Dezvoltarea Capacitii Administrative a MCI de implementare a

  • Slides: 22
Download presentation
„Dezvoltarea Capacității Administrative a MCI de implementare a unor acțiuni stabilite în Strategia Națională

„Dezvoltarea Capacității Administrative a MCI de implementare a unor acțiuni stabilite în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare Tehnologică și Inovare 2014 -2020„ Cod: SIPOCA 27, Programului Operațional Capacitate Administrativă, Axa prioritară 1 Elaborarea foii de parcurs (Roadmap) pentru Infrastructurile de Cercetare din România APRILIE 2017

Definiție Infrastructuri de Cercetare (IC) I Definiția ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures)

Definiție Infrastructuri de Cercetare (IC) I Definiția ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) Infrastructurile de cercetare ESFRI sunt facilități, resurse sau servicii cu caracter unic, identificate de către comunitățile de cercetare pentru a realiza activități de cercetare de top în toate domeniile.

Definiție Infrastructuri de Cercetare (IC) II Regulamentul UE, nr. 651/2014 al Comisiei din 17

Definiție Infrastructuri de Cercetare (IC) II Regulamentul UE, nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 oferă următoarea definiție: ”Infrastructură de cercetare înseamnă instalații, resurse și servicii conexe utilizate de comunitatea științifică pentru a desfășura activități de cercetare în domeniile sale respective și cuprinde principalele echipamente sau seturi de instrumente științifice, resurse de cunoștințe precum colecții, arhive sau informații științifice structurate, infrastructurile generice bazate pe tehnologia informației și comunicațiilor cum ar fi rețelele, materialul informatic, programele de software și instrumentele de comunicare, precum și orice alte mijloace necesare pentru desfășurarea activităților de cercetare. Asemenea infrastructuri pot fi „localizate” într-un singur sit sau „distribuite” (o rețea organizată de resurse)”.

NU sunt considerate infrastructuri de cercetare următoarele: echipamente individuale; institute universitare sau unități de

NU sunt considerate infrastructuri de cercetare următoarele: echipamente individuale; institute universitare sau unități de cercetare; programe de cercetare.

Tipuri de Infrastructuri de Cercetare avute în vedere IC pan-europene propuneri noi de IC

Tipuri de Infrastructuri de Cercetare avute în vedere IC pan-europene propuneri noi de IC IC în continuare

Obiectiv general Prin Roadmap-ul național aferent perioadei 2017 -2023 se urmărește realizarea unei liste

Obiectiv general Prin Roadmap-ul național aferent perioadei 2017 -2023 se urmărește realizarea unei liste de infrastructuri de cercetare prioritare la nivel național, bazată pe o fundamentare prospectivă a nevoilor din acest sens, și pe un proces de identificare a domeniilor de specializare și de dezvoltare viitoare.

Pentru a fi incluse în Roadmap, IC din România vor fi analizate și evaluate

Pentru a fi incluse în Roadmap, IC din România vor fi analizate și evaluate în cadrul a 7 paneluri de experți. Energie, Mediu și Schimbări Climatice Bioeconomie Eco-nano-tehnologii și Materiale Avansate Tehnologia Informației și a Comunicațiilor, Spațiu și Securitate Sănătate Patrimoniu Social și Cultural Tehnologii Noi și Emergente

Criterii Semnificație ● Conformitate cu definiția Infrastructurii de Cercetare măsura în care propunerea avută

