DNEM DEV Konu MATRSLER ve DETERMNANTLAR m ve

  • Slides: 36
Download presentation
DÖNEM ÖDEVİ Konu : MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR

DÖNEM ÖDEVİ Konu : MATRİSLER ve DETERMİNANTLAR

m ve n pozitif tam sayılar olsun. İ=1, 2, 3. . . , m

m ve n pozitif tam sayılar olsun. İ=1, 2, 3. . . , m ve j=1, 2, 3. . , n için aij sayılarının meydana getirdiği ; şeklindeki dikdörtgensel tabloya m x n tipinde bir matris denir ve A=[ aij]m x n şeklinde gösterilebilir. Burada i ’ye satır indisi, j ’ye sütun indisi denir. aij ye de matrisin i inci satır , j inci sütundaki elemanı denir.

ÖRNEK : matrisi R de tanımlanmış 2 x 3 tipinde bir matristir. A= ÖRNEK

ÖRNEK : matrisi R de tanımlanmış 2 x 3 tipinde bir matristir. A= ÖRNEK A= : matrisi Z de tanımlanmış 3 x 4 tipinde bir matristir. Burada , ikinci satır dördüncü sütundaki eleman a 24 = -1 , üçüncü satır tür.

Bir matriste satır sayısı , sütun sayısına eşitse bu matrise kare matris denir. ÖRNEK

Bir matriste satır sayısı , sütun sayısına eşitse bu matrise kare matris denir. ÖRNEK A= : matrisi 3 x 3 tipinde karesel bir matristir.

Bütün elemanları sıfır olan matrise sıfır matrisi denir ve O ile gösterilir. ÖRNEK O=

Bütün elemanları sıfır olan matrise sıfır matrisi denir ve O ile gösterilir. ÖRNEK O= : matrisi 2 x 4 tipinde bir sıfır matrisidir.

Birinci köşegen üzerindeki elemanlar 1 , bunların dışındaki elemanların tümü sıfır olan matrise birim

Birinci köşegen üzerindeki elemanlar 1 , bunların dışındaki elemanların tümü sıfır olan matrise birim matris denir. ile gösterilir. ÖRNEK = : matrisi 3 x 3 tipinde birim matristir.

Bir kare matriste, birinci köşegen üzerindeki elemanlardan en az birisi sıfırdan farklı olmak üzere

Bir kare matriste, birinci köşegen üzerindeki elemanlardan en az birisi sıfırdan farklı olmak üzere diğer bütün elemanları sıfır ise bu matrise köşegen matrisi denir. ÖRNEK A= : matrisi 2 x 2 tipinde bir köşegen matristir.

Bir kare matriste , birinci köşegen üzerindeki elemanlar birbirinin aynısı olmak üzere diğer bütün

Bir kare matriste , birinci köşegen üzerindeki elemanlar birbirinin aynısı olmak üzere diğer bütün elemanlar sıfır ise bu matrise skaler matris denir. ÖRNEK A= : matrisi 3 x 3 tipinde bir skaler matristir.

Satır sayısı bir olan matrise satır matrisi , sütun sayısı bir olan matrise de

Satır sayısı bir olan matrise satır matrisi , sütun sayısı bir olan matrise de sütun matrisi denir. ÖRNEK A= B= : matrisi 1 x 4 tipinde bir satır matrisi , matrisi 3 x 1 tipinde bir sütun matrisidir.

A=[aij ]m x n , B=[ bij ]mxn iki matris olsun. A(i, j) için

A=[aij ]m x n , B=[ bij ]mxn iki matris olsun. A(i, j) için aij =bij ise A ve B matrisleri eşittir denir. A=B şeklinde gösterilir. Yani iki matrisin eşit olması için aynı tipten olmaları ve karşılıklı olarak aynı indisli elemanları birbirine eşit olmalıdır. ÖRNEK :

A = [aij] mxn , B = [ bij]mxn aynı tipten iki matris olsun.

A = [aij] mxn , B = [ bij]mxn aynı tipten iki matris olsun. A+B = [aij]mxn + [ bij ]mxn = [aij + bij ]mxn olarak tanımlanır. Yani aynı tipten matrisler toplanabilir ve karşılıklı olarak aynı indisli elemanlar toplanıp aynı indisli yere yazılır. ÖRNEK :

1. Değişme özelliği vardır. A +B = B+A ‘dır. 2. Birleşme özelliği vardır. A

1. Değişme özelliği vardır. A +B = B+A ‘dır. 2. Birleşme özelliği vardır. A + B + C = A +(B+C) = (A+B)+C ‘ dir. 3. Aynı tipten bir matrisle sıfır matrisinin toplamı bu matrise eşittir. Yani sıfır matrisi toplamaya göre etkisiz elemandır. A+O = O + A = A ‘dır.

