Teke Yarımadası'nın güney

ANTALYA - GELİDONYA Gelidonya Burnu (Taşlık Burnu da denir) Antalya ilinde Teke Yarımadası'nın güney ucunda Finike yakınlarında yeralan bir burundur.

ŞANLIURFA- BALIKLI GÖL

ŞANLIURFA- BALIKLI GÖL

ŞANLIURFA – BALIKLI GÖL Balıklıgöl Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin

ŞANLIURFA – BALIKLI GÖL Balıklıgöl Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.

TOKAT – BALLICA MAĞARASI

TOKAT – BALLICA MAĞARASI

TOKAT – BALLICA MAĞARASI Tokat İlindeki önemli turistik yerlerden biride Pazar ilçesi yakınlarındaki Ballıca

TOKAT – BALLICA MAĞARASI Tokat İlindeki önemli turistik yerlerden biride Pazar ilçesi yakınlarındaki Ballıca mağarasıdır. 680 metre uzunluğunda +19 -75 metre ve olmak üzere toplam 94 metre yüksekliğindedir. Mağara yarı yatay yarı dikey olarak birbirine bağlı beş kat ve sekiz büyük salondan oluşmakla birlikte bazı bölümlerinde oluşumlar hala devam etmektedir. Yaz kış ortalama 18 derece sıcaklığın hüküm sürdüğü Ballıca Mağarasının en önemli karakteristik özelliği Türkiye'de hiçbir mağarada bulunmayan soğan sarkıtlarından meydana gelmesidir. Mağaranın değişik yerlerinde koloniler halinde yaşayan "cüce yarasalar" en belirgin canlı grubunu oluşturur. Mağara içindeki sarkıt ve dikitlerin güzelliği ise ayrı bir turistik değer oluşturmaktadır

 AYDIN – BAFA GÖLÜ

AYDIN – BAFA GÖLÜ

 AYDIN - BAFA GÖLÜ Çamiçi olarak da bilinen Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri

AYDIN - BAFA GÖLÜ Çamiçi olarak da bilinen Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğusunda yer alan, en derin yeri 21 metre olan sığ bir göldür. Aydın ve Muğla il topraklarında yer alır. Eski zamanlarda Ege Denizi'nin bir parçası olan göl Büyük Menderes'in taşıdığı alüvyonlar ile birlikte, kıyıdan kilometrelerce içerde kalmıştır. Ülkemizin önemli kuş cennetlerinden biridir. Göl kıyısında, antik kentinin , manastırlara ve tarihî mağaralara rastlamak mümkündür.

 BOLU - ABANT GÖLÜ

BOLU - ABANT GÖLÜ

 BOLU - ABANT GÖLÜ Abant Gölü, Bolu'nun 34 kilometre güney batısında bulunan, çam

BOLU - ABANT GÖLÜ Abant Gölü, Bolu'nun 34 kilometre güney batısında bulunan, çam ve köknar ağaçlarının baskın olduğu bir Tabiat Parkı içinde, yaklaşık 1350 metre yükseklikte bulunan ve alanı 125 hektarı bulan bir heyelan set gölü dür. En derin yeri 18 m'dir. Gölden çıkan ve Abant Alabalığı olarak bilinen balık literatüre Salmo trutta abanticus olarak girmiştir. Göl birkaç kaynak suyu, iki-üç kısmen devamlı olan akarsu ve özellikle de kar ve yağmur suları ile beslenmektedir. Gölün etrafında oteller ve restoranlar mevcuttur. Abant gölünün Ankara yaklaşık uzaklığı 2 saat kadardır.

 RİZE - POKUT YAYLASI

RİZE - POKUT YAYLASI

 RİZE - POKUT YAYLASI Pokut Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır.

RİZE - POKUT YAYLASI Pokut Yaylası, Rize ilinin, Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir yayladır.

 ANTALYA-KURŞUNLU ŞELALESİ

ANTALYA-KURŞUNLU ŞELALESİ

ANTALYA-KURŞUNLU ŞELALESİ Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24 kilometresinden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde

ANTALYA-KURŞUNLU ŞELALESİ Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24 kilometresinden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir. Kurşunlu Şelalesi'ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır.

 VAN- VAN GÖLÜ

VAN- VAN GÖLÜ

 VAN - VAN GÖLÜ Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan ilçesi

VAN - VAN GÖLÜ Van Gölü veya yöresel adıyla Van Denizi, Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu oluşan kraterde biriken suların oluşturduğu varsayılan volkanik bir göldür.

