Den grekiska mytologin Medusa MEDUSA Medusa var ett

  • Slides: 8
Download presentation
Den grekiska mytologin Medusa

Den grekiska mytologin Medusa

MEDUSA Medusa var ett monster, en av de så kallade Gorgon systrarna och är

MEDUSA Medusa var ett monster, en av de så kallade Gorgon systrarna och är dotter till Phorkys och Keto som var gudar i havet och gamla monster. Medusa hade två odödliga systrar, Euryale och Stheno. Medusa själv var den av dem som var dödlig. Medusa hade ormar på huvudet istället för hår. Den som såg hennes ögon förvandlades omedelbart till sten. Det var ett straff för att Medusa som var en vanlig människa, hade våldtagits av Poseidon i Athenas tempel. Athena var avundsjuk på Medusas skönhet och förvandlade därför Medusa till en oerhört ful kvinna att den som mötte hennes blick blev på sekunden förstenad.

Mytologiska väsen Medusa var från början en jungfru med guldlockigt hår, som på uppdrag

Mytologiska väsen Medusa var från början en jungfru med guldlockigt hår, som på uppdrag av gudinnan Athena levde ett liv i celibat. Athena är vetenskapens, civilisationens och vishetens gudinna och krigets gudinna i grekisk mytologi. Poseidon var den mäktiga havsguden och med ett humör man ansåg vara orsak till att havet var lugnt eller hade höga vågor.

Perseus besegrar medusa Många krigare försökte att döda monstret Medusa men utan framgång, alla

Perseus besegrar medusa Många krigare försökte att döda monstret Medusa men utan framgång, alla förvandlades till sten. Medusas rykte växte med varje offer. Perseus var en av de mest berömda hjältarna inom grekiska mytologin. Hjälten Perseus skickades på uppdrag av kung Polydektes av ön Seriphos att hämta Medusas huvud. Till sin hjälp hade Perseus tagit emot ett antal gåvor: 1) Ett svärd från smeden och guden Hefaistos. 2) Bevingade sandaler i guld från guden Hermes. 3) En magisk mantel som gjorde honom osynlig. 4) En sköld med spegel från gudinnan Athena.

Medusas huvud Perseus hittade den sovande Medusa, utan att väcka henne smög han sig

Medusas huvud Perseus hittade den sovande Medusa, utan att väcka henne smög han sig närmare i de bevingade sandalerna. Han bar den magiska manteln och kunde därför närma sig Medusa utan att hon märkte något. Så nära att slutför sitt uppdrag Perseus dödade Medusa genom att titta i spegelbilden från skölden hade fått av Athena, istället för direkt på henne. Detta skyddade honom från att bli förstenad som resten av hjältarna som försökte döda Medusa. Då kunde han halshugga henne med hjälp av svärdet speciellt utformad av Hefaistos.

Pegasus och Chrysaors födelse Eftersom Medusa var gravid med Poseidon, så föddes Pegasus, den

Pegasus och Chrysaors födelse Eftersom Medusa var gravid med Poseidon, så föddes Pegasus, den bevingade hästen, och Chrysaors, en jätte med gyllene svärd ifrån blodet som kom från hennes kropp. Slutligen flög Perseus till Seriphos, där hans mor stod inför ett tvångsäktenskap med King Polydektes. Kungen förvandlades till sten genom titta på Medusas avhuggna huvud. Till slut så placerade Athena Medusas avhuggna huvud på sin sköld eller harnesk som kallades Aegis.

Vad är egentligen en myt? Ordet myt är av grekiskt ursprung (mythos) och betyder

Vad är egentligen en myt? Ordet myt är av grekiskt ursprung (mythos) och betyder berättelse eller skildring. Myter är gamla berättelser av olika slag. Nutids tolkning, synonym till ordet myt är lögn (lögnaktig berättelse) En myt behöver inte vara en osann berättelse utan kan vara en kultur berättelse eller en bibel berättelse. Myten vill förmedla något eller sända oss någon form av budskap. De flesta religioner har påverkat människan genom skapelsemyter eller skapelseberättelser om hur jorden och universum skapades.

Källförteckningen http: //www. mytologi. nu/medusa. html Kallifatides, Theodor. Afrodites tårar: om gamla gudar och

Källförteckningen http: //www. mytologi. nu/medusa. html Kallifatides, Theodor. Afrodites tårar: om gamla gudar och eviga människor (1996). http: //www. wadenstrom. net/myter. htm Myter och historia Specialkurs i kulturkunskap 2002. https: //www. divaportal. org/smash/get/diva 2: 19764/FULLTEXT 01. pdf Anna Sölvberg Magisteruppsats från programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning 2004. http: //www. moderjord. org/mg. Medusa. RL. html Randi Löfgren Carabatea, Marilena: Greek Mythology Goods and Heroes- Iliad Oddysey. Adams Editions, Athens 1997. http: //beastsandcreatures. com/medusa. html 1995 Nick Pontikis. https: //youtu. be/g 7 VRuzt. Y 3 IE Medusa trailer