DEMOKRAS VE NSAN HAKLARI ETM En genel anlamyla

  • Slides: 11
Download presentation
DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ En genel anlamıyla ‘davranış değiştirme süreci’ olarak tanımlanabilecek eğitim,

DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ En genel anlamıyla ‘davranış değiştirme süreci’ olarak tanımlanabilecek eğitim, demokratik bir toplumu oluşturmanın ön şartı olarak kabul edilir. Çünkü demokratik düşünme ve ona uygun davranma doğuştan getirilen nitelikler değil, edinilen, öğrenilen niteliklerdir. Demokrasiyi, insan haklarını bilip benimseme, uygun davranışlar sergileme ancak eğitimle mümkündür.

Günümüzde yasalar, uluslararası bildirgeler ve imzalanan sözleşmeler hem eğitimi hem de demokrasi ve insan

Günümüzde yasalar, uluslararası bildirgeler ve imzalanan sözleşmeler hem eğitimi hem de demokrasi ve insan hakları eğitimini zorunlu kılmıştır.

EĞİTİMLE İLGİLİ ULUSLARARASI BİLDİRGE, ANLAŞMA VE SÖZLEŞMELER Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi (EİHB, 1948, 26)

EĞİTİMLE İLGİLİ ULUSLARARASI BİLDİRGE, ANLAŞMA VE SÖZLEŞMELER Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi (EİHB, 1948, 26) başta olmak üzere BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Anlaşması (1996, 13 -14), BM Çocuk Hakları Anlaşması (1989, 28 -29), Eğitimde Ayrımcılıkla Mücadele Sözleşmesi, Avrupa Temel Hak ve Özgürlükler Sözleşmesi (1 No’lu Ek protokol, 1952, 2) ile başlıca tüm insan hakları belgeleri eğitimi bir insan hakkı olarak tanımlamaktadır. Örneğin çocuk hakları sözleşmesinin 28 ve 29. maddeleri çocukların eğitim hakkını ve kapsamını şöyle düzenler:

Madde 28 1. Taraf Devletler, çocuğun eğitim hakkını kabul ederler ve bu hakkın fırsat

Madde 28 1. Taraf Devletler, çocuğun eğitim hakkını kabul ederler ve bu hakkın fırsat eşitliği temeli üzerinde tedricen ( gittikçe, giderek) gerçekleştirilmesi görüşüyle özellikle: a. İlköğretimi herkes için zorunlu ve parasız hale getirirler; b. Ortaöğretim sistemlerinin genel olduğu kadar mesleki nitelikte de olmak üzere çeşitli biçimlerde örgütlenmesini teşvik ederler ve bunların tüm çocuklara açık olmasını sağlarlar ve gerekli durumlarda mali yardım yapılması ve öğretimi parasız kılmak gibi uygun önlemleri alırlar; c. Uygun bütün araçları kullanarak, yüksek öğretimi yetenekleri doğrultusunda herkese açık hale getirirler; d. Eğitim ve meslek seçimine ilişkin bilgi ve rehberliği bütün çocuklar için elde edilir hale getirirler; e. Okullarda düzenli biçimde devamın sağlanması ve okulu terk etme oranlarının düşürülmesi için önlem alırlar.

Madde 28 2. Taraf Devletler, okul disiplininin çocuğun insan olarak taşıdığı saygınlıkla bağdaşır biçimde

Madde 28 2. Taraf Devletler, okul disiplininin çocuğun insan olarak taşıdığı saygınlıkla bağdaşır biçimde ve bu Sözleşmeye uygun olarak yürütülmesinin sağlanması amacıyla gerekli olan tüm önlemleri alırlar. 3. Taraf Devletler eğitim alanında, özellikle cehaletin ve okuma yazma bilmemenin dünyadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve çağdaş eğitim yöntemlerine ve bilimsel ve teknik bilgilere sahip olunmasını kolaylaştırmak amacıyla uluslararası işbirliğini güçlendirir ve teşvik ederler. Bu konuda, gelişmekte olan ülkelerin gereksinimleri özellikle göz önünde tutulur.

Madde 29 1. Taraf Devletler çocuk eğitiminin aşağıdaki amaçlara yönelik olmasını kabul ederler; a.