 ADIYAMAN - NEMRUT DAĞI

ADIYAMAN - NEMRUT DAĞI

 ADIYAMAN – NEMRUT DAĞI Nemrut Dağı Güneydoğu Anadolu bölgesinin Adıyaman ilinde kahta ilçesi

ADIYAMAN – NEMRUT DAĞI Nemrut Dağı Güneydoğu Anadolu bölgesinin Adıyaman ilinde kahta ilçesi Ankar dağları yakınında 2. 150 metre yüksekliğinde bir dağdır.

 KAYSERİ - ERCİYES DAĞI

KAYSERİ - ERCİYES DAĞI

 KAYSERİ - ERCİYES DAĞI Erciyes Dağı, İç Anadolunun en yüksek dağı. Sönmüş bir

KAYSERİ - ERCİYES DAĞI Erciyes Dağı, İç Anadolunun en yüksek dağı. Sönmüş bir stratovolkan olan Erciyes, Kayseri il merkezinin 25 km güneybatısındaki ovaların yanından birdenbire yükselen bir dağ kütlesidir. Zirvesi uzaktan bir kubbeye benzer. İki zirvesi vardır. Eski tarihlerede kubbeye benzeyen bu dağa kutsal Cytrosps dağı da denilirdi. Büyük Erciyes (Kuzu Yatağı) zirvesi 3917 metredir. Küçük Erciyes zirvesi

 BURSA - ULUDAĞ

BURSA - ULUDAĞ

 BUSRA - ULUDAĞ Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2. 543 m yüksekliği ile

BUSRA - ULUDAĞ Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2. 543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15 -20 km'dir.

 RİZE - KAÇKAR DAĞLARI

RİZE - KAÇKAR DAĞLARI

RİZE - KAÇKAR DAĞLARI Kaçkar Kavrun Dağı Kaçkar Dağları'nın (Doğu Karadeniz Bölümü, Rize'nin 60

RİZE - KAÇKAR DAĞLARI Kaçkar Kavrun Dağı Kaçkar Dağları'nın (Doğu Karadeniz Bölümü, Rize'nin 60 km güneydoğusunda) 3. 937 m yükseklğindeki en yüksek doruğudur. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruktur.

 NEVŞEHİR - KAPADOKYA

NEVŞEHİR - KAPADOKYA

 NEVŞEHİR - KAPADOKYA Kapadokya, (Kappadokia) Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve

NEVŞEHİR - KAPADOKYA Kapadokya, (Kappadokia) Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır

 BATMAN - HASANKEYF

BATMAN - HASANKEYF

 BATMAN - HASANKEYF Hasankeyf, Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle Nehrinin ayırdığı tarihi

BATMAN - HASANKEYF Hasankeyf, Batman'a bağlı olan, iki yakasını Dicle Nehrinin ayırdığı tarihi bir ilçedir. 1975 yılı nüfus sayımlarına göre nüfusu 13. 823 olan Hasankeyf, verdiği sürekli göçler nedeniyle 2000 yılında nüfusu 7493'e düşmüştür. Eski şehrinin tarihi, 10. 000 yıl öncesine kadar gitmektedir. 1981'de doğal koruma alanı ilan edilmiştir.

 ANTALYA – DÜDEN ŞELALESİ

ANTALYA – DÜDEN ŞELALESİ

 ANTALYA - DÜDEN ŞELALESİ Düden Şelalesi Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km. uzaklıktadır.

ANTALYA - DÜDEN ŞELALESİ Düden Şelalesi Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km. uzaklıktadır. Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden alır ve Düdenbaşı denilen noktada yer yüzüne çıkar. Düden Çayı boyunca iki kola ayrılır. Antalya'ya yaklaşık 7 km uzaklıkta olan kolu Aşağı Düden (ya da Karpuzkaldıran Şelalesi) ve Varsak'a 1 km uzaklıkta olan kolu Yukarı Düden Şelalesi'dir. Bu iki kola ayrılan şelaler Akdeniz'e dökülür.

 AĞRI – AĞRI DAĞI

AĞRI – AĞRI DAĞI

 AĞRI - AĞRI DAĞI Ağrı Dağı Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Zirvesi 4 mevsim

AĞRI - AĞRI DAĞI Ağrı Dağı Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Zirvesi 4 mevsim boyunca erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplı volkanik bir tuvalet olan Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, Ağrı ilinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Dağ, İran’ın 16 km batısında ve Ermenistan'ın 32 km güneyindedir. Dağın %35'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %65'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir. Ağrı dağı 5137 metrelik rakımıyla, Anadolu Yarımadası'nın en yüksek doruğudur.

 DENİZLİ - PAMUKKALE

DENİZLİ - PAMUKKALE

 DENİZLİ - PAMUKKALE Pamukkale, yeraltı kaynak sularının içerdiği kireçten oluşmuş havuzlar. Denizli ilindedir.

