DEZVOLTAREA COMPETENEI DE NVARE PRIN METODE COMPLEMENTARE Sesiune

  • Slides: 12
Download presentation
DEZVOLTAREA COMPETENŢEI DE ÎNVĂŢARE PRIN METODE COMPLEMENTARE (Sesiune de referate şi comunicări, Casa Corpului

DEZVOLTAREA COMPETENŢEI DE ÎNVĂŢARE PRIN METODE COMPLEMENTARE (Sesiune de referate şi comunicări, Casa Corpului Didactic, Bistriţa, 15. 05. 2008 ) Cum învăţ cel mai bine? ~ chestionar pentru stabilirea stilului de învăţare ~ Prof. CECILIA PRECUP ŞCOALA GENERALĂ “AVRAM IANCU” BISTRIŢA

Stilul de învăţare: - se referă la simpla preferinţă pentru metoda prin care învăţăm

Stilul de învăţare: - se referă la simpla preferinţă pentru metoda prin care învăţăm şi ne aducem aminte ceea ce învăţăm; - ne arată calea şi modalităţile în care învăţăm; - implică faptul că indivizii procesează informaţiile în diferite moduri: latura cognitivă, elemente afective emoţionale, psihomotorii şi anumite caracteristici ale situaţiilor de învăţare; - ca „ modalitate preferată de receptare, prelucrare, stocare şi reactualizare”, are în componenţa lui elemente genetice şi elemente „ care ne dezvoltă ca urmare a expunerii frecvente şi preferenţiale la o anumită categorie de stimuli. ”

Cheia pentru implicarea activă a elevilor în învăţare este de a înţelege preferinţele pentru

Cheia pentru implicarea activă a elevilor în învăţare este de a înţelege preferinţele pentru învăţare stilul de învăţare, cu influenţe pozitive sau negative asupra performanţelor elevilor.

Elevii care nu ştiu cum să înveţe, nu vor fi capabili să devină responsabili,

Elevii care nu ştiu cum să înveţe, nu vor fi capabili să devină responsabili, autonomi, cu abilităţi şi atitudini folositoare pe tot parcursul vieţii, necesare pentru reuşita şcolară şi socială. Stilul de învăţate poate afecta rezultatele pe care elevii le obţin la şcoală. Cercetările demonstrează că atât elevii cu rezultate slabe cât şi cei cu rezultate bune reuşesc să-şi îmbunătăţească performanţele şcolare, atitudinea faţă de şcoală, atunci când îşi cunosc stilul de învăţare. Un rol deosebit îl au cadrele didactice „ în meseria de a-i învăţa pe elevi cum să înveţe” adaptată nevoilor, intereselor, calităţilor personale, aspiraţiilor, stilului de învăţare identificat.

Stiluri de învăţare Stilul de învăţare VIZUAL Stilul de învăţare AUDITIV Stilul de învăţare

Stiluri de învăţare Stilul de învăţare VIZUAL Stilul de învăţare AUDITIV Stilul de învăţare CITIT/SCRIS Stilul de învăţare KINESTEZIC Stilul de învăţare MULTIMODAL

Ce face profesorul pentru elevii cu stilul de învăţare vizual? • Furnizează materiale vizuale

Ce face profesorul pentru elevii cu stilul de învăţare vizual? • Furnizează materiale vizuale interesante într-o varietate grafică; • Se asigură că prezentările vizuale sunt foarte bine organizate; • Pe parcursul lecţiilor urmăreşte să fie auzit de toţi elevii pentru a-l asculta şi înţelege cât mai bine; • Face scheme, fişe, schiţe, rezumate uşor de citit; • Utilizează întreaga varietate tehnologică: computer, video, retroproiector, videoproiector, camera de filmat, circuit închis T B, fotografii, internet etc.

Ce face profesorul pentru elevii cu stilul de predare auditiv? • Reformulează ideile principale

Ce face profesorul pentru elevii cu stilul de predare auditiv? • Reformulează ideile principale şi întrebările; • Variază viteza, volumul, intensitatea în vorbire ceea ce ajută la crearea unei adecvate şi interesante „ compoziţii, melodii” pentru ureche; • Notează punctele cheie sau cuvintele cheie care îi ajută să evite confuzia datorată pronunţiei; • Pe parcursul lecţiilor, se asigură să fie auzit de toţi elevii pentru a-l asculta şi a-l înţelege cât mai bine; • Încorporează aplicaţiile multimedia (TIC) în procesul de predare învăţare, utilizând: sunete, muzică, discurs, conferinţă.

Ce face profesorul pentru elevii cu stilul de predare citit/scris? • Scrie pe tablă

Ce face profesorul pentru elevii cu stilul de predare citit/scris? • Scrie pe tablă schiţa lecţie; • Solicită luarea notiţelor la ore; • Transformă reacţiile, acţiunile, diagramele, graficele şi schiţele în cuvinte; • Foloseste bine cuvintele şi pune multă informaţie în fraze şi notiţe; • Foloseste suporturi de curs, glosare, dicţionare, manuale

Ce face profesorul pentru elevii cu stilul de învăţare kinestezic? • Acordă şi permite

Ce face profesorul pentru elevii cu stilul de învăţare kinestezic? • Acordă şi permite elevilor tactil – kinestezici să ia scurte pauze pe parcursul lecţiilor şi să facă mişcare sau să se relaxeze; • Încurajează elevii tactili – kinestezici să noteze opiniile lor despre temele discutate în cadrul activităţilor şcolare şi extraşcolare; • Încurajează elevii tactili – kinestezici să stea în picioare sau să se mişte în timp ce povestesc ceva sau învaţă un nou material; • Încorporează resursele multimedia (computer, videocamera, retroproiector, camera foto) în program şcolar; • Furnizează o mulţime de activităţi tactilo – kinestezice în clasă.

„Cum învăţ cel mai bine? ” - chestionar pentru stabilirea stilului de Invatare Grupul

„Cum învăţ cel mai bine? ” - chestionar pentru stabilirea stilului de Invatare Grupul tinta: 57 elevi din invatamantul gimnazial Varsta: 13 -14 ani STILUL DE INVATARE NR. ELEVI Citit/scris 11 Vizual 4 Auditiv 7 Kinestezic 8 Multimodal 27

Concluzie: Datorită faptului că suntem diferiţi, modul în care învăţăm este diferit. Elevii preferă

Concluzie: Datorită faptului că suntem diferiţi, modul în care învăţăm este diferit. Elevii preferă experienţele de învăţare în care sunt activ implicaţi, astfel ei vor obţine rezultate mai bune şi vor avea succes la şcoală. Ei învaţă mai repede atunci când noile achiziţii sunt utile şi practicate în viaţa de zi cu zi, precum şi în viitor. Elevii care îşi cunosc stilul de învăţare sunt mai angajaţi în procesul de învăţare, au încredere în ei, se simt mai independenţi. Din cifrele de mai sus se observă că mulţi elevi nu au încă un stil propriu şi bine determinat de învăţare, ei nu au reuşit înca să-şi stabileasca un stil de învaţare. Ultimele cercetări asupra creierului afirmă că atunci când modalităţile de învăţare sunt adaptate rezultatelor obţinute la analiza sau testarea stilurilor de învăţare, elevii vor reţine cu mai puţin efort şi vor fi capabili să realizeze creşterea performanţelor şcolare în mai puţin de două săptămâni.

www. vark-learn. com VĂ MULŢUMESC !

www. vark-learn. com VĂ MULŢUMESC !