DENTAL MPLANTLAR Dental implant nedir n Di implant

  • Slides: 33
Download presentation
DENTAL İMPLANTLAR

DENTAL İMPLANTLAR

Dental implant nedir? n Diş implantı titaniumdan yapılmış yapay bir diş kökü olup, alt

Dental implant nedir? n Diş implantı titaniumdan yapılmış yapay bir diş kökü olup, alt ve üst çene kemiğinin içine yerleştirilen ve çene kemiğinden destek alarak doğal dişlerin fonksiyon ve estetik olarak yerini tutan yapılardır.

n n n Dental implantlar ağız hijyenine dikkat edilmesi kaydıyle ömür boyunca kullanılabilir. Komşu

n n n Dental implantlar ağız hijyenine dikkat edilmesi kaydıyle ömür boyunca kullanılabilir. Komşu dişlerin korunmasına yardımcı olur. Çekim bölgesindeki kemiğin rezorbe olmasını engeller. Geleneksel kron, köprü ve hareketli protezlere göre daha sağlam, estetik ve medikal olarak kanıtlanmış bir tedavi seçeneğidir. Geleneksel tedavilere göre daha konforlu ve güvenli bir çözüm sunar.

İmplantların Başarı Kriterleri İmplantların klinik olarak hareketsiz olması, n Radyografik olarak implant çevresi bölgede

İmplantların Başarı Kriterleri İmplantların klinik olarak hareketsiz olması, n Radyografik olarak implant çevresi bölgede hiçbir radyolusensi görülmemesi, n Hiçbir inatçı ağrı, rahatsızlık veya enfeksiyon olmaması, n İmplant dizaynının kron ve protezin yerleştirilmesini engellemeyecek şekilde yapılmasıdır. n

n n n İlk uygulama 20. yy ortalarında PI Branemark’ın implant başarısı 15 yıl

n n n İlk uygulama 20. yy ortalarında PI Branemark’ın implant başarısı 15 yıl 1982’de İsveçli araştırmacılar osseointegrasyon kavramını ortaya koymuşlar

Osseointegrasyon: Işık mikroskobu seviyesinde canlı kemikle endoosseoz implant arasında direkt birleşme anlamına gelen histolojik

Osseointegrasyon: Işık mikroskobu seviyesinde canlı kemikle endoosseoz implant arasında direkt birleşme anlamına gelen histolojik bir terimdir.

Başarılı bir osseointegrasyon için: 1. 2. 3. 4. 5. Biyouyumlu materyal kullanılması, İmplantın kesinlikle

Başarılı bir osseointegrasyon için: 1. 2. 3. 4. 5. Biyouyumlu materyal kullanılması, İmplantın kesinlikle kemikte hazırlanmış yuvaya yerleştirilmesi, Doku hasarını minimalize etmek için atravmatik cerrahi, Titanyum implantlarda oksidize yüzeyin kontamine olmaması, Hareketsiz ve rahat iyileşme periyodu gerekir.

1. Biyouyumlu materyal ‘Yabancı madde reddi’ reaksiyonunu önler. Biyouyumlu materyal kullanılmazsa implantın etrafı vücut

1. Biyouyumlu materyal ‘Yabancı madde reddi’ reaksiyonunu önler. Biyouyumlu materyal kullanılmazsa implantın etrafı vücut tarafından granülasyon ve bağ dokularıyla sarılarak izole edilir. Titanyum ve kalsiyum fosfat seramikleri biyolojik olarak inerttir.

2. İmplantın kemikte hazırlanmış yuvaya yerleştirilmesi n n n İmplantın kemiğe yerleştirildikten hemen sonraki

2. İmplantın kemikte hazırlanmış yuvaya yerleştirilmesi n n n İmplantın kemiğe yerleştirildikten hemen sonraki kemik-implant arası mesafe çok önemlidir. Silindirik preperasyonlar yuva hazırlamada en uygun şekildir. Düzgün preparasyon ve cerrahi prosedürlerde doğru tekniğin seçilmesi implant ile kemik yuvası arasındaki mesafeyi minumuma indirir.