Madde 29 1. Taraf Devletler çocuk eğitiminin aşağıdaki amaçlara yönelik olmasını kabul ederler; a. Çocuğun kişiliğinin, yeteneklerinin, zihinsel ve bedensel yeteneklerinin mümkün olduğunca geliştirilmesi; b. İnsan haklarına ve temel özgürlüklere, Birleşmiş Milletler Antlaşmasında benimsenen ilkelere saygısının geliştirilmesi; c. Çocuğun ana-babasına, kültürel kimliğine, dil ve değerlerine, çocuğun yaşadığı veya geldiği menşe ülkenin ulusal değerlerine ve kendisininkinden farklı uygarlıklara saygısının geliştirilmesi; d. Çocuğun anlayışı, barış, hoşgörü, cinsler arası eşitlik ve ister etnik, ister ulusal, ister dini gruplardan, isterse yerli halktan olsun, tüm insanlar arasında dostluk ruhuyla, özgür bir toplumda, yaşantıyı, sorumlulukla üstlenecek şekilde hazırlanması; e. Doğal çevreye saygının geliştirilmesi.

Madde 29 2. Bu maddenin veya 28. maddenin hiçbir hükmü gerçek ve tüzel kişilerin

Madde 29 2. Bu maddenin veya 28. maddenin hiçbir hükmü gerçek ve tüzel kişilerin öğretim kurumları kurmak ve yönetmek özgürlüğüne, bu maddenin 1. fıkrasında belirtilen ilkelere saygı gösterilmesi ve bu kurumlarda yapılan eğitimin Devlet tarafından konulmuş olan asgari kurallara uygun olması koşuluyla, aykırı sayılacak biçimde yorumlanmayacaktır.

Milli Eğitimin Temel Amaçları Arasında İnsan Hakları da Sayılmaktadır: • Beden, zihin, ahlâk, ruh

Milli Eğitimin Temel Amaçları Arasında İnsan Hakları da Sayılmaktadır: • Beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek; • Güçlü ve istikrarlı, hür ve demokratik bir toplum düzeninin gerçekleşmesi ve devamı için yurttaşların sahip olmaları gereken demokrasi bilincinin, yurt yönetimine ait bilgi, anlayış ve davranışlarla sorumluluk duygusunun ve manevi değerlere saygının, her türlü eğitim çalışmalarında öğrencilere kazandırılıp geliştirilmesine çalışılır.

DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ İnsan hakları eğitimi, bireylerin milli ve evrensel değerleri savunabilmeleri

DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ İnsan hakları eğitimi, bireylerin milli ve evrensel değerleri savunabilmeleri için, kendi hakları konusunda bilinçlendirilebilmeleri için yapılan etkili çalışmalardır.

Demokrasi Eğitimi Her eğitim alanında olduğu gibi, demokrasi eğitiminin de genel amacı, bireylerde istenilen

Demokrasi Eğitimi Her eğitim alanında olduğu gibi, demokrasi eğitiminin de genel amacı, bireylerde istenilen davranış değişikliğini geliştirmektir. Demokrasi eğitimi, demokrasi ile ilgili tüm temel kavram uygulamaların bilişsel olarak öğretimini, duyuşsal olarak benimsetilmesini, psikomotor olarak davranışlarda gösterilmesini ifade eder (Yeşil, 2002, s. 46) İnsanın sevgi, hoşgörü, erdemlilik, kişilik, birlikte yaşama istek ve becerisi vb nitelikleri kazanması, demokrasi eğitiminin amacını ve temel gereklerini oluşturmaktadır(Güçlüol, 1989, X).

Demokrasi Eğitimi Demokratik kültürle donanımlı insanların bazı temel özellikleri Dewey’e göre şöyledir: – Başkalarının

Demokrasi Eğitimi Demokratik kültürle donanımlı insanların bazı temel özellikleri Dewey’e göre şöyledir: – Başkalarının fikirlerine saygı gösterir. – Grup halinde çalışmada ehliyetlidir. – Hoşgörülüdür. – Geçimlidir. – Görevinin bilincindedir. – Sorumluluklarını yerine getirir. Önerilerde bulunmada inisiyatifini gösterir. – Çoğunluğun kararlarına uyar. (Aktaran: Okutan, 2010, s. 940 -941)