Bir k skaları ile A = [aij ]mxn matrisinin çarpımı kx. A = kx[aij

Bir k skaları ile A = [aij ]mxn matrisinin çarpımı kx. A = kx[aij ]mxn = [ k. aij]mxn olarak tanımlanır. Yani bir matrisi k ile çarpmak demek matrisin bütün elemanlarını k ile çarpmak demektir. ÖRNEK :

A=[aij]mxn ve B=[bij]mxn iki matris olsun. A ile B nin çarpımı C olmak üzere

A=[aij]mxn ve B=[bij]mxn iki matris olsun. A ile B nin çarpımı C olmak üzere , A x B = C [aij]mxn. [bij]nxp =[cij]mxp olur. Yani A matrisinin i inci satırı ile B matrisinin k ıncı sütununun karşılıklı elemanlarının çarpımlarının toplamı C matrisinin (i , k) ıncı elemanını verecektir. Bu yüzden iki matrisin çarpılabilmesi için birincinin sütun sayısının , ikincinin satır sayısına eşit olması gerekir. Çarpım matrisinin satır sayısı birinci matrisin satır sayısına , sütun sayısı ise ikinci matrisin sütun sayısına eşit olur.

ÖRNEK :

ÖRNEK :

k bir skaler ve A , B , C matrisleri aşağıdaki işlemlerin her biri

k bir skaler ve A , B , C matrisleri aşağıdaki işlemlerin her biri için tanımlı olsun. 1. Çarpma işleminin birleşme özelliği vardır. A. (B. C) = (A. B). C =A. B. C 2. Çarpma işleminin toplama işlemi üzerine dağılma özelliği vardır. A. (B+C) = A. B + A. C (B+C). A = B. A + C. A 3. k. (A. B) = (k. A). B = A. (k. B) dir.

4. In , nxn tipinde birim matris olmak üzere , A. In =In. A

4. In , nxn tipinde birim matris olmak üzere , A. In =In. A dır. 5. A , mxm tipinde bir kare matris olsun. A 0 = Im , A 1 = A , A 2 = A. A , . . An = A. An-1 dir. 6. Birim matrisin tüm kuvvetleri kendisine eşittir. In = I dır. 7. Çarpma işleminin değişme özelliği yoktur.

Determinant fonksiyonu , elemanları reel sayılar olan karesel matrisleri reel sayılara dönüştüren bir fonksiyondur.

Determinant fonksiyonu , elemanları reel sayılar olan karesel matrisleri reel sayılara dönüştüren bir fonksiyondur. A = [ aij ]nxn ise determinant fonksiyonunun bu matristeki değeri A veya ‘det A’ ile gösterilir. A matrisi nxn tipinde ise A determinantı n inci mertebedendir denir. 1 x 1 tipinde A = [ aij ] matrisinin determinantı, A = a 11 ,

2 x 2 tipindeki bir matrisin determinantı , A = (a 11. a 22

2 x 2 tipindeki bir matrisin determinantı , A = (a 11. a 22 – a 12. a 21) dir. ÖRNEK :

Üçüncü mertebeden bir determinantın değerini bulmak için ilk iki satır en alta yazılır ,

Üçüncü mertebeden bir determinantın değerini bulmak için ilk iki satır en alta yazılır , sağ köşegen üzerindeki elemanlar çarpılır ve toplanır. bundan sol köşegen üzerindeki elemanların çarpımlarının toplamı çıkartılır. = 1. 5. 9+2. 6. 7+3. 4. 8 -(3. 5. 7+1. 6. 8+2. 4. 9) =225 -225=0 dır.

Bir A = [aij]nxn matrisinde bir aij elemanın bulunduğu satır ve sütun atıldıktan sonra

Bir A = [aij]nxn matrisinde bir aij elemanın bulunduğu satır ve sütun atıldıktan sonra kalan matrisin determinantına aij nin minörü denir ve Mij ile gösterilir. (-1)i+j x Mij sayısına da aij nin kofaktörü ( eş çarpanı ) denir ve Aij ile gösterilir. 2 x 2 tipindeki bir matris A = [aij]2 x 2 olsun. A = a 11. A 11 + a 12. A 12 3 x 3 tipindeki bir matris A =[aij]3 x 3 olsun. A =a 11. A 11+ a 12. A 12+a 13. A 13

ÖRNEK :

ÖRNEK :

nxn tipindeki bir matris A =[aij ]nxn olsun. A = a 11. A 11+a

nxn tipindeki bir matris A =[aij ]nxn olsun. A = a 11. A 11+a 12. A 12+a 13. A 13+. . +a 1 n. A 1 n Bu ifadelere bir determinantın 1 inci satıra göre açılımı denir. (2 inci , 3 üncü , . . . n inci satıra veya sütuna göre açılımda benzer şekilde tanımlanarak determinantın değeri hesaplanabilir. ) Determinant hesaplamak için determinant özellikleri kullanılarak bir satır veya sütunun elemanlarının bir kısmı sıfır yapıldıktan sonra bu satır veya sütuna göre açılım yapılabilir.