3. Doku hasarını minimalize etmek için atravmatik cerrahi Minimal mekanik ve termal hasar için

3. Doku hasarını minimalize etmek için atravmatik cerrahi Minimal mekanik ve termal hasar için atravmatik cerrahi gereklidir. n Düşük hızlı ve yüksek torklu driller ile keskin yüksek kaliteli frezler gerekir. n Kemikte geri dönüşümsüz hasarın olmaması için kemik sıcaklığının 56 derecenin altında tutulmasını sağlayan bol irrigasyon yapılmalıdır. n

4. Hareketsiz ve rahat iyileşme periyodu n n n Yüksek oranda kansellöz kemiğe sahip

4. Hareketsiz ve rahat iyileşme periyodu n n n Yüksek oranda kansellöz kemiğe sahip çene bölgelerinde implantın stabilizasyonunu sağlamak daha zordur. İmplant stabilizasyonu için hem alt hem de üst kortikal kemiklerden yararlanılması implantın ilk stabilizasyonu için daha avantajlıdır. Bu durum anterior mandibula ve maksillada mümkündür. İmplantın ilk stabilitesi sağlandıktan sonra bu durumun iyileşme fazı boyunca devam ettirilmesi gerekir. Bu süre boyunca hareketli protez kullanması gereken hastalarda implanta gelecek kuvveti azaltmak için protezin altına yumuşak astar maddesi konulmalıdır.

Başarılı osseointegrasyonun kontrolü ilk olarak ikinci cerrahide değerlendirilir. İmplantın mobil olması implant çevresinin fibröz

Başarılı osseointegrasyonun kontrolü ilk olarak ikinci cerrahide değerlendirilir. İmplantın mobil olması implant çevresinin fibröz bağ dokusuyla kaplandığını gösterir. Bu aşamada mobilite varsa implant çıkarılmalıdır. n Kemik ile implant arasında başarılı osseintegrasyon sağlandığında çiğneme kuvveti en azından doğal dentisyondaki kadardır. n Osseointegrasyonun bozulmasında rol oynayan iki temel faktör, implant çevresindeki yumuşak dokunun hastalık n

Yumuşak Doku İmplant Birleşimi n n Başarılı bir implantta yumuşak dokuyla ‘abutment’ yüzeyi, tamamen

Yumuşak Doku İmplant Birleşimi n n Başarılı bir implantta yumuşak dokuyla ‘abutment’ yüzeyi, tamamen devamlılığı bozulmamış mukozayla örtülmelidir. Bunun için ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Endoosseoz implantın yüzeyinde hiç sement ve lif bağlantısı bulunmadığından epitel yüzey ataçmanı çok önemlidir. Bu kapanma açılırsa periodontal cep direkt olarak kemik yapısına uzanır.

Uzun Dönem İmplant Başarısını Etkileyen Biyomekanik Faktörler n n Dental implantların çevresinde kemik rezorpsiyonu,

Uzun Dönem İmplant Başarısını Etkileyen Biyomekanik Faktörler n n Dental implantların çevresinde kemik rezorpsiyonu, erken yükleme veya tekrarlayan aşırı yükleme nedeniyle olur. Vertikal veya anguler kemik kaybı sıklıkla oklüzal travma nedeniyle oluşan karakteristik kemik rezorpsiyonudur. Doğal dentisyonda kemik, tipik olarak basınç miktarı azaldığında veya elimine edildiğinde yeniden oluşur. Buna karşılık osteointegre implantlarda kemik rezorpsiyonu sonrası yeni kemik oluşmaz. Dental implantlar lateral kuvvetlere dayanıksızdır. Bu nedenle lateral kuvvetlerin fazla olduğu posterior bölgelerde implant sayısı artırılmalıdır.

