De Melbourne Schaal Theologische grondopties voor katholieke schoolidentiteit

De Melbourne Schaal Theologische grondopties voor katholieke schoolidentiteit - Diagram Institutionele Reconfessionalisering preferentiële schoolidentiteit op theologische gronden Recontextualisering Christelijke Waardenopvoeding Confessionaliteit Institutionele Secularisering

CONFESSIONALITEIT. Kerk en school vormen eenheid. Op school leert men de katholieke geloofsleer kennen en in de kerk wordt deze leer bevestigd in de sacramenten. De eenheid tussen beiden (kerk en school) is zo groot dat het verhaal klopt als een bus voor leerlingen en leraars. Ontwerp: Joris Snaet (14/12/2015)

WAARDENOPVOEDING IN CHRISTELIJK PERSPECTIEF. Er wordt een brug gebouwd tussen school en kerk door te focussen op de christelijke waarden. De kerk is als groot en allesoverheersend instituut evenwel in verval en er komen barsten in de geloofwaardigheid van de duidelijke link tussen geloof en waarden. Ontwerp: Joris Snaet (14/12/2015)

INSTITUTIONELE SECULARISERING. De kerktoren stort in en alleen het schoolgebouw blijft overeind. De katholieke identiteit van de school valt weg en de focus van de school is kwaliteit, kunde en kennis doorgeven aan de volgende generaties. Ontwerp: Joris Snaet (14/12/2015)

INSTITUTIONELE RECONFESSIONALISERING. De band tussen kerk en school wordt letterlijk terug opgebouwd. De hele restauratie vraagt tijd en energie maar er wordt dapper aan de slag gegaan. Het kruis wordt als symbool terug duidelijk op de plaats van weleer gezet. Ontwerp: Joris Snaet (14/12/2015)

RECONTEXTUALISERING. School en kerkgebouw worden creatief getransformeerd tot een nieuwe, open en hedendaagse ruimte. Leerlingen zoeken hun weg en verkennen de ruimte waar geloof en leven met elkaar in verbinding staan. Met het groene dak en de zonnepanelen bouwt deze school mee aan een ecologische wereld. Ontwerp: Joris Snaet (14/12/2015)
- Slides: 6