1. Karesel bir A matrisinin herhangi bir satır veya sütundaki bütün elemanları sıfır ise

1. Karesel bir A matrisinin herhangi bir satır veya sütundaki bütün elemanları sıfır ise A = 0 dır. ÖRNEK :

2. Karesel bir matrisin iki satır veya sütunu kendi aralarında yer değiştirirse determinantın işareti

2. Karesel bir matrisin iki satır veya sütunu kendi aralarında yer değiştirirse determinantın işareti değişir. Buna göre bir A matrisinin i inci satırı ile k ıncı satırı veya i inci sütunu ile k ıncı sütunu aralarında yer değiştirdiğinde elde edilen matris B ise B = - A dır. ÖRNEK :

3. Bir determinantı k sayısı ile çarpmak için bu determinantın sadece bir satırını veya

3. Bir determinantı k sayısı ile çarpmak için bu determinantın sadece bir satırını veya sütununu k ile çarpmak gerekir. Buna göre bir A matrisi nxn tipinde ise k. A = kn. A olur. ÖRNEK :

4. Bir determinantın iki satırındaki veya sütunundaki elemanlar karşılıklı olarak orantılı ise bu determinantın

4. Bir determinantın iki satırındaki veya sütunundaki elemanlar karşılıklı olarak orantılı ise bu determinantın değeri sıfırdır. ÖRNEK :

5. İki matrisin çarpımının determinantı , her iki matrisin determinantları çarpımına eşittir. nxn tipinde

5. İki matrisin çarpımının determinantı , her iki matrisin determinantları çarpımına eşittir. nxn tipinde iki matris A ve B olsun. A. B = A. B olur. ÖRNEK :

6. bir determinantın bir satırındaki elemanların k katı başka bir satıra veya bir sütundaki

6. bir determinantın bir satırındaki elemanların k katı başka bir satıra veya bir sütundaki elemanların k katı başka bir sütuna karşılıklı olarak eklenirse determinantın değeri değişmez. ÖRNEK : yukarıdaki işlemde 2 nci satırın 8 katı 1 nci satıra eklendi.

Bir A matrisinin satırlarının sütun , sütunlarının satır yapılması ile elde edilen matrise A

Bir A matrisinin satırlarının sütun , sütunlarının satır yapılması ile elde edilen matrise A matrisinin transpozu (devriği) denir ve AT ile gösterilir. ÖRNEK :

1. (A+B)T=AT+BT 2. (AT)T=A 3. (k. A)T=k. AT 4. (A. B)T=BT. AT 5. 6.

1. (A+B)T=AT+BT 2. (AT)T=A 3. (k. A)T=k. AT 4. (A. B)T=BT. AT 5. 6. (AT)-1 = (A-1)T 7. A karesel bir matris olmak üzere; AT = A ise A ya simetrik matris , AT = -A ise A ya anti simetrik matris , AT = A-1 ise A ya ortogonal matris denir.

ÖRNEK : matrisinin rankını bulalım.

ÖRNEK : matrisinin rankını bulalım.

ÇÖZÜM : A matrisi 3 x 2 tipinde olduğundan karesel matrisleri en çok 2

ÇÖZÜM : A matrisi 3 x 2 tipinde olduğundan karesel matrisleri en çok 2 x 2 mertebesindedir.

ÖRNEK : matrisinin ek matrisini bulalım.

ÖRNEK : matrisinin ek matrisini bulalım.

ÇÖZÜM : A 11=4, A 12 =-3 , A 13= 1 A 21=-8, A

ÇÖZÜM : A 11=4, A 12 =-3 , A 13= 1 A 21=-8, A 22= 4 , A 23=-2 A 31= 6 , A 32= -3 , A 33=1 olduğundan

A, nxn tipinde bir matris olsun; A. B =B. A = In olacak şekilde

A, nxn tipinde bir matris olsun; A. B =B. A = In olacak şekilde bir B matrisi varsa , B ye A nın çarpmaya göre tersi denir ve A-1 ile gösterilir. nxn tipindeki bir matris için; A-1=1/ . Ek(A) dır.