Biyointegrasyon n Doğal dişlerde görülen ankiloza benzer şekilde implant materyali üzerindeki hidroksil apatit (HA)

Biyointegrasyon n Doğal dişlerde görülen ankiloza benzer şekilde implant materyali üzerindeki hidroksil apatit (HA) tabakasıyla kemik matrisi arasında bir fiziko-kimyasal bağlantının oluşması ve bunun elektron mikroskobunda tesbit edilmesidir.

Fibro-osseointegrasyon n İmplant ve kemik arasında sağlıklı ve yoğun bir kollagen dokunun meydana gelmesiyle

Fibro-osseointegrasyon n İmplant ve kemik arasında sağlıklı ve yoğun bir kollagen dokunun meydana gelmesiyle oluşan bağlantıdır.

Klinik İmplant Parçaları n İmplant: 1. aşama cerrahide kemiğe yerleştirilen endosteal dental implanttır. Hem

Klinik İmplant Parçaları n İmplant: 1. aşama cerrahide kemiğe yerleştirilen endosteal dental implanttır. Hem yivli hem de yivsiz silindir şeklinde olabilirler. Hidroksiapatit kaplanmış veya kaplanmamış, titanyum veya titanyum alaşımı şeklinde olabilirler.

Klinik İmplant Parçaları n Kapama Vidası: 1. aşama cerrahi sonrası iyileşme fazı boyunca implantın

Klinik İmplant Parçaları n Kapama Vidası: 1. aşama cerrahi sonrası iyileşme fazı boyunca implantın üstüne bir vida yerleştirilir. İmplantın üzerini örtmek için yumuşak dokuyla suturlanmasını kolaylaştırmak için genellikle küçük yapıdadır. 2. aşama cerrahide bu parça çıkarılır. İyileşme başlığı

Klinik İmplant Parçaları n İyileşme Başlığı: 2. aşama cerrahiden sonra ve protezin yerleştirilmesinden önce

Klinik İmplant Parçaları n İyileşme Başlığı: 2. aşama cerrahiden sonra ve protezin yerleştirilmesinden önce yerleştirilen kubbe şekilli bir vidadır. Uzunluğu 2 -10 mm arasında değişir ve yumuşak dokudan oral kavite içine uzanır. Direkt olarak implant üzerine vidalanır.

Klinik İmplant Parçaları n Abutment: İmplantın içine direkt olarak vidalanan implant parçasıdır. Bu parça

Klinik İmplant Parçaları n Abutment: İmplantın içine direkt olarak vidalanan implant parçasıdır. Bu parça protezi destekleyen parçadır.

Klinik İmplant Parçaları Protetik Parçalar: n Ölçü Postu n Laboratuvar Analoğu n Mumlama Kabı

Klinik İmplant Parçaları Protetik Parçalar: n Ölçü Postu n Laboratuvar Analoğu n Mumlama Kabı n Protez Tutucu Vida

İmplantta Protetik Seçenekler 1. İmplant ve Doku Destekli Overdenture: Sıklıkla foramen mentaleler arasında mandibuler

İmplantta Protetik Seçenekler 1. İmplant ve Doku Destekli Overdenture: Sıklıkla foramen mentaleler arasında mandibuler simfize 2 adet implant yerleştirilir.

İmplantta Protetik Seçenekler n Tamamen İmplant Destekli Overdenture: Tüm yükü implantlar taşıyacağından alt çeneye

İmplantta Protetik Seçenekler n Tamamen İmplant Destekli Overdenture: Tüm yükü implantlar taşıyacağından alt çeneye en az 4, üst çeneye en az 6 adet implant yerleştirilmelidir.

İmplantta Protetik Seçenekler n Tamamen İmplant Destekli Sabit Rehabilitasyon: Alt çeneye en az 5,

İmplantta Protetik Seçenekler n Tamamen İmplant Destekli Sabit Rehabilitasyon: Alt çeneye en az 5, üst çeneye en az 6 implant gerekir.