Criterii Semnificație ● Conformitate cu definiția Infrastructurii de Cercetare măsura în care propunerea avută în vedere este conformă cu definițiile IC formulată de către ESFRI și în Regulamentul UE, nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 (definiții asumate de altfel și de către membri CRIC în Raportul de Strategie din 2016); *criteriu eliminatoriu Relevanță națională ● ● Criterii evaluare IC Relevanță științifică ● ● ● Fezabilitate și sustenabilitate ● Utilizare ● ● Relevanță socioeconomică ● ● ● capacitatea IC de a contribui la realizarea anumitor obiective strategice incluse în Strategia CDI a României; dacă IC este inclusă în Raportul de Strategie privind infrastructurile de cercetare din România 2016, elaborat de CRIC; caracterul unic al IC propuse (criteriu eliminatoriu); capacitatea de a produce schimbări dramatice în domeniile științifice de care aparțin; capacitatea de a opera la cele mai înalte standarde internaționale (de exemplu, afilierea la organizații/ programe internaționale de cercetare). capacitatea IC de a genera venituri suplimentare comparabile cu cheltuielile de operare si de întreținere dacă IC dispune de resursă umană cu experiență și expertiză recunoscută, în cadrul unor proiecte conexe cu parteneriat internațional. Caracterul open access Expresii de interes venite din partea altor organizații/ cercetători, din țară sau din străinătate Expresii de interes venite din partea mediului privat Relevanța IC în contextul marilor provocări societale Potențialul de impact economic major asupra regiunii de dezvoltare în care IC este construită Existența studiilor de impact

 Fișa de infrastructura completată pentru fiecare IC; Documente necesare în vederea realizării dosarului

Fișa de infrastructura completată pentru fiecare IC; Documente necesare în vederea realizării dosarului de IC Grila de evaluare completată de către reprezentanții IC; Buget estimativ; Studiu de impact (dacă există); CV-uri în format Europass pentru membri echipei de cercetare; Expresii de interes; Documente justificative care pot ilustra caracterul open access (întrebarea nr. 10 din Grila de evaluare); + alte documente justificative care pot susține răspunsurile oferite la întrebările din grila de evaluare.

1. Acronim și denumire completă 2. Domeniu științific* 3. Scop (pe scurt) 4. Tip

1. Acronim și denumire completă 2. Domeniu științific* 3. Scop (pe scurt) 4. Tip (activitate desfășurată într-o singură locație sau distribuită în mai multe locații) 5. Stat/ Organizație coordonator/toare 6. State/ Organizații participante 7. Statut juridic 8. Informații financiare a) costuri de construcție (estimative și/sau realizate) – la nivel național și european. b) costuri de operare (estimative și/sau realizate) - de menționat în ce caz estimativ și în ce Model Fișă IC c) 9. caz – realizate – la nivel național și european surse de finanțare (publice - private, naționale - europene) Descriere a) cronologia evenimentelor - data înființării, intervalul temporar în care s-a aflat în b) următoarele stadii - de proiect, de construcție, data la care IC a devenit operațională (în care a început să furnizeze servicii sau produse), tip de servicii pe care le furnizează sau pe care urmează să le furnizeze 10. Adresa sediului central și regiunea aferentă 11. Website – la nivel național și european. 12. Imagine reprezentativă 13. Text - Descriere mai pe larg, Context, Pași în implementare 14. Analiză de impact socio-economică a IC în cauză (acolo unde există)

 Ce se urmărește prin intermediul Grilei de evaluare ce va fi completată de

Ce se urmărește prin intermediul Grilei de evaluare ce va fi completată de către reprezentanții IC?

Conformitate cu definiția Infrastructurii de Cercetare Propunerea analizată este Infrastructură de Cercetare?

Conformitate cu definiția Infrastructurii de Cercetare Propunerea analizată este Infrastructură de Cercetare?

Relevanță națională 1. IC are capacitatea de a contribui la realizarea obiectivelor strategice incluse

Relevanță națională 1. IC are capacitatea de a contribui la realizarea obiectivelor strategice incluse în Strategia Națională CDI? Obiectivele pot fi consultate la adresa: 2. IC se regăsește în Raportul de strategie privind infrastructurile de cercetare din România 2016 elaborat de CRIC?

Relevanță științifică IC are caracter unic la nivel național? * IC are capacitatea de

Relevanță științifică IC are caracter unic la nivel național? * IC are capacitatea de a produce schimbări majore domeniului de care aparține la nivel național? IC poate să opereze la cele mai înalte standarde internaționale? IC se regăsește în ESFRI? S-au făcut demersuri în vederea înscrierii sale in ESFRI?