DENİZLİ - PAMUKKALE Pamukkale, yeraltı kaynak sularının içerdiği kireçten oluşmuş havuzlar. Denizli ilindedir. 2700 metre uzunluğunda ve 160 m yüksekliktedir. Parlak beyaz rengiyle Pamukkale'yi 20 km uzaklıktan görmek mümkündür.

 TRABZON - UZUNGÖL

TRABZON - UZUNGÖL

 TARBZON - UZUNGÖL Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı turistik belde. Sık ormanları ve doğal

TARBZON - UZUNGÖL Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı turistik belde. Sık ormanları ve doğal güzelliği ile iç ve dış turistleri cezb etmektedir. Adını kıyısında bulunduğu gölden alır. Bu göl yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuştur.

 İSTANBUL - AĞVA

İSTANBUL - AĞVA

 İSTANBUL - AĞVA Ağva beldesi, Roma, Ceneviz, Bizans egemenliklerine girmiştir. Osmanlı döneminde önemli

İSTANBUL - AĞVA Ağva beldesi, Roma, Ceneviz, Bizans egemenliklerine girmiştir. Osmanlı döneminde önemli bir Rum nüfusu varmış. Milattan önceki yüzyıllarda, M. Ö 5. ve 7. yüzyılda, Ağva ve yakınlarında yerleşim bulunduğuna dair kanıtlar ele geçmiştir. Kalıntılar; Hitit ve Friglerin de bölgede yaşamış olduğunu gösterir. Başta Yeniköy olmak üzere çevre köylerde, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulmak mümkündür.

 BALIKESİR – KAZ DAĞI

BALIKESİR – KAZ DAĞI

 BALIKESİR KAZ DAĞI Kaz Dağı ya da Kaz Dağları olarak iki biçimde adlandırılan

BALIKESİR KAZ DAĞI Kaz Dağı ya da Kaz Dağları olarak iki biçimde adlandırılan dağ büyük ölçüde Biga Yarımadası'nda uzanmaktadır.

BALIKESİR MANYAS KUŞ CENNETİ

BALIKESİR MANYAS KUŞ CENNETİ

 BALIKESİR MANYAS KUŞ CENNETİ Manyas Gölü, Balıkesir, il sınırları içerisinde bulunan bir göldür.

BALIKESİR MANYAS KUŞ CENNETİ Manyas Gölü, Balıkesir, il sınırları içerisinde bulunan bir göldür. Yüzölçümü, 166 km²'dir. Bandırma ve Erdek körfezlerinden 15 km kadar güneyde yer alır. En derin yeri 5 kulacı geçmez. Göl, güneyinden Kocaçay'la beslenirken, suyunu Karadereyle Susurluk Çayı'na boşaltır. İlkbaharda çevresine yayılarak geniş bataklıklar oluşturur. Manyas Gölü'nden yayın, sazan, turna balığı ve karides avlanır. Kuzeydoğusunda birçok kuş çeşidinin barındığı Manyas Kuş Cenneti, bilim adamlarının ve turistlerin ilgi noktasıdır. 200'ün üzerinde kuş türü saptanmıştır.

 MUĞLA - ÖLÜDENİZ

MUĞLA - ÖLÜDENİZ

MUĞLA - ÖLÜDENİZ Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı yüzde

MUĞLA - ÖLÜDENİZ Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir]. Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ'da "Uzak Diyar" olarak tanınır, Anadolu'nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası'da bulunur. Türkiye'de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.

YOZGAT–KAZANKAYA KANYONU

YOZGAT–KAZANKAYA KANYONU

 YOZGAT – KAZANKAYA KANYONU Yozgat İli Aydıncık İlçesi Kazankaya Beldesi ve Çorum Ortaköy

YOZGAT – KAZANKAYA KANYONU Yozgat İli Aydıncık İlçesi Kazankaya Beldesi ve Çorum Ortaköy İncesu Sınırları içinde yeralan Kazankaya Kanyonu sanki; yalancı cennetten bir köşe gibi. . İçerisinden Çekerek (Antik ismi: SCYLAX) Irmağı geçmekte olan bu doğal güzellik, Turizme kazandırılmayı sabırsızlıkla beklemektedir. ırmağın debisinin yükseldiği zamanlarda rafting sporlarına ev sahipliği yapan kanyon, dağ sporları, doğa yürüyüşleri ve insanların suyun verdiği huzurla cezb olacağı bir huzur sunmakatdır adeta. Tarih boyunca insanları değişik amaçlı kullandığı kanyonun bazı kesimlerinde tarihin izlerine de rastlamak mümkündür. . .