Fezabilitate și Sustenabilitate IC are capacitatea de a genera venituri suplimentare comparabile cu cheltuielile

Fezabilitate și Sustenabilitate IC are capacitatea de a genera venituri suplimentare comparabile cu cheltuielile de operare si de întreținere? IC dispune de resursă umană cu experiență și expertiză recunoscută, în cadrul unor proiecte conexe cu parteneriat internațional?

Utilizarea IC are caracter open access? Există alte organizații/ cercetători, din țară sau din

Utilizarea IC are caracter open access? Există alte organizații/ cercetători, din țară sau din străinătate, care și-au exprimat interesul de a derula proiecte de cercetare prin utilizarea IC în cauză? Există organizații private care și-au arătat interesul în utilizarea serviciilor/ facilităților oferite de IC?

Relevanță socioeconomică IC este relevantă în contextul marilor provocări societale? IC are potențial de

Relevanță socioeconomică IC este relevantă în contextul marilor provocări societale? IC are potențial de impact economic major asupra regiunii de dezvoltare de la nivel național în care este construită?

Relevanță socioeconomică 2 Alte aspecte care vor fi urmărite prin intermediul studiilor de impact

Relevanță socioeconomică 2 Alte aspecte care vor fi urmărite prin intermediul studiilor de impact furnizate de către reprezentanții IC: Identificarea de noi oportunități de investiții în IC; Creșterea eficienței utilizării IC la nivel pan-european; Creșterea nivelului ocupării forței de muncă înalt calificate; Dezvoltarea de noi tehnologii și noi industrii; Stimularea antreprenoriatului local și crearea de noi oportunități la nivel național și internațional; Creșterea capacității de a dezvolta o cultura deschisa a inovării în economie etc.

 Cuvânt înainte Descrierea și rolul Comitetului Român pentru Infrastructuri de Cercetare (CRIC) Definiție

Cuvânt înainte Descrierea și rolul Comitetului Român pentru Infrastructuri de Cercetare (CRIC) Definiție Infrastructuri de Cercetare Propunere structură raport final Roadmap Beneficii ale infrastructurilor de cercetare (beneficii științifice, socio-economice, trenduri și provocări) Viziune și obiective strategice Metodologie Listă infrastructuri de cercetare prioritare (organizate pe domenii*) Infrastructuri pan-europene Infrastructuri noi și emergente Infrastructuri de cercetare în continuare Candidați rețele RORIC (dacă există) Anexa nr. 1: Termenii de referință ai panelurilor Anexa nr. 2: Grilă criterii și întrebări de evaluare.

Definiție RORIC (Romanian Research Infrastructure Consortium) = infrastructură-consorțiu de entități de cercetare, cu personalitate

Definiție RORIC (Romanian Research Infrastructure Consortium) = infrastructură-consorțiu de entități de cercetare, cu personalitate juridică proprie, reglementată prin intermediul unui act constitutiv și a unui statut. Entitățile care formează consorțiul trebuie sunt complementare și îndeplinesc funcții diferite în cadrul acestuia din urmă

 Narcisa Melania TĂNASE – Manager Proiect SIPOCA 27 (MCI) Echipa de lucru Victor

Narcisa Melania TĂNASE – Manager Proiect SIPOCA 27 (MCI) Echipa de lucru Victor Rareș MEDIANU – Coordonator Rezultat (MCI) Adrian DUȘA – Expert elaborare foaie de parcurs (MCI) Ioana BORCAN – Expert elaborare foaie de parcurs (UEFISCDI) Radu HERMAN – Expert elaborare foaie de parcurs (UEFISCDI)

Vă mulțumesc pentru atenție! Prof. univ. dr. Adrian DUȘA Expert elaborare Foaie de parcurs

Vă mulțumesc pentru atenție! Prof. univ. dr. Adrian DUȘA Expert elaborare Foaie de parcurs – MCI dusa. adrian@gmail. com